Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELLE TAŞIMA İŞLERİ Melike NAS İSG UZMANI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELLE TAŞIMA İŞLERİ Melike NAS İSG UZMANI."— Sunum transkripti:

1 ELLE TAŞIMA İŞLERİ Melike NAS İSG UZMANI

2 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
Yükün özellikleri Çok ağır veya çok büyükse, kaba veya kavranılması zor ise, Dengesiz veya içindekiler yer değiştiriyorsa, Vücuttan uzakta tutulmasını veya vücudun eğilmesini veya bükülmesini gerektiren bir konumda ise, Özellikle bir çarpma halinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekilde ise elle taşınması sırt ve bel incinmesi riski oluşturabilir.

3 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
Fiziksel güç gereksinimi Çok yorucu ise, Mutlaka vücudun bükülmesi ile yapılabiliyorsa, Yükün ani hareketi ile sonuçlanıyorsa, Vücut dengesiz bir pozisyonda iken yapılıyorsa, Bedenen çalışma şekli ve harcanan güç, özellikle sırt ve bel incinmelerine neden olabilir.

4 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
Çalışma ortamının özellikleri Çalışılan yer işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte değil ise, Zemin düz değilse, engeller bulunuyorsa veya düşme veya kayma tehlikesi varsa, Çalışma ortam ve şartları, işçilerin yükleri güvenli bir yükseklikte veya uygun bir vücut pozisyonunda taşımasına uygun değilse, İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farklılıkları varsa, Zemin veya üzerinde durulan yer dengesizse, Sıcaklık, nem veya havalandırma uygun değilse sırt incinmesi riskini

5 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ

6 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
İşin Gerekleri Aşağıda belirtilen çalışma şekillerinden bir veya daha fazlasını gerektiren işler sırt ve bel incinmesi riski oluşturabilir. özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar, yetersiz ara ve dinlenme süresi, aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri, işlemin gerektirdiği ve işçi tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu.

7 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ

8 BİREYSEL RİSK FAKTÖRLERİ
İşçinin; Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapısının uygun olmaması, Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyalar kullanması, Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmaması,durumunda işçiler risk altında olabilirler.

9 BİREYSEL RİSK FAKTÖRLERİ
Eğer yük aşırı ağırsa; güvenli kabul edilen yüklerde ileri herhangi bir ağrının limiti yoktur kg lık bir yük birçok insanın kaldıramayacağı kadar ağırdır. Eğer yük aşırı geniş ve büyükse temel kaldırma ve taşıma kurallarına uymak mümkün olmayacaktır; Böylece kaslar çok çabuk yorulacaktır.

10 BİREYSEL RİSK FAKTÖRLERİ
Eğer yükü kavramak güçse; bu duruma kaldırılan nesnenin elden kaymasına ve kazaya neden olmasına yol açabilir, keskin kenarlı yada içinde tehlikeli maddeler bulunan yükler çalışanlara zarar verebilir. Eğer sabit ve dengeli değilse; bu durum kasların dengesiz bir biçimde yüklenmesine ve dolayısıyla taşınan nesnenin ağırlık merkezinin çalışanın vücudundan uzakta olması nedeni ile bitkinliğe neden olur.

11 BİREYSEL RİSK FAKTÖRLERİ
Eğer yüke uzanmak güçse; kollar la aşırı uzağa/yükseğe uzanmak yâda gövdeden eğilmek veya bükülmek daha fazla kas kuvveti gerektirir. Eğer yükün şekli veya boyutları çalışanın görünüşünü kapatıyorsa kayma / takılma / düşme / çarpışma olasılığını artıracaktır.

12 Önleyici Tedbirler Elle Taşımadan Kaynaklanan Risklerin Ortadan Kaldırılması Ya Da En Azından Azaltılmasıyla Kazalar Ve Sağlık Sorunları Önlenebilir. Ortadan kaldırma :Taşıyıcı yada forklift gibi elektrikli yada mekanik bir taşıma aracı kullanarak elle taşıma işleminin ortadan kaldırılıp kaldırılamayacağı değerlendirilir. Teknik tedbirler: Eğer elle taşıma işleminden kaçınmak mümkün değilse, vinç, yük arabası, el arabası ve vakumlu kaldırma araçları gibi destekleyici araçlar kullanılır.

13 Önleyici Tedbirler Bir yükü taşımaya başlamadan önce yapılacak iş planlı ve hazırlıklı yapılmalıdır. Nereye gittiğinizi (yük Yolunu)bildiğinizden, Hareket alanınızın engellerden temizlendiğinden, Taşıyacağınız yükü sıkıca kavradığınızdan, Ellerinizin, taşıyacağınız yükün ve tutacakların kaygan olmadığından, Eğer başkası ile birlikte kaldırıyorsanız, her ikinizin de işe başlamadan önce ne yaptığınızı bildiğinizden emin olun.

14 Önleyici Tedbirler Yük kaldırırken:
Ayaklarınızı ve vücudunuzu yükün üzerine gelecek şekilde yerleştirin ya da vücudunuzun yükün ön tarafına mümkün olduğunca yaklaştırmaya çalışın Kaldırırken bacak kaslarınızı kullanın Sırtınızı dik tutun Yükü mümkün olduğunca vücudunuza yakın tutun Yükü kaldırırken ve taşırken kollarınız düz ve aşağı doğru dönmüş bir pozisyonda tutun

15

16

17 G ü v e n l i T a ş ı m a İş yerlerinde elle kaldırma ve taşıma en son çare olarak kabul edilmelidir. Mümkün olduğunca mekanik kaldırma ve taşıma sistemlerinden yararlanılmalıdır. Mekanik araçların kullanılamaması durumunda, yükün daha hafif, daha az kütlesel olması, tutamak ve kolları olan taşıma kapları ile taşınması daha uygundur. Taşıma işlemi yerine mümkün olduğunca çekme, itme, kaydırma işlemleri yapılmalıdır.

18 G ü v e n l i T a ş ı m a Kaldırma ve taşıma ile ilgili kassal iş yükün ağırlığı, yükün ağırlık merkezinin vücuttan uzaklığı ile ilişkilidir. Eş yapılı ve simetrik cisimlerin ağırlık merkezleri tam ortasındadır. Eş yapılı ve simetrik olmayan cisimlerin ağırlık merkezleri ağır tarafa yakındır. Yük ne kadar ağırlaşır ve vücuttan ne kadar uzak tutulursa yapılacak kassal iş o kadar artar. Örneğin; vücutta 50 cm uzaklıkta tutulan 4 kg ağırlıktaki bir yük vücuda yakın tutulan 20 kg lık bir yük ile aynı çabayı gerektirir

19 G ü v e n l i T a ş ı m a Kaldırılacak cisimlerin ağırlığı azaltılmalıdır. Eğer yükün ağırlığı azaltılamıyorsa işçinin uyguladığı kuvveti azaltacak biçimde mekanik yardım sağlanmalıdır. Kaldırılacak ağırlık dizler arasına alınarak kavranır. Daha sonra dizler açılarak kalkılır. Eğer kaldırılacak ağırlık dizlerin arasına sığmayacak büyüklükte ise diz çökerek kaldırmakta uygun değildir. Bu durumda büyük ağırlıkların taşınmasında bir diğer kişi yardıma çağırılmalıdır.

20 Güvenle Kaldırılacak Azami Ağırlık = 23,13 kg. (51 lbs.)
G ü v e n l i T a ş ı m a Kaldıraç Etkisi – kaldırılacak ağırlığı 10 katına kadar arttırabilir (40 lbs.) (200 lbs.) 100 lbs 10 lbs. Güvenle Kaldırılacak Azami Ağırlık = 23,13 kg. (51 lbs.) U.S. Miili Emniyet Konseyi (National Safety Council)

21 Endüstriyel Tesislerde Bel Ağrılarının Yapılan Aktivitelere Yöre Dağılımı Kaldırma % 37 – 49 Eğilme % 12 – 14 Dönerek Eğilme % 9 -18 Çekme % 9 – 16 Düşme/ Kayma % 7 – 13 İtme % 6 – 9 Taşıma % 5 – 8 İndirme % 4 – 7

22 TEŞEKKÜRLER


"ELLE TAŞIMA İŞLERİ Melike NAS İSG UZMANI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları