İDARİ-ASKERİ-AKADEMİK-ADLİ PERSONEL İpek Özkal Sayan, Türkiye’de Kamu Personel Sisteminin Gelişimi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, SBF 2005.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CEZA SORUŞTURMASI.
Advertisements

2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU
2914 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM PERSONEL KANUNU.
MAAŞ VE YÜK HESABI MODÜLÜ
EK DERS ÜCRETİ (1) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri gereği Yükseköğretim Kurumlarında kısmı statüde çalışanlar dahil.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
EK DERS ÜCRETİ (1) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri gereği Yükseköğretim Kurumlarında kısmı statüde çalışanlar dahil.
2914 SAYILI YÜKSEK ÖĞRETİM PERSONEL KANUNU
2547 SAYILI YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU
Sicil: Personelin Değerlendirilmesi
GENEL OLARAK ÜNİVERSİTE TEŞKİLATI
Akademik Personelin Özlük Hakları PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü.
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi
TÜRKİYE’DE MÜSADERE SİSTEMİ 23 MAYIS 2012
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
GENEL OLARAK MAHKEMELER
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU
DİSİPLİN: Kurallara Uyma ve Yolsuzluğu Önleme Toplam sayfa : 19 B.A.Güler, İpek Özkal Sayan, Kamu Personel Yönetimi, AÜ SBF 2007.
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
1. YARGI Yargı fonksiyonunun amacı,hukuk düzeninin korunması ve gerçekleştirilmesidir. Yargı,bir uyuşmazlık dolayısıyla kanunun uygulanmasından başka bir.
Kamu personel rejımı Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
YÜKSEK ÖĞRETİM PERSONEL KANUNU Kanun Numarası : 2914 Kabul Tarihi : 11/10/1983 Amaç : Madde 1 – Bu Kanunun amacı, 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim.
SİGORTALI TESCİL VE HİZMET DAİRE BAŞKANLIĞI
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
M.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu.  Tablo: 7 - M.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu-2011 Mali Yılı Faaliyet Raporu AKADEMİK PERSONEL Kadroların Doluluk Oranına.
2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU
Diğer Kamu Görevlileri
İÇİNDEKİLER A-YASAL DÜZENLEMELERDE KAMU GÖREVLİSİ KAVRAM I 1-Genel Olarak Kamu Görevlisi Kavramı 2-Yasal Düzenlemelerde Kamu Görevlisi Kavramı 3-Devlet.
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Kamuda Hizmete Alma ve Atama. Hizmete alma ve atama Hizmete alma işlemi –insan gücü planlaması –İlan –Sınav –Değerlendirme ve atama gibi birçok işlemi.
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Kaynak: Kemal Gözler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri mutlaka okunacak
Akademik Teşvik Ödeneğinin Hesaplanması
İdari Yargı Örgütü 3. Hafta.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
0 TÜRK YARGI SİSTEMİ. YARGI; bütün ülkedeki kanunların ve yasaların uygulanmasını sağlayan ve bu kanunları ihlal eden gerçek kisilere cezai yaptırım.
CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Tuba DEL İ KAYA Adalet Öğretmeni.
Kamuda Hizmete Alma ve Atama
İTÜ Personel Daire Başkanlığı
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
KARİYER SİSTEMİ.
SİCİL PERFORMANS.
TÜRKİYE İSTİHDAM VERİLERİ
Görev ve Sorumluluklar
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Takdim Planı * Derneğin Kuruluş Aşaması * Derneğin Yaptığı Yardımlar
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Personel Dairesi Başkanlığı
İŞ MAHKEMELERİ.
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
SEÇİMLERDE ADAY OLAN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi
Sunum transkripti:

İDARİ-ASKERİ-AKADEMİK-ADLİ PERSONEL İpek Özkal Sayan, Türkiye’de Kamu Personel Sisteminin Gelişimi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, SBF 2005.

Kamu Personel Sistemi Neden Dört Ayrı Alan Üzerinde Yükselmektedir? Bu dört alanın farklı yasalarla düzenlenmesi “yasama tekniği” ile ilgili bir sonuç mudur? Yoksa bu özellik “devlette egemenliğin kurumlaşma tarzı” gibi daha derin, siyasal ve toplumsal nedenlerden mi kaynaklanmaktadır?

Bu farklılığın sebebi, yasama tekniğinden değil, devlet egemenliğinin Eski Yunan’dan beri gelen kendini toplum içinde bu dört farklı alan ve bu alanda görev yapan kamu personeli üzerinden kurumlaştırma tarzından kaynaklanmaktadır. İdari, askeri, akademik ve adli personel ayrımı Batı ve Doğu siyasal düşünceler tarihi içinde başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Bu durum günümüzde geçerli olan 4’lü ayrımın hem tarihsel hem de siyasal boyutları olduğuna işaret etmektedir.

Adli personel için ilke: Mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı Akademik personel için ilke: İdari ve bilimsel özerklik

İDARİ PERSONEL 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi (mad. 4) A- Memur B- Sözleşmeli personel C- Geçici personel D- İşçi ‘dir. * 657 sayılı DMK memur sınıfı için düzenlenmiştir.

ASKERİ PERSONEL Askeri personel 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabidir. Bu kanun TSK’ mensup subaylar, astsubaylar ile harb okulları, fakülteler, yüksekokullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan askeri öğrencilere uygulanır.

Askeri Personel İstihdamı Subay Astsubay Uzman Erbaş Uzman Jandarma Askeri öğrenciler sınıflarından oluşmaktadır. * 926 sayılı kanununda tüm ilkeler bu beş sınıf için ayrı ayrı düzenlenmiştir.

2004 verilerine göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 398.000 Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 66.000 Jandarma Genel Komutanlığı’nda 300.000’e yakın Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 3067 olmak üzere yaklaşık 767.067 askeri personel görev yapmaktadır.

AKADEMİK PERSONEL Yüksek öğretim kurumlarında çalışan personeldir.Bu personel 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu’na tabidir. Bu kanun, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’na tabi öğretim elemanlarının aylık, ödenek ve diğer özlük haklarını düzenler. Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde ise 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’yla, DMK hükümleri uygulanır.

2914 sayılı kanuna göre akademik personel 3 sınıfa ayrılmaktadır. Öğretim Üyeleri Öğretim Görevlileri ve Okutmanlar Öğretim Yardımcıları Profesör Öğretim Görevlileri Araştırma Görevlileri Doçent Okutmanlar Uzmanlar Yardımcı Doçent Çeviriciler Eğitim Öğretim Planlamacıları

ADLİ PERSONEL 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi hakim ve savcılardır. Bu kanun Adli yargı hakim ve Cumhuriyet Savcıları İdari yargı hakim ve savcıları hakkında uygulanmaktadır. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkan ve üyeleri de özlük hakları bakımından (aylık ve ödeneklerle diğer mali sosyal haklar ve yardımlar) bu kanunun hükümlerine tabidirler.

Sivil-genel idari alanın istihdamı, tüm personel sisteminin genel ilkelerini belirlemektedir. Diğer alanlara göre belirleyici niteliği bu “genellik” özelliğinde ortaya çıkmaktadır. Askeri, akademik, adli alanlar ise hizmetin çekirdeğini oluşturan mesleki unvanlar bakımından özgünlük sergilemektedir.

3. Haklar, Ödevler ve Yasaklar ALANLARI KARŞILAŞTIRMAK İLKELER İDARİ PER. ASKERİ PER. AKADEMİK PER. ADLİ PER. İstihdam 2. Sınıflandırma 3. Haklar, Ödevler ve Yasaklar 4. Kamu Hizmetine Giriş 5. Adaylık 6. Atanma 7. İlerleme ve Yükselme 8. Sicil 9. Disiplin 10. Görevin Sona Ermesi