Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEÇİMLERDE ADAY OLAN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEÇİMLERDE ADAY OLAN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER"— Sunum transkripti:

1 SEÇİMLERDE ADAY OLAN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER
HUKUKİ VE MALİ STATÜLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI

2 ADAY OLABİLMEK İÇİN GÖREVDEN AYRILMASI GEREKENLER KİMLER?
Hâkimler ve savcılar Yüksek yargı organları mensupları Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları Yükseköğretim Kurulu üyeleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri Kamu kurumu ve  kuruluşlarının memur statüsündeki  görevliler

3 ADAY OLABİLMEK İÇİN GÖREVDEN AYRILMASI GEREKENLER KİMLER?
Yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri Belediye başkanları Subaylar ile astsubaylar Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri Belediye meclisi üyeleri İl genel meclisi üyeleri

4 ADAY OLABİLMEK İÇİN GÖREVDEN AYRILMASI GEREKENLER KİMLER?
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar

5 SÖZLEŞMELİ PERSONEL İSTİFA ETMELİ Mİ?
Sözleşmeli personelin adaylık için istifa etmesi gerekmektedir.

6 SENDİKA YÖNETİM ve DENETİM KURULLARINDA GÖREV YAPANLAR İSTİFA ETMELİ Mİ?
Milletvekili olmak isteyen sendika yönetim ve denetim kurullarında görev yapan yöneticilerin görevlerinden ayrılma isteğinde bulunması gerekmektedir.

7 KALKINMA AJANSI PERSOENELİ GÖREVİNDEN İSTİFA ETMELİ Mİ?
" yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri..." arasında sayılmalarının gerekmesi nedeniyle, Yüksek Seçim Kurulu 39 numaralı kararı gereğince Kalkınma Ajanslarında görevli genel sekreter, uzman personel ve destek personelinin görevden çekilmeleri gerekmektedir.

8 İŞÇİLERİN SEÇİMLERDE ADAY OLMAK İÇİN İSTİFA ETMESİNE GEREK VAR MIDIR?
İşçi statüsünde görevli personelin istifa etmesine gerek yoktur. İstifa dilekçesi verenler ise ancak genel hükümlere göre geri dönebilir.

9 GÖREVDEN AYRILMA TARİHLERİ NEDİR?
Genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunulması gerekir.

10 AYRILMA DİLEKÇESİNİN ŞEKLİ NASILDIR?
Dilekçenin özel bir şekli bulunmamaktadır. Her dilekçede bulunması gereken şekil özelliklerinin yanı sıra “…/…/… tarihinde gerçekleştirilecek ... Dönem Milletvekili Genel Seçiminde aday olabilmek için görevimden ayrılmak istiyorum.” şeklinde bir ifade yeterli olacaktır.

11 SEÇİME KATILMAK İÇİN İSTİFA EDEN MEMURUN DURUMU?
Bu şekilde görevlerinden ayrılan memurların görevlerinden ayrı kaldıkları sürece memuriyete ilişkin özlük haklarından yararlanmaları mümkün olmadığı gibi bu sürelerin emeklilik bakımından değerlendirilmesine de imkan bulunmamaktadır.

12 GÖREVİNDEN AYRILANLARIN GÖREVDEN AYRI GEÇİRDİKLERİ BU SÜRELERİ FİİLİ HİZMETTEN SAYILIR MI?
Fiili hizmet aranan durumlarda değerlendirilemeyecektir. Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışılması gereken süreden sayılması mümkün değildir. Seçim için istifa etmek suretiyle görevden ayrı geçirilen süre yurt dışı görevinden sayılmayacaktır.

13 İSTİFA EDENİN SAĞLIK YARDIMINDAN YARARLANMASI MÜMKÜN MÜDÜR?
Seçim için istifa eden kamu görevlilerinin sağlık yardımlarından faydalanmaları: -En az 30 gün sigorta primi ödenmesi halinde 9 gün, -İşten ayrılma tarihinden önceki 1 yıllık süre zarfında en az 90 günlük sigorta pirimi ödemiş olması durumunda işten ayrılmayı takip eden 99 gün, boyunca mümkündür.

