Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Factoring Ve forfaiting.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Factoring Ve forfaiting."— Sunum transkripti:

1 Factoring Ve forfaiting

2 Factoring Mal satan veya hizmet arz eden ticari işletmelerin yurt içine veya dışına yapacakları kredili satışlardan kaynaklanan kısa vadeli senede bağlı alacak haklarının, factor veya factoring şirketi adı verilen finansal kuruluşlar tarafından satın alınması temeline dayanan bir faaliyettir.

3 FACTORING TARİHÇESİ FAKTORING TARİHÇESİ

4 Factoring: factor tarafından, satıcının alıcı karşısındaki mal tesliminden veya hizmet ediminden ileri gelen alacaklarının, karşılığını (bedelini) alacağın tahsili zamanından önce peşin olarak ödeyerek, alacağın tahsil edilememesinin riskinin ve müşteri için, borçlunun muhasebesinin tutulması, ihtar işlemleri gibi işgörme/ hizmet edimlerinin üstlenilmesi suretiyle devir ve satın alınmasıdır.

5 Factoring işlemi; sadece kısa vadeli alacaklar için söz konusu olup, bu işlemde vadeler genellikle 30 ila 120 gün arasında değişmekte, bazen vadeler 180 güne kadar uzayabilmektedir.

6 Alacak hakkının factor’e satılması suretiyle firmalara fon sağlama olanağı veren bir finans türü olan factoring, tanımında içerdiği özellikler nedeniyle kredi şeklinde işleyen diğer finansman araçlarına kıyasla farklılık arz eder. Çünkü, factoring işlemleri dışında, kredi veren finans kuruluşunun senedin tahsil edilmemesi halinde senet karşılığı kredi alan satıcıya daima rücu hakkı mevcut iken, factoring de satıcı alacaklarını factor sözleşmesi ile factor’e satmayı müteakip alacakların tahsil edilememe riskini de factor’e devretmektedir.

7 Factoring hizmetlerini sunan kuruluşlar; mülkiyet yapısı itibariyle, genellikle bankaların ve diğer finansal kuruluşların ortak veya bağlı kuruluşları veyahut bazı bankaların ayrı birer departmanı olarak faaliyette bulunmaktadırlar. Zira, factoring hizmetleri; büyük sermayeye, uzman personele ve yaygın bir bilgi toplama kapasitesine sahip olmayı gerektirmektedir.

8 FORFAITING Forfaiting vadeli mal ve hizmet ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına bağlı olarak tahsil edilecek olan alacakların daha önce bu hakkı elinde bulunduranlara rücu edilmeksizin (kayıtsız şartsız ve vazgeçilmez olarak), bir banka veya bu alanda uzmanlaşmış bir finans kuruluşu (forfaiter) tarafından satın alınarak iskonto edilmesidir

9 Latincede alacak hakkının kayıtsız ve şartsız olarak teslim edilmesi anlamındadır.

10 Forfaiting işleminde satıcı, poliçeyi  forfaiting şirketine satarak tüm tahsilat risklerinden kurtulmakta ve belli bir maliyet karşılığı poliçesini iskonto ettirmiş olmaktadır. Bu yöntemle rücusuz olarak forfaiter şirketine satan işletme, bilançosunun likiditesini de az tutmaktadır.

11 FAKTORING FORFAITING Devamlı bir işlemdir. Bir defalık bir işlemdir.
Alacaklar satın alınır. Alacaklar satın alınır.    % 100 finansman sağlar. % 80’e kadar bir finansman sağlar   Risk % 0 üstlenilir. Risk % 100 üstlenilir.   Sözleşme yoktur. Genel bir sözleşme yapılır.    Açık hesap işlemlere de uygulanabilir   Poliçe veya bono gereklidir. 180 güne kadar vade tanınır.   180 günden 10 yıla kadar vade tanınır., FORFAITING Çalışma alanı tüketim mallarıdır    Çalışma alanı yatırım mallarıdır. Siyasi ve ticari riskleri kapsamaz.   Siyasi ve ticari riskleri kapsar.


"Factoring Ve forfaiting." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları