Bilgisayar Programlama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MATLAB MATrix LABoratory Hazırlayan: S. Murat BAĞDATLI.
Advertisements

GRAFİK VE HARİTA YARATMA
Matlab’da Diziler; Vektörler ve Matrisler
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Makine Müh. & Jeoloji Müh.
Bilgisayar Programlama Güz 2011
EKRAN ÇIKTISI.
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Matlab ile sayısal integrasyon yöntemleri.
EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin.
Oyun Programlama (Grafiklere Giriş)
MATLAB MATLAB İLE GRAFİK.
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN
5 EKSENLİ ROBOT KOLUNUN YÖRÜNGE PLANLAMASI ve DENEYSEL UYGULAMA
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Giriş Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
İletişim Lab. Deney 1 Alıştırma
Excel’de VBA programlama (Visual Basic Application) Ders 8
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI K12 Sistemi ile çocuğun Akademik olarak gelişiminin takibi. İnternet Explorer Web tarayıcı adres çubuğuna aşağıdaki.
MATLAB’ de Programlama
GNUPLOT ÇİZİM PROGRAMI İlkay TÜRK ÇAKIR SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 3: Döngüler
ÇOKGENLER.
ÖDEVLER 1-Listeleme etiketleri 2-Color 3-Sayfa içinde bağlantı oluşturma Hilal BAYIR 2344 TUZLA TEKN İ K OKULLARI.
Optimizasyon Teknikleri
MATLAB’ de Programlama
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ SORULARI 1
AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme
Bilgisayar Programlama Güz 2011
6. HAFTA
Formül Hazırlama ve Kullanma
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 5: Fonksiyonlar
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Hazırlayan: Hakan KUTUCU
Hazırlayan Gülnihal BAYINDIR ALKAN İMKB MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ANADOLU LİSESİ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI BÖLÜM ŞEFİ.
MATLAB temel komutlar ve fonksiyonlar.
4. Hafta.  % Parametreler %   A = 3; % genlik  f = 440; % frekans (Hz)  phi = -pi/4; % faz  fs = 20e3; % örnekleme oranı (20 kHz)  Ts = 0; %
RENKLİ GÖRÜNTÜ İŞLEME Güneş Baltacı.
NEURAL NETWORK TOOLBOX VE UYGULAMALARI
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
VİSUAL BASIC İLE GRAFİK ÇİZİMİ
İleri Sayısal Haberleşme
EXCEL’DE GRAFİK OLUŞTURMA
Hazırlayan: Cihan UĞUR
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akkol
Matlab GİRİŞ MATLAB ORTAMI
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
DERS:5 TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR.
y=a+bx Doğrusal Regresyon: En Küçük Kareler Yöntemi eğim y kesişim
F(t): Girdi,u(t): Cevap k03a. Ekponansiyel/ harmonik girdi s= i; hs=(s+3)/(s^3+4*s^2+14*s+20);abs(hs), angle(hs) REZONANS Öz değerler: -1±3i, -2.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Kazanım : Öğrenci renkleri tanır.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Bilgisayar Grafikleri Ders 12: OpenGL_5 Örnekler
DERS ADI: YAPI MALZEMELERİ
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
Polinomlar Enterpolasyon Grafikler Uygulama Sayısal Analiz
Bilgisayar Görmesi Ders 9:Korelasyon ve İki Boyutlu Dönüşümler
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Temel Bilgi Teknolojileri Yrd. Doç. Dr. Doğan Aydoğan.
Bilgisayar Görmesi Ders4:GUI OLUSTURMA Yrd. Doç. Dr. Serap KAZAN.
Renk Kavramı.
OTO1004 Bilgisayar Destekli Mühendislik Dersi Sunu No:01 Öğr. Gör. Dr. Barış ERKUŞ.
SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ
DERS ADI: YAPI MALZEMELERİ
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Kesirler 1/2 1/8 1/3 6/8 3/4.
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN. Temel bilimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılan grafik programlarından biri ORIGIN’dır.
Kural – 1 Oyun Alanı.
Sunum transkripti:

Bilgisayar Programlama MATLAB’de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Örnek MATLAB’de GRAFİK İŞLEMLERİ MATLAB diğer programlama dillerine nazaran oldukça güçlü bir grafik araç kutusuna (toolbox)’a sahiptir. MATLAB’de grafik çizebilmenin en kolay yollarından biri plot komutunu kullanmaktır. Örnek Fonksiyonun herhangi bir aralıktaki grafiği aşağıda verilen MATLAB komutlarını icrası ile elde edilebilir x=-10:20; y=x.^2-9*x-20; plot(x,y)

Örnek GRAFİK DÜZENLEYEN KOMUTLAR Bir grafikte aşağıda verilen tanımlamalar mevcut olmalıdır: Grafiğin başlığı Eksen takımlarının isimleri Grafiğe bir isim, başlık vermek için title komutu kullanılır X eksenine bir eksen ismi verilmesi için xlabel Y eksenine bir eksen ismi verilmesi için ylabel komutu kullanılır Örnek x=[-10:1:20]; y=x.^2-9*x-20; plot(x,y) title('x^2-9*x-20 fonksiyonun grafigi'); xlabel('x ekseni'); ylabel('y ekseni');

Örnek ÇOKLU GRAFİKLER t=[0:1:20]; y=t.^3-5*t+8; z=400*t-5; MATLAB’de tek bir grafik penceresinde birden fazla grafik çizdirmek mümkündür. Örnek Fonksiyonu ile Fonksiyonun t’ye göre değişimlerini aynı grafik üzerinde gösterebilmek için aşağıda verilen MATLAB programı icra edilir: t=[0:1:20]; y=t.^3-5*t+8; z=400*t-5; plot(t,y,t,z)

Uygulama x=0:0.01:2*pi; f1=sin(x); f2=cos(x); plot(x,f1,x,f2) veya 0 ila 2*pi arasındaki açı değerleri için sin(x) ve cos(x) fonksiyonlarını aynı grafik penceresinde çizen bir MATLAB programı yazınız x=0:0.01:2*pi; f1=sin(x); f2=cos(x); plot(x,f1,x,f2) veya plot(x,sin(x),x,cos(x))

GRAFİKLERDE ÇEŞİTLİ DÜZENLEMELER Elde edilen grafiklerde aşağıda belirtilen düzenlemeler yapılabilir: Çizgi rengi ve tipini değiştirmek x değişkeni ile fonksiyon değerinin kesiştiği noktaların işaretlemek Grafiklere açıklama eklemek plot(x,y,’r-’) şeklindeki bir komut ile x ve y vektörlerinin grafik çizgi renginin kırmızı ve düz bir çizgi olması sağlanmıştır

Renk İşaretleme Biçimi Çizgi biçimi Y: sarı (yellow) . : nokta - : sürekli çizgi M:mor (magenta) o : yuvarlak : : nokta nokta B:mavi (blue) x : x işareti -. : kesikli çizgi ve nokta R:kırmızı (red) + :artı işareti -- : kesikli çizgi G:yeşil (green) * :yıldız işareti W:beyaz (white) S : kare D: elmas V : aşağı üçgen ^ : yukarı üçgen <: sola üçgen >: sağa üçgen P: beşgen

Örnek x=[0:pi/10:4*pi]; y1=sin(x); y2=cos(x); “legend” fonksiyonu ile hangi eğrinin hangi fonksiyona ait olduğu belirtilir. Örnek x=[0:pi/10:4*pi]; y1=sin(x); y2=cos(x); plot(x,y1,'b.:',x,y2,'b<-') xlabel('x degisimi'); ylabel('Fonksiyonun degisimi'); title('sinx ve türevinin değişimi') legend('sin(x)','cos(x)',-1)

Örnek x=0:pi/30:2*pi; y1=sin(x); y2=cos(x); figure(1),plot(x,y1,'bo:') “figure” fonksiyonu ile çoklu grafikler Birden fazla grafik penceresini açmak için figure(n) komutu kullanılır. Burada n grafik penceresini belirtmektedir. Örnek x=0:pi/30:2*pi; y1=sin(x); y2=cos(x); figure(1),plot(x,y1,'bo:') figure(2),plot(x,y2,'r*-')

“subplot” fonksiyonu ile alt grafikler Aynı grafik penceresinde birden fazla grafik çizmek için subplot (a,b,c) fonksiyonu icra edilir. Burada a: grafik penceresinin satır sayısı b: grafik penceresinin sütün sayısı c: alt pencere numarası

Örnek: x=0:pi/30:2*pi; subplot(2,2,1) y1=sin(x); plot(x,y1);grid title('f(x)=sin(x)') subplot(2,2,2) y2=cos(x); plot(x,y2) title('f(x)=cos(x)') subplot(2,2,3) y3=-sin(x); plot(x,y3) title('f(x)=-sin(x)') subplot(2,2,4) y4=-cos(x); plot(x,y4) ;grid title('f(x)=-cos(x)')

Örnek “hold” komutu x=0:pi/30:2*pi; y1=sin(x); plot(x,y1,'k*:') hold Aynı eksen takımında birden fazla grafik çizmek için hold komutu kullanılır. Figure fonksiyonu kullanılmadığı sürece işletilen her bir plot komutu aynı grafik penceresinde işlem görür. Örnek x=0:pi/30:2*pi; y1=sin(x); plot(x,y1,'k*:') hold y2=exp(2*sin(x)); plot(x,y2,'ro--') legend('sin(x)','exp^(2*sin(x))')

Yarı logaritmik grafik: semilogy(SNR,BER);grid;