İHRACAT PROSEDÜRLERİ Murad ŞAHİN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLGİLİ MEVZUAT 4458 sayılı Gümrük Kanunu yanı sıra 261 sayılı Kanun, 933 sayılı Kanun, 1567 sayılı Kanun, 2976 sayılı Kanun ve 474 sayılı Kanun 2005/8391.
Advertisements

Web sitesinin kullanımı konusunda yardımcı olma amacı taşıyan bu sunum İMMİB AB Mevzuatı Uyum Şubesi tarafından hazırlanmıştır.
TELAFİ EDİCİ VERGİ Üçüncü ülke menşeli bir eşyanın DİR kapsamında ithal edildikten sonra üretim sürecini müteakip ihraç ürünü olarak AB üyesi ülkelere,
Teşvik Uygulama Şube Müdürlüğü
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNDE GÜMRÜK BİRLİĞİ Ankara, 7 Şubat 2008 T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.B.M.M. AVRUPA.
İHRACAT SÜRECİ.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR.
DIŞ TİCARETTE KULLANILAN BELGELER
İHRACAT MEVZUATI.
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ TİCARET DÜZENLEMELERİ Ankara - Aralık 2010.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası Registration, Evaluation,
1- KİRALAMA İŞLEMLERİ 1.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
FORM MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.
İTHALATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ
İHRACI YASAK OLANLAR 8-İhracı yasak doğal çiçek soğanları 10-Sığla
İHRACATTA KULLANILAN BELGELER
ÜRETİME YÖNELİK TEŞVİKLER VE GÜMRÜK REJİMLERİ
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri
PREF İ NANSMAN. PREF İ NANSMAN NED İ R? Bir ön finansman kredisidir Genellikle mali durumu zayıf olan ihracatcının malı ihracata hazırlama için açılır.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
Hariçte İşleme Rejimi Nedir?
İKİLİ ANLAŞMALAR (BİLATERAL AGREEMENT).  Erasmus İkili Anlaşması (Bilateral Agreement); İki yüksek öğrenim kurumunun Erasmus programı kapsamında yapmayı.
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
Yaşam ÇİÇEK Gümrük Uzmanı
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi
Tülay SÖZERİ AR-GE ve Devlet Yardımları Şubesi Tel: / İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
DAHİLDE İŞLEME REJİMİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI
Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VI. Bölüm.
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Giriş Dış Ticaret kavramı Dış Ticarette taraflar ve fonksiyonları
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
İTHALAT NEDİR? Genel olarak ithalat bir ülkeye yurt dışından mal girişinin olmasıdır.
TRANSİT REJİMİ.
Uluslararası Ticaret Bölümü
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
INCOTERMS 2. ) DELIVERED AT PLACE ( DAP ) a
INCOTERMS 2.) CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Satıcının Yükümlülükleri Alıcının Yükümlülükleri
INCOTERMS 1. ) CARRIAGE PAID TO (CPT ) a. ) Satıcının Yükümlülükleri b
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
Dış Ticaret Muhasebe İşlemleri
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLARI DERNEĞİ Ahmet Şevket DAYIOĞLU AB Uzmanı.
MENŞE MEVZUATI MENŞE MEVZUATI MENŞE “ Bir eşyanın ekonomik milliyetidir.” MENŞE MEVZUATI
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
İHRACAT İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ II
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
TEV’İN OLUŞMASI İÇİN;. Ticaretin DİİB kapsamında gerçekleştirilmesi,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2008/2 Sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

İHRACAT PROSEDÜRLERİ Murad ŞAHİN Uluslararası Ticaret Tezsiz Yüksek Lisans Programı ‘Dış Ticarette Finansman Teknikleri Dersi’ İHRACAT PROSEDÜRLERİ

 İhracat YapIlacak Ülkeye,  İhracat Şekline,  İhraç Edilecek Ürüne Göre değişmektedir

1-) İhracat YapIlacak Ülkeye Göre İşlemler Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelere yapılacak ihracatta, EFTA ülkelerine (İsviçre, Norveç, İzlanda, Linchestayn ) ve Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) kapsamında yapılacak ihracatta, Genel Preferanslar Sistemi (GSP) kapsamında Türkiye’ye tavizli gümrük oranları uygulayan ülkelere yapılacak ihracatta, BM (Birleşmiş Milletler) kararlarına göre ambargo uygulanan ülkelere ihracatta, Tek Taraflı olarak ambargo uygulanan ülkelere (Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) yapılacak ihracatta, vb gibi Düzenlenmesi gereken belgeler, müracaat edilecek kurum ve kuruluşlar ile işlemlerde izlenmesi gereken prosedürler değişmektedir.

1.1 AB’ye üye ülkelere yapılan ihracat ve gümrük birliği Gümrük Birliği, en genel ifadeyle Türkiye ile AB arasındaki ticarette mevcut gümrük vergileri, tarifeleri ve her türlü eş etkili tedbirin kaldırıldığı; Ayrıca, birlik dışında kalan üçüncü ülkelere yönelik ortak gümrük tarifesinin uygulandığı bir ekonomik entegrasyon çeşididir. Türkiye ile AB arasındaki ticarette, malların karşılıklı olarak tanınan tavizlerden yararlanmaları A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmesine bağlıdır. A.TR Dolaşım Belgesi; yalnızca Türkiye’den AB’ye veya AB’den Türkiye’ye doğrudan nakledilen eşya için düzenlenen ve Türkiye ya da AB’de serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, odalar tarafından düzenlenip gümrük idarelerince vize edilen bir belgedir

ATR Dolaşım Belgesi, eşyanın Gümrük Birliği, gümrük bölgesinde serbest dolaşımda olduğunu belgelemekle birlikte, menşeini ispat edici değildir. Çıkış gümrüğünde vize ettirildiği tarihten itibaren 90 gün içinde varış gümrüğüne ibraz edildiğinde ithalatçı ülke gümrüklerinde vergi indirim hakkı sağlayan belgedir.

1.2 Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) Kapsamında Yapılacak İhracat karşılıklı ticaretin gelişmesi ve buna bağlı olarak taraflar arasında adil bir rekabet şartlarının meydana getirilmesi, ikili ilişkilerin daha iyi düzeylere çıkarılması, karşılıklı ekonomik çıkarların kollanması ve yerel ya da küresel anlamda ekonomik faaliyetlerin sistematik olarak düzenlenmesini sağlamak amacıyla yapılır. STA’lar gereğince, ihracat konusu olan ürünlerin menşe statülerinin onaylanması EUR 1 Dolaşım Sertifikası ile sağlanmaktadır. EUR.1 Dolaşım Sertifikası EFTA (İsviçre, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ) ülkeleri,Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamış olan diğer ülkeler ile ticarette ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde imzaladığı anlaşma kapsamı ürünlerin ticaretinde düzenlenen belgedir.

1.3 Genel Preferanslar Sistemi (GSP) Kapsamında Türkİye’ye Tavİz Tanıyan Ülkelere İhracat Genişletilmiş Preferanslar Sistemi; gelişmekte olan ülkelerin bazı ihraç mallarına gelişmiş ülkeler tarafından karşılıksız ve ayırım gözetmeksizin imtiyaz (ayrıcalık) tanınmasına olanak sağlayan bir düzenlemedir. Tavizlerden yararlanılması için ihracatın ilgili ülkelerden birine yapılması ve ürünün o ülkenin taviz tanıdığı GSP listesinde yer alması gerekmektedir. Genel Preferanslar Sisteminin sağladığı tavizli gümrük oranlarından yararlanılması için preferans tanıyan ülkelere yapılacak ihracatta, FORM A adı altında Özel Menşe Şahadetnamesi düzenlenir. Bu belge; Rusya, Japonya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda,Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan, Özbekistan ve ABD gibi ülkeler için düzenlenmektedir.

2. İhracat Şekline Göre İşlemler Türkiye'nin İhracat Rejimi Kararı ve buna bağlı diğer mevzuatlarda ihracat üç grup altında ele alınır:  Kayda bağlı ihracat  Özelliği olan ihracat  Özelliği olmayan ihracat

2.1 kayda bağlI İhracat Bazı malların ihracatındaki gelişmelerin hükümet makamları (Dış Ticaret Müsteşarlığı) tarafından yakından takip edilmesi gerekir. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:  Takip konusu malların ticaret politikaları açısından taşıdığı stratejik önem,  Uluslararası anlaşmalar dolayısıyla Türkiye'nin yükümlülüklerini ne ölçüde yerine getirdiğini takip etmek,  Türk firmalarının ticari menfaatlerini daha etkin koruyabilmek. Kayda Bağlı İhracat Listesi kapsamında yer alan malların ihracatında ihracatçılar,gümrük beyannamesi ile birlikte kayıt için ilgili ihracatçı birliklerine müracaat etmektedir.

İhracat resmİ kararina göre aşağidakİ İhracatlar kayda tabİdİr: İhracatında DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) kesilen mallar: Fındık,deri gibi İhracatında DFİF’ ten prim ödemesi yapılan mallar: Çeşitli tarım ürünleri Özel hesaplar çerçevesinde ihracat: Çek ve Polonya Merkez bankaları Rusya Federasyonu ile yapılan doğalgaz anlaşması çerçevesinde ihracat: Kota kapsamındaki ürünlerin ihracı: Tekstil ABD ve Kanada Zeytinyağı, bakır, blok mermer, lüle taşı…

2.2 özellİğİ olan İhracat Bazı ihracat işlemleri, ihracat bedeli dövizlerin yurda getirilmesi ve ticari operasyonların yapılışı açısından önem taşır. Bu ihracat türleri ve bunlarla ilgili olarak firmaların dikkat edeceği hususlar şunlardır:

özellİğİ olan İhracatlar Kredili İhracat (eximbank) Konsinye İhracat İthal Edilmiş Malların İhracı (hurda altın) Transit Ticaret Kapsamında İhracat (aracılık) Bağlı Muamele veya Takas Yoluyla İhracat Ticari Kiralamayla İhracat (karadeniz enerji gemisi) Serbest Bölgeye İhracat (asbaş; gelir,kdv ve kurumlar vergisi yok) Yurt Dışı müteahhitlik hizmetleri Kimyasal silahlar sözleşmesi ekindeki maddelerin ihracı Bedelsiz İhracat (numune, hediye) Bavul Ticaretiyle İhracat

2.3 özellİğİ olmayan İhracat Kayda bağlı olmayan ve özelliği olan ihracat dışında kalan işlemler özelliği olmayan ihracat sayılmaktadır. Herhangi bir Türk firmasının herhangi bir ürünü, kısıtlamaya tabi olmayan bir ülkeye, teslim ve ödeme şekillerinden birileri ile yurt dışına göndermesi

2.4 İhracat edİlecek ürüne göre İşlemler İhracatı Ön İzine Bağlı Ürünler Silah ve Mühimmat Afyon ve Haşhaş kellesi (Uyuşturucu Maddeler) Tehlikeli Atıklar Yaban domuzu, kurt, tilki, sansar, porsuk, yılanlar… Gübreler (Kimyevi gübreler hariç) Tohumlar , Doğal çiçek soğanları(Orman ağacı tohumları hariç) Su ürünlerinden avlanması yasak olanlar Yem Kanunu kapsamına giren yemler Zirai mücadele ilaç ve aletleri,Veteriner ilaçları Damızlık büyük ve küçükbaş hayvan Şeker

İhracatı Yasak Olan Mallar Kültür ve tabiat varlıkları Hint keneviri, Tütün tohumu ve fidesi, Tiftik keçisi İhracı izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları (canlı ve cansız olarak ve tanınabilir en küçük parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon), Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı, Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi ile bu sözleşmeye ait protokoller ve değişiklikler kapsamındaki ihracat, İhracatı yasak olan doğal çiçek soğanları, Odun ve odun kömürü, Sığla,Yalankoz (Bir tür ağaç), Datça hurması, Zeytin, incir, fındık, Antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz) fidanları.

İhracata Belge ve İzin veren Kuruluşlar Belge ve İzinler Dış Ticaret müsteşarlığı Dahilde,hariçte işleme,ticari kir. Gümrük müsteşarlığı Beyannameler Maliye Faturalar Tarım ve Köyİşleri Bakanlığı Sağlık sertifikası Sağlık Bakanlığı Bakanlığı Afyon, Haşhaş Milli Savunma Bakanlığı Silah, Mühimmat Çevre ve Orman Bakanlığı Tehlikeli atıklar Kültür ve Turizm Bakanlığı Halı,antika Valilikler Uygunluk belgesi İhracatçı Birlikleri Nihai kullanım sertifakası Sanayi ve Ticaret Odaları A.TR, EUR 1, ATA karneleri Şeker Fabrikaları Şeker Müftülükler Helal Belgesi Bankalar Döviz alım belgesi TAEK Radyasyon

Dİnledİğİnİz İçİn teşekkür Ederİz