Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİBER OPTİK AYDINLATMA Oğuzhan PİRE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİBER OPTİK AYDINLATMA Oğuzhan PİRE"— Sunum transkripti:

1 FİBER OPTİK AYDINLATMA Oğuzhan PİRE 3003110038

2 ZARAFET, ESTETİK VE VERİMLİLİK; AYDINLATMA SEKTÖRÜNÜN YENİ GÖZDESİ FİBER OPTİK AYDINLATMA

3 Işık insanlığın en temel medeniyetidir
Işık insanlığın en temel medeniyetidir. Güneşin yaratılışından, ateşin bulunmasına, gas lambalarından, elektriğin aydınlatmada kullanılmasına kadar uzun bir tarihsel süreçte ışık varlığını sürdürmeye devam etmektedir. İhtiyaçlarımız doğrultusunda farklı aydınlatma yöntemleri kullanılmış, ve her geçen gün bu değişim ve gelişme devam etmektedir. Aydınlatmanın temelinde estetik, konfor, ekonomi vardır. İyi bir aydınlatmada gözün duyarlılığı, keskinliği arttırılmalı, görme özelliğini azaltan kamaşma engellenmelidir

4 Fiber optik aydınlatma aslında devrim niteliğinde ve yeni olmayan bir teknolojidir. Özünde ışığın, bir noktadan diğer bir noktaya mercek mantığıyla iletilmesidir.

5 Fiber optik iletken aslında belirli uzunlukta üretilen mercektir
Fiber optik iletken aslında belirli uzunlukta üretilen mercektir. Üzerinden gönderilen ışığı dış ortamdan etkilenmeden merkezde tutarak çıkışa aktarabilmektedir. Belirli kesitte tek veya birden fazla silidirik filizlerden oluşan iletkenler clad adı verilen iletkenin dış etkenlerden etkilenmemesini sağlayan kılıfla bir arada tutulurlar. Bunların en üst tabakasında ise iletkenin makenik ve kimyasal etkilerden korunmasını sağlayan kabuk kısmı vardır.

6

7 -İki sistem arasındaki en önemli fark tabiki verimliliktir
-İki sistem arasındaki en önemli fark tabiki verimliliktir. Çünkü kayıplar ne kadar minimize edilirse maliyetler de o kadar azalacaktır. -Fiber optik iletkenlerde akım yerine ışık taşındığından herhangi bir tehlike yoktur. Patlama, parlama riski yok denecek kadar azdır. Petro-kimya, gaz sistemleri gibi endüstri alanlarında güvenlik amacıyla sorunsuz kullanılabilir. -Işık dalga boyutunda taşındığından yüzeylerde ki ve havada ki toz parçacıklarını harekete geçirmez ve hijyeniktir. -Işık istenilen noktaya yönledirilebilir. -Sistemde optik lensler gibi boyutları küçük malzemeler kullanıldğından gereksiz yer kaplamaz. -Bakım maliyetleri oldukça düşüktür.

8 Fiber optik aydınlatma temelde 4 ana kısımdan oluşur;
Işık kaynağı, Optik port, Fiber optik iletken ve koruyucu katmanları, Sonlandırıcı optik lensler.

9 Işık kaynağı; Işık kaynağı kapalı bir muhafaza içerisinde; lamba, yansıtıcı (reflektör), balast veya güç kaynağı, koruma ve güvenlik için sıcaklık sensörü, filtreler, soğutma için fan ve son olarakta ışığın odaklanması için bir objektif yapı vardır. Işık kaynağı içerisine yerleştirilen renk filtreleri sayesinde çeşitli renklerde ışık elde edilmektedir. DMX ışık kaynağı adı verilen bu sistem uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmekte, renk ve ışık şiddeti ayarlanabilmektedir.

10 Optik port; Fiber optik iletkenlerin ışık kaynağı ile bağlantısını sağlayan mekanik bir parçadır. 3 eksende 90 derece açıyla hareket edebilir. Bu özellik sayesinde iletken farklı yönlere çevrilebilmektedir. İletkenlerin merkezi ve sıkı bi şekilde bağlantısını sağlamaktadır.

11 Fiber optik iletken ve koruyucu kılıf; Işığın kaynaktan, çıkış noktasına taşınmasını sağlayan kısımdır. Fiber optik iletkenler uygulamaya göre kılıfsızda kullanılabilir. Dekoretif uygulamalarda sıklıkla tercih edilmektedir.

12

13 Sonlandırıcı; Fiber optik iletkenlerde taşınan ışık, iletken kesitinin normali ile 0 derece açı yapacak şekilde çıkış yapar. Uygulamaya göre aydınlatılan bölgenin alanı farklılık gösterebilir. Bu yüzden farklı açılarla ışığı yönlendirecek mercekler kullanılır ve bunllara sonlandırıcı optik lens adı verilir.

14 Raf uygulamalarında kullanılan döner başlıklı sonlandırıcı

15 Uygulamarda tasarıma göre geleneksel aydınlatmada kullanılan avize türü armatürler gibi sonlandırıcılarda yapılabilmektedir. Fiber optik aydınlatma ile yapılabilecek uygulamalar tamamen hayal gücümüze bağlıdır. Müze gibi değerli eşyaların sergilendiği mekanlarda sorunsuz ve en iyi sonuçlar kullanılmanın yanında, UV ışınlar taşınmadığından değerli eşyalar koruma altındadır. Çeşitli havuz, alışveriş merkezleri, bahçe aydınlatmalarında inanılmaz sonuçlar elde edilebilmektedir. Sonuç olarak fiber optik teknolojisi aydınlatma alanına çeşitli olanaklar, gelişim sürecine büyük katkılar sağlayacaktır.

16 Bazı Fiber Optik Aydınlatma Örnekleri

17

18

19

20

21 TEŞEKKÜRLER…

22 Aşağıdakilerden hangisi fiber optik aydınlatmayla ilgili değildir
Aşağıdakilerden hangisi fiber optik aydınlatmayla ilgili değildir? A) Işık kaynağı B) Optik port C) Fiber optik iletken D) Sonlandırıcı optik lens E) MDU cihazı Cevap:E

23 İdeal bir optik port’un 3 eksende kaç derece açı yapması gerekir
İdeal bir optik port’un 3 eksende kaç derece açı yapması gerekir? A) 180 B) 270 C) 360 D) 90 E) 45 Cevap:D


"FİBER OPTİK AYDINLATMA Oğuzhan PİRE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları