C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Advertisements

Aile Hekimleri İçin Bir Elektronik Takip Veritabanı Ailem 1.0
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
Acil Olguya İlk Yaklaşım
ÜÇ YIL İÇİNDE SALMONELLA ENTERİTİ TANISI İLE TAKİP EDİLEN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yard.Doç.Dr.Öznur KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk.
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
BAKIŞ AÇISI.
ÇOCUKLARDA KONSTİPASYON
Daire Başkanı Dr.Ünal HÜLÜR.
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Türkiye’de Sağlık Hukuku Pratikte Çözüm Önerileri Dr. Hasan ERAYDIN Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Aile Hekimliği 1. Aşama Kursiyer Eğitimi
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
ACİL SERVİSTE NONTRAVMATİK BAŞ AĞRILARI
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
AKUT BRONŞİOLİT TANI VE TEDAVİSİNDE YAPILAN YANLIŞLIKLAR
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
AYRIŞMAMIŞ HASTAYA YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
Proteİn Enerjİ MalnütrİsyoNu (PEM)
26 Kullanım yönetimi. Niçin kullanım yönetimi AraştırmacılarTemel Bulgular Van Dyke (1963)Genel hastanelerde uzun süre yatan hastaların % 40’ının hastane.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
Birinci Basamakta Alkol ve Madde Bagimliligina Yaklasim
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR

BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
ADIYAMAN’DA ÇOCUĞUN PSİKOSOSYAL GELİŞİMİNİ DESTEKLEME PROGRAMI
VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ’ ne HOŞGELDİNİZ
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Pediatrik Temel Bakım Merkezinde Çocukluk Çağı Kilo Fazlalığı ve Obezitesini Tanıma, Önleme ve Yönetim Dr Burcu Aykanat Ktu Aile Hekimliği A.D
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1. Bölüm 25 Nisan 2013.
Kesinlik (Siz) Biyoistatistik Hayatınızdan kesitlerle bildikleriniz ve bilmediklerinize yolculuk... Zekeriya AKTÜRK, Prof. Dr.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 2. Bölüm 25 Nisan 2013.
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN - VAN L EEUWEN, P H D; J OHANNES C. VAN DER W OUDEN, P H D; F RANCOIS G. S CHELLEVIS, MD, P H D; M ARJOLEIN Y. B ERGER, MD, P H D A UTHORS AND D ISCLOSURES P OSTED : 08/22/2011; A NNALS OF F AMILY M EDICINE. 2011;9(4): © 2011 A NNALS OF F AMILY M EDICINE, I NC Dr.Esin GENÇ

GİRİŞ Nonspesifik karın ağrısı dünya genelinde çocuklarda önemli bir sorundur. Çocuğun konforunu etkiler, ve okul devamsızlığının önemli bir nedenidir. Buna rağmen çoğunluğunun organik bir nedeni yoktur.

Nonspesifik karın ağrısının prevalansı %4 ile %10 arasında değişmektedir. Aile hekimliği pratiğinde çocukluk çağı nonspesifik karın ağrısı hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmada nonspesifik karın ağrısı hekimin altta yatan organik bir nedeni düşünmediği karın ağrısı olarak tarif edilmiş.

AMAÇ Çocukluk çağındaki nonspesifik karın ağrılarına birinci basamak perspektifi kazandırmak.

METHOD 91 aile hekiminin tuttuğu kayıt veriler kullanılmış yaşları arasında nonspesifik karın ağrısı bulunan çocuklar çalışmaya dahil edilmiş. Genel karın ağrısı, lokalize karın ağrısı ve irritabl barsak hastalığı olarak girilen tanılar NSAP olarak kabul edilmiş.

Nonspesifik karın ağrısının çocuklarda görülme insidansı hesaplanmış. Bu şikayetle gelen çocukları dış merkeze sevk etme oranları, Ve yazılan reçeteler arasındaki ilişki incelenmiş.

SONUÇ Nonspesifik karın ağrısı insidansı yılda 1000 kişiden 25’ imiş. ( %95 güven aralığı 23,7- 26,3 ) Yeni tanı konmuş çocukların çoğu ( %97 ) nonspesifik karın ağrısı nedeniyle bir ve ya iki kez doktorlarına başvurmuş.

Nonspesifik karın ağrısından bağımsız olarak ilişkili faktörler (tablo 2) Kız çocuklar Gastrointestinal olmayan – nonspesifik somatik yakınmalar Sağlık bakımı kullanımı

Aile hekimleri non spesifik karın ağrısı nedeniyle gördükleri hastaların %5’ini sevk etmişler bu oran başka problemleri olan hasta grubunda %5.1.

İlk vizit sırasında sevk oranı %3 ve ek test yapma oranı %1.1 2.Vizit sırasında sevk oranı %5.6’ya yükselmiş fakat 3.Vizit sırasında bu oran %2.7’ye inmiş. Çoğu hasta ilk vizit sırasında sevk edilmiş.(%65- tüm sevk edilenler arasında).

İlk vizit esnasında sevk edilenlerin %39.3’ü cerrahiye sevk edilmiş. Sonraki vizitlerde ise en fazla sevk edilen bölüm pediatri bölümü olmuş. Sadece bir çocuk pskiyatri bölümüne sevk edilmiş.

İlk vizitte reçete oranı %17.6 iken bu oran 3. vizitte %40 olmuş. Reçetelerin 1/3’ü laksatif ve 1/3’ü antispasmatikler. Aile hekimleri NSAP için andideprasan veya benzodiazepin yazmamışlar.

TARTIŞMA NSAP aile hekimlerinin sık olarak karşılaştıkları bir problemdir, karşılaştıkları en sık on problem içerisinde yer almaktadır. Çoğu hasta doktorlarına bir ve ya iki kere bu şikayetle başvurmuştur. Hekimler çok az ek teste gerek duymuş bu da onların bu konuda kendilerine güvendiklerini gösteriyor. Etkinliğinin olup olmadığı tartışmalı olsada aile hekimleri bu hastalara ilaç reçete etmişlerdir

Reçete de ise laktasifler ve antispazmodikler en fazla reçete edilen ilaçlardır. Fakat literatürde laktasiflerin etkili olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır.

Tekrarlayan NSAP olan hastaların psikolojik sorunları olabileceği bildirilmesine rağmen hollandalı aile hekimleri psikoloğa konsulte etmemişler. Bunun nedeni aile hekimlerinin psikolojik nedenleri sorgulamasına rağmen çok ağır problemler olmadıkça psikolojik problem olarak algılamamalarından olabilir.

Hollandalı aile hekimlerinin çoğu nonspesifik karın ağrısı olan hastalara ek öneri de bulunmamaktadır. Bu da çocukların ailelerini ek tedavi ve alternatif tıptan yardım alma ihtiyaçlarını artırmaktadır.

Önemli olan aile hekiminin tanıyı net olarak koyarak aileyi ve çocuğu bu konuda bilgilendirip, onların güvenlerini kazanmasıdır.

Teşekkürler