TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TİCARET SİCİLİ Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi
Advertisements

TİCARİ İŞLETMELERDE MERKEZ VE ŞUBE
AKREDİTİF Mustafa KARAKAYA.
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
Lisanssız Güneş Enerjisi Sözleşmeleri
TACİR YARDIMCILARI-I Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR
Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi
TACİR YARDIMCILARI (BAĞIMSIZ YARDIMCILAR)
Uygulama sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
İLAMSIZ İCRA Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Deniz Ticaret Hukuku Modul 2_1
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)
TEMİNAT MEKTUPLARI.
Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü- Ders Notları 1 Kaynak: Sami.
Ticaret Hukuku Dersi 1. ve 2. Haftalar
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
Yeni Bir Finansman Kaynağı “Sat ve Geri Kirala”
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
İLAMLI İCRA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Yrd.Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi
Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği- Ders Notları
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu X. Bölüm.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
ALACAKLAR-BORÇLAR ALACAKLAR Ticari alacaklar: Bir mal satışı,hizmet yapılması yada borç verilmesi karşılığı ortaya çıkan bedeli isteme hakkına alacak.
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
6102 SAYILI TTK’YA GÖRE ORTAKLARIN KİŞİSEL ALACAKLILARININ DURUMU. Yrd
İŞLETMELERİN KURULUŞU
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Sigorta Sektöründe Meslek Grupları
Factoring Ve forfaiting.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç.
Yrd. Doç. Dr. Nejat AZARKAN
PARAYA ÇEVİRME. KESİN HACİZ KESİNLEŞME PARAYA ÇEVİRME İstinabe (m. 360) (1)İcra Giderleri (2)Alacak Tutarı GEÇİCİ HACİZ İHTİYATİ HACİZ TALEP (m. 106 ve.
BORÇLU VE ALACAKLININ BİRDEN ÇOK OLMASI BORÇLUNUN BİRDEN ÇOK OLMASI I
Ticaret Hukuku Bilgisi II
İRTİFAK HAKLARI-2 – REHİN HAKKI
TICARET HUKUKU DERSI 1. VE 2. HAFTALAR. İŞLETME KAVRAMı VE İLIŞKISI TTK’nın hazırlanmasında ticari işletme esasından hareket edilmiştir ve TTK’nın temel.
Sunum transkripti:

TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği- Ders Notları ozlem@dogerlihukuk.com

KAVRAM Ticari işletmenin rehni, 1971 tarihli Ticari İşletme Rehni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Ticari işletme faaliyetinin işletme sermayesi ile karşılanamadığı hallerde, işletmeyi teminat göstererek kredi kullanılması yoluna gidilir. Kredi ancak yeterli şahsi veya ayni teminat karşılığında açılır. Aynî teminat, taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde rehin hakkı kurulması yoluyla sağlanır. Türk Medeni Kanunu sisteminde, taşınır malların rehninde, rehin konusu malların karşı tarafa (kredi verene) teslimi zorunludur. Ticari işletme rehninde, teslim şartı aranmaz. 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu ile ticari işletmelerin rehin işlemleri farklı esaslara bağlanmış, gerek kredi vereni, gerekse kredi kullanan taciri koruyucu hükümler getirilmiştir.

TARAFLARI Ticari işletme rehninde iki taraf vardır: Rehin alan (alacaklı) ve Rehin veren (borçlu). Rehin alan : Kredi kurumları (bankalar, factoring şirketleri) Kredili satış yapan gerçek veya tüzel kişiler (satıcılar, finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları vs.) kooperatifler. Rehin veren: Ticaret veya esnaf-sanatkar siciline kayıtlı Ticari İşletme sahibi (tacir) (gerçek ya da tüzel kişi)

Rehnin Konusu Tirk’e göre, rehin: Ticari işletmeler olduğu kadar esnaf işletmeleri üzerinde de kurulabilmektedir. Tacirin birden fazla ticari işletmesi varsa, bir ticari işletme üzerinde kurulan rehin diğer ticari işletmeleri ilgilendirmez.

REHIN HAKKININ DOĞUMU Ticari işletme rehninin kurulması için: A- Taraflar arasında rehin Sözleşmesi yapılmalıdır. Sözleşme bizzat işletme sahibi tarafından yapılmalı Ya da özel olarak yetkilendirilen temsilci tarafından yapılır B- Tescil

REHINDE SEKİL Rehin Sözleşmesi Tescil Rehin sözleşmesi, noter tarafından resen düzenlenir. Sözleşmenin taraflarca hazırlanıp imzaların noterlikçe onayı yeterli değildir. Sözleşmede rehnin kapsamına giren unsurların tam listesi ve ayırıcı özellikleri de yer almalıdır. Rehin sözleşmesinin düzenlemeye yetkili olan noter, ticari işletmenin kayıtlı bulunduğu sicil çevresindeki bir noterdir. Tescil Rehin hakkının kazanılması için, ticaret siciline tescil de gereklidir. Rehin hakkı, ticari işletmenin kayıtlı bulunduğu ticaret sicili veya esnaf işletmesinin kayıtlı bulunduğu esnaf ve sanatkar siciline tescille doğar Tescil talebi, sözleşmenin düzenlendiği tarihten itibaren on gün içinde yapılmalıdır.

Rehnin konu ve kapsamI TİRK m.3 göre rehnin kapsamı sadece: Ticaret Unvanı ve İşletme Adı Rehnin kurulması anında mevcut ve işletmenin faaliyetine tahsis edilmiş olan makine, araç vs. (menkul işletme tesisatı) Sınai haklar (kısmen ya da tamamen rehnin kapsamı dışında bırakılabilir) dahildir.

REHNİN HÜKÜMLERİ Rehin veren işletmenin normal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli her türlü işlemi yapma yetkisine sahiptir Rehin hakkı konusu işletmenin bütüniyle devri halinde rehin hakkı devralana karşı da ileri sürülebilir. İşletmeye dahil unsurların tamamı veya birkısmı için tazminat ya da sigorta tazminatı ödenmesi gerekirse, alacaklı bu tazminatlar üzerinde de rehin hakkına sahiptir. Rehin veren işletme sahibi, işletmenin değerini korumak hususunda özen göstermekle yükümlüdür. Borcun vadesinde ödenmemesi üzerine alacaklı rehnin paraya çevrilmesini talep eder.

REHNİN SONA ERMESİ Ticari işletme rehni iki şekilde sona erer: Rehin konusu alacağın sona ermesi İşletme kaydının sicilden silinmesi