GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAYATLARINDA TEKNOLOJİ KULLANIMI VE ÖNEMİ ----

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAZICILAR Aleyna DİNÇ Hüsniye HERGÜN
Advertisements

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DİĞER KONULAR
MOBİL ÖĞRENME VE MOBİL UYGULAMALAR
Girdi ve Giriş Aygıtları
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
Profesyonel sunu hazırlama
Onbir Genç Görme Engelli Yetişkinin Yardımcı Teknoloji kullanımı üzerine eğitimsel Tecrübeleri ve Sonuçlarına İlişkin Görüşleri Author: Önder İşlek, Department.
GETEM logosu ve kitaplar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Öğretİm Materyallerİ Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Powerpoint 2003 – Uzantısı .ppt Powerpoint 2010 – Uzantısı .pptx
POWERPOİNT SUNU PROGRAMI DERSİ.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
G ESTURE – BASED I NTERFACES H AREKETE DAYALı ARA YÜZLER 8.G RUP Onurcan PALABIYIK Omeed KADHİM Çağrı TUNCAY Erdem ONAN Ceyhun YAKUT Ufuk ÖZKAR Koray AVCI.
Bilgi Teknolojileri Hafta 01. Bilgi Nedir???  Fikir  İlim  Malumat.
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
Bilişim Teknolojilerine Giriş
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
E-Öğrenme Nedir?
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
TARAYICI (SCANNER).
Ünite 8 sunum programları
POWERPOİNT SUNU PROGRAMI DERSİ.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Bahar Dönemi / Trabzon Grup Üyeleri  Cennet AKMEŞE  Özlem DANIŞMAZ  Harun YILMAZ  Erol GÜLER Proje Adı: GE/KPSS.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Bulut Bilişim (Google Drive Örneği)
Denetim Masası Ms. Windows 8.1
Web Tasarımı ve Adobe Muse
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
(EBA) EĞİTİM BİLİŞİM AĞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE ÇALIŞMALARINDA BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
BİT KULLANMA VE YÖNETME
Temel Bilgisayar Bilgileri
Grafik ve Animasyon.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
BRAİLLE YAZI SİSTEMİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
BİLGİSAYAR KOMUT: Bilgisayara istediğimiz şeyleri yaptırabilmek için verdiğimiz emirlerdir.
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Giriş ve Çıkış Birimleri
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
ENGELLERİ KALDIRAN TEKNOLOJİLER
EBSCO eBooks Uygulaması
EBSCOhost ile E-Kitap Okuma
YARDIMCI DESTEK TEKNOLOJİLERİ
Bilişim Teknolojileri Dersi
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
EBSCO E-Kitaplarda Arama
Dijital kütüphane işlevleri
Tuncay AYDOĞAN Süleyman Demirel Üniversitesi
MİCROSOFT WORD KELİME İŞLEMCİ
YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER
Profesyonel sunu hazırlama
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Bulut Bilişim (Google Drive Örneği)
Sunum transkripti:

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAYATLARINDA TEKNOLOJİ KULLANIMI VE ÖNEMİ ----

EGİTİMDE GÖRME ENGELLİLER DERNEĞİ MUHARREM OCAL

GİRİŞ Teknolojinin hızla gelişmesi hepimizin hayatında değişikliklere sebep oldu. Özellikle son otuz yılda gelişen bilgisayar teknolojisi görme engellilerin hayatlarında büyük değişime yol açtı. Bilgisayarların serbestçe kullanılmasını sağlayan ekran okuyucu programlar değişimi hızlandıran en büyük etken oldu. Sonrasında kabartma printerlar, taşınabilir hale gelen kabartma ekranlar ve erişilebilir olan tabletler ya da telefonlar görme engellilerin gündelik hayatı kadar eğitim hayatlarını da değiştirdi. Ve tabi iki bütün bunların yanında eğitime teknolojik cihazların girmesi görme engellilerin işlerini epey kolaylaştırdı. bir açıdan da görme engellilerin önüne bazı engeller çıkardı.

GÖRME ENGELLİLER VE BİLGİSAYAR OKUR YAZARLIĞI Eğitim hayatında teknoloji kullanımının artmaya başlaması ile birlikte engelli öğrencinin de bilgisayardan anlama yükümlülüğü ortaya çıkmıştır. Şöyle ki, derslerde kullanılan powerpoint sunuları, pdf dosyaları ya da üniversitelerde veri toplama ve bunların değerlendirilmesinde kullanılan programlar bunların hepsinin görme engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Ve çoğu zaman bunlar engellinin kendisinin yükümlülüğü altında olur. Bundan ötürü bir engellinin bilgisayar okur yazarı olması çok önemlidir.

