SEBEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

Yenipazar Kanyonu Kanyonun ilçe merkezimize uzaklığı yaklaşık 6 km’ dir. Kanyonun uzunluğu m yüksekliği ise m arasında değişmektedir.
Fatih Camii.
T.C. DEREBUCAK KAYMAKAMLIĞI İlçe Özel İdare Müdürlüğü 2010 YILI FAALİYET RAPORU.
Murat Can KÖSE Mert Eren YÜKSEL
Kazanım 5. Şehir incelemesi yoluyla. Türk kültür, sanat ve estetik anlayışındaki değişim ve sürekliliğe ilişkin kanıtlar gösterir.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Çanakkale
TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ
Safranbolu
Medeniyetlerin kesişim noktası
T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI
SEBEN şirin ilçemiz seben sayfasina hoş geldiniz..
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Kapadokya
KÖROĞLU DİYARI KIBRISCIK DEVECİ KÖYÜ 2011 Yılı Hane Sayısı : Yılı Nüfusu : 88 Posta kodu : Erdoğan YILMAZ (Muhtar) Cep tel:
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ
Hazırlayan ve Sunan Ela Nur ÖZKAR TÜRKİYE’DE BULUNDUĞU YER ( ANKARA )
OSMANİYE.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: km²  Nüfusu: (2007)  Nüfus Yoğunluğu: 58  Şehir Nüfusu: (2007)  Köy Nüfusu: (2007)  Yıllık.
Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.
TC İZMİR VALİLİĞİ Cumhuriyet İlkokulu BRİFİNG DOSYASI
4 Bölüm MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE MEDENİYET MERKEZİ TÜRKİYE
ŞEHİT İBRAHİM CENGİZ İMAM HATİP ORTA OKULU
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
kayaköy KAYAKÖY KAYAKÖY Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır. Bunların birincisi; turizmde de önemli.
Ülkemizin Güzel Yerleri
ŞEMDİNLİ Yavuz Sultan Selim’in 1514 yılında Çaldıran Zaferinden sonra Osmanlı egemenliğine girdiği ve tarih boyunca bir çok kavimlere belde olduğu görülmüştür.
KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R
Varsa okul logosu Okul adı Adres.
NEH İ R KARAHAN-BORA ÖNCÜL 4C. Do ğ u Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en büyük yüzölçüme, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahip olan bölgesidir.Cilo.
Hacı Akif Mahallesi Özdilek Caddesi Beyşehir/KONYA
ÇORUM Çorum, doğudan Amasya, batıdan Çankırı, güneyden Yozgat, güneybatıdan Kırıkkale, kuzeyden Sinop, kuzeydoğudan Samsun, kuzeybatıdan Kastamonu illeri.
Türkiye’nin doğal güzellikleri
Bolu Müzesi. Bolu Müzesi; Bolu'da kurulu, [1] eser sergilenen bir müzedir. Şehir merkezinde, Stadyum Caddesi üzerinde bulunur.Bolu [1] Bolu Müzesi;
a)Tarihi Tut ve çevresinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır
Hacı Akif Mahallesi Özdilek Caddesi Beyşehir/KONYA
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Eski Kayaköy'de halen yaklaşık.
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.
Anadolu ve Mezopotamya
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
OKUL TANITIM BİLGİLERİ İSTATİSTİKLER Öğretmen Sayısı : 21 Öğrenci Sayısı : 314 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 16 Fen Laboratuarı Sayısı : 0 BT(Bilgisayar)
YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLER OKULUMUZ MAHALLEMİZ KÖY İLÇEMİZ VE İLİMİZ
OKULUN GENEL GÖRÜNÜM RESMİ VE OKULUN AMBLEMİ KONULACAK.
İSTATİSTİKLER Öğretmen Sayısı : 44 Öğrenci Sayısı : 703 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 28 Fen Laboratuarı Sayısı :2 BT(Bilgisayar) Sınıfı Sayısı : 1.
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
Ankara Ankara Güzel Ankara
Batı Karadeniz-2.
Batı Karadeniz-3.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
ATATÜRK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN İSTİRAHATINI YAPTIĞI YER.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
Saz olarak bilinen bağlama uluslararası çalgı sınıflandırma sistemine (Sachs- Horbostel) göre bağlama, “uzun lutlar” (long-luthes) sınıfına girmektedir.
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
Sunum transkripti:

