K. ÇINAR, E. RECEPOĞLU*, H. KARADENİZ* A. ALAÇAKIR*

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Veli YILDIZ (Veliko Dimov)
Advertisements

Medikal Lineer Hızlandırıcılarda Elektron Dozimetrisi
ERSİN ÇİÇEK*, PERVİN ARIKAN*
Gazların Kinetik Kuramı
FOTOĞRAFİK SİSTEMLER Cisimlerin optik olarak resim düzlemine izdüşürülen görüntüleri fotoğraj filmi üzerine kaydedilir. Görüntünün kaydedildiği fotoğraf.
Yer Manyetik Alanı DİNAMO TEORİSİ.
FİZİĞİN DOĞASI.
Kimyasal türler arasindaki etkilesimler
Atomik Kütle Spektroskopisi
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
Manyetik alan ve kuvvetler Manyetizma  Magnetler.
Mİkroşerİt HAT VE TEMEL ÖZELLİKLERİ
HAL DEĞİŞİMLERİ.
Gazlar ve Plazmalar.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN 4. HALİ PLAZMA.
Mikroskobi Teknikleri
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
Veli YILDIZ (Veliko Dimov)
MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
Fulya Tuğçe OMUZLUOĞLU Yrd.Doç.Dr. Bünyamin TAMYÜREK
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö) 3.SINIF HALİME İSLİKAYE
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Parçacık-Olmayanların Fenomenolojisi K. O. Ozansoy Ankara Ankara Üniversitesi.
X-ışınları 3. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
T.C.Milli Eğitim Bakanlığı-TÜBİTAK - BİDEB YİBO Öğretmenleri (Fen Ve Teknoloji,Fizik,Kimya,Biyoloji Ve Matematik)Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı.
Filtrelemenin X-ışını Spektrumu Üzerindeki Etkileri ve Simülasyonu
ELEKTRON IŞINI İLE İŞLEME
Doç.Dr. Fehmi ERZİNCANLI Tasarım ve İmalat Mühendisliği Bölümü 2007
PLAZMALAR.
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
Işığın Tanecik Özelliği
Bölüm 5: Akım ve Gerilim Ölçümü
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
Spin ve parite: Ders Çekirdek fizik I.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
5. kısım.  Gazların tanecikleri serbest hareket eder.  Gazların belirli bir hacmi yoktur.  Gazlar sıkıştırılabilir.  Gazlar, ağırlıktan bağımsız olarak.
SÜPERİLETKENLERİN TARİHÇESİ
İleri Elektronik Uygulamaları Hata Analizi
ELEKTRO MIKNATIS VE ONUN YAPILARI …
ELEKTROLİZ.
MADDEYİ TANIYALIM.
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
Doğrusal Hızlandırıcılara Giriş-2
Sensörler - Algılayıcılar
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
Bir mıknatısın çekim alanıdır. Yeryüzü üzerinde mıknatıs özelliği gösteren birçok madde olduğundan yerin bir magnetik alanı vardır. Bunu en doğru.
Yapılan araştırmalarda elektrik akımın bir manyetik alan oluşturduğu bilinmektedir. Tam tersine, manyetik alan da bir elektrik akımı oluşturur mu?
KAPLAMATEKNOLOJİLERİ
Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Kütle spektrometrisi (MS)
H. K. KAPLAN, S. SARSICI, S. K. AKAY*
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Transformatörler
MADDENİN HALLERİ Her maddenin yapısı gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklerden oluşmuştur. Madde sahip olduğu sıcaklık derecesine göre dört halde bulunur.Bunlar;
AURORA.
Maddenin Halleri.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
PLAZMANIN TANIMI Plazma “iyonize olmuş gaz“ anlamına gelir.
Atomik Kütle Spektroskopisi
Elektron Dizilişleri Elektronlar öncelikle enerjisi en az olan orbitali doldurur. Bir orbitalin enerjisi çekirdeğe yaklaştıkça azalır. Aynı temel enerji.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
Bölüm 9 :MANYETİK ALAN ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler. Molekülleri birarada tutan kuvvetlere moleküllerarası kuvvet denir. iyon –iyon etkileşimi iyon –dipol kuvvetleriİyonik.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Sunum transkripti:

K. ÇINAR, E. RECEPOĞLU*, H. KARADENİZ* A. ALAÇAKIR* YÜKLÜ PARÇACIK DEMET OPTİĞİ ÇALIŞMALARI İÇİN MİKRODALGA İYON KAYNAĞI TASARIMI VE YAPIMI K. ÇINAR, E. RECEPOĞLU*, H. KARADENİZ* A. ALAÇAKIR* ODTU, Ankara *SANAEM, Ankara 2010, BODRUM

SANAEM AR-GE Bölümü Hızlandırıcı Fiziği Birimi Mikrodalga İyon Kaynakları Yapmış Olduğumuz Sistemin Tanıtımı Mikrodalgayla İndüklenmiş Plazmanın Parametrelerinin Ölçümleri Gelecek Tasarıları

SANAEM AR-GE Bölümü Hızlandırıcı Fiziği Birimi İyon Optiği İçin Hazırlanan Deney Düzeneği

Mikrodalga İyon Kaynakları Teori: Mikrodalga+GazPlazmaYüksek Negatif Voltajiyon Demeti Mikrodalgayla İndüklenmiş Plazma İşlemi:

Yapmış Olduğumuz Sistem

İyon Üretim Ünitesi Mikrodalga, Plazma Tüpü Katı Model Çizimi Çalışma Hali Fotoğrafı Plazmadaki Saçılım

İyon Çıkarma Ünitesi Manyetik Cusp 8 adet düğme tipi neodyum mıknatıstan oluşmakta Her mıknatısın yüzey manyetik alan değeri: 4000 Gauss İçe bakan yüzeylerin Kutup Sıralanışı: N-S-N-S- (silindirik)… Bobin: DC, manyetik alanı plazma simetri ekseni çakışık Yüksek Negatif Voltaj Ünitesi: Max: 50 kV Tampon Konileri: Sistemde farklı vakum alanları ve elektrik alan çizgileri (odaklama zorlaması) oluşturmak için Einzel Lens: İyon demetini, tampon konilerden geçmeden önce demet haline getirmek (düşük enerjiler için – TV tüpü)

Sisteme Genel Bakış Dalga Kılavuzu Plazma Tüpü Faraday Kabı Einzel Lens Bobin

İyon kaynağı Parametrelerinin Ölçülmesi Plazma Ölçümü Anında Çift Langmuir Sondası Plazma Parametreleri Ölçümü: Plazma Elektron sıcaklığı ve yoğunluğu, Çift Langmuir Sondası kullanılarak ölçülmüştür.

İyon kaynağı Parametrelerinin Ölçülmesi Çift Langmuir Sondası Deney Verileri: 1.4mbar basıncında Hidrojen gazı kullanılarak, akım verileri Keithley-2400 Sourcemeter İle alınmıştır. SONUÇ:

İyon kaynağı Parametrelerinin Ölçülmesi Faraday Kap Faraday Kap Diagramı Herhangi bir iyon çıkarma işlemi yapılmadan ve manyetik sıkıştırma uygulamadan mikron akım mertebelerinde iyon akımı ölçülmüştür.

Gelecek Tasarıları Mikrodalga iyon kaynağı kullanılarak düzenli ve daha çok iyon akımı elde etmek İyon çıkarma ünitesini geliştirmek İndüklemeli Plazma İyon Kaynağı Üretmek Elde edilen iyon akımının, dipol ve kuadrapol mıknatıslar kullanarak demet hattında yönlendirilmesini sağlamak

Kaynaklar Handbook of the ion sources, ed. Bernhard Wolf, ISBN 0-8493-2502-1, 1995. N. Sakudo et al. Rev. Sci. Instrum., 49,940, 1978. J. Dazhi et al., Diagnosis of Hydrojen Plasma in a Miniature Penning Ion Source by Double Probes, Plasma Science and Technology, Vol.11 No1, 2009 R H. Huddlestone, S L. Leonard Plasma Diagnostic Techniques. Acedemic pres, New York, 1965. O. Auciello, D L., Flamn, Discharge parameters and chemistry, Plasma Diagnostic Vol.1 1989.

TEŞEKKÜRLER VE BURADA SİZLERLE TANIŞTIĞIM İÇİN ÇOK MEMNUNUM