HEKİM ADAYI OLARAK İŞARET DİLİNİN ÖĞRENİLMESİ VE ÖĞRETİLMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Todup F1 ENGEL TANIMAYANLAR.
Advertisements

HACETTEPE GO TOPLULUĞU (HUGOKU)
Merkezi Hastane Randevu Sistemi
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sağlık Çalışanları -
TTB-UDEK TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU DERNEKLERİN WEB SİTELERİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER Dilek ASLAN 30 Kasım 2007, İstanbul.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Dudak Damak Yarıkları Çalışma Gurubu Kongre Raporu
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Kemik İliği Nakil Merkezi Açılış 21 Ekim 2014 Prof.Dr.Şükrü Hatun Dekan
İŞARET DİLİ.
KOÜTF EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALARA SUNULAN HİZMET İLE İLİŞKİLİ HASTALARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ GRUP MÜMKÜN MERTEBE.
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
BAKANLIK HASTA HAKLARI UYGULAMALARI VE
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
Proteİn Enerjİ MalnütrİsyoNu (PEM)
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
ENGELSİZ ODTÜ BİRİMİ (EOB) EOB’nin Kuruluşu 2006 yılında onaylanan ve 2010 yılında revize edilen “Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Danışma.
Doç.Dr. Yeltekin Demirel
BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
GRUP C4 IQ.
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GELİŞMELER VE FAALİYETLER ( SONRASI) Prof Dr Halit Tanju Besler ( ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN,
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Danışmanlık Sisteminin Güçlendirilmesi Tıp Eğitimi Çalıştayı Grup Çalışması
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
Yüksek kalite standartlarında tanı ve tedavi hizmeti sunmak
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İçindekiler; Orantı Çeşitleri Ters Orantı Doğru Orantı Örnekler
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
DİZ AĞRISI OLAN HASTA AYIRICI TANISI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 5 Eylül 2015 Cuma İnt. Dr. Gülden.
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları Önder GÜNGÖR
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları.
Klİnİk öğretİmde etİk.
İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1. Bölüm 25 Nisan 2013.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Tuba Şahbazoğlu.
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Rehberlik ve Tarama Programı Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik KISA MÜDAHALE.
Dönem 6 Koordinatörlüğü Sunumu
Iğdır Üniversitesi Matematik Bölümü 2017.
‘‘Görmemek insanı eşyadan ayırır, duymamak ise insanı insandan ayırır
Dönem 5 Tıp Eğitimi Çalıştayı 8 Mayıs 2017 Dr. Cem Cerit Dr. Ilgın Sade Dr. Dilara Pirhan.
SİYER ÖDEVİ ALLAH SEVGİSİ. ALLAH SEVGİSİ.
NEDEN DOKTOR OLUYORUZ? GRUP BİLİMSE TODUP A2.
Grup ‘kan kardeşİm’ TODUP E1
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

HEKİM ADAYI OLARAK İŞARET DİLİNİN ÖĞRENİLMESİ VE ÖĞRETİLMESİ GRUP SUSKUNLAR HEKİM ADAYI OLARAK İŞARET DİLİNİN ÖĞRENİLMESİ VE ÖĞRETİLMESİ DANIŞMAN: Dr. Sema KEÇELİ 2014 DÖNEM 1

GİRİŞ İşitme engelli hasta hekim ile iletişimde sorunlar yaşamaktadır. İşitme engelli hasta ve hekim arasında genellikle bir tercüman yer almaktadır. Bu da hasta anamnezinin alınmasında, tanıda ve tedavide zorluklara neden olmaktadır. Hekim olarak işaret dilinin bilinmesi bu sorunları ortadan kaldıracaktır.

Özürlü Kişilere Yönelik Sağlık Hizmetlerinin Sunumuna İlişkin 2010/79 sayılı Genelgenin 6. maddesi ile aşağıdaki hususlar düzenlenmiştir: İşitme özürlü hastalarla iletişimi sağlamak üzere işaret dili bilen personel istihdam edilecektir.

AMAÇLAR İşitme engelli hastalara ulaşabilmek ve onlara sağlık konusunda doğru hizmetin verilebilmesi için işaret dilinin öğrenilmesi Hekim adayları arasında bu konudaki duyarlılığı arttırmak için ve işaret dilinin öğrenilmesini yaygınlaştırmak için dönem 1 öğrencilerine işaret dilinin öğretilmesi

YÖNTEMLER Birinci basamak sağlık hizmetinde bir hekimin hastayla karşılaştığında şikayet ve tanıya yönelik sorabileceği sorular ve muhtemel cevaplar hazırlandı. Sessizler Derneği tercümanlarından eğitim alındı. İnternette bulunan video ve diğer görsellerden yararlanıldı. Konuyla ilgili diğer dokümanlar araştırıldı. Gruptaki her öğrenci dönemindeki arkadaşlarının belli bir kısmına sağlıkla ilgili işaret dilini öğretti. Bu soruların cevaplarını sessizler derneği tercümanlarından öğrendik eksik olanları videolarla tamamladık.

Hekiminin anamnezi Hekimin hastaya yönelttiği sorular Örn.: Şikayetiniz nedir? Ne zamandır bu şikayetiniz var? Başka hastalığınız var mı? Gibi Hastayı selamlama, sayılar, gün, ay, yıl kavramları, alfabe, haftanın günleri Tanıda kullanacağı terimler Örn.: kan alınması, film çekilmesi, biyopsi gerekliliği, serum takılması, idrar tahlili gerekliliği gibi

HASTA CEVAPLARI Hastanın bu sorulara karşı verdiği muhtemel cevaplar Örn.: ağrım var, kanamam var, yanmam var, ateş, terleme, ishal, kabızlık, bulantı, kusma, kilo kaybı, baş dönmesi, bayılma, uykusuzluk gibi. Akrabalık ilişkilerine dair kelimeler

HEKİM ÖNERİLERİ Konsülte edilecek bölümler Örn.: Nöroloji, psikiyatri, genel cerrahi gibi Hastalıkla ilgili tavsiyelerde bulunma Örn.: Diyet yapma, spor yapma, sigara, alkol kullanılmaması gibi Tanı konduktan sonraki tedavi önerileri Örn.: Reçete yazma veya cerrahi müdahale gibi

Oturumlar sırasında grubumuzun çalışmaları

KAZANIMLAR Grup içi ve dönem içi iletişim arttırıldı. Hekim adayı olarak işitme engelli hasta ile iletişimde özgüven arttı. Yardım alınan dernekteki diğer işitme engelliler de tıp öğrencilerinin bu çabasından memnun oldular. Tıp öğrencilerine de bu konuda duyarlılık kazandırıldı.

KAYNAKLAR İşaret Dili Eğitim Kitabı http://www.ibb.gov.tr/sites/SaglikVeSosyalHizmetler/isom/Documents/5.B%C3%96L%C3%9CM%20SA%C4%9ELIK.pdf Boğaziçi Üniversitesi- Türk İşaret Dili Kaynak Sitesi http://www.cmpe.boun.edu.tr/tid/ Kocaeli Sessizler Derneği Tercümanları Dilara Hanım

TEŞEKKÜRLER :D GRUP SUSKUNLAR Üyelerimiz: Özüm ÇULFAZ İrem ÜNALÇIN Yasemin ATEŞ Ebru ULUDAĞ Mertcan YAZICI Sevda AKTAN Halil İbrahim ÖZDEN Mehmet Alperen SEZER Elif Ezgi KESKİN Buse GÜNDOĞDU Bekir Salim DEMİR Danışmanımız: Prof. Dr. Sema KEÇELİ TEŞEKKÜRLER :D