SEBEN

İlçenin Tarihçesi.... Zirai verim gücü, akarsularının bolluğu nedeniyle küçümsenmeyecek derecede olan bölgenin Hititler devrinde yerleşme alanı olarak seçildiği gerçekse de, elimizde bu devre ait doküman bulunmamaktadır.

Boğazları geçerek Anadolu'ya yerleşen Friglerin bu bölgenin ilk sakinleri olduğu sanılmaktadır. Solaklar, Muslar, Çeltikdere, Yuva, Karca köyleri çevresinde görülen ve halk arasında gavur evleri olarak bilinen kaya evleri kayalar arasına özenle oyulmuş birer Frig evidirler. Bölge Friglerden yıllar sonra, M.Ö.64 yılında Romalıların daha sonraları da Bizanslıların eline geçmiştir. Bölgede gerçek uygarlık bundan sonra başlamış olup, bu devir kalıntılarına sıkça rastlanmaktadır.

İLK DEVİR (1324-1911) Anadolu Selçuklu Sultanlığı sırasında doğudan göç edip gelen Oğuz boylarının Bizans sınırına yerleştirilmeleriyle bu bölge Türklerin yeni yurtları olmuştur. Yuva, Yağma, Dodurga, Kızık gibi Oğuz boylarının isimlerini taşıyan köylerin olması buranın Oğuzlarla Türkleştiğini göstermektedir. Bolu'nun alınması ile (1324) yörenin Osmanlı yönetimine geçtiği sanılıyor.

1894 yılında Bolu yöresinde incelemeler yapan ve bölgeye ait bir harita çizen Vitalciuret, şimdiki kaplıcaların olduğu yerde bir şehir olduğunu belirtmektedir. Bunu doğrulayan birçok kanıt vardır. En önemlisi eski kaplıca binalarıdır. Bazı eski tapularda ilçe adı Pavlu diye yazmaktadır. Eski Bolu salnamelerinde Pavli ilçesinden toplanan vergilerin dökümüne rastlanmaktadır.

BUCAK OLUŞU (1911-1946) 1911 yılında şimdiki Keskinli mahallesinde Çarşamba isimli Mudurnu ilçesine bağlı bucak kuruldu (çarşamba günleri pazar kurulduğu için bu ad'la anılmıştır). Bucak kurulduğunda ilçe merkezinin olduğu yer tamamen boş olup, Çarşamba bucağının o zamanlar 10 bin nüfusu ve şimdiki Kıbrısçık ilçesinin köyleri dahil 50 köyü vardı.

CUMHURİYET DÖNEMİ: Cumhuriyet döneminde Bolu iline (Mudurnu) bağlı Çarşamba nahiyesi olarak yönetilen Seben'in çarşı içindeki caminin olduğu yerde 20 odalı ve iki katlı medrese ile bir su değirmeni vardı.1914 yılında hükümet ve karakol medrese binasına yerleşti. 1923 yılında ilçede ilk defa fırın ve kahve açılmıştır. Çarşamba günleri alış-veriş yapmak için dere kenarına portatif dükkanlar kurulmuş, çevre köylerden gelen köylüler buralardan ihtiyaçlarını takas şeklinde karşılamışlar.

Zamanla alışveriş yapılan bu yerleşim yerine önce satıcılar daha sonra halk yerleşmeye başlamış. Şehirleşmeye uygun ve merkezi bir yer olduğundan zamanla bu yöre gelişmiştir.1924 yılında yatılı bölge ilkokulu (şimdiki ilköğretim okulu bahçesinde) açılmış yeni yeni binalar yapılmaya başlanmıştır. Her köye ilçe merkezine bir ev yaptırılmış, böylece memur lojmanı sorunu çözülmüş, ilçenin büyümesi sağlanmıştır.Bu yıl ayrıca Kızık, Tepe ve Kozyaka mektepleri açılmıştır.

