GRUP PERFORM-US Son ki üç dört….

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
Advertisements

İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
Grup O AN.
KAZANMAK İÇİN ORGANİZE OLACAĞINIZ KİŞİLER LİSTESİNİ HAZIRLAYIN
Acil Olguya İlk Yaklaşım
Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile görüşme 25 Şubat 2013-İstanbul Üniversitesi Balta Limanı Tesisleri Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi.
As.Yük.Hem.Gülçin ÇEVİRME
GRUP ELMA ŞEKERİ ASLIHAN KARAKEÇİLİ AYDAN YAŞAR BAŞAK ÖZGE
BAKIŞ AÇISI.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
Güz Yrd. Doç.Dr. Zeynep Ocak
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1.TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI ÖĞRENCİ ANKETİ.
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
Çocukların ev hayvanlarına ve sürüden ayrılmış hayvanlara bakış açısı The Grammare Junion School Sınıf 6B.
Maria Montessori.
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
KOÜTF EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALARA SUNULAN HİZMET İLE İLİŞKİLİ HASTALARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ GRUP MÜMKÜN MERTEBE.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
Grubal Enfeksiyon Gururla Sunar…….
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Kaynaklar 1- Aile Hekimliğinin Kilometre Taşları, Millis Ve Willard Raporları, Aktürk Z., Dağdeviren N. (Çeviri Editörleri). Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
2009 Eğitim Yılı Çalıştayı Dönem 4 ve 5 Raporu. Başlıklar  Stajlar  Teorik dersler  Pratik eğitimi  Sınavlar  Yardımcı eğitim alanları  Öğretim.
GRUP TÜKENMEZ ZEYNEP SARIHAN YENER ARAÇLIOĞLU EBRU SAKAR ÖZGE KELEŞER
“ÇOCUK-AİLE- D OKTOR İLİŞKİSİ” Ctrl+ Win GRUBU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ Ctrl+ Win GRUBU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
Etkili İletişim Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
Felsefe Performans Ödevi
Abra-Kadavra A4 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplumsal Duyarlılık Projesi
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
ÖLÜMCÜL HASTALIK... Doğan Cüceloğlu'nun eğitimindeki katılımcılarla bir konuşmasından: Doğan Cüceloğlu: - Arkadaşlar, aranızda ölümcül hastalığı olan var.
BİRBİRİMİZİ FARKLI ANLADIĞIMIZ KİŞİYLE NASIL İLETİŞİM KURALIM Kocaeli Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Birimi ve Psikiyatri Anabilim Dalı sunuyor Kocaeli.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
GRUP C4 IQ.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ AKADEMİK KURULU
ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ
GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN,
G R U P ANGE R D.
İBRETLİK BİR HİKAYE.
AMAÇ BELİRLEME.
Kocaeli Üniversitesi E3 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
TAM GÜN YASA TASARISI TIP FAKÜLTELERİNİN GÖRÜŞLERİ.
Etkili İletişim Beden Dili Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
3-BULGULAR 1-GİRİŞ 2-YÖNTEM2-YÖNTEM Araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma Eylül ayı 2012’de Erzurum merkezde yapılmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum’un.
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
YAKUP KALAFATOĞLU ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 2.DÖNEM 1.PROJE GÖREVİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLERİN; ADI:Cansu SOYADI:HAMZAÇEBİ ADI:Emine SOYADI:USTA YAKUP.
Mevcut sistem hastalık üretiyor, Hastalıklarımızı ve emeğimizi istismar EDİYOR! Türk Tabipleri Birliği – İstanbul Tabip Odası ‘Sağlığımıza Yatırım Yapmayanlar.
VİTAMİNİ KABUĞUNDA.
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
NEDEN DOKTOR OLUYORUZ? GRUP BİLİMSE TODUP A2.
Sunum transkripti:

GRUP PERFORM-US Son ki üç dört…

“Hekimlerin ve Hastaların Gözünden Tam Gün Yasası ve Performans Sistemi”

GRUP ÜYELERİ Ahmet Kabadayı Cansu Katkay Cabir Akın Hilal Gürbüz Sena Gökçe Kaan Alkan Elif Erişen SemraUçar Recep Pekgöz Alper Yağcı Onur Koçak

Radyoloji Anabilim Dalı Danışman Öğretim Üyemiz: Doç. Dr. Nagihan İnan Radyoloji Anabilim Dalı

Amacımız Tam Gün Yasasının tedavi ve eğitim üzerindeki etkilerini incelemek. Hekimlerin çalışma koşullarının nasıl değiştiğini görmek. Hekimlerin ve hastaların yasa hakkındaki düşüncelerini öğrenmek.

Neden Bu Proje? Hekim adayları olarak bu konuyu daha ayrıntılı incelemek ve Hekimlerin yasa hakkındaki görüşlerini öğrenmek istedik. Yasa hakkında toplumun ne kadar bilgisinin olduğunu merak ettik.

Proje İçin Neler Yaptık? Konumuzla ilgili bilgi topladık Onlarca internet sitesindeki ve TV programındaki tartışmaları değerlendirdik Anket hazırladık Özellikle profesörlere anket yaptırmak için çok uğraştık ve Hekimlerin yazılarını okurken oldukça zorlandık…

Yasayla İlgili kısaca… 30.01.2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Tam gün yasası ile birlikte genel olarak hekimlerin ya kamu ya da özel sektörde çalışmasına izin verilmekte, maaşa ek olarak döner sermayeden ödenen ücret ise hekimlerin çalışma performanslarına göre belirlenmektedir.

Anketimizde: Hekim anketimizde 20 maddede 26 soru, Hasta anketimizde ise 20 maddede 21 soru soru sorduk. Sorularımızı hazırlarken Sağlık Bakanlığının Tam Gün Yasası ve Performans Sistemi hakkında kazanımlar olarak belirttiği noktalardan yola çıktık.

Anketimiz:

Anketimizi… Başta Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi olmak üzere bir çok üniversite hastanesi, devlet hastanesi ve aile hekimliği merkezinde, İstanbul, Kocaeli, Tokat, Balıkesir, Sivas ve Van olmak üzere 6 İlde uyguladık. 26 farklı anabilim dalında 300’e yakın anket yaptık. Bütün anketleri SPSS programına girerek istatistiksel sonuçlar elde ettik.

Sorular ve Cevapları…

Anketimize katılan hekimlerin unvanları…

Anketimize katılan hekimlerin yaş ortalaması 33 olmakla birlikte En küçüğü 23 En büyüğü 65 ve ortalama görev süreleri 11 yıldı.

Anketimize katılan hekimlerin cinsiyet dağılımı:

Hekimlerin Çalıştığı Kurumlar:

Hekimlere yasa hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarını sorduk…

Yasa hakkında hekimlerin yarıya yakınının tam olarak bilgi sahibi olmaması konusunda bir hekim şu açıklamayı yaptı: “Hekimler bu ülkenin vatandaşı değilmiş gibi davranılıyor. Diyalogsuzluk had safhada.Ülkeye uygun adaletli sağlık sistemi ancak sistemdekilerin ortak tecrübe ve kararıyla oluşturulabilir.”

Hekimlere yasa ile birlikte sağlık personeli üzerindeki iş yükünün daha dengeli hale gelip gelmediğini sorduk ve aldığımız cevap bizi çok şaşırttı…

Yasa sonrası iş yükü daha dengeli hale geldi mi?

Bu cevap bizi şaşırttı çünkü yasanın çıkış amaçlarından birisi “hekimler üzerindeki iş yükünün daha dengeli hale getirilmesi” idi…

Hizmet verenler adil çalışmadıklarından şikayetçi. Peki ya alanlar? Ortalama olarak yılda 5-6 kere hastanelere giden hastalara sağlık hizmetlerinden adil bir şekilde yararlanabiliyorlar mı sorusunu yönelttik:

Hekimlere günde kaç hasta baktıklarını sorduk: Büyük oranda “50’den fazla” cevabını aldık. Bir de hekimlerin günde en fazla kaç hasta için verimli olabileceklerini sorduk: Aldığımız cevap ise “20-30 arası” oldu.

Hastalara hekime olan güvenlerinin önceki yıllara göre nasıl değiştiğini sorduk: Hastaların 43% ‘lük kısmı AZALDIĞINI belirtti. Arttığını belirtenlerin oranı 9% da kaldı. Bu sonuç da bizi şaşırttı çünkü yasanın çıkış amaçlarından birisi de hekim ile hasta arasındaki güven ilişkisini güçlendirmekti.

Yasayla birlikte hekimlerin maaşlarındaki değişmeyi merak ettik: Çoğunluk belirgin bir değişme olmadığını belirtti…

Yasa sonrası aldığınız maaş yeterli mi?

Performansa dayalı ücret sistemi sağlık çalışanları arasındaki barışı bozuyor mu?

Peki bunun sebebi maddi mi manevi mi diye sorduğumuzda… Çok yüksek oranda “Her ikisi de” cevabı geldi.

Yeni sistemle birlikte verilen sağlık hizmetinin niteliği değişti mi? Hekimlerin 84% ü değişme oldu dedi. Bu soruyu biraz daha açtık…

Uygulama hatalarında nasıl bir değişme oldu?

Etik olmayan uygulamalarda değişme oldu mu?

Endikasyonsuz müdahalelerde değişme oldu mu?

Komplikasyon sayısı nasıl değişti?

Yasa sonrası Tıp Fakültelerinde verilen eğitimin kalitesi nasıl değişti?

Üniversitede hocaların eğitim ve araştırma faaliyetlerine yeterli vakit ayırabildiklerini düşünüyor musunuz?

Yasa sonrası çalıştığınız kurumdan ayrılmayı düşündünüz mü?

ve son olarak hekimlere “Tam Gün Yasasını bu haliyle destekliyor musunuz?” sorusunu yönelttik…

Bu haliyle Tam Gün Yasasını destekliyor musunuz?

Sonuç olarak…

Tam gün yasası hakkında hekimlerin fikirleri genel olarak benzerdi. Tam gün çalışmaya prensip olarak karşı olmayan hekim sayısı azımsanmayacak derecedeydi. Bunun yanında performans sistemine karşı neredeyse doktorların tamamı şiddetle karşı çıktılar. Bunun sağlık sistemini tamamen bozacağını, hastaların ve hekimlerin bu sistemde büyük zarar göreceklerini belirttiler. Bu yasanın sağlık çalışanlarının da söz sahibi olduğu bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getirdiler. Hastalar kaliteli sağlık hizmetine ulaşamadıklarını ve hekim seçme özgürlüklerinin çok kısıtlı olduğunu belirttiler.

Hekimlerin ve Hastaların yasa hakkındaki düşüncelerinden seçmeler…

Hekimlerin Konu Hakkındaki Düşüncelerinden Seçmeler: “Hekimler yaptıkları işin karşılığını alamadığı sürece bu sistemden en zararlı yine hasta çıkacaktır” “Tam güne evet. Performansa hayır. Sabit maaşa zam.” “Tam gün çalışma yasası eğitim ve araştırma için gereklidir. Çalışanların desteğini alacak uygulamalar daha başarılı olabilir.” “Bu yasa üniversitede asistan eğitimini bitirdi. Olgu sunumları yapılamıyor.” “Öğretim üyesi tam gün çalışmalı ancak iş güvencesine ve yeterli gelire sahip olmalıdır.”

Hekimlerin Konu Hakkındaki Düşüncelerinden Seçmeler: “Puanlama diye bir şey varsa ve sizin kazanacağınız para bu puanlara bağlıysa hiç kimseden etik puan toplamasını bekleyemezsiniz.” “Hepimizi sermayeye toptan satacaklar diye düşünüyorum.”

Hastaların Konu Hakkındaki Düşüncelerinden Seçmeler: “Sürekli doktorlar değişiyor. Hastanın belli bir doktoru yok.” “Artık hocalara ulaşmak imkansız. Parayla bile ulaşılamıyor. Bu çok kötü.” “Üniversite hastanelerinde muayene olabilmeliyim. Verdiğim paranın üniversiteye gitmesini, araştırma alanında kullanılmasını istiyorum.” “Devlet hastanelerinde kaliteli doktor bulamıyoruz. Hepsi özele geçti ona da gücümüz yetmiyor.” “Özel hastanelerde gereksiz tedavilerle soyuluyoruz. Hasta menfaati için önce onlar kontrol edilmeli.” “Tam Gün Yasasını destekliyorum. Doktorların çok kazanması beni rahatsız ediyor.”

Anketleri yaparken yaşadıklarımız…

Yer: Nöroloji Polikliniği önü Öğrenci: Ablacığım merhaba. Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencisiyim, vaktiniz varsa size bir anket yapsam olur mu acaba? Hasta: Bir ton sinir ilacı kullanıyorum kızım. O anketi bana yaparsan senin zararına olur. Öğrenci: Hımm… Peki o zaman.

Yer: Psikiyatri Polikliniği Yatan Hasta Bölümü Arkadaşlarımız mutlu bir şekilde anket uygulamak için asistanları beklemektedirler. Bir hastanın saldırısından son anda güvenliğin engellemesi ile kurtulan arkadaşlarımız gelecekteki uzmanlık hedeflerinden birini çıkardılar ve bir daha dönmemek üzere orayı terk ettiler…

Yer: Bizde saklı.. Öğrenci: Pardon Hocam, müsait misiniz? Hoca: Evet Öğrenci: Bir dakikalık bir anketimiz vardı. Yapabilir miyim? Hoca: Müsait değilim o zaman. Öğrenci: Ben şimdi bıraksam müsait olduğunuz bir zaman yapsanız? Hoca: Yok. Hiç bırakma sen onu. Öğrenci: Peki. Başka zaman gelip yapsam olur mu? Hoca: Bir daha gelme sen. Çıkabilir misin? (2 dakika geçmiştir bu sürede…)

Güzel şeyler de yaşadık… Yer: Bizde saklı… Bizi ayakta karşılayan ve uğurlarken kapıya kadar yolcu eden, çay ve bisküvi ikram eden, güler yüzünü hiç eksik etmeyen hocalarımıza özel olarak teşekkür ederiz…

Son ki üç dört…

Video gösterisi başlar…