Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç."— Sunum transkripti:

1 BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç veya gereği gibi yerine getirilmeme durumunda borçlu tarafından alacaklıya ödenmesi önceden kararlaştırılan edimdir.

2 BORCUN SONA ERMESİ 1-İbra: Tarafların yapacakları bir antlaşmayla borcun kısmen veya tamamen sona erdirmeleridir. 2-Yenileme (Tecdit) : Yeni bir borç kurmak suretiyle eski borcun sona ermesinden yenileme ile eski borç için verilen kefalet ve rehin gibi borç için verilen teminatlarda sona erer.

3 3-Birleşme: Alacaklı ve borçlu sıfatının aynı kişide birleşmesi borcu erdirir.
4-Kusursuz sorumluluk: Borçlunun kusuru olmadan borcu yerine getirememesi durumunda kusursuz imkansızlıktan söz edilir. Borcun sona ermesi için imkansızlıklara dolayı yok olan edimin yerine başka bir şeyin geçmemesi gerekir. 5-Takas: Bir borcun bir karşı alacağın feda edilmesi suretiyle sona erdirilmesidir. Takas için borçlar karşılıklı benzer olmalıdır ve takas açıklamasında bulunmuş olunmalıdır.

4 EKSİK BORÇ Bir borcun var olup ta dava edilememesi durumudur. Örneğin; zaman aşımı, kumar ve bahis borçları, evlenme işleri tellalığından doğan borçlar. Eksik bir borç ödendiğinde geçerli bir ifadır. Hatta ödenen tutar sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre geri istenmez.

5 ZAMAN AŞIMI ( MÜRURU ZAMAN) Kanun tarafından belirlenen belirli süre içinde alacaklının hareketsiz kalması sonucunda alacağın ifasına isteme yetkisinin sona erdirilmesidir. Borçlar hukukunda genel olarak zaman aşımı 10 yıldır.

6 ZAMANAŞIMININ DURMASI
Kanun tarafından belirlenen belirli süre içerisinde alacaklının hareketsiz kalması sona erdirilmesidir. Borçlar hukukunda genel olarak zaman aşımı süresi on yıldır Şu hallerde zaman aşımı durur: Evlilik devamı sırasında koca- karıdan birinin diğerinden alacağı hakkında, hizmet sözleşmesinde işçinin iş verenden olan alacağı, vesayet durumunda, velayet çocukların velisinden olan alacağı, vesayet durumunda kısıtlının vesayet makamından olan alacakları durur.

7 ZAMANAŞIMININ KESİLMESİ: Zaman aşımının kesilmesi: Kanunda sayılan sebeplerle zaman aşımı kesilirse süre en başa döner. Örneğin borcun kabulü kısmi ödeme takip yapılması.

8 ALACAĞIN TEMLİKİ (ALACAĞIN DEVRİ)
Bir alacağın alacaklı tarafından başka bir kişiye geçirilmesidir. Örneğin bir satım sözleşmesinde satıcı sattığı malın karşılığı olan satış bedeli (semen) alacağını bir başkasına devrederse bu alacağın alıcıdan isteyecek olan yeni alacaklıdır. Alacağın devri için öncelikle bir alacak bulunmalıdır. Devreden ve devralan yazılı bir sözleşme ile devir konusunda anlaşırlar. Devir ile birlikte alacağa bağlı olarak verilen rehin ve kefalet devam eder. Alacağın devri ile birlikte alacağa bağlı işleyen faizlerde devredilmiş sayılır. Devreden yeni alacaklıya karşı borçlunun ödeme gücünden sorumlu değildir. Alacağın devri ile birlikte alacağa bağlı olarak ileri sürülecek defi ve itirazlarda devredilmiş sayılır. Alacağın devri için borçlunun rızası aranmaz

9 BORCUN ÜSTLENİLMESİ Borcun üstlenilmesinde borçlunun yerine yeni bir borçlu almaktadır. Borçlu taraf değişmektedir. Borcun üstlenilmesinde temel de iki sözleşme daha vardır. Borcu üstlenen ile borçlu arasında yapılan bir sözleşmedir. Borcu üstlenen borçluyu alacaklı karşısındaki borcundan kurtarma yükümlülüğü altına sokar. Dış üstlenme sözleşmesinde borcu üstlenen ile alacaklı arasında yapılır. Alacaklı alacağını eski borçludan değil yeni borçludan ister. Bu borca bağlı olarak verilen rehin ve kefaletler teminatı verenlerin yazılı rızası ile devam eder


"BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları