Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİ TASARRUFU Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİ TASARRUFU Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji."— Sunum transkripti:

1 ENERJİ TASARRUFU Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji kaynakları, elektrik, su, doğalgaz, petrol, kömür ve güneştir. Bu enerji kaynaklarının akılcı, israf edilmeden, gerektiği kadar ve verimli kullanılması için ve bu bilincin yaygınlaşması adına her yıl ocak ayının 2. haftası "Enerji Tasarrufu Haftası" olarak kutlanır. Enerji kaynakları hayatımızda önemli bir yer tutar. Özellikle elektrik enerjisi ile evlerimizdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon gibi elektrikli aletleri çalıştırırız. İşyerlerindeki makineler elektrik enerjisi ile çalışır. Su ile temizliğimizi yaparız. Doğalgaz ile şofben, ocak ve kombilerimizi çalıştırır, petrol ile araçlarımızı kullanırız. Bu kaynaklar çok uzun yıllar sonucunda oluşan fosil enerji kaynakları olduğundan zamanla azalmaktadır ve tükenmektedir. Bu kaynakların azalması ve israf edilerek gereksiz kullanılması ülkemize, dolayısıyla bizlere büyük zarar vermektedir. Ülkemizin ve bizlerin zarar görmemesi için bu kaynakların verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılması şarttır. Enerji kaynaklarımızın azalması demek, bu açığı yurt dışından karşılamak demektir, dolayısıyla ülke dışına paranın çıkması demektir. Paranın ülke dışına çıkması demek de bizin fakirleşmemiz anlamına gelir. Fakirleşmemek için enerjimizi tutumlu kullanmalıyız. Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanılmasıdır. Gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır. Enerjide tutum aynı işi daha az enerji ile yapmaktır. Dolayısıyla Enerji tasarrufu haftası içinde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulamalıyız. Evimizde boşa yanan lambaları söndürmeli, bozuk musluklarımızı onarmalıyız. Suyumuzun boşa akmasını önlemeli, televizyon, radyo, bilgisayar gibi aletleri kullanmadığımız zamanlarda kapalı tutmalıyız. Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen göstererek, fazla ısı enerjisi kullanımını önlemeliyiz. Gereksiz yere araçlarımızı kullanmamalı, mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmalı, araçlarımızda toplu olarak seyahat etmeliyiz. 5 ayrı araçla birer kişi bir yere gitmek yerine, mümkünse 1 araçla 5 kişi aynı yere gittiğinde enerji tüketiminin %80 azaldığını unutmamalıyız. Yaya olarak gidilebilecek yerlerde araç kullanmamalıyız. Enerji tasarrufu konusunda öğrendiklerimizi, dinlediklerimizi ömür boyu uygulamalıyız.

2 ENERJİ TASARRUFU Evciler Kaymakamlığı

3 ENERJİ TASARRUFU NEDİR?
Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde her hangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak ve israf etmemektir.

4 Enerji tasarrufu, enerji ihtiyacının azaltılması veya kısıtlanması şeklinde düşünülmemelidir.

5 ENERJİYİ NİÇİN VERİMLİ KULLANMALIYIZ?
Çünkü, doğal kaynaklar hızla tükenmekte ve çevre kirliliği artmaktadır.

6 AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUF NOKTALARI

7 EVDE AYDINLATMA Eğer evimizde kompakt fluoresan (beyaz renkli) ampuller kullanırsak aydınlatmada enerji tasarrufumuz %80 lere ulaşabilir.

8 EVDE AYDINLATMA Dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Dekoratif amaçlı kullanılan avize türü aydınlatma araçları akkor lambalarla (sarı renkli ) çalışır ve çok enerji harcar.

9 EVDE AYDINLATMA Dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Duvarların açık renklere boyanması aydınlatma oranını artırır. - Lambalar temiz tutulmalı, tozlanan lambalar silinmelidir.

10 ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ
Elektrikli ev aletleri düzgün kullanılabilirse yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanabilir. - Buzdolaplarınızı sobalardan veya kalorifer peteklerinden uzak tutun.

11 ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ
- Televizyon VCD veya uydu alıcı gibi uykuda bekleme (kumandadan kapanma) özelliği bulunan cihazların fişi çekilmelidir. Elektronik cihazlar kumandadan kapatılsa da normal miktarın %5 i kadar elektrik enerjisi harcar.

12 Bilgisayar Kullanımı! Bilgisayarlar hiç bir işlem yapılmadığı "bekleme" konumunda da 27 watt gibi oldukça yüksek sayılabilecek bir miktarda elektrik tüketirler. Bilgisayar kapatıldığında bile gücü sıfırlanmayıp 5 watt civarında bir elektrik tüketir. Dolayısıyla, bilgisayarın hiç elektrik tüketmediğinden emin olmak için fişini prizden çekmeliyiz.

13 Elektriği gereksiz yere kullanırsak!
Bilgisayar Kullanamayız…

14

15 YAKIT TASARRUFU Enerji tüketimimizin %82 si ısıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50 ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

16

17 ÜZGÜN BİR AİLE Bu yalıtımsız evde oturan aile kış aylarında daha fazla yakıt kullandıkları için endişeliler.

18 MUTLU BİR AİLE Bu yalıtımlı evde oturan aile kış aylarında daha az yakıt kullandıkları için mutlular.

19 NEDEN BİZ DE MUTLU BİR AİLE OLMAYALIM?

20 NELER YAPMALIYIZ?

21 GEREĞİNDEN FAZLA KAĞIT TÜKETMEMELİYİZ
Eğer tüketirsek;

22 AĞAÇLAR KESİLİR...

23 GEREKSİZ IŞIKLARI SÖNDÜRMELİYİZ…

24

25 Musluğun tamamen kapandığından emin olmalıyız.

26

27 GEREĞİNDEN FAZLA SU TÜKETİRSEK...

28 AĞAÇLAR KURUR...

29 VE ÇÖL OLUR...

30 BU GÜZEL ÜLKEMİZ

31 ÇÖL OLMASIN!

32


"ENERJİ TASARRUFU Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları