Eğitim İçeriğinin Sunumu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Mehmet OKUTAN
Advertisements

Gösterip Yaptırma Yöntemi
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
Yaratıcı Drama Atölyesi
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
DRAMA 3.HAFTA EĞİTİCİ DRAMADA ROL OYNAMANIN EĞİTİM AÇISINDAN ÖNEMİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
ROL OYNAMA.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Ders Etkinlikleri Hazırlama
MERHABA.
DRAMA 5. HAFTA DRAMANIN YAPISI VE UYGULANMA AŞAMALARI
Öğretim Durumlarını Planlama
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM VE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİ GELİŞTİRME Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
ÖDEV VERME VE DEĞERLENDİRME Meral KOCABAY
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Neden Proje Yönetimi - PROBLEMLERİN KARMAŞIKLIĞI - TEK BİR KİŞİNİN ÇÖZÜME ULAŞMA GÜÇLÜĞÜ - DİSİPLİNLER ARASI İLİŞKİLERİN SAĞLANMASI - MADDE VE İNSAN KAYNAKLARININ.
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
DRAMA 7.HAFTA ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI ÖĞRENME VE EĞİTİCİ DRAMA
Edgar Dale’in Yaşantı Konisi
OYUN OYUNLAŞTIRMA YÖNTEMİ
Öğretim Teknikleri - III
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
ROL OYNAMA ve DRAMA.
BEDEN EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİNE DAYALI(EŞLİ) ÖĞRENME YÖNTEMİ
YETİŞKİN EĞİTİMİ Yard. Doç. Dr. Samiye METE
Oyunun Özellikleri ve Önemi
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
Strateji, yöntem ve teknik kavramlarını açıklayabilme, Strateji, yöntem ve teknik kavramları arasındaki ilişkiyi kavrayabilme,
Yaratıcı Drama Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
BÖLÜM 7 İşgören Eğitimi ve Geliştirme. BÖLÜM 7 İşgören Eğitimi ve Geliştirme.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
Doç. Dr. Gülten HERGÜNER. Oyun; çeşitli anlamlarıyla folklorun en zengin alanlarından birisidir. Türkçe' de oyun ve oynamak sözcüğünün pek çok anlamı.
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
DRAMA Drama;doğaçlama,rol oynama ve tiyatro tekniklerinden yararlanarak öğrencilerin yaşantıyı,bir olayı,bir fikri veya soyut bir kavramı oyunsu süreçlerle.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
KONU Süreçsel Drama Yaklaşımı
OKUL ÖNCESİNDE EĞİTİCİ DRAMA
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
AOÖ 206 Matematik Eğitimi.
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011.
Oyun ve Din Öğretimi Dr. H. Kader ZENGİN.
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Yapılandırmacı Öğrenme
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
DRAMA ETKİNLİKLERİNDE LİDERİN ROLÜ
DRAMA UYGULAMALARI DRAMANIN ÖNEMİ
GÖSTERİ (DEMONSTRASYON) YÖNTEMİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Yaratıcı Drama.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta II – 2. Bölüm Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
GENEL ÖĞRETİM İLKELERİ
YÖNTEM SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER.
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

Eğitim İçeriğinin Sunumu Neriman Karatekin nkaratekin@edam.com.tr EDAM (Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları Merkezi) AEP Formatör Eğitimi İstanbul, 30 Kasım-06 Aralık 2012

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Oyun Yöntemi OYUN Fiziksel ve zihinsel yeteneklerle, sosyal uyum ve duygusal olgunluğu geliştirmek amacıyla gerçek yaşamdan farklı bir ortamda yapılan, sonunda maddî bir çıkar sağlamayan, kendine özgü belli kurallara sahip, sınırlandırılmış yer ve zaman içinde süren, gönüllü katılım yoluyla toplumsal grup oluşturan ve katılanları tümüyle etkisi altında tutan eğlenceli bir etkinliktir.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Neden Eğitici Oyun? Mutlu iken öğrenilen bellekte kalır. Oyun doğal bir öğrenme ortamıdır.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Oyun Yönteminin Avantajları Öğrenmeyi kolaylaştırır. Birden fazla duyu öğrenmeye katılır. Katılımcılar doğal biçimde öğrenirler.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Oyun Yönteminin Sınırlılıkları Her plâna uygun oyun bulmak zordur. Ekonomik değildir. Her öğretmen oyun oynayamaz. Oyunun dersle ilgisi kurulmazsa verim düşer.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Oyun Yöntemi için Rehber İlkeler Öğretmen esnek bir oyun plânı yapmalıdır. Gerektiğinde öğretmen de oyuna katılmalıdır. Oyunda roller uygun kişilere verilmelidir. Güven ortamı oluşturmalıdır.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Gösteri Yöntemi Gösteri, dinleyiciye hem görebilecek hem de duyabilecekleri bir ortamda materyalin tanıtıldığı, yeniliklerin sınıfa gösterildiği, ilke ve uygulamaları açıklayan gösterilerle konunun öğretildiği bir tekniktir.

Eğitim İçeriğinin Sunumu İyi Bir Gösteri Yöntemi Uygulaması İçin: Öğretmen hazırlıkları Sınıf Ortamı Öğrenci Özellikleri

Eğitim İçeriğinin Sunumu Gösteri Yönteminin Avantajları Farklı duyulardan yararlanılır. Kelimelerin yetersiz olduğu fikirler, prensipler, hareketler ve kavramların açıklanması için kullanılır. Özellikle beceriler sahasında yararlıdır. Öğretmenin konu ile ilgili pratiği olmalıdır. Küçük gruplar için uygundur.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Aynı özellikleri taşıyan öğrencilere Aynı malzemeleri kullanarak Aynı programı uygulayan öğretmenlerin FARKLI SONUÇLAR ELDE ETMELERİNİN NEDENLERİ NE OLABİLİR?

Eğitim İçeriğinin Sunumu Öğretim Yöntemi Nedir? Öğretmenin öğrenciye, yeni bilgiyi kolay anlaşılır bir biçimde vermek için başvurduğu anlatım tarzına ve uyguladığı metotlara ÖĞRETİM YÖNTEMİ denir.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Yöntem Seçimi Öğretmenin Yönteme Yatkınlığı Zaman Ve Fiziksel İmkanlar Maliyet Öğrenci Grubunun Büyüklüğü Konunun Özelliği Öğretim Sonunda Öğrencide Geliştirilmek İstenen Nitelikler

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Drama Nedir? Eğitim amaçlı drama; drama yaşantısını somut bir şekilde hissederek, sosyal, ahlâkî, evrensel ve soyut kavramları deneyerek öğrenmek, anlamlandırmaktır.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Drama Nedir? Çoğunlukla kuralları önceden belirlenmiş, yetişkin bir lider (örn. öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da başlatılan, katılımcılar tarafından bir çeşit grup oyunu olarak algılanabilen etkinlikler bütünüdür.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Drama Çeşitleri Psikodrama Yaratıcı Drama Eğitici (Pedagojik) Drama

Eğitim İçeriğinin Sunumu Oyun İle Eğitici Dramanın Karşılaştırılması Oyun Eğitici Drama Oyun kendiliğinden başlar ve eğitim amaçları belirsizdir. Katılımcının dikkat ve enerjisi etkinlik üzerinde yoğunlaşır. Kurallar vardır ve çoğunlukla esnek değildir. Sonuç önemlidir. Oyun sonunda grup tartışması yer almaz. Eğitici drama planlıdır, amaçlar önceden belirlenir. Kurallar drama öncesinde belirlenir ama esnektir. Süreç önemlidir. Eğitici drama sonunda grup tartışması yer alır.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Tiyatro ile Eğitici Dramanın Karşılaştırılması Tiyatro Eğitici Drama Tiyatroda oyuncular repliklerini ezberlemek zorundadırlar. Tiyatro seyircilere mutluluk vermek için hazırlanır. Tiyatro yetenek gerektirir. Sonuç önemlidir. Tiyatro sonunda grup tartışması yer almaz. Eğitici dramada replik yoktur. Katılımcılardan hiçbir şey ezberlemeleri beklenmez. Her katılan dramayı kendisi için oynar. Dramanın seyircisi yoktur. Dramada yetenek aranmaz. Süreç önemlidir. Eğitici drama sonunda grup tartışması yer alır.

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Drama Uygulamalarında Hatalı Davranışlar Becerikli-beceriksiz Başarılı-başarısız Kazanmak-kaybetmek Ödül-ceza Kabul etme-Kabul etmeme Süreçte müdahale Yarışma

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Drama Uygulamalarında Hatalı Davranışlar Dramaya ayrılan süre Drama grubunda klikleşme Drama için uygun yaş Öğretmen katılımı

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Drama Uygulamalarında Öğretmenin Dikkat Etmesi Gerekenler Alan Öğretmenin dramadaki rolü Süreç-sonuç Ödül-ceza Zaman Basit çalışmalar

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Drama Uygulamalarında Öğretmenin Dikkat Etmesi Gerekenler Katılımcılara fırsat verme Eğitici drama konuları Fiziksel destek Aktif roller Grup tartışması Katılımcıların istekliliği

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Dramada Grup Tartışması Düzeyleri Tanımsal Düzey Duygusal Düzey Bilişsel Düzey Yaşantısal Düzey

Eğitim İçeriğinin Sunumu Eğitici Dramada Grup Tartışmasına neden gerek vardır? Değerlendirme İpuçları Öğrenmenin kalıcılığı-eğitim Farkındalık düzeyi Doğal ortamlar-doğal paylaşımlar

Eğitim İçeriğinin Sunumu Grup Tartışmasına Neden Gerek Vardır? Soru sorma Söyleneni yansıtma Duygu ve ifadelerini şartsız kabul etme Özetleme Problemlerin incelenmesini sağlama Tartışma sırasında geri bildirim

Eğitim İçeriğinin Sunumu