HİKÂYE (ÖYKÜ) Sevcan ÖZDEN Sultanahmet Anadolu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
MEKTUP SESLİ.
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
HİKAYE.
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Yaratıcı Yazarlık Hafta III
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
PARADİGMA DEĞİŞİMİ Çetin TORAMAN.
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Öykü-Roman)
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
Yazarın herhangi bir konudaki görü ş lerini, kesin kurallara varmadan, kanıtlamaya kalkmadan, okuyucuyu inanmaya zorlamadan.
Günlük Betsi Levi 11-c.
TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE
Dil ve Anlatım Performans Ödevi Ela Başaran Gülden Karademir
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Öykü ( Hikaye ).
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE BAKIŞ AÇISI
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
MASAL.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI SÖYLEYİŞ VE TELAFFUZ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hazırlayan: Ali Akpınar
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Nurdan KOZAN Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf
DÜŞÜNCELERİMİZİ NASIL KORUYALIM? ETKİNLİĞİ
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
AYŞENUR BAŞTÜRK Türkçe Öğretmenliği
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
Haldun Taner’İn hayatI
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
ROMAN, ÖYKÜ MASAL VE DESTAN
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
ROMAN.
Anlatmaya Bağlı Metinler
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
Servet-İ fünun edebİyatI
KONU ve TEMALARINA GÖRE ROMANLAR a)Macera (Serüven)Romanları b)Tarihsel Romanlar c)Sosyal Romanlar d)Psikolojik Romanlar.
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
Cumhuriyet Döneminde Öykü ( Hikaye )
HİKAYE Hikayenin Tanımı
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
AD:Melisa Yelda SOYAD:Mutluer NO:27 KONU:Natüralizm ve Realizm.
AD:Melisa Yelda SOYAD:Mutluer NO:27 KONU:Natüralizm ve Realizm.
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
Hikaye.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
III . ROMAN.
II.ÖYKÜ.
1. 2 Öykü ( Hikaye ) Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
HAZIRLAYANLAR ŞEVVAL POLAT PERİHAN TUNÇ NURKAN YANIK.
FABL NEDİR ?. FABL NEDİR  Bir tür küçük öyküdür.  Olaya dayalı bir anlatımı vardır.  Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında.
EDEBİYAT Sunusu 9/K 200 Selin Tosun. Edebiyat Nedir? Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde,
 Ali'nin bir hafta önce işe başlaması, işine gitmesi için annesi tarafından uyandırılması.  Ali'nin annesi ile birlikte öz değerleri yaşaması.  Fabrika.
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sohbet (Söyleşi).
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

HİKÂYE (ÖYKÜ) Sevcan ÖZDEN Sultanahmet Anadolu Teknik, Anadolu Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı www.edebiyatogretmeni.net

HİKÂYE (ÖYKÜ) Yaşanmış ya da yaşanabilecek şekilde tasarlanmış olayları  kişilere  bağlı  olarak  belli  bir  yer  ve  zaman içinde   anlatan   türe  hikâye (öykü)  diyoruz.

  HİKÂYENİN UNSURLARI OLAY:  Hikâyede  üzerinde  söz  söylenen  yaşantı  ya da  durumdur. KİŞİLER:  Olayın  oluşmasında  etkili olan ya  olayı  yaşayan  insanlardır. YER:  Olayın   yaşandığı  çevre  veya  mekândır. ZAMAN: Olayın  yaşandığı  dönem,  an   mevsim  ya  da   gündür. DİL  VE  ANLATIM: Hikâyenin dili açık,  akıcı  ve  günlük  konuşma  dilinden  farklı olarak, etkili  sözcük,  deyim  atasözü  ve  tamlamalarla   zenginleştirilmiş   güzel   bir   dil  olmalıdır.  Anlatım  ise  iki  şekilde  olur:   Hikâye  kahramanlarından  birinin ağzından  yapılan  anlatım  “hikâyede  birinci  kişili  anlatım” (ben anlatımı); yazarın  ağzından  anlatılanlar  “hikâyede  üçüncü  kişili  anlatım” (o anlatımı).

HİKÂYEDE PLÂN Hikâyenin planı da diğer yazı türlerinde olduğu gibi üç  bölümden  oluşur; ancak bu  bölümlerin  adları  farklıdır. Bunlar: SERİM:   Hikâyenin   giriş   bölümüdür.Bu  bölümde  olayın geçtiği  çevre ,  kişiler tanıtılarak  ana  olaya giriş  yapılır. DÜĞÜM: Hikâyenin  bütün  yönleriyle  anlatıldığı en  geniş  bölümdür. ÇÖZÜM : Hikâyenin sonuç  bölümü  olup   merakın bir  sonuca bağlanarak  giderildiği bölümdür. Ancak  bütün hikâyelerde  bu plân uygulanmaz, bazı  öykülerde  başlangıç  ve sonuç  bölümü  yoktur .Bu bölümler  okuyucu  tarafından  tamamlanır.

Ö Y K Ü  Ç E Ş İ T L E R İ Hikâye,hayatın  bütünü  içinde  fakat  bir  bölümü  üzerine  kurulmuş derinliği  olan  bir  büyüteçtir.  Bu büyüteç  altında  kimi  zaman   olay  bir  plân içinde, kişi,  zaman,  çevre  bağlantısı  içinde   hikâye  boyunca irdelenir.  Kimi  zaman  da büyütecin  altında  incelenen  olay  değil,  hayatın  küçük  bir  kesiti, insan  gerçeğinin  kendisidir.  Bu  da öykünün çeşitlerini   oluşturur.   Buna  göre 1) OLAY ( KLASİK  VAK’A )  HİKÂYESİ: Bir  olayı  ele  alarak,  serim,   düğüm,   çözüm   plânıyla  anlatıp  bir sonuca  bağlayan  öykülerdir.  Kahramanlar  ve çevrenin  tasvirine  yer verilir.   Bir  fikir  verilmeye  çalışılır; okuyucuda  merak   ve heyecan  uyandırılır.Bu   tür,  Fransız  yazar Guy de Maupassant ( Guy dö Mopasan) tarafından   yaygınlaştırıldığı  için  “Mopasan Tarzı  Hikâye”  de  denir. Bu  tarzın  bizdeki  en  önemli  temsilcileri:  Ömer  Seyfettin,   Refik  Halit   Karay, Hüseyin Rahmi  Gürpınar  ve  Reşat  Nuri  Güntekin’dir.

2) DURUM ( KESİT ) HİKÂYESİ: Bir olayı  değil   günlük  yaşamın  her  hangi  bir  kesitini   ele  alıp  anlatan  öykülerdir   Serim,  düğüm,  çözüm  planına  uyulmaz.  Belli  bir sonucu  da  yoktur. Merak  ve  heyecandan  çok  duygu  ve  hayallere  yer  verilir;  fikre  önem   verilmez,  kişiler  kendi  doğal  ortamlarında  hissettirilir.  Olayların ve  durumların  akışı  okuyucunun  hayal  gücüne  bırakılır. Bu  tarzın  dünya  edebiyatında  ilk temsilcisi  Rus  yazar  Anton Çehov   olduğu   için  “Çehov   Tarzı Hikâye”  de denir. Bizdeki  en  güçlü  temsilcileri: Sait  Faik  Abasıyanık,  Memduh   Şevket  Esendal  ve Tarık  Buğra’dır.

3)  MODERN    HİKÂYE : Diğer  öykü  çeşitlerinden  farklı  olarak,  insanların  her  gün  gördükleri fakat  düşünemedikleri  bazı  durumların gerisindeki    gerçekleri,  hayaller ve  bir  takım olağanüstülüklerle gösteren  hikâyelerdir. Hikâyede  bir  tür  olarak  1920’lerde  ilk  defa  batıda  görülen   bu  anlayışın  en güçlü   temsilcisi  Fransız  Kafka’dır. Bizdeki  ilk  temsilcisi  Haldun  Taner’dir.  Genellikle  büyük  şehirlerdeki  yozlaşmış  tipleri,  sosyal  ve  toplumsal  bozuklukları ,  felsefi  bir  yaklaşımla,  ince  bir  yergi ve  yer  yer  alay  katarak,  irdeleyici  biçimde   gözler  önüne  serer. http://www.edebiyatogretmeni.net/roman_ve_hikaye.htm