YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
YENİ TTK HAKKINDA UYGULANACAK YOL HARİTASI. YENİ TTK HAKKINDA UYGULANACAK YOL HARİTASI 1-15 Temmuz 2012 Anonim ve limited şirketlerin tek ortağı olan.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 10 EKİM 2012.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 26 EYLÜL 2012.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER
Sermaye Piyasası Kurumları
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 29 KASIM
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 18 EYLÜL 2012.
LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURUL TOPLANTILARI VE ANA SÖZLEŞMELERİN YENİ TTK’YA UYGUN HALE GETİRİLMESİ.
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNU
Limited Şirketler Türk ekonomisinde sayı itibariyle en fazla olan şirket türü limitettir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre ülkemizde yaklaşık.
YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
R 108 VE R 109 TEKNİK DÜZENLEMELERİ VE UYGULAMALAR
TEMMUZ 2012’DEKİ YENİ TİCARİ HAYATINIZA HAZIR MISINIZ? 1 TEMMUZ 2012 AV. İREM SOYMAN İzmir, 2011.
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
Muhasebe Meslek Mensubunun Gündemi: 6102 Sayılı TTK’nın Getirdikleri ve Yapılması Gerekenler Prof. Dr. Cemal İBİŞ Marmara Üniversitesi Adana, 17 Ocak 2012.
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
ŞİRKETLER TOPLULUĞU Prof.Dr.Sami Karahan.
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
YARD. DOÇ. DR. H. ALİ DURAL Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NDA TEK PAYDAŞLI ŞİRKETLER
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA
Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı
ŞİRKETLER HUKUKU TTK’da düzenlenmiş ticaret ortaklıkları, kollektif şirket, komandit şirket, anonim şirket ve limited şirkettir. Adi şirket Borçlar Kanunu’nda.
Yeni Bir Finansman Kaynağı “Sat ve Geri Kirala”
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
SİGORTALI TESCİL VE HİZMET DAİRE BAŞKANLIĞI
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
Harcama Yetkilileri.
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
BURSA SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6552 Sayılı kanun ile 5510 Sayılı Kanuna eklenen Geçici 57.Madde.
ANONİM ŞİRKETLER (GENEL KURUL)
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
Taşınır Mal Yönetmeliği ve TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ Semineri Bayram KESER Mali Hizmetler Uzmanı 1 T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME.
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
LİMİTED ŞİRKETLER Prof. Dr. Şaban KAYIHAN
TİCARET SİCİLİ İŞLEMLERİ
Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
Halka Açık Anonim Şirketler
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
TÜRK TİCARET KANUNUNDA
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
6102 SAYILI TTK’YA GÖRE ORTAKLARIN KİŞİSEL ALACAKLILARININ DURUMU. Yrd
İŞLETMELERİN KURULUŞU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANONİM VE LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL TOPLANTILARI USUL VE ESASLARI
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
Sunum transkripti:

YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ YARD. DOÇ. DR. H. ALİ DURAL

SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ HANGİ TARİHE KADAR YAPILMALIDIR? 1 Temmuz 2013: Anonim şirketler esas sözleşmelerini ve limited şirketler şirket sözleşmelerini, yürürlük tarihinden itibaren 12 ay içinde (01.07.2013’e kadar) TTK’yla uyumlu hâle getirirler. Bu süre içinde gerekli değişikliklerin yapılmaması hâlinde, esas sözleşmedeki ve şirket sözleşmesindeki düzenleme yerine TTK ilgili hükümleri uygulanır. Gümrükve Ticaret Bakanlığı Yukarıdaki süreyi ancak bir yıla kadar uzatabilir (6335 sayılı Kanunladeğişik 6103 sayılı Kanun m. 22).

SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ HANGİ TARİHE KADAR YAPILMALIDIR? 1 Temmuz 2013 (devam): Bir anonim şirketin esas sözleşmesinde veya bir limited şirketin şirket sözleşmesinde genel kurulun toplantı ve karar nisaplarına, madde numarası belirtilerek veya belirtilmeksizin eski TTK hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüşse, bu şirketler Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesinden itibaren 12 ay içinde (01.07.2013’e kadar) anonim şirketlerde esas sözleşmelerini ve limited şirketlerde şirket sözleşmesini değiştirerek, anılan Kanuna uygun düzenleme yaparlar. Aksi hâlde, bu sürenin geçmesiyle Türk Ticaret Kanununun genel kurulun toplantı ve karar nisaplarına ilişkin hükümleri uygulanır. Sadece bu 12 ay içinde (01.07.2013’e kadar) yapılan genel kurullarda eski TTK’nın genel kurulların toplantı ve karar nisapları hakkındaki hükümleri uygulanır (6335 sayılı Kanun ile değişik 6103 sayılı Kanun m. 26).

SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ HANGİ TARİHE KADAR YAPILMALIDIR? 1 Temmuz 2013 (devam) Nama yazılı payların devrini, red sebeplerini göstererek veya göstermeyerek sınırlandırmış bulunan anonim şirketler, TTK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde (01.07.2013), esas sözleşmelerini değiştirerek, TTK’nın 492 ilâ 498 inci maddelerine uyarlamak zorundadır; aksi hâlde, bu sürenin dolmasıyla tüm sınırlamalar geçersiz hâle gelir (6103 sayılı Kanun m. 28/7).

SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ HANGİ TARİHE KADAR YAPILMALIDIR? 14 Şubat 2014 A.Ş’ler sermayelerini 50.000 TL’ye, Ltd. Şti.ler de 10.000 TL’ye çıkarmaları gerekmektedir. (6335 sayılı Kanunla değişik 6103 sayılı Kanun m. 20) Aksi halde bu sürenin sonunda infisah etmiş sayılırlar. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu süreyi birer yıl olmak üzere en çok iki defa uzatabilir.

SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ HANGİ TARİHE KADAR YAPILMALIDIR? 14 Şubat 2014 (devam): TTK m. 479 /2’de belirtilen sınırı aşan (her pay için en fazla 15 oy) sayıda oyda imtiyaz öngören esas sözleşme hükümleri, TTK’ın yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde (14.02.2014) anılan fıkraya uyarlanır veya mahkemeden anılan fıkrada öngörülen karar alınır (6335 sayılı Kanunla değişik 6103 sayılı Kanun m. 28/3).

SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ HANGİ TARİHE KADAR YAPILMALIDIR? 14 Şubat 2014 (devam): Yukarıda belirtilen sürede gerekli esas sözleşme değişikliklerinin ve uyarlamaların gerçekleştirilmemesi hâlinde, oyda imtiyazı düzenleyen esas sözleşme hükümleri, birinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen sürenin dolduğu tarihte kendiliğinden geçersiz hâle gelir ve esas sözleşmede öngörülen oya ilişkin imtiyazların tümü kanunen sona erer.

LİMİTED ŞİRKETLERDE ZORUNLU OLMAYAN ESAS SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ TTK MADDE 577- Aşağıdaki kayıtlar, şirket sözleşmesinde öngörüldükleri takdirde bağlayıcı hükümlerdir: a) Esas sermaye paylarının devrinin sınırlandırılmasına ilişkin kanuni hükümlerden ayrılan düzenlemeler. b) Ortaklara veya şirkete, esas sermaye payları ile ilgili olarak önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları tanınması. c) Ek ödeme yükümlülüklerinin öngörülmesi, bunların şekli ve kapsamı. d) Yan edim yükümlülüklerinin öngörülmesi, bunların şekli ve kapsamı. e) Belirli veya belirlenebilir ortaklara veto hakkı veya bir genel kurul kararının oylanması sonucunda oyların eşit çıkması hâlinde bazı ortaklara üstün oy hakkı tanıyan hükümler. f) Kanunda ya da şirket sözleşmesinde öngörülmüş bulunan yükümlülüklerin hiç ya da zamanında yerine getirilmemeleri hâlinde uygulanabilecek sözleşme cezası hükümleri. g) Kanuni düzenlemeden ayrılan rekabet yasağına ilişkin hükümler.

LİMİTED ŞİRKETLERDE ZORUNLU OLMAYAN ESAS SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ TTK m. 577 (devam): h) Genel kurulun toplantıya çağrılmasına ilişkin özel hak tanıyan hükümler. ı) Genel kurulda karar almaya, oy hakkına ve oy hakkının hesaplanmasına ilişkin kanuni düzenlemeden ayrılan hükümler. i) Şirket yönetiminin üçüncü bir kişiye bırakılmasına ilişkin yetki hükümleri. j) Bilanço kârının kullanılması hakkında kanundan ayrılan hükümler. k) Çıkma hakkının tanınması ile bunun kullanılmasının şartları, bu hâllerde ödenecek olan ayrılma akçesinin türü ve tutarı. l) Ortağın şirketten çıkarılmasına ilişkin özel sebepleri gösteren hükümler. m) Kanunda belirtilenler dışında öngörülen sona erme sebeplerine dair hükümler.

LİMİTED ŞİRKETLERDE ZORUNLU OLMAYAN ESAS SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ Şirket sözleşmesinde farklı itibari değerde paylar öngörülebilir (TTK m.583). Şirket sözleşmesinde payın devrinde genel kurulun onay şartı kaldırılabilir (TTK m. 595/2). Şirket sözleşmesinde kar payının hesaplanmasında itibari değere oranla hesaplanması kuralından ayrılınabilinir (TTK m. 608/2)  Şirket sözleşmesinde, müdürün veya  müdürlerin aldıkları belirli kararları ve/veya münferit sorunları, genel kurulun onayına sunmaları gereği öngörülebilir (TTK m. 625/2).  

LİMİTED ŞİRKETLERDE ZORUNLU OLMAYAN ESAS SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemiş veya diğer tüm ortaklar yazılı olarak izin vermemişse, müdürler şirketle rekabet oluşturan bir faaliyette bulunamazlar. Şirket sözleşmesi ortakların onayı yerine ortaklar genel kurulunun onay kararını öngörebilir (TTK m.626/2) Şirket sözleşmesi ile imtiyaz hakları öngörülebilir.

LİMİTED ŞİRKETLERDE ZORUNLU OLMAYAN ESAS SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ Şirket sözleşmesi, ortaklara şirketten çıkma hakkını tanıyabilir, bu hakkın kullanılmasını belirli şartlara bağlayabilir (TTK m. 638/1)  Şirket sözleşmesinde, bir ortağın genel kurul kararı ile şirketten çıkarılabileceği sebepler öngörülebilir (TTK 640/1).