İLERİ YAŞ ve REHABİLİTASYON TURİZMİ POLİTİKALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
Advertisements

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
TANITIM OTURUMU Nuri A Başoğlu, Prof.Dr. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü.
E-TÜRKİYE : NASIL BİR EYLEM PLANI Mustafa AKGÜL
ULUSLARARASI SAĞLIK TURİZMİ
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
«KÜRESEL YAŞLI BAKIMI VE YAŞLI TURİZMİ BULUŞMASI» SONUÇ BİLDİRGESİ
1 Strateji Komisyonu #2010’da Alınacak Aksiyonlar / Hedefler 1 Türkiye'nin stratejik hedefi ve önceliklerine uygun bir Bilişim stratejisine yüksek katkı.
Başkan Dr. Dursun AYDIN.
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Yurtdışı Google Adwords Reklamlarında %50 Devlet Desteği
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sağlık Turizminde Devlet Desteğinin Önemi ve Yabancı Sermaye Hüseyin ÇELİK Acıbadem Adana Hastanesi Direktörü II.Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi Antalya.
Küresel Kriz Sağlık Turizmimize Bir Fırsat Olabilir mi?
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
EV TURİZMİ KOMİTESİ.
SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Nesneler tam anlamıyla hizalanmıyorsa,
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
İZMİR SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ (izsatu)
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
20. Sağlık insangücü planlaması
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi 24 Aralık 2014.
SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
MEDİKAL SEKTÖRÜ ÜRETİM YAPMAK İÇİN NE BEKLİYOR?
SAĞLIK TURİZMİ VE ÜNİVERSİTELER
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ (SSB)
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
ANKARA’DA SA Ğ LIK TUR İ ZM İ Ankara Valili ğ i İ l Sa ğ lık Müdürlü ğ ü Dr. Dursun AYDIN (Sa ğ lık Müdür Yardımcısı)
Özel Sağlık Hizmet Sunucuları ve Yeni Teşkilat yasası
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI BÖLÜMÜ ANESTEZİ PROGRAMI STRATEJİK PLAN SUNUMU.
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
Doç. Dr. Mehmet Cihan YAVUZ
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
TÜRKİYE’DE SAĞLIK TURİZMİ
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Yaşlı Turizminde Türkiye
Akdeniz Üniversitesi Turizm İş letmecili ğ i ve Otelcilik Sa ğ lık Turizminin Hukuki açıdan De ğ erlendirmesi Taleh AGHAZADA
TURİZMDE EĞİTİM SORUNLARI
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
FIRSAT VE ÖNERİLER 1. Sağlık alanında hem nitelikli insan gücü hem de sağlık altyapısı ve teknolojisiyle öne çıkan Türkiye'nin medikal turizmde yerini.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Sağlık Turizmi.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Madde Bağımlılığı Politikası
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘U’
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET SEKTÖRLERİNE YÖNELİK DESTEKLER VE ÇALIŞMALAR
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

İLERİ YAŞ ve REHABİLİTASYON TURİZMİ POLİTİKALARI . İLERİ YAŞ ve REHABİLİTASYON TURİZMİ POLİTİKALARI Enginer Birdal

SAĞLIK TURİZMİ Bazı ülkelerde hastaların uzun bekleme listeleri, Daha ucuza sağlık hizmeti temin edebilme, Kendi ülkesinde ileri teknoloji ve kalifiye eleman, insan kaynağının olmayışı, İletişim ve ulaşımın çok gelişmesi, Özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun ve kronik hastalıkların oranın yükselmesi.

2- Termal Turizm ve SPA-Wellnes Kaplıca tedavileri . 2- Termal Turizm ve SPA-Wellnes Kaplıca tedavileri Talossoterapiler(deniz suyunda tedavi) Hidroterapi(su ile tedavi) Balneoterapi (kaplıca suyunda tedavi) Peloidoterapi(çamur tedavisi) Klimaterapi(iklim tedavisi) … 3

DÜNYADA İLERİ YAŞ VE REHABİLİTASYON TURİZMİ . DÜNYADA İLERİ YAŞ VE REHABİLİTASYON TURİZMİ 4

Ülkemize gelen sağlık turisti 60 bin civarında ve yıllık geliri yaklaşık 1 milyar USD’dır.

Dünyadaki Sağlık Turizmi Rakamları Şimdilik

Sağlık Turizmi Hizmet Sunumunda Paydaşlar Sağlık Kurumları (Özel ve Resmi Hastaneler) Seyahat Acentaları Turizm Sektörü Aracı ve Danışman Firmalar Ulaşım Sektörü İletişim ve Bilişim Sektörü İnşaat Sektörü(yeni yatırımlar) Finans Sektörü

Sağlık Turizminde İlgili Kamu Kurumları T.C Sağlık Bakanlığı T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı T.C Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı T.C Dış İşleri Bakanlığı T.C Ulaştırma Bakanlığı T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C Milli Eğitim Bakanlığı Dış Ticaret Müsteşarlığı Devlet Planlama Teşkilatı

ANALİZ Özel sağlık kurumlarımızın çoğunun Batıyla yarışabilecek seviyeye gelmesi JCI ile akredite olmuş hastane sayısı(42)açısından dünyada 2. sıradayız. Termal kaynaklarımıza Avrupa’da 1.sırada Dünyada ise 7. sırada Ülkemizin uygun iklimi,tarihi ve turistik uygarlıklar merkezi Ülkemiz çevresinde 712,000,000’luk bir topluluğa hitap edebilecek merkezi bir konumdadır. Genç nüfus ve eğitilebilirlik ile ciddi bir iş gücü potansiyeline sahibiz Nitelikli insan kaynaklarımız Sağlık hizmet maliyetimiz düşük Sağlık personelinin (doktor, hemşire vb.) Hükümet Sağlık turizmi mevzuat geliştiriliyor Yabancı doktor çalıştırılma imkanı Yetişmiş ara genç eğitim eleman eksik (yetiştirilebilir) Yabancı dil eğitimi zayıf, dil bilen personel az, Sağlık Turizminde , devlet, STK ve sektör temsilcilerinin işbirliği tam sağlanamadı Sağlık Turizmi imkanlarımızın yurtdışında tanıtımı yetersiz. Tanıtım eksikliğimiz var

Tehditleri Fırsatları Ülkemize bilgi ve tecrübe transferi (know-how) yasal düzenlemeleri temel prensipler İş istihdamı (sağlık personeli ve diğer personeller) Ekonomik kazanım(ülkeye döviz girdisi) Yeni yatırımlar(yaşlı tatil köyleri kaplıcalar, hastaneler v.b) Yurtdışında Sosyal ve siyasal güç kazanımı (Lobi Gücü) Özel sağlık sektörünün finansal yapısının güçlenmesi Ülkemize Yabancı Sermaye girişi Tehditleri Sağlık profesyonelleri (özellikle doktorlar) güçlenen özel sağlık sektörüne kayar.(temel prensip) Özel sağlık kurumlarında talep artar (sağlık hizmetlerinin maliyeti yükselir) Yurtdışından bulaşıcı Hastalık yayılabilir. (NDM-1 Hindistan dan yayıldı) Tbc, Aids’li hastalar gelebilir. Özel sağlık sektörü kendi halkımıza(GSS) hizmet sunmaktan vazgeçebilir. Malpraktislere yasal yaptırım etkin değil (Hukuki Riskler) Rakip Ülkelerden gelecek rekabet baskısı

SAĞLIK TURİZMİNDE POLİTİKA ÖNERİSİ

Bakım Turizmi Politikasının Oluşturulmasında Temel Prensipler . Bakım Turizmi Politikasının Oluşturulmasında Temel Prensipler Halkımıza sunulan sağlık hizmeti aksamamalı, Hizmet alıcılar ekonomik ve siyasi açıdan katma değeri yüksek bir kitle olmalı ve Ülkemize siyasi ve sosyal açısından katkıda bulunmalı, Kapasite fazlası bulunan alanlara (Termal ve Yaşlı Turizmi) öncelik verilmeli, Verilen sağlık hizmeti uluslar arası standartlarda olmalı, Ekonomik getirisi ve bilgi transferine katkıda bulunmalı, Sağlık hizmetinin sürdürebilirliğine katkı yapmalı.

Bakım Turizmi Politikasının Oluşturulmasında Temel Prensipler Sağlık turizmi sunacak kurumların denetlenmeli ve Planlama yapılmalı, Sağlık Turizmi mevzuat çalışmaları yapılmalı, Sağlık Turizmi Stratejik eylem planı hazırlanmalı, Sağlık Bakanlığı sağlık turizminde koordinatör bakanlık olmalı, Beyin göçüşünü engellemeli ve hatta tersine çevirmeli Hekim ihtiyacı az olan Sağlık Turizmi bölümlerine (Termal ve Yaşlı Turizmi) ağırlık verilmeli.

T.C Sağlık Bakanlığı Stratejik Eylem Planı(2010-2014) Hedef 2.9.2 Sağlık hizmeti sunumunda Türkiye’yi bölgesinde cazibe merkezi haline getirmek Sektör ve STK’larla sağlık turizmi alanında işbirliği yapılacak, Sağlık turizmini yürüten ve yürütecek tesislere ait kriterler belirlenecek ve denetimleri sağlanacak, Termal-kaplıca turizmine sahip bölgelerde kamu-özel sektörün yurt dışı sağlık turizmi çalışmalarına destek olunacak, Medikal turizm kamu-özel sektörün yurt dışı sağlık turizmi çalışmalarına destek olunacak, Hasta kabulünde ve tedavi sırasında yaşanan sorunların en aza indirilmesi için çalışmalara devam edilecektir. Kaynak:S.B Stratejik Eylem Planı Sayfa 80

Yol Haritası Sağlık Bakanlığının sağlık turizmi politika metni, Sağlık turizmi standardı ve mevzuatı hazırlanmalı ve sektör denetlenebilir olmalı, Yetişmiş kalifiye eleman için eğitime ve sertifikasyona önem verilmeli Yabancı doktor çalıştırılması izini kolaylaştırılmalı, Sağlık Turizmi konusu sektör, sivil toplum örgütleri ve kamu işbirliği ile birlikte değerlendirilmeli ve yönetilmeli, Sağlık Turizmi Hedef 2023 Stratejik eylem planı hazırlanmalı, Sağlık turizmi açısında Bakanlık Kurumsal yapılanmasını tamamlamalı ve Birim güçlendirilmeli, Türkiye ulusal sağlık turizmi danışma kurulu veya ajansı oluşturulmalı, İç ve dış da Sağlık Turizmi Sektöründeki gelişmeler takip edilmeli, Bu alanda yapılan tüm çalışmalara eşlik edilmeli, 15

. Teşekkürler www.saglik.gov.tr/saglikturizmi E-posta: saglikturizmi@saglik.gov.tr 16