KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Bilgilerimi sunuyorum
ŞAHİN AKDAĞ.
YAPI ELEMANLARI – TEMEL UYGULAMASI
Çatı Planı Ö: 1 / 50 A-A Kesiti Ö: 1 / 50 B-B Kesiti Ö: 1 / 50
A-A KESİTİNİN ÇIKARILMASI
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Tarayıcınızı açıp, web sayfası adresinizi giriniz. (1) Sayfa düzenleyebilmeniz için “Giriş” bağlantısına tıklayınız. Giriş yaptıktan sonra sayfaların içeriğini.
3B HARİTA UYGULAMASI.
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
RIHTLARI YARDIMCI ÇİZGİLERLE GÖSTERME:
Avcılık Belgesi Hazırlama
KESİT ÇİZİMİNE BAŞLAMA:
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Wordpress 2. Not
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Layer (katman)larla Çalışmak
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Yollar ve Pen Aracı Çizim çalışmasında Yolların Kullanılması Arkaplan için Vektör nesneleri oluşturmak Tanımlanmış özel şekilllerle çalışmak Bir Akıllı.
TEKNİK RESİM 2. HAFTA.
BAĞLANTI OLUŞTURMAK Bağlantı rengini ve biçimlendirme özelliklerini ayarlamak Hipermetin bağlantıları oluşturmak Resim tabanlı bağlantılar oluşturmak Bağlantıların.
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
Microsoft Office Word 2010 Bireysel Öğretim Sunumu
SPSS İlk Açılışı.
Robot resminizi görmek istermisiniz !!!
İleti çubuğunda Düzenlemeyi Etkinleştir'i tıklatın,
Yeni Bir Çığır Açan Kullanıcı Dostu ALLPLAN
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
1- Çalışma sayfasına dış çerçevesi olan bir oval ve bir dörtgen çiziniz. Dörtgeni seçili duruma getiriniz ve oval şeklin bir kısmını örtecek şekilde ovalin.
ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN
Psikolojik Danışman Yıldıray ÇAMDEVİREN
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Altın Kurallar 1- Ucuz araba kullan ama, alabileceğin en güzel evi al.
Öğretim Görevlisi Rıdvan yakut
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
WİNDOWS 7 KURULUM.
TEST – 1.
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi
BAĞLANTI (KÖPRÜ) OLUŞTURMA
Paint Programının Detaylı Tanıtımı
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
ÇEMBERİN VE ÇEMBER PARÇASININ UZUNLUĞU
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar 10.Görsel Araçlar: Kitaplar, Tahtalar.
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
CİSİMLERİN FARKLI YÖNLERDEN GÖRÜNÜMLERİ
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
YETERLİ SAYIDA ELEMANININ ÖLÇÜLERİ VERİLEN ÜÇGENİ ÇİZME
GİRİŞBÖLÜMÜNÜ ANLATMA
DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
DÖRTGENSEL BÖLGELERİN
Kesirlere Giriş PCcolog
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
Microsoft EXCEL (1).
Açıköğretim Dersleri Uygulama ve Sistem Kullanım Kılavuzu.
TEMEL SAYFA YAPISI İŞLEMLERİ
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Example 2D Beam Bir AL malzemeden yapılmış ankastre kiriş 100 N düşey yük ile zorlanmaktadır. Kirişteki maksimum çökme ve gerilmeyi bulunuz. E=
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler.
Konu:Sevimli Yumurta Oluşturmak Hazırlayan:Tarık ERTUĞRUL St:
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
ACTIVE DIRECTORY.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER Bu hafta çizimlerimizi renklendireceğiz ve bunu yaparken çizimimizi daha kolaylaştırmak için de belli bir işlevsellik kazandıracağız. Öncelikle Layer (okunuşu Leyır) ne demektir? Bunu anlayalım; Layerlar çizim yaparken birbiriyle ilgili çizim elemanlarını gruplayıp bu grupları ekranda görmek veya gerektiğinde ekrandan kaldırmak, kilitleyip üzerinde işlem yapılmasını engellemek, dondurmak ve sonra istediğimiz zaman kilidi kaldırıp yine üzerinde çalışmak gibi olanaklar sağlar.

Layer (katman)lar üst üste konmuş şeffaf kağıtlar gibidir ve her kağıtta bir çizim grubu bulunur. Elimize 6 ayrı şeffaf kağıt alıp bu derste çizeceğimiz bir yapıya ait kat planının duvarlarını 1. kağıda mavi renkle ve 0,30mm çizgi kalınlığı ile çizdiğimizi, üzerine 2. kağıdı koyup kapı –pencere gibi doğrama kısmını duvarlara uygun gelecek şekilde kırmızı renkle ve 0,25mm çizgi kalınlığı ile çizdiğimizi, üstüne 3. kağıdı koyup ölçüleri mor renkle ve default çizgi kalınlığı ile çizdiğimizi, plan üzerindeki yazıları (text) pembe ile 4. kağıda, yeşil renk ile elektrik düğmelerinin yerlerini 5. kağıda ve nihayet sarı ile de 6.kağıda da prizleri çizdiğimiz düşünün. Bu kağıtlar üst üste konduğunda binanın bir katındaki elektrik tesisat şemasını oluşturur.

İşte layer(katman)lar bu şekilde çalışır İşte layer(katman)lar bu şekilde çalışır. Çizim kolaylığı sağlamak için istediğimizde bir layer’ı söndürebilir, ekranda hiç görünmediği için lüzumsuz bir çizgi kalabalığı içinde çalışmaktan kurtuluruz. Veya kilitleyebiliriz; bu durumda o layer üzerinde bulunan çizim elemanları ekranda görünür ama üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Örneğin; Eğer çizim çok karmaşık bir hal aldıysa Tesisat şemasını daha rahat çizebilmemiz için Ölçü ve Text layer’larını ekrandan kaldırıp daha rahat çalışabiliriz. Gerektiği zaman da aynı layerları tekrar açarak ekrana getirebiliriz. Yazıcı veya çiziciden çıktı alırken de istemediğimiz layerları kapatmak mümkündür.

Uygulama 1: Layer Oluşturma Şimdi resimde gördüğümüz kat planımızı çizmek için layerlarımızı oluşturalım. Bu hafta sadece Duvarları çizeceğiz. Planı kolayca çizmek için aşağıdaki linke tıklayınız: Kat Planı.Link Dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz ve yazıcıdan çıktı alınız. Eğer plan üzerinde aradığınız ölçüleri bulamazsanız, bu dosyayı açıp Dimension–ölçü komutlarını kullanarak istediğiniz yeri ölçebilirsiniz ve çiziminize devam edebilirsiniz.

Uygulama 1: Layer Oluşturma Şimdi resimde gördüğümüz kat planımızı çizmek için layerlarımızı oluşturalım. Bu hafta sadece Duvarları çizeceğiz. Planı kolayca çizmek için aşağıdaki linke tıklayınız Kat Planı Link Dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz ve yazıcıdan çıktı alınız. Eğer plan üzerinde aradığınız ölçüleri bulamazsanız, bu dosyayı açıp Dimension–ölçü komutlarını kullanarak istediğiniz yeri ölçebilirsiniz ve çiziminize devam edebilirsiniz.

1.Adım:

Katmanları Yönetmek: “Layer Kontrol Kutusu” ndan yapılır.

Uygulama2: Kat Planı Çizimi: 1. yol

Nesne Kenetleme takibi (OTRACK) ile çizim yapmak

Duvar layer’ını seçin Binanın dış çevresini tamamen çizin OTRACK, OSNAP ve ORTHO Aktif olsun Line komutunu alın ve C noktasına tıklayın İmleci G noktasına doğru çekip 150 yazın ve enter yapın. Tekrar Line komutunu alın, İmlecinizi G noktasına yaklaştırın ama tıklamayın , endpoint’i görünce imleci hafifçe H noktasına doğru çekin, 120 yazın ve tıklayın. Şimdi GH arasında çizgi çizmeden H noktasını buldunuz Line komutuna tekrar girin ve H noktasına bağlanın. 20cm yukarı çıkın, ve tıklayın. İmleci yukarı doğru çekip 90 yazın, enter yapın. Line komutuna girin, G noktasına bağlanıp Yukarı doğru 20 lik bir çizgi çizin. Komuttan çıkmadan imleci C yönüne çekin130 yazıp enter yapın. Bu şekilde Planın duvarlarını çizmeye devam edin. Çiziminizi “kat planı” adı altında kaydedin.(Çünkü bir sonraki derste devam edeceğiz)