İLÇE OLUŞU: 1946 yılında 4869 sayılı kanun gereğince bu yerleşim merkezi ilçe oldu ve Seben adını aldı. Hemen Karakol binası, hükümet binası haline getirilerek ilçe teşkilatı kurulmuştur. Seben'in ilçe olması ile Kıbrısçık nahiye olarak Seben'e bağlanmış ve daha sonra 1.4.1958 yılında 7033 sayılı kanunla ilçe olarak Seben'den ayrılmıştır. Bu gün ilçeye bağlı 29 köy vardır. Nahiyesi yoktur. Karca Köyü Seben’den ayrılarak Bolu’ya bağlanmıştır. İlçede halen 4.000 civarında kişi yaşamını sürdürmektedir.

HACAT BAYRAMLARI: Seben’in en önemli kültür özelliklerinden biridir. Her yıl Haziran ayı içersinde her köy bu bayramı tertip eder. Allah’tan af dileme, şükür etme anlamına gelen bu bayramlara herkes davet edilir. Büyük bir şölen halinde geçen bayramlarda bol etli bulgur veya pirinç pilavı ikram edilir. Kızık Yayla bayramı, Cuma bayramı, Hamam bayramı, Gökyar bayramı; Kozyaka, Kaşbıyıklar, Alpağut, Haccağız yayla bayramları; Güneyce, Değirmenkaya türbe bayramları en meşhur olanlarıdır.

ÇELTİKDERE VADİSİ: Yörede Frig krallarına ait taş oyma mezarlar görülmekte olup eski kilise kalıntısı mevcuttur. Aynı yöreden 1972 yılında 50 cm uzunluğunda heykelcikler bulunmuş, Bolu müzesinde sergilenmektedir. Yörede kazılan mezarlardan Bizans dönemine ait yazılı yontma taşlar çıkmaktadır. Ayrıca yörede birçok peri bacası bulunmaktadır. Gezilmeye müsait yolu mevcuttur. Yöre tracking yapmaya çok müsaittir.

MUSLAR MAĞARALARI: Kaşbıyıklar Köyü sınırları içinde 4-5 katlı kaya evler şeklinde olup, her kat birbirine baca merdivenlerle bağlıdır. Yol durumu iyi olmadığından dağ sporunu sevenler için idealdir. İlçeye uzaklığı 5 km civarındadır. Çevresi püskürük kayalar ile doludur.

SOLAKLAR MAĞARALARI: Solaklar Köyü yakınında bulunan bu mağaraların ilçeye uzaklığı 3 km civarındadır. Burada bulunan kaya evlerde 4-5 katlı birer Frig evidir. Dağ yamacında olduğundan tırmanmaya müsaittir. Ulaşımı kolaydır.

YUVA-SENDİK MAĞARALARI: Yuva köyü yakınında Çeltikdere vadisinin kuzeyinde Kınıkcı deresi yamacındadır. Küp biçimi 4-5 katlı ev şeklinde olup çevresindeki 300 koyun sığabilecek büyüklükteki mağaralarla bir bütün teşkil etmektedir. Ulaşımı Yuva Köyünden kolaydır.

İLÇEMİZDEN MANZARALAR İLÇE GÖRÜNÜMÜ

BOLU-SEBEN KARAYOLU

İLÇEDE DÜĞÜNLER

MUSLAR MAĞARALARI

MUSLAR MAĞARALARI

MUSLAR MAĞARALARI

SOLAKLAR MAĞARALARI

BOLU-SEBEN KARAYOLU

Seben'li dedikleri, elmadır yedikleri, çok hoşuma gidiyor, la gacım dedikleri Kaynak: www.seben.gov.tr