Yüksek Öğrenimdeki Engelli Öğrenciler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
Advertisements

GÖRME VE İŞİTME ENGELLİ BİREYLER İÇİN GÜNCEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE BU TEKNOLOJİLERE ERİŞİMDE YAŞANAN ZORLUKLAR.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
Prof. Dr. Aysel Aziz İstanbul Arel Üniversitesi
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
GETEM logosu ve kitaplar
Probleme Dayalı Öğrenme -İki Yıllık Deneyim-
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK ORTAMLARDA DESTEKLENMESİ
Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilere yönelik olarak Kütüphanemizce düzenlenen oryantasyon programına; Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş.
ÖZEL EĞİTİMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Engeli Öğrenci Platformu
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Yükseköğretimde Çevrim-içi Öğrenme: Sistemde Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunları Çözmeye Yönelik Öneriler Fatma Kübra ÇELEN Aygül ÇELİK Doç. Dr. Süleyman.
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
ANADOLU SU HAVZALARI REHABİLİTASYON PROJESİ İZLEME & DEĞERLENDİRME Dolunay KANATLI.
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
ÖZET TÜBİTAK EVRENA projesinin temel amacı eğitim fakültelerinin sınıf öğretmenliği bölümlerinde okuyan öğretmen adaylarına sürekli, sistemli ve yapıcı.
ENGELSİZ ODTÜ BİRİMİ (EOB) EOB’nin Kuruluşu 2006 yılında onaylanan ve 2010 yılında revize edilen “Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Danışma.
UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ
EĞİTİM SÜRECİ Yönetim ve Denetim PDR ve diğer öğrenci kişilik hizmetleri Akademik:Öğretim ve araştırma.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Bahar Dönemi / Trabzon Grup Üyeleri  Cennet AKMEŞE  Özlem DANIŞMAZ  Harun YILMAZ  Erol GÜLER Proje Adı: GE/KPSS.
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
OKULUMUZ KÜTÜPHANESİNDE FAALİYETE GEÇİRİLECEK OLAN BİLGİSAYARLAR İÇİN ÖNCELİKLE ALINMASI KARARLAŞTIRILAN PROGRAMLAR.
2006 – 2011 STRATEJİK PLAN SUNUMU
GRUP C4 IQ.
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
Göz Hareketlerini İzleme Yöntemiyle Üniversite Web Sayfalarının İncelenmesi Erol ÖZÇELİK, Engin KURŞUN, Y.Doç.Dr. Kürşat ÇAĞILTAY Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
EYMİR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ALAN TANITIMLARI
BU SUNUDA OKULUMUZDAKİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLERE ULAŞABİLECEKSİNİZ.
Veri Tabanı Programcılığı
TERCİH ZİRVESİ’15 Üniversitede Başlayan, Hayat Boyu Gelişen Kariyer Prof. Dr. S. Semahat Demir Rektör.
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
ESKİPAZAR ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE ÇALIŞMALARINDA BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ
Alzheimer Afiş. Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı Yaşlı Sağlığı Farkındalık Çalışması.
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Eğitim hakkı, ayrım gözetilmeksizin herkesin sahip olması gereken, vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. Eğitim hakkı, başta çocuklar olmak üzere herkesin,
Fatih Projesi Bazı Öneriler Fatih Zirvesi akgul.web.tr/yazilar/sunum/
EMRE DİNÇER.  SANAYİ SONRASI TOPLUMU AÇIKLAMAK İÇİN BU İFADE BİR GEÇİŞ DÖNEMİNİ ÖZETLER  GEÇİŞ DÖNEMLERİNİN KENDİNE ÖZGÜ ÇÖZÜMLERİ BULUNMAKTADIR.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Kuruluş: 2003 Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi 2014 yılından itibaren Engelliler Uygulama ve Araştırma.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
ETKİLEŞİM ve İŞBİRLİĞİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Nazilli Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE SINAV UYGULAMA KLAVUZU 1.
Kütüphane ve Dokümantasyon
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
YARDIMCI DESTEK TEKNOLOJİLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yrd. Doç. Dr. Şule GÜÇYETER Engelli Birim Koordinatörü
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
2010 Faaliyet Raporu.
TANIMLAR EĞİTİM «Bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, «kasıtlı (amaçlı-bilinçli) olarak istendik (toplumca uygun görülen-istenilen yönde)
Sunum transkripti:

Yüksek Öğrenimdeki Engelli Öğrenciler Yrd.Doç.Dr. Adem TAŞDEMİR Ahi Evran Üniversitesi

Çocuklarımızda ne yazık ki doğuştan gelen bazı fiziksel ve ruhsal bozukluklar olabileceği gibi, yaşamın diğer evelerinde geçirebileceği kaza, hastalık ve benzeri herhangi bir durum yoluyla da engeller oluşabilmektedir.

Üniversite gençliğinin öğrenim yaşantıları boyunca, üniversite yerleşkelerinde birçok zorlukla karşılaştığı bilinmektedir. Bireyi sosyal olgunluğa hazırlayan gençlik döneminde, karşılaşacağı sorunların en aza indirgenmesi büyük önem taşımaktadır. Birey, böylelikle biyolojik ve sosyal gelişimini en iyi şekilde tamamlayabilecektir.

Bu nedenle; değerli hayatlar olumsuz önyargılar eşitlik, kişisel güvenlik ve anayasal haklar olumlu bir imaj ayrımcılığım olmaması yaşama tutunma/arzu

Kaynak: Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı

Üniversiteye giriş oranları; 2008 yılı verilerine göre; devlet üniversitelerinde 3 bin 375, vakıf üniversitelerinde 207 engelli öğrenci (%38'inin görme, %25'i fiziksel engelli)

Kaynak: OSYSYerlestirmeBulten2010

Yaşanan güçlükler

Yüksek öğretime yansımalar Dersleri Takip Etme ve Ders Çalışma Sınavların Hazırlanması ve Sınavların Yapılması Bilgisayar Kullanımı Kütüphane Kullanımı Diğer Karşılaşılan Problemler

Ahi Evran Üniversitesinde mevcut durum Politikalar Giriş koşulları ve mevcut programlar Karşılaşılan sorunlar ve gelecek planları Ek destek İşbirliği Engelli öğrenciler ve etkileşim için imkanlar

Sonuç Eğitim hakkı insan haklarının temellerinden birini oluşturmaktadır. Bu bağlamda engelli öğrencilere uygun eğitim ortamlarının sağlanması gerekir.

Öneriler Engelliler için destek çalışmalarına ağırlık verilmelidir. katılımcıların tam kapsamlı temsilcileri ile deneyimlerin ve ihtiyaçların göz önünde bulundurulduğu istişare halinde çözümler geliştirilmelidir Standartlar öğretim, değerlendirme ve genel şartlar üniversite genelinde fakültelerdeki engelli öğrenciler için ayarlanmış olmalıdır. Tercih döneminde doğru bilgilendirme (Üniversite Web tasarımları, Üniversiteyi kazananlara gönderilecek erişilebilir ve bilgilendirici broşür, Oryantasyon çalışmaları)

materyallere erişim ve mimari erişim imkanları iyileştirilmelidir materyallere erişim ve mimari erişim imkanları iyileştirilmelidir. Donanım eksiklikleri giderilmelidir (Braille yazıcı veya yazıcılar, kütüphanelerde tarama yapabilecek fotokopi makinesi, görme engelliler için şekil ve grafikleri kabartabilen donanımlar, amfilerde mikrofon, FM sistemleri ve ses yükselticiler, fiziksel engelliler için ulaşımlarını sağlayacak engelli erişimine uygun lift benzeri araç ve donanımlar…) Tüm ortak yapılar (öğrenci işleri, rektörlük, kütüphane, kantin, sağlık merkezi, vb) fiziksel olarak ulaşılabilir olmalıdır.

Teşekkür ederim.