BESİYERLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENZİMLER NEDİR?.
Advertisements

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Fosfor Döngüsü.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
KARBONHİDRATLAR.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
SOLUNUM.
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Metabolizma ve Beslenme
Gıda Mühendisliği Bölümü
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
SU ARITIM SÜRECİ.
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
KONU:HAYVANLARDA BESLENME-BESİN ZİNCİRİ
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Yağlar (lipidler).
HÜCRE NEDİR?.
CANLILARDA ENERJİ.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
MADDE DÖNGÜLERİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
FOTOSENTEZDE YAPAY IŞIKLANDIRMA
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 4
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 5
MADDE DÖNGÜLERİ.
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Bakteri- Virus- Mantar
MİKROORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
MİKROBİYOLOJİ LAB. Dr. N. Oya SAN.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

BESİYERLERİ

Besiyerleri mikroorganizmaların geliştirilmesi için formülize edilmiş ortamlardır. Bunlar mikroorganizmaların geliştirilmesi, bir ortamdan izolasyonu, identifikasyonu (tanımlanması), sayım, duyarlılık testleri, sterilite testleri, klinik örneklerin incelenmesi, gıda, su ve çevre kontrolleri, biyolojik ürünlerin elde edilmesi, antibiyotik ve vitamin analizleri, endüstriyel analizler gibi çok değişik amaçlarla kullanılmaktadır.

Mikroorganizmaların beslenme istekleri birbirinden farklıdır Mikroorganizmaların beslenme istekleri birbirinden farklıdır. Bazıları bulunduğu ortamda yalnızca inorganik madde varlığı isterken, bazıları ise amino asit, vitamin veya kompleks organik bileşiklere ihtiyaç gösterirler. Besiyerleri çoğunlukla bitki ve hayvan dokularının ezilmesinden veya ekstraksiyonlarının karıştırılmasından elde edilirler. Bu amaçla besiyeri bileşimlerine en çok giren maddeler; pepton, maya ekstraktı, et ekstraktı, malt ekstraktı, beyin ve kalp ekstraktı, agar, karbonhidratlar, tuz, pH indikatörleri ve diğer maddelerdir.

Peptonlar: Proteinlerin hidrolizi ile elde edilen ürünlerin genel ismidir. Mikrorganizmalar yaşayan tüm canlılarda olduğu gibi azot, karbon, tuzlar ve diğer besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Ancak mikroorganizmaların büyük bir kısmı proteinleri azot kaynağı olarak kullanamazlar. Bu nedenle peptonlar temel azot kaynağı olarak kullanılırlar. Peptonlar azot yanında, karbon kaynağı olarak da mikroorganizmalar tarafından kullanılırlar.

Maya ekstraktı: Bira mayasının (Saccharomyces cerevisiae) proteolitik olarak parçalanması ile elde edilir. Özelikle yüksek B vitamini içeriği, ayrıca aminoasit, peptid, vitamin, karbonhidrat ve mineral madde içeriği ile de mikroorganizmaların gelişimini teşvik edici özelliği vardır.

Agar: Besiyerinin katı hale gelmesini sağlamak için kullanılan jelleştiricidir. Karbonhidrat yapıdadır ve “agarophytes” olarak isimlendirilen kırmızı deniz yosunlarından elde edilir. Besiyerine sadece katılaştırma özelliği nedeniyle katılır, mikroorganizmalar tarafından besin maddesi olarak kullanılmaz.

Agar, 85-90°C’de erir, 40-45°C’de jelleşir Agar, 85-90°C’de erir, 40-45°C’de jelleşir. Bu nedenle besiyerleri petri kaplarına dökülerek kullanılacağı zaman kullanım sıcaklığı çok önemlidir. Besiyerinin 40-45°C’nin altında olmaması donmadan dökülebilmesi için gereklidir.

Besiyerleri agar içeriğine bağlı olarak sıvı, katı ve yarıkatı olmak üzere üçe ayrılır. Sıvı besiyerinde agar yoktur. Yarıkatı besiyerinde %0.05-0.3 arasında (hareketlilik testinde kullanılır) Katı besiyerinde ise %1.5-2 arasında agar bulunur

Besiyerinde iki amaçlı kullanımı söz konusudur. Karbonhidratlar: Besiyerinde iki amaçlı kullanımı söz konusudur. Enerji ve karbon kaynağı olarak besiyerine katılabilirler. Bu amaçla en çok glikoz, laktoz, sakkaroz kullanılır. Karbonhidratlardan asit oluşturmaya dayalı identifikasyon testlerinde kullanılabilirler. Glikoz, laktoz, sakkaroz, mannitol gibi bazı karbonhidratlar katı besiyerine ilave edilerek kullanılan karbonhidrattan asit üretiminin olup olamadığı kontrol edilir.

Besiyeri çeşitleri: Besiyerleri kullanım amacına göre genel amaçlı besiyerleri, seçici besiyerleri , ayırt edici besiyerleri, seçici ve ayırt edici besiyerleri zenginleştirici besiyerleri ve identifikasyon besiyerleri olmak üzere sınıflandırılabilir.

Genel amaçlı besiyerleri: Herhangi bir inhibitör madde içermeyen, besin maddelerince yeterli veya zengin, herhangi bir mikroorganizma grubunun gelişimini özel olarak desteklemeyen, bazı zor gelişen mikroorganizmalarında dahil olduğu çok sayıda mikroorganizmanın gelişimini sağlayan besiyerleridir. Nutrient Agar Nutrient Broth Plate Count Agar

Seçici besiyerleri: Karışık bir mikrobiyal floradan gelişmesi istenmeyenleri baskılamak, gelişimi istenenleri destekleyecek veya çok az olumsuz etki edecek şekilde formüle edilen besiyerleridir. Bu amaçla çeşitli inhibitör maddeler besiyerine ilave edilir.

Örn: Mac Conkey Agar. Seçici özellik vermesi amacıyla safra tuzu ve kristal viyole içerir. Kristal viyole Gram pozitiflerin gelişimini önlerken, safrA tuzu da enterik (bağırsak orijinli) olmayan bakterilerin gelişimi önler. Böylece karışık bir populasyondan Gram negatif ve enterik bakteriler seçilebilir.

Ayırt edici besiyerleri: Besiyerinin içerisine belirli kimyasal madde ve boyalar ilave edilerek, belirli mikroorganizmaların üreme şekli ayrı bir özellik kazandırılarak diğerlerinden ayırt edilir. Örneğin Mac Conkey Broth besiyeri içerisinde pH indikatörü olarak brom kresol moru ve karbonhidrat olarak laktoz vardır. Koliform grubu bakteriler laktozu kullanarak asit ve gaz oluştururlar. Oluşan asit etkisi ile besiyerinin rengi mordan sarıya dönüşür.

Bazı durumlarda seçici ve ayırt edici özellikler aynı besiyerinde yer alabilir. Yani besiyeri aynı zamanda hem seçici hem de ayırt edici özellik taşıyabilir. Örneğin Salmonella aranmasında kullanılan Brilliant Green Agar, Xylose Lysine Desoxycholate Agar veya Bismuth Sulphite Agar gibi

Zenginleştirici besiyerleri: Karışık bir florada, incelenmek istenen mikroorganizmayı geliştirmek, sayısını arttırmak, hücrede olası hasarların giderilmesini sağlamak gibi amaçlarla kullanılırlar. Bu besiyerleri ön zenginleştirme ve seçici zenginleştirme besiyerleri olarak ikiye ayrılırlar.

Ön zenginleştirme besiyerleri genel olarak hasar görmüş mikroorganizmaların aktivitelerini kazanmaları için kullanılan, bileşiminde inhibitör bulundurmayan, dolayısıyla aktivite kazanması istenen mikroorganizma yanında diğer mikrofloranın da gelişmesini sağlayan besiyerleridir. Örneğin Salmonella aranmasında kulanılan Lactose Broth besiyeri.

Seçici zenginleştirme besiyerleri ise özel amaçla kullanılan seçici sıvı besiyerleridir. Ortamda karışık olarak bulunan bakterilerden gelişmesi istenmeyenler, çeşitli seçici inhibitörlerin kullanımı ila kısmen veya tamamen engellenir. Salmonella analizlerinde kullanılan Tetrathionate Broth ve Selenite Cystine Broth örnek olarak verilebilir.