ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Advertisements

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ELLE TAŞIMA BİLİNCİ ELLE TAŞIMA... DOĞRUSU NASILYAPILMALIDIR???
Sorular ve Cevaplar.
4857 SAYILI İŞ KANUNU MADDE 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları.
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
VİNÇ KULLANIM TALİMATI
E.
25 20 metre Kova. 25 kg taş 20 metre Kova Ortadan Kaldırma Yerine Koyma Mühendislik Kontrolleri İdari Kontroller, Uyarı İşaretleri, Eğitim Kişisel Koruyucu.
İş Sağlığı ve Güvenliği
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞGÖREN SAĞLIĞI (KORUMA)
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28717
ELLE KALDIRMADA DOĞRU TEKNİKLER
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Eğitimimizin Amacı elle kaldırma ve taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi edinmek Öğrenim Hedeflerimiz Elle kaldırma ve taşıma işlerinden.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
ÇALIŞMA HAYATINDA RİSK GRUPLARI
Your company information
İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 1
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
VOLKAN ALTUNAY İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI(B)
VİNÇ İŞARETÇİLERİ (ARMADOR) ÇALIŞMA TALİMATI
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ.
MOTORLU ARAÇLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ.
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını düzenl Risk değerlendirmesinin.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Temel İlkeler
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İSG
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği
YÜKLEME İSTİF VE BOŞALTMA İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MEVZUATI
NIOSH KALDIRMA EŞİTLİĞİ VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ DR.BÜLENT ASLANHAN TOFAŞ İŞYERİ HEKİMİ.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ Melike NAS İSG UZMANI.
ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ Hiç Bir Gerekçe İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemlerinin Alınmasını Ertelemez!.. Neden İş Güvenliği
Sunum transkripti:

ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

YÜKLERİN ELLE TAŞINMASI; İNGİTERE (2000/2001) 3 günden fazla istirahat gerektiren iş kazalarının % 36’ sı, Ölümlü olmayan iş kazalarının %33 ‘ü İRLANDA (2000) % 35 AVRUPA BİRLİĞİ % 30

AZAMİ AĞIRLIK HİNDİSTAN (Rıhtım işçileri) : 110 kg Almanya 32 kg Amerika 23 kg Türkiye ? kg Avrupa Birliği Risk değerlendirmesi

AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ (16-06-2004) MEVZUAT AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ (16-06-2004) Ağır ve Tehlikeli İşlere Ait Cetvelde “Nakliye ve Benzeri İşler” başlığı altında; 105 - Araçsız olarak yirmibeş kilodan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve yükleme işleri 106 - El arabası gibi araçlarla elli kilodan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve  yükleme işleri.

AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ (16-06-2004) MEVZUAT AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ (16-06-2004) Ağır ve Tehlikeli İşlere Ait Cetvelde “Nakliye ve Benzeri İşler” başlığı altında; 107 - Üç ve dört tekerlekli ve pedallı arabalarla altmış kilodan yukarı ağırlık  taşıma, boşaltma ve yükleme işleri 108 - En çok %10 rampalı yerlerde vagonetlerle 300 kilodan yukarı ağırlık  taşıma, boşaltma ve yükleme işleri

ULUSLAR ARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) MEVZUAT ULUSLAR ARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO)        127 SAYILI SÖZLEŞME (1967- kabul tarihi: 1974): Tek işçinin taşıyabileceği yükün azami ağırlığı hakkında 127 sayılı sözleşme; Yüklerin devamlı olarak bedenen taşınması Eğitim ve talimat Yüklerin bedenen taşınması uygun teknik araçlarla sınırlandırılması Hafif olmayan ağır yüklerin kadın ve çocuklar tarafından taşınmasına sınırlama getirilmesi, yüklerin taşınması durumunda erkek işçiler için kabul edilen ağırlıktan bariz bir şekilde az olması .     

ULUSLAR ARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) MEVZUAT ULUSLAR ARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO)                128 SAYILI TAVSİYE KARARI: Erkek işçiler için azami yük ağırlığı: 55 kg

90/269/EEC Konsey Direktifi MEVZUAT AVRUPA BİRLİĞİ 90/269/EEC Konsey Direktifi TANIM (Yüklerin elle taşınması) İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Genel Kural Risk değerlendirmesi İş ve İşin yapıldığı yerin Organizasyonu Eğitim İşçiler ve temsilcileriyle istişare EK-I : Elle Taşınacak Yükle İlgili Özellikler EK-II: Kişisel risk faktörleri

EL İLE TAŞIMA El ile taşıma konusunda “Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği” 11/2/2004 tarih ve 25370 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

ELLE TAŞIMA: Tek başına ya da başka bir işin bir parçası olarak yükün, bir veya daha fazla kişi tarafından elle veya beden gücü kullanılarak kaldırılması indirilmesi çekilmesi itilmesi taşınması veya hareket ettirilmesi gibi taşıma işleri.

ELLE TAŞIMA İŞİ: Olumsuz ergonomik koşullar ve nitelikleri bakımından işçilerin bel ve sırt incinmelerine neden olabilecek yüklerin, bir veya daha fazla işçi tarafından elle veya beden gücü kullanılarak kaldırılması, indirilmesi, itilmesi, çekilmesi, başka bir yere götürülmesi veya hareket ettirilmesi gibi işlerin yapılması veya bu işlerin yapılması için fiziki olarak destek olunmasını ifade eder.

YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ Kaldırılacak yükün özelliklerini, ağırlığını, işin gereklerini bilmemiz gerekmektedir. Yönetmelik ekinde bu özellikler şöyle tanımlanmıştır; 1. Yükün özellikleri 2. Fiziksel güç gereksinimi 3. Çalışma ortamının özellikleri 4. İşin gerekleri

Malzemelerin insan gücü ile taşınmasında; Malzemelerin kaldırılması, taşınması ve istiflenmesinde ve depolanmasında genellikle mekanik araçların kullanılması esastır. İnsan gücü ile yapılan kaldırma ve taşıma işlerinde emniyetli kaldırma ve taşıma metotlarına uygun olarak çalışılmalı, Kişiler yaşına ve cinsiyetine uygun ağırlıkları kaldırmalı ve taşımalıdır.

Malzemelerin insan gücü ile taşınmasında; Ekip halinde yapılan çalışmalarda, kumanda hareket ve işaretler kullanılmalı, Kumanda hareket ve işaretleri önceden belirlenmeli ve çalışanlara öğretilmeli, Yuvarlanabilir malzemelerin eğik düzlemde taşınması esnasında, eğik düzlemin alt tarafında, yükün önünde durulmamalı,

Malzemelerin insan gücü ile taşınmasında; Takozlar, kaldıraçlar, halat ve ip kullanılmalı, Malzemelerin ayağa düşme ihtimaline karşı, kişisel koruyucu malzeme kullanılmalı,(Çelik burunlu ayakkabı vb.)

Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği