İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
*Damla GÜVEN **Yasemin AKBAL ERGÜN
Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü
SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU HEKİMLİĞİ NE KADAR TANIYOR. Ömer Seylan
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
As.Yük.Hem.Gülçin ÇEVİRME
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
HEMŞİRELERİN SÜREKLİ EĞİTİM ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Gülşen Güner Üzel* , Resmiye Özdilek**,Nihal Öztürk***, Sevim Ulupınar Alıcı****
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
İNFERTİLİTE TEDAVİSİ İÇİN BAŞVURAN ERKEK HASTALARDA TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ KULLANIMI H.Volkan ACAR, Aydın KENDİRCİ, Kubilay VİCDAN,
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
SGK SSKB Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Merkezi Randevu Sistemi
Soruya geri dön
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
BİR DEVLET HASTANESİNDE HASTA BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNE GÖRE YAPILAN HEMŞİRE İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI UYGULAMASI   Özcan Selma, Tanrıöver Funda , Akın Bihter.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
ASİSTAN ANKETİ Dr. Ahmet Fazıl NOHUTÇU Oftalmolojide Eğitim Buluşması
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
4 X x X X X
23. Klinik bilgi sistemleri
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
GRUP TÜKENMEZ ZEYNEP SARIHAN YENER ARAÇLIOĞLU EBRU SAKAR ÖZGE KELEŞER
BİR ORGAN BİR HAYAT.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
“ÇOCUK-AİLE- D OKTOR İLİŞKİSİ” Ctrl+ Win GRUBU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ Ctrl+ Win GRUBU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ.
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
EVDE HASTA BAKIMI.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Proje Konuları.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ
ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ
HEMŞİRE NE YAPAR?.
SAĞLIK TESİSLERİNDEKİ KALİTE UYGULAMALARI DOĞRULTUSUNDA KURUMLARINDA YAPILAN UYGULAMALAR İLE İLGİLİ; ÇALIŞAN PERSONELİN BİLGİ, ALGI VE DÜŞÜNCELERİ Emre.
Klİnİk öğretİmde etİk.
Yeni Nesil Laboratuvar
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
YÖNETİM KURULU GENEL DİREKTÖR
Laboratuvar Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ Bir Asker Hastanesinde Kullanılan Elektronik Kayıt Sisteminin Hemşirelerin Günlük Çalışma Faaliyetlerine Etkileri İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ

Hastaneler yüzyıllarca bilgilerini manuel sistem ile kayıt ettiler. Bilgisayarların iş sahasına girmesi ile hastanelerde hastane yöneticileri bilgisayara ilgi duymaya başladılar. Bilgisayarların hastane uygulamalarına girmesiyle hekimlerin, hemşirelerin ve diğer sağlık profesyonellerinin rolleri kesin olarak değişti. Artık hekimler ve hemşireleri bilgisayarla ortak iş görmek, bilgisayarlarla bütünleşmek ve onu kullanmak zorundaydılar.

Bilgisayarlaşma hastanelerde çok çabuk ilerledi ve bilgisayarlar; muhasebe, hasta kabul, hasta takip, faturalama gibi uygulama alanlarından hızla çıkarak klinik karar destek sistemlerini, hastane bilgi yönetim sistemlerini, laboratuar bilgi sistemlerini, radyoloji bilgi sistemleri gibi birçok modül ve sistem ile entegre olarak entegre hastane bilgi yönetim sistemlerini oluşturdular. Yeni bilgisayar teknolojileri sayesinde tıbbi kayıt bilgileri bilgisayar ortamına aktarıldı.

Bugün ülkemizde faaliyet gösteren 1 Bugün ülkemizde faaliyet gösteren 1.453 hastanenin hepsi de değişik düzeylerde hastane bilgi yönetim sistemlerine sahiptirler. Fakat bu hastanelerin entegre hastane yönetim bilgi sistemlerine ulaşması için; zaman, sabır, yetişmiş personel ve bilgisayarla dost çalışanlara ihtiyacı bulunmaktadır. Bu konudan da yola cikarak bu arastirmayi hazirlamis bulunuyorum.

Bu çalışma T.S.K. Etimesgut AskerHastanesi’nde çalışan askeri hemşirelerin kullandıkları elektronik kayıt sisteminin, günlük çalışma faaliyetlerine olan etkileri, Bu sistemi kullanırken yaşadıkları kolaylıkların ve zorlukların değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.. 3 Yıldır yeni kullanımda olan elektronik kayıt sistemimiz ; 4 aydır medula sistemine kısmen entegre olup GATA başta olmak üzere 32 asker hastanede halen kullanılmaktadır.

Çalışmamız; aktif nöbet tutarak ; poliklinik - klinik ve ameliyathanede çalışan 56 kişilik hemşire grubu ile anket yontemiyle elde edilen sonuclarin SPSS ile analiz edilerek bulunan sonuclaridir

Araştırmamıza katılan hemşire grubunun %64 ü 36-45 yaş

Bu grubun %44 ü 16-20 yıllık %23 ü 20 yıl ve üzeri %21 ise 11-15 yıllık çalışma sürelerine sahip hemşirelerdir.

% 80 oranın da Lisans mezunu olan hemşire grubumuzun % 89 u bilgisayarı hem ev hem de işte olmak üzere çoğunlukla kullanmaktadır. Fakat bilgisayar kullanımında kendini yeterli görme sorusuna %57 KISMEN cevabı alınmıştır .

Çalışmamızda elektronik kayıt sisteminin(EKS) ne kadarını Hemşirelik uygulamalarına ayırıyorsunuz sorusuna ise Grubumuzun %73ü EKS nin %10- %30 u kadar Grubumuzun %19 u EKS nin %30 -%60 ı kadar cevabını aldık …

Hastaların; hastalık süreçlerindeki öykülerine ulaşma konusunda % 44 ünün EKS ni kullandıklarını ; %33 ününde bazen kullandıkları araştırmada ortaya çıkmıştır

Diğer bir yandan kullanılan EKS nin hemşirelik uygulamalarında iş yükünü arttırdığı sorusuna grubun % 42 si EVET olarak %29 u HAYIR olarak cevaplamıştır

Kullanılan EKS nin zaman kaybını önleme konusunda %55 BAZEN olarak %23 HAYIR olarak %21 ise EVET olarak cevaplandırmıştır

Hemşire çalışma grubumuzun %35 i kullanılan kayıt sisteminin hasta kayıtları ve güvenli hemşirelik uygulamaları konusunda destekleyici rolü olduğunu düşünmektedir

Kullanılan EKS nin malpraktisleri (mesleki hata) yanlış ilaç uygulamaları vb. engelleyici rolü görülmemiş ve %59 oranında HAYIR sonucu çıkmıştır Grubun yasal açıdan düşünüldüğünde kendini güvence altına almadığı sonucu çıkmıştır.

Yapılan çalışmada Doktor –Hemşire –Hasta arasında bilgi akışını güçledirici olduğu ortaya çıkmış ve % 41 oranında hizmet kalitesini arttırdığı bulguları elde edilmiştir

SONUÇ OLARAK Hastanelerde kullanılan elektronik kayıt sisteminin hemşirelik mesleğinin önemli bir parçası olduğu; Yasal açıdan hemşirelerin mesleklerini destekleyici rolünün ortaya çıkarılması gerektiği, Hemşirelik uygulamalarında yapılan yanlışları engellemek amacıyla programın geliştirilmesi gerektiği

Sistemi kullanan hastanelerde amacına uygun olarak daha çok resmi prosedürlerin yürütüldüğü; hemşirelik uygulamalarına daha az bir kısım ayrılarak iş yükünü arttırdığı saptanmış olup Zaman kaybını önlemediği bu konuda önlemlerin alınması gerektiği saptanmıştır.

TEŞEKKÜRLER