14 ADAY GÖSTERİLMEYENLERİN YA DA SEÇİMİ KAYBEDENLERİN GERİ DÖNMESİ MÜMKÜNMÜDÜR?
Kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.

15 GERİ DÖNÜŞTE BAŞVURU SÜRESİ NEDİR?
Seçim için istifa edenlerden, eski görevlerine dönmek isteyenler YSK tarafından Resmi Gazete’ de kesin seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ayın son bulduğu güne kadar başvuru yapmaları gerekir.

16 ESKİ GÖREVLERE GERİ DÖNÜŞTE İDARELERİN TAKDİR YETKİSİ VAR MIDIR?
Kamu idarelerinin bu konuda takdir yetkisi bulunmamaktadır.

17 SEÇİM SONUÇLARININ RESMİ GAZETEDE İLANINDAN ÖNCE YAPILAN GERİ DÖNÜŞ BAŞVURULARININ KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR? Göreve dönme başvurusu ile ilgili bir ön tarih belirlemeye dair mevzuatta hüküm bulunmadığından bu tür başvuruların kabul edilmesi mümkündür.

18 GÖREVE DÖNMEK İÇİN YASAL SÜRE İÇİNDE BAŞVURULMAMASI HALİNDE NE OLUR?
Kamu Görevlilerinin eski görevlerine dönmeleri ancak genel hükümlere göre yerine getirilebilir.

19 SEÇİM İÇİN İSTİFA EDEN ANCAK ADAY ADAYLIĞI VEYA ADAYLIĞI İÇİN BAŞVURUDA BULUNMAYAN MEMUR GÖREVE NASIL DÖNER? Milletvekili adaylığı veya aday adaylığı için görevinden istifa eden ancak aday veya aday adaylığı için başvuruda bulunamayanların 298 sayılı kanunun Ek 7 inci maddesi kapsamında görevine dönmeleri mümkün olmamakla birlikte ilgililerin dönüşü ancak genel hükümlere göre mümkündür.

20 DÖNÜŞ DİLEKÇESİNİN ŞEKLİ NASILDIR?
Dilekçenin özel bir şekli bulunmamaktadır. Her dilekçede bulunması gereken şekil özelliklerinin yanı sıra “…/…/… tarihinde gerçekleştirilecek .... Dönem Milletvekili Genel Seçiminde aday gösterilmediğim/seçilemediğim için 298 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi hükmü gereğince görevime dönmek istiyorum.” şeklinde bir ifade yeterli olacaktır.

21 GÖREVE DÖNÜŞTE BELGE İBRAZI GEREK LİMİDİR?
Kamu görevlilerinin eski görevlerine dönmek için yapacakları başvurularda, aday olamadıklarına ya da seçilemediklerine ilişkin belge istenmesi halinde ilgililer tarafından konuya ilişkin belge ibraz edilmesi gerekmektedir.

22 GÖREVE DÖNEMEYECEK OLANLAR KİMLERDİR?
Yüksek mahkeme üyeleri Hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar Subay ve astsubaylar

23 SAHSA BAĞLI KADROLARDA ÇALIŞANLARIN SEÇİM NEDENİ İLE İSTİFA ATMELERİ HALİNDE KADROLARI İPTAL OLURMU?
Şahsa bağlı kadrolarda görev yapanların bu kadrolardan seçim nedeniyle istifa etmeleri halinde istifa sonucu boşalan kadro iptal edilir. Geri dönüş talebi olması halinde ilgililer durumlarına uygun, eşdeğer bir kadroya atanabilirler.

24 KADRO KARŞILIĞI SÖZLEŞMELİ OLARAK ÇALIŞANLARIN SEÇİM İÇİN İSTİFA ETMELERİ HALİNDE YENİDEN KKS’Lİ İSTİHDAM EDİLEBİLİRLER Mİ? Seçim için istifa eden kadro karşılığı sözleşmeli personel, eski görevlerine dönüşte yeniden kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilirler.

25 Hukuki ve Mali Statüler Dairesi Başkanlığı
Arz ederim. Hukuki ve Mali Statüler Dairesi Başkanlığı


"SEÇİMLERDE ADAY OLAN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları