İNŞAAT SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ ÜRETİM SÜREÇLERİNİN KULLANIM ALANLARINA GÖRE İYİLEŞTİRİLMESİ, ENERJİ VE ÇEVRE BOYUTU Elif GÖKÇAY BİLİCİ Mersin Ticaret.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Isı Değiştiricileri.
Advertisements

Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
İnşaat Mühendisliği Bölümü
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
DEMİR ÇELİK TESİSİ -BİR IPPC İZNİ ÖRNEĞİ-
Dökmecilik Sektörü İçin Mevcut En Uygun Teknikler (BAT)
1 GENEL BAĞLAYICI KURALLAR GBK’ler ÇEVRESEL İZİN No. 4.
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
MAKİM MAKİNA TEKNOLOJİLERİ AŞ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
Seminar on Sustainable Buildings
Sunum İçeriği Küresel sorunlar ve çağımızda Kimya Mühendislerinin sorumlulukları. Çıktı esaslı eğitim programı MÜDEK ve akreditasyon süreci Mezun kazanımları.
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
FEN VE TEKNOLOJİ DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENDÜSTRİYEL KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2009 ANTALYA.
TEDARİK (SATINALMA) TEDARİK FONKSİYONU:
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SU YALITIMININ
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
İşletmeyi neden kurarız ?
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI VE ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASININ ROLÜ
KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
ELDER Ar-Ge Çalıştayı 27 Nisan 2015
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
ThermoPlast nedir? ThermoPlast hazır sıva ve kaplama malzemesi, yalıtım amaçlı veya binaların dış cephelerinde mantolama amaçlı olarak geliştirilmiş.
facebook.com/groups/beunmetalurji.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
PİROLİZ.
GAZBETON.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
NUR KİREÇ SAN. TİC. VE PAZ. LTD. ŞTİ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014)
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
2017 Yılı Devam Eden Projeler
SHOT-CRETE (PÜSKÜRTME BETON)
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
T.C. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Tanıtım Sunumu.
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
2017 Yılı Devam Eden Projeler
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
Tedarik Zinciri, Kapasite Geliştirme ve Fon Kaynakları Çalıştay Sonuçları : Yaşanan Sorunlar Çözüm Önerileri.
8. TÜRKİYE'DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ Ekim 2017
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Makine Mühendisliği nedir?
2018 Yılı Devam Eden Projeler
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

İNŞAAT SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ ÜRETİM SÜREÇLERİNİN KULLANIM ALANLARINA GÖRE İYİLEŞTİRİLMESİ, ENERJİ VE ÇEVRE BOYUTU Elif GÖKÇAY BİLİCİ Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Çevre ve Enerji Koord., Şef Suna BALCI Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Kimya Müh. Bölümü

İNŞAAT SEKTÖRÜ TEMEL MALZEMELERİ İHTİYAÇ ve SEKTÖR DURUMU KENTSEL DÖNÜŞÜM POLİTİKALARI NÜFUS ARTIŞI GENÇ NÜFUS ve ÖĞRENCİLERİNİN AİLELERİNDEN AYRI KONUTLARDA YAŞAMALARI SONUÇ: Artan konut ihtiyacına paralel gelişen inşaat malzemeleri üretimindeki talep artışı, sektörde kontrolsüz büyümeye sebep olmaktadır.

İNŞAAT SEKTÖRÜ TEMEL MALZEMELERİ ÇİMENO, GAZ BETON, TUĞLA, ALÇI, KİREÇ, KİREMİT, ÇATI KAPLAMA, YALITIM, ISLAK ZEMİN MALZEMELERİ KULLANIM VERİMİNDE MALZEMELERİN KALİTESİ BÜYÜK ÖNEME SAHİPTİR

İNŞAAT SEKTÖRÜ TEMEL MALZEMELERİ ÜRÜN KALİTE FAKTÖRÜ KALİTE KONTROL PARAMETRELERİ SÜREÇ İŞLETME ŞARTLARI (PARAMETRELERİ) TEKNOLOJİ SEÇİMİ YANLIŞ MALZEME ÜRETİMİ ve KULLANIMI SONUÇLARI EKONOMİK BOYUTU, GÜVENLİK BOYUTU, ÇEVRE BOYUTU.

YANLIŞ MALZEME ÜRETİMİ ve KULLANIMI EKONOMİK BOYUTU İZOLASYON  YETERLİ ISI YALITIMI SAĞLAMAMASI SIZDIRMAZLIK, ÇATI KAPLAMA vb.  SU/SIVI TUTULUMUNUN SAĞLAMAMASI KOLON, TAŞIYICI, DUVAR vb.  YÜKE MUKAVEMET GÖSTEREMEMESİ SONUÇ: GÖREVİNİ YAPAMAMA KAYNAKLI EKONOMİK ZARAR (Enerji kaybı) ONARIM veya YENİLEME GEREKSİNİMİ (Mukavemet artırma için bina güçlendirme veya yenileme, izolasyon değişimi vb. ekonomik zarar)

YANLIŞ MALZEME ÜRETİMİ ve KULLANIMI GÜVENLİK BOYUTU KAZAYA SEBEBİYET, TAŞIYICI KOLON  ZAYIF MUKAVEMET ile BİNA YIKILMALARIYLA SONUÇLANMA, TUĞLA GAZBETON vb.  DARBE SONUCU YIKILMA YALITIM, ÇATI MALZEMELERİ  ZAYIF MUKAVEMET ile KIRILMA, DÖKÜLME vb. SONUÇ: KAZA  YARALANMA, CAN KAYBI.

YANLIŞ MALZEME ÜRETİMİ ve KULLANIMI ÇEVRE BOYUTU DEĞİŞİM GEREKSİNİMİ KAYNAKLI KATI ATIK GÖRSEL KİRLİLİK

İNŞAAT SEKTÖRÜN TEMEL MALZEME ÜRETİM SÜREÇLERİ ORTAK PROBLEMLERİ YOĞUN ENERJİ GEREKSİNİMİ KAYNAKLI YÜKSEK MALİYET, YÜKSEK KARBON SALINIMI, KALİTESİZ UCUZ ENERJİ KAYNAĞI KULLANIMIYLA EMİSYON ARTIŞI ÜRETİM KUSURLARI KAYNAKLI KATI ATIK, YIĞIN HAMMADE ve YIĞIN ÜRÜN TAŞIMA KAYNAKLI İLAVE MALİYET.

İNŞAAT SEKTÖRÜN TEMEL MALZEME ÜRETİM SÜREÇLERİ PROBLEMLERİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ: ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI İLE  MALİYETİN DÜŞÜRÜLMESİ ve EMİSYON AZALTIMI, PROSES KAYIPLARININ GERİ KAZANIMI İLE  HAMMADDE VERİMLİLİĞİ ve KATI ATIK YÖNETİMİ.

İNŞAAT SEKTÖRÜN TEMEL MALZEME ÜRETİM SÜREÇLERİ KALİTE İYİLEŞTİRME ETKİN, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE ve ENERJİ YÖNETİMİ

SEKTÖRDEN ÖRNEKLER ÇİMENTO, KİREÇ YÜKSEK ENERJİ GEREKSİNİMİ: karbon salınımı, NOx, ENERJİ KAYNAĞI: petro kok, plastik atık, linyit vb. kalitesiz ve kirleticisi yüksek yakıt YAKIT ÇEŞİDİ: ilave kükürt dioksit ve organik karbon emisyonları YIĞIN HAMMADDE: toz, partikül salınımı. X çimento toz emisyonu sağlığı tehdit ediyor - Haziran 2012 X Çimento fabrikası atık deposunda yangın- Nisan 2012

SEKTÖRDEN ÖRNEKLER ÇİMENTO, KİREÇ ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Atık ısıdan enerji geri kazanım tesislerinin kurulması  ENERJİ ve ÇEVRE BOYUTU Alternatif temiz yakıt kullanımı  ÇEVRE BOYUTU Filtre kullanımı ile toz partikül emisyonunun azaltımı  ÇEVRE BOYUTU Çimentoda klinker kullanım oranının azaltımı  ENERJİ ve ÇEVRE BOYUTU Kireç sürecinde karbonizasyon ürünü karbondioksitin süreç içi veya yakın tesislerde kullanılabilirliği ile simbiyoz etki yaratılması  ÇEVRE ve EKONOMİK BOYUTU

SEKTÖRDEN ÖRNEKLER GAZ BETON, İNORGANIK YALITIM SÜREÇ KALIP DÖKME ve KURUTMA Sürecin bir bölümünde açık ortamda gerçekleşmekte  kuruma süresi uzaması: yapı homojenliğinin elde edilememesi ve enerji kaybı YÜKSEK BASINÇ BUHAR ORTAMINDA KALSİNASON Çürük buhar ortama verilmekte  enerji kaybı ve üretimdeki kalıpların nem alması ile ilave kurutma enerjisi gereksinimi

SEKTÖRDEN ÖRNEKLER GAZ BETON, INORGANIK YALITIM ÇÖZÜM ÖNERİSİ: KEK/KALIP KURUTMA BÖLÜMÜNÜN KAPATILMASI ve SÜRECİN DİĞER BÖLÜMLERİNDEN AYRILMASI  ENERJİ BOYUTU KALSİNASYON İŞLEMİNİ YÜRÜYEN TÜNELDE GERÇEKLEŞTİREN TEKNOLOJİLERE GEÇİŞ KALSİNASYON BUHARININ TOPLANMASI ve KALSİNASYON İÇİN KULLANILABİLİR HALE GETİRİLMESİ  ENERJİ ve ÜRÜN DEPOLAMA SÜRESİ BOYUTU

