Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Fen Teknoloji 5.
ORGANİK TARIM.
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
NESTLE KURUMSAL İŞ İLKELERİ
Danimarka.
SÜT ÜRÜNLERİNİN DIŞ TİCARETİNDE FIRSATLAR VE MÜCADELE ALANLARI SÜT ÜRETİM VE TÜKETİMİNDE DEĞER ZİNCİRİ 20 MAYIS 2014.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Kooperatifler ve 2012 Birleşmiş Milletler Uluslararası Kooperatif Yılı Simel Eşim Uluslararası Çalışma Örgütü Kooperatif Bölüm Şefi.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
Yeterli ve Dengeli Beslenme
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
SU KULLANIMININ ETKİNLEŞTİRİLMESİ POLİTİKALARI
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
BESLENMEMİZE DİKKAT.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ŞEHİR VE TARIM. EN BÜYÜK VARLIK  TOPRAK  SU  HAVA.
Küresel Gıda Endüstrisi Zorluklar ve Fırsatlar Christine AGNES Elanco Hayvan Sağlığı EMEA Kurumsal İlişkiler Avrupa Gıda Endüstrisi Lideri.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Türkiye Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
biyoteknoloji ve önemi
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Sağlıklı Beslenme / 32.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Gıda ve Tarım da buna uymalı
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
Tarımda Teknoloji Kullanımı
7. DOĞU ANADOLU TARIM HAYVANCILIK VE GIDA FUARI
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
TÜRKİYE’DE PİLİÇ ETİNİN HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Dr. Ayşegül AKIN FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı 13 Kasim 2013, Antalya www.fao.org

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri z Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri İnsan Sağlığı Güvenilir Gıda Sistemlerine Bağlıdır!   Günümüzde yetersiz beslenmenin topluma maliyeti çok yüksektir ve yetersiz beslenme çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır: Dünyada 842 milyon kişi kronik açlık ile mücadele ediyor. 827 milyonu gelişmekte olan ülkelerde, 15 milyonu ise gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Güney Asya’da 304 milyon, Sahra-altı Afrikası’nda 234 milyon, Doğu Asya'da ise 167 milyon kişi açlık çekiyor.  Dunya nufusunun 1milyon 2 yuzbini yoksul ve bu nufusun yaklasik %75 i kirsal alanda yasiyor.

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri z Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri İnsan Sağlığı Güvenilir Gıda Sistemlerine Bağlıdır!   Günümüzde yetersiz beslenmenin topluma maliyeti çok yüksektir ve yetersiz beslenme çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır: Dünyada beş yaşının altındaki her dört çocuktan biri yeterli düzeyde gelişememektedir. Bu, yetersiz beslenen 165 milyon çocuğun bedensel ve bilişsel bakımdan tam potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyecekleri anlamına gelmektedir. Dünyamızda yaklaşık 2 milyar insan sağlıklı olmak için elzem olan yeterli vitamin ve mineralleri alamamaktadır.

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri z   İnsanların yaklaşık olarak 1,4 milyarı aşırı kiloludur. Bu insanların, yaklaşık olarak üçte biri obezdir ve koroner kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı veya diğer sağlık sorunları yaşamaktadır. Küresel ekonomik kriz, iklim değişikliği, ana gıda maddelerinin fiyatlarındaki artış milyonlarca insanın yaşam koşullarını daha da kötüleştiriyor.

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Her gün 8 kişiden biri AÇ olarak uyuyor ! 2050 de dunya nufusu 9 milyar olacak ve bu nufusu besleyebilmek icin gida uretimini %70 artirmak gerekiyor

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Dünyada 842 milyon aç insan var 1000m 870m %23.3 %14.9 1990-92 2010-12 - 158 milyon Buyuyen ekonomilerde tuketicielrin talepleri de artıyor. Nufus artıyor, biyo yakıta olan ilgi buyudukce gıda sistemlerine olan talep de artacak. Arz kısmında ise doğal kaynakların sınırlı olması ve bazı urun miktarlarındaki azalma ile karsi karsiyayiz. Tarım ve enerji piyasaları arasındaki ilişki ile de gıda fiyatlarındaki artış devam edebilir. Bu arada ikli degişikliginide goz onunde bulundurmak gerekiyor.

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri GIDA SİSTEMİ NEDİR? Gıda sistemi, tarımsal ürünlerin üretilmesini, işlenmesini ve tüketicilere sunulmasını sağlayan çevre, insan, kuruluş ve süreçlerden oluşmaktadır. Gıda sistemi çeşitli ve besin değeri yüksek gıdaları tüketicilere sunar. 1 2

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri z Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA SİSTEMLERİ Sürdürülebilir gıda sistemleri, bir taraftan gelecek nesillerin kendilerini besleme imkan ve kapasitelerini korurken diğer taraftan tüm insanlar için besin değeri yüksek gıdalar üretmektedir. Sürdürülebilir gıda sistemleri, çiftlikten sofraya kadar uzanan zincirin hemen her aşamasında kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanmaktadır. Suyun her zerresinden, toprağın her parçasından, gübrenin her parçacığından ve işçiliğin her dakikasından en fazla gıdanın elde edilmesi gelecek için kaynakları korumakta ve kurtarmakta ayrıca sistemleri daha sürdürülebilir hale getirmektedir.

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri z Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA SİSTEMLERİ Üretimde, işlemede ve depolamada yaşanan gıda kayıplarının kontrol edilmesi için güvenli ve etkin yöntemlerin kullanılması gereklidir. Bu, gıda sistemlerinin daha sürdürülebilir bir hale getirilmesine katkıda bulunmaktadır.   Tüketiciler de bu konuda kendi paylarına düşen katkıyı, dengeli gıdalar seçerek ve gıda atığını asgari seviyeye indirerek yerine getirebilirler.

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri z Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ULUSLAR ARASI BESLENME KONFERANSI “2. Uluslararası Beslenme Konferansı” 19 – 21 Kasım 2014 tarihlerinde Roma’da düzenlenecektir. Bu Konferansta beslenme ile ilgili sonuçların iyileştirilmesine yönelik uygulama araçlarının, kılavuz ilkelerin ve deneyimlerin paylaşılacağı bir forum oluşturulacaktır.   Bu konferans FAO ve WHO tarafından, bakanlık düzeyinde katılımla gerçekleştirilecektir.

Modern Tedarik Zincirleri Ekonomiler geliştikçe ve kentleşme arttıkça, geleneksel ve modern gıda sistemleri de bir arada varlıklarını sürdürmekte ve gelişmektedir. Modern tedarik zincirleri depolama, dağıtım ve perakendeciliği entegre etmekte ve tüketicilerin daha düşük fiyatlara ürün alabilmesine ve çiftçilerin de daha yüksek gelirler elde etmesine imkan sağlamaktadır. Süt, sebze ve meyve gibi besin değeri yoğun ancak çabuk bozulan gıdaların işlenmesi ve paketlenmesi ile tüketicilerin yıl boyunca çeşitli besleyici gıdalara kolaylıkla ve uygun fiyatlarla erişebilmesi sağlanmaktadır.

Etiyopya’da keçilerden azami ölçüde yararlanılması Bu girişim, kişi başına süt erişiminde yüzde 119, hayvansal kaynaklardan elde edilen enerjide yüzde 39, proteinde yüzde 39 ve hayvansal yağlarda yüzde 63 artışa yol açmıştır. Proje, kadınlar tarafından yetiştirilen yerel keçilerden elde edilen verimin daha iyi yetiştirme teknikleri ve genetik iyileştirme yöntemlerinin birleşimi vasıtasıyla yükseltilerek, süt tüketiminin ve gelirlerin artmasına odaklanmıştır.

Vietnam’daki VAC sistemi Vietnam’daki VAC (Vuon, Ao, Chuong – Tarım, Balıkçılık, Hayvancılık) sistemi, beslenme üzerinde olumlu etkiler yaratmış olan entegre bir yaklaşımdır. VAC sistemi şunlardan oluşmaktadır: evin yakınında içi balık dolu bir gölet, organik bir gübre kaynağı olarak kullanılmak üzere göletin yakınında veya yukarısında bulunan canlı hayvan ağılı veya kümesleri, ve tüm yıl boyunca yiyecek ihtiyacını karşılamak ve pazara ürün sağlamak üzere ekinleri içeren bahçeler.

Hindistan’da toprak verimliliğinin artırılması z Hindistan’da toprak verimliliğinin artırılması z Dengeli yoğunlukta azot, potasyum ve fosfor içeren organik ve inorganik gübrelerin kullanılması mahsul verimini ve ürünlerdeki mikro besin konsantrasyonunu artırmaktadır. Dengeli ürün gübreleme ile elde edilen verim artışı, temel gıda ürünlerinin yetiştirilmesi için daha az toprak alanına ihtiyaç duyulmasına yol açmakta ve böylelikle çiftçilik sisteminin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır.

Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri z Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Hükümetler, kalkınma ajansları, sivil toplum örgütleri , hükümetler arası kuruluşlar, araştırma kurumları , akademik kurumlar ve özel sektörün tamamının güçlü, etkin, adil ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin desteklenmesi konusunda oynayacak rolleri vardır.   Üç temel mesaj: İyi beslenme sağlıklı diyete bağlıdır. Sağlıklı diyet için eğitim, sağlık, hijyen ve diğer faktörlerin yanı sıra güvenilir gıda sistemlerine ihtiyaç vardır. Güvenilir gıda sistemleri uygun politikalarla, teşviklerle ve yönetişimle mümkün olmaktadır.

www. Fao.org