TAPDK VE TÜTÜN KONTROLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Advertisements

TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
Sözleşmelerde Damga Vergisi
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
HASTA HAKLARI BİRİM FAALİYETLERİ
TÜTÜN MAMULLERİ PAKETLERİNDEKİ BİRLEŞİK UYARILARIN ÜLKEMİZ VE DÜNYA UYGULAMALARI Sebahattin KUŞ Tütün ve Alkol Kontrolü Daire Başkanlığı Uzman
Amaç Yeni yetişen nesillerde vergi bilincini oluşturmak ve belge alma alışkanlığını kazandırmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımızca "Ülkemi Seviyorum.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Yazılı Basının Tütün Kontrolu Konusunda Algı ve Tutumunun İncelenmesi
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
Tütün Kontrolünde Ulusal Kuruluşlar Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anablim Dalı
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
TÜRKİYE’de TÜTÜN SALGINI BOYUTLARI ve ÇÖZÜMLER Prof. Dr. Nazmi Bilr Hacettepe Tıp Fakültesi 28 Mayıs 2008.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
TÜTÜN POLİTİKALARINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI;
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Projesi Ödül Törenine Hoş Geldiniz
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
MOTORLU TAŞITLARDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Motorlu taşıtlardan kaynaklanan.
EKONOMİK İSTİSMAR.
11 Tütünle mücadelede 5727 Sayılı Kanunun Getirdikleri T.C. BURSA VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü Dr. M. Serhat YAMALI İl Sağlık Müdür Yardımcısı
Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
REACH TÜZÜĞÜ EK-XVII KAPSAMINDA KISITLAMALAR YÖNETMELİĞİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ULUSAL TÜTÜN KONTROL PROGRAMI EYLEM PLANI
Türkiye’de Tütün Kontrolü ve Yasal Düzenlemeler
Hızlı Tüketim Ürünleri
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
TAKSİTLİ SATIŞ. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ile tüketici hakları yasal güvence altına alındı. Tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ilgili, ekonomik.
TASFİYE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yapılan düzenlemeyle, sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunundan 4458 sayılı.
SAĞLIK BAKANLIĞININ GÖRVLERİ VE SAĞLIK HİZMETİ VEREN KURUMLAR
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ÇANAKKALE RUHU KALEVANİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
İŞ MAHKEMELERİ.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

TAPDK VE TÜTÜN KONTROLÜ

İlgili mevzuat: 4733 Sayılı Kanun Md: 3 – d 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, tütün ve alkol tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ya da tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkileri önleyecek düzenlemeleri yapmak, bunlarla ilgili kararları almak.

İlgili mevzuat: 31.12.2002 tarihli, 24980 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin Toptan ve Perakende Satışı İle Satış Belgelerine İlişkin Yönetmelik

6.1.2005 tarihli, 25692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”

1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tütün mamullerinin ambalajlarında “Yasal uyarı: Sağlığa zararlıdır” ana uyarısının yanında, “Sigara/Tütün içmek öldürebilir” ile “Sigara/Tütün içmek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir” şeklindeki iki genel uyarıdan biri ve 14 değişik ek uyarıdan biri paketin ön ve arka yüzünde %30 ve %40 oranında yer almaktadır. Anılan Yönetmelik gereği sigaralarda belirli bir tütün mamulünün diğerlerine göre daha az zararlı olduğunu ima eden metin, isim, ticari marka veya diğer işaretlerin kullanılması da 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yasaklanmıştır.

Yasaklar: Madde 12: -18 yaşından küçüklere hiçbir şekilde tütün mamulü satışı yapılamaz. - Piyasaya arz ambalajında satışa sunulan tütün mamulleri ambalajı bozularak veya bölünerek satılamaz. -İşyerlerinden veya sanal bir işyerinden internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak her türlü tütün mamulü satışı ve bu yöntemle satılan ürünün kapıda teslim edilmesi şeklindeki uygulamalar yapılamaz.

Satış yerlerine ilişkin şartlar: Madde 13: -Tütün mamullerinin isim, marka veya alametler kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımının yapılması veya bunların kullanılmasını teşvik edici ve özendirici kampanyalar düzenlenmesi yasaktır. -Tütün mamullerinin markalarını çağrıştıracak şekilde sözcükler, şekiller, resim, renk ve harfler ile hertürlü işaretler, satış yerlerinin dış yüzeyi, içerisi ve vitrinlerinde bulundurulamaz.

Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi: Öncelikli Hedefi kişileri tütün mamulleri kullanımının ve tütün dumanı ortamında kalmanın sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarda oluşturduğu yıkıcı etkilerden korumaktır. TKÇS tütün tüketicisini koruyucu önlemler yanında, üretim kısıtlamasından olumsuz etkilenecek üreticiler ve sektörde çalışan işçiler için çareler aramaktadır.

Kurum Görüşü: “Tütün tarımına ilişkin politikaların sadece üretimin daraltılması şeklinde değil, tütün üretiminin izlenmesi ve kaydedilmesi ile birlikte tütüne alternatif tarım ürünleri ve ekonomik faaliyetlerin belirlenerek alternatif ürün ve faaliyetlere yönelen üretici ve işçilerin ekonomik varlıklarını sürdürebilecekleri desteklerin sağlanması, tütün üretiminden vazgeçen veya vazgeçirilen tütün üreticileri ile üretim daralması sonucunda işsiz kalan tütün işçilerinin sosyoekonomik yönden mağduriyetlerinin giderilmesi yönünden tedbirler alınarak bu kişilere ekonomik ve yasal açıdan sürdürülebilir alternatif ve geçim sağlanması”

Kurum Etkinlikleri -31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü etkinlikleri kapsamında 2004 yılında, sigaranın zararlarını konu alan 3 farklı içerikte, 60.000 adet 50*70 cm ebadında afiş basılarak İl Sağlık Müdürlükleri kanalıyla tüm yurt sathındaki sağlık birimlerine dağıtılmıştır. -Ankara’da 225 bilboardda ise bir hafta süreyle bu afişlerin teşhiri sağlanmıştır.

2005 yılında ise; - Milli Eğitim Bakanlığı ve Kurumumuz işbirliği ile lise öğrencileri arasında, sigaranın insan sağlığına, topluma ve çevreye verdiği zararları konu alan bir kompozisyon yarışması düzenlenmiştir. -Ayrıca, aynı konuda düzenlenen afiş yarışması sonucu ilk üç eser ile mansiyon alan üç eser Kurumumuzca ödüllendirilmiş olup, dereceye giren eserler şunlardır:

-İlk üç dereceye giren eserler Ankara’da 70 bilboardda, İstanbul’da 125, İzmir’de 80 noktada bir hafta süre ile sergilenmiştir. -Afiş yarışmasında dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen afişler çeşitli organizasyonlarda sergilenmesinin istenmesi halinde, Kurumuzca gerekli imkan sağlanmaktadır.