SEKTÖRDEN ÖRNEKLER TUĞLA, KİREMİT, ISLAK ZEMİN MALZEMELERİ SÜREÇ KALIP DÖKÜM / ŞEKİL VERME DIŞ ORTAMDA ALINAN HAVA ORTAMINDA YÜKSEK SICAKLIKTA FIRINDA KESİKLİ KALSİNASYON KALSİNASYON SONRASI KALSİNASYON FIRINI ve ÜRÜNÜN SOĞUTULMASI ve ÜRÜN BOŞALTMA ÇÖZÜM ÖNERİSİ ( ENERJİ BOYUTU) FIRINLARDA YÜRÜYEN BANT TEKNOLOJİSİNİN KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI KURUTMA HAVASININ, FIRIN YAKMA HAVASI OLARAK KULLANILMASI

SEKTÖRDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ, ÇEVRE VE HAMMADDE KULLANIMI POLİTİKASI MEVCUT ÜRETİM SÜREÇLERİNDE KÜÇÜK FİNANSAL HARCAMALAR İLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK UFAK DEĞİŞİKLİKLER, enerji verimliliği, kaynakların doğru kullanımı katı atık-emisyonların azaltılmasına YÖNELİK ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAKTIR.

SEKTÖRDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ, ÇEVRE VE HAMMADDE KULLANIMI MEVCUT DURUM TOPLUM ve ÜRETİCİLERİN BİLİNÇLENMESİ, MEVZUATLAR ile ALINAN ÖNLEMLERLE ENERJİ VERİMLİLİĞİ, ÇEVRE DUYARLI TEKNOLOJİLERE GEÇİŞ, veya MEVCUT SÜREÇLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR SON YILLARDA BÜYÜK İVME KAZANMIŞTIR, FAKAT YETERLİ DEĞİLDİR.

SEKTÖRDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ, ÇEVRE VE HAMMADDE KULLANIMI MEVCUT DURUM Sektörde bazı firmalar sürdürülebilirlik çalışmaları yürütülmektedir. Sürdürülebilirlik çalışmalarının sürece aktarımları, firmalara ekonomik kazanımlar sağlamaktadır. SONUÇ: YÜRÜTÜLEN İYİLEŞMELERİN SÜREÇ ADAPTASYONU FİRMAYA EKONOMİK GETİRİ SAĞLAMAKTADIR, FAKAT KATMA DEĞERİ GENELLİKLE FİRMA KAZANIMLARI İLE SINIRLI KALMAKTADIR. TEKNOLOJİ İYİLEŞTİRMELERİ, FİNANS GERESİNİMLERİNDEN DOLAYI FİRMALAR TARAFINDAN BENİMSENMEMEKTEDİR.

SEKTÖRDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ, ÇEVRE VE HAMMADDE KULLANIMI POLİTİKASI SEKTÖRDE YÜRÜTÜLEN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI SONUÇLARININ YAYILIMI İLE KONTROLSÜZ BÜYÜME GÖSTEREN FİRMALAR İÇİN FARKINDALIK YARATIMI, SÜRDÜREBİLİRLİK ÇALIŞMALARI YÜRÜTEN FİRMALAR İÇİN ÖDÜLLENDİRME SİSTEMLERİNİN OLUŞTURULMASI İLE ÖZENDİRME YARATILMASI, SÜREÇ ADAPTASYONU İÇİN GEREKLİ TEKNOLOJİ DEĞİŞİMLERİNİN PROJELENDİRMESİ ve FİNANS KAYNAKLARININ SAĞLANMASI, BÜYÜK FİNANS GEREKSİNİMLERİ GEREKTİREN TEKNOLOJİ DEĞİŞİKLERİ İÇİN TEŞVİK POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ, FİRMA ANALİZLERİ ve SAYISAL VERİLER İLE SEKTÖRDEKİ MEVCUT DURUMUN TESPİTİ, BAT KULLANIMLARININ YAYGINLAŞTIRILMASI

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI PAYDAŞLARI ÜRETİCİ FİRMALAR  farkındalık ve heves BİLİNÇLİ TÜKETİCİ  kaliteli ürün seçimi, çevre duyarlı teknoloji kullanan firma ürünü tercihi ÜNİVERSİTE, ArGe PERSONELİ  süreç iyileştirme ve adaptasyon çalışmalarının tasarımı, paydaşlar arası iletişim-bilgi yayılımı DEVLET  finans desteği ve özendirme politikası, mevzuat düzenlemeleri

DÜNYA GELECEK NESİLLERİN BİZE EMANETİDİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT MALZEMELERİ TEKNOLOJİSİ ile KAYNAKLARIN DOĞRU KULLANIMI, GÜVENLİ YAŞAM, TEMİZ ÇEVRE garantisi vererek EMANETE SAHİP ÇIKALIM. İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