DESTEK TEKNOLOJİLER KABARTMA PRINTERLER Son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan kabartma printerlar ise özellikleri ve kullanım alanlarına göre geniş bir yelpazeye dağılmış durumda. Profesyonel kitap basımına yönelik olan modellerinin yanı sıra, bireysel kullanıma yönelik modelleri de üretilmeye başlanan kabartma printerlar da vardır. bazı printerlarda bulunan şekilleri kabartabilme özelliği ise, eğitim hayatı boyunca öğrencilerin işine en çok yarayacak özelliklerden biridir. Öte yandan, kabartma kullanımının önemine dair belirtmek istediğim bir not ise, görmelerinde herhangi bir sıkıntısı olmayan insanlar bir cismi algıladıklarında bu beyinde bir bölgenin aktif hale gelmesine sebep olur, işte bu bölge aynı zamanda görme engelliler bir cismi dokunarak algıladıklarında da aktif olmaktadır. Kısacası, görmek ve dokunmak beyinde aynı etkiyi yaratmaktadır.

DESTEK TEKNOLOJİLER(devam) Şekil kabartma cihazı Bu cihazlarda tabloları, haritaları, geometrik şekilleri ya da biyoloji alanındaki resimleri veya fizik, kimya ve mühendislik gibi derslerde karşılaşılan şekilleri kabartabilmektedir.

DESTEK TEKNOLOJİLER(devam) KABARTMA EKRANLAR Özellikle son on yılda gelişen teknoloji ile birlikte kabartma ekranlar taşınabilir hale gelmiştir. Kabartma ekranlar kabartma yazının doğasından ötürü ekrandaki tek satırlık bir yazıyı tek satır olarak kabartma ekrana yansıtamaz. Bundan dolayı, kabartma ekranlar genel olarak tek satırdan oluşmaktadır, bu satırlar aynı zamanda cihazın modeline göre ondan 80 karaktere kadar çeşitli sayılarda karakteri kabartabilmektedir. Çalışma mantığı ise bir metni satır, satır okumaktan gelmektedir, cihaz metindeki bir satırı kabartır, ardından kabartma ekran üzerindeki tuşlar vasıtasıyla bir sonraki satırı kabartır. Bluetooth gibi kablosuz teknolojilerin yaygınlaşmasıyla da bu cihazlar cep telefonlarıyla ve tabletlerle birlikte kullanılabilmektedir.

DESTEK TEKNOLOJİLER(devam) OSR YAZILIMLARI İnfty: basılı matematiksel denklemleri dijital ortama geçirmek için geliştirilen bir yazılımdır. Yazılım üç bileşenden oluşmaktadır; infty reader, bir OCR yazılımıdır, 400 ya da 600 DPİ çözünürlükte siyah beyaz olarak taranan basılı matematiksel denklemlerin bulunduğu materyalleri dijital ortama aktarmakta kullanılır. Chattyİnfty ise bu dijital ortama aktarılan matematik kaynaklarını okumakta kullanılır. İnfty editör ise ücretsiz olup bu çıktılar üzerinde çalışmak için kullanılır.

DESTEK TEKNOLOJİLER(devam) Talking LAB QUEST Talking lab quest: lab quest veri toplama ve bunları analiz etmede kullanılan sıradan bir laboratuvar ekipmanıdır. Bu cihaz indipendence science adlı bir firma tarafından scie-voice speach yazılımı eklenerek konuşur hale getirilmiştir. Cihaza yüklenmiş olarak gelen ekran okuyucu menüleri ve yapılan ölçümleri seslendirmektedir. Cihaz, araştırma yapabilmek için yetmişi aşkın sensörle birlikte kullanılabilmektedir. Biyoloji, fizik, kimya ve mühendislik alanlarında kullanılabilecek birçok aparata sahiptir.

Aşağıda lab quest tarafından kullanıcıya sağlanan bilginin bir resimini görebilirsiniz. Yapılan uyarlama sonucunda eklenen sci-voice speach yazılımı sayesinde bu bilgiler aynı zamanda seslendirilmektedir. İlk resimde veri ekranı gösterilmektedir, ikinci resimde ise deneyden elde edilen data tabloları gösterilmektedir, ve üçüncü resimde de, periyodik cetvel gösterilmektedir.

.

.

SONUÇ VE ÖNERİLER Toparlamak gerekirse, görme engelli öğrencilerin eğitim hayatları gören yaşıtlarına göre zordur. Fakat bunların üstesinden yapılacak doğru düzenlemelerle gelinebilir ve böylece, görmeyen öğrencilerin eğitim alırken yaşadıkları sıkıntılar büyük ölçüde açılmış olur. Öte yandan, bir görme engelli eğitim hayatı boyunca bilgisayara, teknolojik cihazlara mahkumdur ve bu yüzden bilgisayar okur yazarı olmak zorundadır. Dolayısıyla, öğrencilerin en geç lise dönemine kadar bilgisayar teknolojilerine hakim bir duruma gelmesi buradaki en önemli nokta.