Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kural – 1 Oyun Alanı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kural – 1 Oyun Alanı."— Sunum transkripti:

1 Kural – 1 Oyun Alanı

2 Anahtar Kavramlar Alan Zemini Kale Çizgisi Taç Çizgisi Kale Alanı
Ceza Alanı Orta Yuvarlak Köşe Yayı Köşe Bayrak Direği

3 Alan Zemini Alan zemini, müsabaka talimatlarının izin verdiği doğal ve yapay malzemelerin bir arada kullanılması (karma -hibrit- sistem) dışında, tamamen doğal veya, eğer müsabaka talimatları izin verirse, tamamen yapay olmalıdır.

4 Alan Zemini Yapay zeminlerin renginin yeşil olması zorunludur.
Gerek FIFA’ya bağlı ulusal futbol federasyonlarının ulusal takımları arasındaki maçlarda, gerekse uluslararası kulüp maçlarında yapay yüzeylerin kullanıldığı sahaların IFAB tarafından özel izin verilmedikçe, FIFA Futbol Çim Kalite Programı koşulları veya Uluslararası Yapay Çim Standardına uygun olması gerekir

5 Oyun Alanının İşaretlenmesi -1
Oyun alanı dikdörtgen şeklinde olmalı ve çizgilerle işaretlenmelidir. Bu çizgiler, sınırlarını belirledikleri alanlara dâhildir. İki uzun sınır çizgisi taç çizgisi olarak adlandırılır. İki kısa sınır çizgisi kale çizgisi olarak adlandırılır. Taç çizgisi Kale çizgisi

6 Oyun Alanı Eğer oyuncular için tehlikeli değil ise suni oyun alanı materyali doğal oyun alanlarının işaretlenmesinde kullanılabilir.

7 Oyun Alanının İşaretlenmesi - 2
Oyun alanı, bir yarı alan çizgisi ile iki yarıya ayrılır. Orta nokta, orta alan çizgisinin ortasında yer alır. Bu nokta 9.15 metre yarıçapındaki bir daire ile çevrelenir. 9.15 m.

8 Oyun Alanının İşaretlenmesi -3
Oyun alanının kesik, kırık çizgiler veya yarıklar ile işaretlenmesine izin verilmez. Çizgiler düz olmalıdır.

9 İlk Ceza! Eğer bir oyuncu ayağıyla oyun alanına izin verilmeyen işaretler yaparsa, sportmenlik dışı davranış nedeniyle ihtar (sarı kart) verilir. Eğer hakem, bunun maç sırasında yapıldığını fark ederse ne yapmalıdır? Top oyun dışı olduğu zaman, ilgili oyuncuya sportmenlik dışı davranış nedeniyle sarı kart vermelidir

10 Ölçüler Taç çizgisinin uzunluğu kale çizgisinin uzunluğundan fazla olmalıdır. Uzunluk (taç çizgisi) En az 90 m (100 yarda) En fazla 120 m (130 yarda) Genişlik (kale çizgisi) 45 m (50 yarda) Tüm çizgiler aynı genişlikte olmalı ve çizgi genişlikleri 12 cm. aşmamalıdır.

11 Uluslararası Ölçüler Uzunluk (taç çizgisi) En az 100 m (110 yarda)
Uluslar arası maçların oynanacağı saha ölçüleri aşağıda olduğu gibidir. Uzunluk (taç çizgisi) En az 100 m (110 yarda) En fazla 110 m (120 yarda) Genişlik (kale çizgisi) 64 m (70 yarda) 75 m (80 yarda)

12 Kale Alanı Kale direklerinin iç kenarlarından kale çizgisi üzerinde 5.5 m. çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 5.5 m. dik şekilde uzatılır. Ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. 5.5 m 5.5 m 5.5 m 5.5 m Bu alana Kale alanı denir.

13 Ceza alanı Bu alana ceza alanı denir.
16.5 m 16.5 m Kale alanı 16.5 m 16.5 m Bu alana ceza alanı denir. Kale direklerinin iç kenarlarından kale çizgisi üzerinde 16.5 m. çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16.5 m. dik şekilde uzatılır. Ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir.

14 Penaltı Noktası ve Yay 11 m Kale alanı Ceza alanı 9.15 m Direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m. mesafede bir penaltı noktası işaretlenir. Ceza alanı dışına, merkezi penaltı noktası olan 9.15 m. yarıçaplı bir daire yayı çizilir. Her bir köşe bayrak direğinden oyun alanı içine 1 m. yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir. Her köşeye, en az 1.5 m. yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir.

15 Oyun Alanı Köşe Bayrak Direkleri zorunludur Alt Ligler İstisna!

16 Kaleler Kale direkleri ve üst direk; tahta, metal veya onaylanmış diğer malzemelerden yapılmalıdır. Şekilleri kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olmalıdır ve oyunculara tehlike yaratmamalıdır. İki direk arasındaki mesafe içten içe 7.32 m. Üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği ise 2.44 m dir. 2.44 m. 7.32 m.

17 Eğer üst direk yerinden çıkar veya kırılırsa, oyun durdurulur.
Oyun nasıl tekrar nasıl başlatılır? Eğer üst direk tamir edilebilirse oyun hakem atışı ile tekrar başlatılır. Eğer tamir imkânı yoksa oyun tatil edilmelidir. Üst direk yerine ip kullanılabilir mi? Hayır. İp kullanılmasına izin verilmez.

18 Hakem Atışı Nereden Yapılır?
İki değişik durum vardır. Kale alanının içinden yapılan hakem atışı. Diğer yerlerden yapılan hakem atışı.

19 Kale Alanından Yapılacak Hakem Atışı
Kale alanı içinden : Eğer oyun, top kale alanı içindeyken durdurulmuşsa, oyunu tekrar başlatmak için yapılacak hakem atışı; oyun durduğu anda topun bulunduğu yere en yakın kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerindeki bir noktadan yapılır.

20 Kale Alanı Dışında Yapılacak Hakem Atışı
Diğer bütün hallerde oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden hakem atışı yapılır.

21 Kale Çizgileri ve Direklerin Konumu
Kale çizgisine göre kale direklerinin konumu aşağıdaki grafiklere göre olmalıdır Kare Oval Kale direklerinin şekli kare ise (yukarıdan görüntülendiğinde), kenarlar kale çizgisine paralel veya dik olmalıdır. Üst direğin kenarları alan düzlemine paralel veya dik olmalıdır. Kale direklerinin şekli oval ise (yukarıdan görüntülendiğinde), en uzun eksen kale çizgisine dik olmalıdır. Üst direğin en uzun ekseni alan düzlemine paralel olmalıdır. Kale direklerinin şekli dikdörtgen ise (yukarıdan görüntülendiğinde), en uzun kenar kale çizgisine dik olmalıdır. Üst direğin en uzun kenarı alan düzlemine paralel olmalıdır. Dikdörtgen Yuvarlak

22 Kale Çizgileri ve Direklerin Boyutu
Her iki kale direği ve üst direk aynı genişlik ve derinliğe sahip olmalı ve bu da 12 cm.yi aşmamalıdır. Kale çizgileri, kale direkleri ve üst direk ile aynı genişlikte olmalıdır. Kale direkleri ve üst direk beyaz renkte olmalıdır. 12 cm 12 cm 12 cm

23 Ağlar ve Taşınabilir Kaleler
Ağlar, direklere ve üst direğe ve yere iyice tutturulmalıdır. Taşınabilir kaleler yere sağlam ve güvenli bir şekilde sabitlenmelidir.

24 Teknik Alan 1 m. Teknik alan

25

26 TEŞEKKÜRLER…


"Kural – 1 Oyun Alanı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları