ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYGINI KONTROL ET, ÖNE GEÇ...
Advertisements

OLGU SUNUMU.
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
İSKELET.
AKUT MIYOKARD ENFARKTÜSÜ
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ II
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Uzm. Dr. Suna SOYSAL DEÜ-SHMYO
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
Gaitada Gizli Kan Testi İnsan Gaitasında Hemoglobinin Kalitatif Tayini
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
Akut MI hastasına yaklaşım
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
AKUT KORONER SENDROMLAR Prof Dr. Rasim Enar İÜ.CTF. Kardiyoloji ABD
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI
UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kardiyak Belirteçler Dr. Gülçin Eskandari.
OLGU SUNUMU 1 B. Gemicioğlu
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI-6.sınıf
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
KARDİYAK REHABİLİTASYON
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
 Kalbin fonksiyonunu rahatça yapabilmesi için yeterli miktarda oksijene gereksinimi vardır. Kalbin dış yüzeyinde koroner denilen özel damarlarla kalbin.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Perioperatif Hemodinamiye Dayalı Transfüzyon Yaklaşımları Emre ÇAMCI İTF Anesteziyoloji AD.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
AKUT MIYOKARD ENFARKTÜSÜ Hem. Gülhan KARACA Sağ. Memuru Faruk AYAZ Koroner Yoğun Bakım-2.
KALP KRİZİ VE KOLESTEROL GERÇEĞİ
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
KALP DAMAR HASTALIKLARI  Kalp ve damarların yapısında meydana gelebilen bir bozukluk sonucu kalp ve damar hastalıkları oluşur. Bunların en önemlisi, kalpteki.
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
DOLAŞIM SİSTEMİ
Nabız Kalp atımlarının atar damara yaptığı basıncın vücudun belli bölgelerinden el ile hissedilmesidir.
İNSAN VÜCUDU.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
YAŞAM BOYU SPOR 3. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KALP KRIZI KALP KRIZI NEDIR, BELIRTILERI NELERDIR, NEDENLER İ NELERD İ R, TEDAV İ S İ NED İ R/NELERD İ R?
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ TROPONIN-I TANITIM SUNUMU

Global Solution Provider CLEARTEST TROPONIN-I

İÇERİK Kalp Krizi Troponinler Troponin Testler Cleartest Troponin -I Global Solution Provider İÇERİK Kalp Krizi Troponinler Troponin Testler Cleartest Troponin -I

KALP KRİZİ NEDİR ? Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı (çoğunlukla kalp damarının tam tıkanıklığı sonucu) ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir.

KALP KRİZİNİN NEDENLERİ Kalp krizlerinin çoğu koroner arterler de (kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlar) oluşan pıhtılar (trombüs) sebebiyle meydana gelir. Damardaki ateroskleroz zaman içinde ilerler (A ve B), Önemli darlık oluşturur (C) Sonunda damar bir pıhtı ile tıkanarak (D) miyokard infarktüsüne yol açar.

Kalp Krizi Tüm Dünyada Ölüme Yol Açan 1 Numaralı Sağlık Problemidir Her 5 ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir. Kalp krizi yetişkinlerdeki ani ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ Kalp krizinde şikayetin esasını göğüs ağrısı oluşturur Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir; Kalp krizi ağrısının tipik olarak hissedildiği bölgeler kırmızı ile gösterilmiştir. Ancak tipik olmayan kalp krizlerinde, ağrı bu bölgelerin dışında da hissedilebilir.

KALP KRİZİ AĞRISININ ÖZELLİKLERİ Ağrı göğüs ortasındadır 20 dakikadan fazla, genellikle de saatlerce sürer Ağrı şiddetli ve künt vasıftadır. Ağrı, sıkıştıran , baskı yapıcı tarzda olabilir Göğüste daralma hissi uyandırabilir ‘’Göğüste fil oturuyormuş" gibi veya hazımsızlık olarak da hissedilebilir. Beraberinde sıklıkla soğuk terleme ve ölüm korkusu da vardır.

Global Solution Provider SONUÇ Kalp krizi ölümcüldür. Dünya'daki en büyük iş gücü kaybına nedenlerinden biridir. Doğrusu hiç olmamasıdır. Hastalıktan korunmak en iyisidir. Bunun için ilk basamak, risk faktörlerinin araştırılması varsa bunlarla mücadele edilmesi gerekmektedir.

Global Solution Provider MUHTEŞEM ORGANIMIZ KALBİMİZ !!! 100 bin kilometre uzunluğundaki damar ağına her gün 1 tanker kan pompalayarak Bir ömür boyu 5 dakika bile kaytarmadan çalışıyor. Bu kadar verimli bu kadar çalışkan başka bir organ veya makine var mı? ŞIMARTILMAYI HAKETMİYOR MU?

Global Solution Provider TROPONINLER

TROPONİNLER Troponinler iskelet ve kalp kası liflerinde bulunan bir protein ailesidir Üç değişik troponin vardır; troponin C (TnC), troponin T (TnT) ve troponin I (TnI). Bu proteinler birlikte Kalp kasının kasılmasını regüle ederler. Troponin-I (TnI) ve Troponin-T (TnT) yalnızca kalpte bulunur. Kardiyak spesifik troponinler cTnI ve CTnT olarak adlandırılır ve normal şartlarda kanda bulunmazlar

TROPONİNLER Kalp kası hücreleri hasar gördüğünde kardiyak Troponin I ve T dolaşıma karışır. Ne kadar çok hasar varsa o kadar çok kardiyak troponin dolaşıma geçer Kalp krizi geçiren bir hastada troponin düzeyleri hasardan sonraki 3 veya 4 saat içinde yükselir ve 10-14 gün süre ile yüksek kalabilir Kardiyak Troponin-I (cTnl) kalp kasında ortaya çıkan ve molekül ağırlığı 22,5 kDA olan bir proteindir

Global Solution Provider TROPONIN TESTLER

TROPONİN TESTLERİ Troponin testleri göğüs ağrısı olan hastalarda bu ağrının kalp krizinden veya kalp hasarı yaratan bir başka durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla yapılır Troponinlerbazen  CKMB  veya  myoglobin  gibi diğer kardiyak belirteçlerle birlikte istenir

TROPONİN TESTLERİ Şüphe edilen bir kalp krizi için ilk tercih edilen testlerdir Diğer testlere oranla kalp hasarı için daha spesifiklerdir Daha uzun süre pozitifliklerini korurlar.

Global Solution Provider CLEARTEST TROPONIN-I

CLEARTEST TROPONIN – I Amaç CLEARTEST TROPONIN-I Tam Kan , serum yada plazmadaki kardiyak Troponin-I ‘nın kalitatif tesbiti için hazırlanmış hızlı ve görsel bir kittir. CLEARTEST TROPONIN-I Kalp Krizinin (MI) teşhisinde en ideal yöntemdir

CLEARTEST TROPONIN – I Genel Cleartest Troponin-I test kalp krizinin tanısında Cleartest Troponin-I Kalp hasarının değerlendirilmesinde Cleartest Troponin-I Göğüs ağrısının diğer durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla yapılır Teyit sınırı 0,5 ng/ml dir.

CLEARTEST TROPONIN – I Test Prensibi Cleartest Troponin-I testi Kardiyak Troponin-I ‘i test şeridi üzerinde renk oluşumu şeklinde belli etmekte ve görsel olarak değerlendirilebilmektedir Zar üzerinde anti cTnl antikorları mobilize şekilde bulunmaktadır Şayet yeterli derecede CTnl hasta örneğinde mevcut ise; zarın test bölgesinde bir renk hattı oluşur

CLEARTEST TROPONIN – I Test Bileşenleri Troponin Test Kaseti: Her test içerisinde renk konjugantları bir test şeridi ve reaktif reagenzler bulunmaktadır Tek Yollu Pipet : Örneğin test kasetine taşınabilmesi için Tampon Şişesi : Fosfat tamponlu tuz eriyiği

CLEARTEST TROPONIN – I Test Uygulaması Damlalıklı pipet ile serum veya plazma örneğinden 3 damla (takriben 75 nl) test kasetinin sürme alanına (S) damlatınız kronometreyi çalıştırınız Damlalıklı pipet ile hakiki kan örneğinden 2 damla (takriben 50 nl) test kasetinin sürme alanına (S) damlatınız bundan sonra kronometreyi çalıştırınız Parmak ucundan alınan kanın 2 damla test kasetinin sürme alanına (S) damlatın bundan sonra 1 damla tampon eriyiği ilave edin ve kronometreyi çalıştırınız

CLEARTEST TROPONIN – I ile EIA Testinin Karşılaştırması KAYNAKLAR 1.Adams, et al. Biochemical marker of myocardial injury, immunoassay Cırculation 88:750-763,1993 2.Mehegan JP, tobacman LS, Cooperative interaction betwwen troponin molecules bound to the cardia thin flament J. Bio. Chem. 266: 966,1991 3.Adams et al. Diagnosos of perioperatve myocardial infarction with meassurament for cardia troponin I N. Eng. J. Med. 330: 670 1994 4.Hossein – Nia M, et al. Cardia Troponin I release in heart transplantation . Ann Thorac. Surg. 61: 227 , 1996 5.Alpert Js, et al. Myocardial infarction Redefined , Joint European Society of Cardiology Ameracan College of Cardiology : J. Am. Coll, Cardio, 36(3): 959, 2000

CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi Pozitif : Zar üzerinde iki ayrı eflatun / pembe oluşur. Bunlardan bir tanesi kontrol bölgesinde (C) ve diğeri ise test bölgesindedir (T). Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi Negatif: Kontrol bölgesinde (C) sadece bir tek eflatun / pembe renkli hat oluşur. Test alanı (T) üzerinde görülebilir bir hat oluşmaz Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi Geçersiz : Hiçbir kontrol hattı (C) oluşmaz. Bu durumda test geçersiz dir. Testi tekrarlayınız. Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi Geçersiz : Hiçbir kontrol hattı (C) oluşmaz. Bu durumda test geçersiz dir. Testi tekrarlayınız. Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

MEDİCUS KOHLER ile GÜÇ BİRLİĞİNİN KONFORUNU YAŞAYIN Global Solution Provider MEDİCUS KOHLER ile GÜÇ BİRLİĞİNİN KONFORUNU YAŞAYIN

Global Solution Provider TEŞEKKÜRLER