4 Temel Prensip Işığında Web Erişilebilirlik Kriterleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya çapında 60’dan fazla ülkede kullanılan Westlaw International;
Advertisements

POWEPOINT KISIM I
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
5510 Sayılı Kanununun 60’ıncı maddesine göre genel sağlık sigortalısı sayılanların ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hak sahipliği işlemleri.
UZAKTAN EĞİTİM.
Ders Kitaplarında Tasarım
Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.
Kullanım Amacı Eğitsel içerikli dosyaların paylaşıldığı bir platformdur. Bu paylaşımlar sayesinde, öğrenciler derslere girmeden.
Sosyal Ağların Eğitimde Kullanımı
wiki Wiki Nedir? Wikilerle Neler Yapabiliriz?
KLAVYE KULLANIMI.
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilgi işlem Daire Başkanlığı
WEB TASARIM TEKNİKLERİ
Okul Web Sitesi Yönetim Paneli
İNTERNET ADRESLERİ.
Ofis Yazılımları- Hesap Tablosu Programları
Çevre Görevlisi Eğitimi
WEB 2.0 ARAÇLARI SABRİYE ESER TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
U Y A R I Takibeden slaytlarda anlatılan internet explorer/proxy ayarları yapıldıktan sonra ancak KHÜ Kütüphanesi tarafından izin verilen web sayfalarına.
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
Görsel Okur-Yazarlık *
Etkili Sunumlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Web Sayfası Bilgilendirme Toplantısı
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
BAĞLANTI (KÖPRÜ) OLUŞTURMA
Çağlar AKGÖZ WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
Tablet aktivasyonu yardım sayfası
Web Sitesi Hazırlama.
Bilgisayarda Ofis Programları
DENETİM MASASI Windows XP - 7.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BÖTE CEİT HAKKINDA BİL Hazırlayan : Birol ÖZUYANIK.
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
NESNE TABANLI PROGRAMLAMA VISUAL BASİC 6.0. NESNELERİN TASARIMI Uygulama Tasarım Alanı Proje Gezgini Nesne Özellikleri Araç Kutusu Forumun Ekrandaki Konumu.
RSS Rss nedir? Rss özellikleri nelerdir? Rss Nasıl kullanılır?
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
WORD 2010’DA PARAGRAF AYARLARI
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
E-ÖĞRENME SİSTEMİNİN HİZMET İÇİ EĞİTİMDE KULLANILMASI VE E-ÖĞRENME SİTELERİNİN KULLANIM KOLAYLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ Yasemin BOY Yaşar ARSLAN Doç. Dr.
TABLO BELGEYE TABLO EKLEMEMİZİ VEYA ÇİZMEMİZİ SAĞLAR…
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
İNTERNET.
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Web Erişilebilirliği: Standartlar, Kilavuzlar ve Değerlendirme Yeliz Yeşilada Bilgisayar Mühendisliği Programı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs.
Web Önyüzü Nasıl Olmalı? : İskelet {css} : Görünüm JavaScript() : Etkileşim.
GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN DİJİTAL İÇERİKLERE ERİŞİMİ
YAZILIM DEĞERLENDİRME
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Erişilebilirlik
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
powerPoint nedir
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Sunum transkripti:

4 Temel Prensip Işığında Web Erişilebilirlik Kriterleri Engin Yılmaz

Kaynak http://www.engelsizerisim.com/yazilar.php?oku=1&bolum=3&id=567 www.w3.org/wai

Web Erişilebilirliği Nedir! Web sayfalarına erişilebilirlik; sayfaların özürlü kişilerin algılayabileceği, anlayabileceği, gezinebileceği, etkili bir şekilde kullanabileceği ve bunun yanında da içerik yaratıp, katkıda bulunabileceği bir şekilde tasarlanmasıdır. (Web Erişilebilirlik Klavuzu 1.0)

4 Temel Prensip Algılanabilirlik İşlem Yapılabilirlik Anlaşılabilirlik Sağlamlık.

1. Algılanabilirlik Sayfadaki metin, bağlantı, tablo, resim ve diğer öğeler kullanıcı tarafından rahatlıkla algılanabilmelidir.

1.1 Alternatif Metin Metin dışı her şeyin bir elektronik metin karşılığı sağlanmış olmalıdır. Form alanlarında Title = kod olmalıdır. Resim ve logolarda alt= koduyla açıklama Güvenlik kodlarında sesli kod uygulaması Figür ve Grafiklerde longdesc ile tarif

Alternatif Maltimedya Çözümleri Sesli öğelerde, işitme engelliler için alt yazı veya işaret dilinin kullanılması, videolarda da görmeyenlere görüntüleri anlatan sesli ya da metinsel bir betimlemenin yapılması yararlı olabilir.

Erişilebilir Flaş İçerikleri! Doğru flaş oynatıcıları kullanıldığında, bir flaş görmeyenler için de erişilebilir olacaktır. Örnek için bkz: http://www.rnib.org.uk/livingwithsightloss/tvradiofilm/tvradiofilmnews/pages/talking_television_panasonic.aspx?printmode=true

1.3. Farklı İçerik Sunum İmkanı Bir bilgi farklı renk ya da işaretlerle gösteriliyorsa, bunun metin alternatifi de sağlanmalıdır. Bir düğmenin işlevi boyut ve bulunduğu yere göre belirleniyorsa, buna da bir metin etiketi koyulmalıdır.

1.4 Sayfayı Ayırdedebilme Olanağı Sayfa içindeki bağlantılar renklerle ayırdediliyorsa, başka görsel araçalar da kullanmalıdır. Sayfa açıldığında 3 saniyeden daha fazla çalan sesli içeriği kolayca kapatabilme imkanı Ön ve arka plan arasında renk kontrastı Sayfadaki metinlerin belirli bir miktar büyütülme imkanı (bkz): www.engelsizerisim.com

2. İşlem Yapılabilirlik Sayfa içersinde istenilen yerlere rahatlıkla tıklayabilmek, sayfanın istenen bölümüne kolaylıkla erişebilmek, Form alanlarını doldurabilmek.

2.1 Klavye Erişimi      Web sayfasındaki tüm içerik klavye yardımıyla işlem yapılabilir durumda olmalıdır.

2.2 Yeterli Zaman ama: Bir sayfanın içeriği belli aralıklarla otomatik olarak güncelleniyorsa, ya da form doldurma gibi bir işlemi bitirmek için belli bir süre söz konusuysa, kullanıcıya bu zamanlamayı kapatabilme veya 10 katına kadar uzatabilme seçeneği verilmelidir. Hareket eden, yanıp sönen, kayan ve otomatik güncellenen bilgiler kullanıcı tarafından duraklatılabilmelidir.       Kullanıcı herhangi bir form doldururken, süre aşımı nedeniyle işlemini tamamlayamayıp forma geri döndüğünde daha önce doldurmuş olduğu alanlardaki veriler kaybolmamalıdır.

2.3. Hastalık Nöbetleri Araştırmalara göre sayfadaki flaşların saniyeden 2'den daha fazla yanıp sönmesi Dikkat eksikliği yaşayan insanların hastalanarak nöbet geçirmelerine neden olmuştur.  

Kolay Dolaşım Tekrarlanan bölümleri atlayabilme (Skip Navigation) (www.getem.boun.edu.tr) Açıklayıcı Sayfa Başlıkları Açıklayıcı Bağlantı Etiketleri Açıklayıcı başlık ve çerçeve etiketleri Tablo Erişilebilirliği Bölümlerin H1 ile H6 arasında hiyerarşik biçimde başlıklandırılması. (www.getem.boun.edu.tr)

3. Anlaşılabilirlik Web sayfasının içeriğinin ve kodlarının kullanıcı ve yardımcı teknolojiler tarafından anlaşılabilir olması da oldukça önemlidir.

Temel Unsurlar 3.1. Sayfa dilinin kodlarla belirtilmesi 3.2. Tahmin edilebilirlik. 3.3. Form doldurulurken bir hata yapıldıysa tam olarak nerede hata yapıldığının belirtilmesi

Sağlamlık

4.1. Yardımcı Teknolojilerle Uyum Web içeriğinin bugün belirlenmiş olan standartları kullanması ve bilinmeyen veya yardımcı teknolojilerin henüz yorumlayamadıkları geleneksel olmayan kodları kullanmamaları önemlidir. lik: Web sayfalarında kodların başlangıç ve bitişleri resmi kurallara göre doğru şekilde tanımlanmalıdır.

4.2 İsim, Rol Ve Değerler ler: Sayfadaki form alanları, çerçeveler ve tüm kullanıcı arayüzü bileşenlerinin isim, değer ve işlevleri kullanıcı araçlarının yorumlayabileceği ve değişiklikleri programatik olarak fark edebileceği şekilde standart biçimde sunulmalıdır. «

Erişilebilirlik Sağlanamıyorsa       Yukarıda belirttiğimiz prensipler ışığında orijinal sayfanızda yeterli erişilebilirlik kriterleri sağlanamıyorsa, orijinal sayfadaki içeriğin aynısını sağlayan bir alternatif sayfa oluşturulmalıdır. Bu sayfanın içeriği de orijinal sayfadaki içerikle eş zamanlı olarak güncellenmelidir. Alternatif sayfanın bağlantısı hemen orijinal sayfanın en başına koyularak kullanıcının rahatlıkla 2 sayfa arasında geçiş yapabilmesi sağlanmalıdır.

Sonuç Unutulmamalıdır ki, daha çok bilgiye açılan kapı bilginin herkes paylaşılmasından geçer. Bu da yapılan çalışmaların mümkün olduğunca fazla insana hitap etmesiyle mümkündür