Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA"— Sunum transkripti:

1 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA
ÖĞR. GÖR. MEHMET ALİ ZENGİN Ondokuz mayIs ünİversİtesi Havza meslek yüksek okulu

2 Hukuki Dayanak Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği Resmi Gazete tarihi : Resmi Gazete Sayısı: 28717

3 Amaç Elle taşıma işlerinden kaynaklanabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle sırt ve bel incinmelerinden, çalışanların korunmasını sağlamak için asgari gereklilikleri belirlemektir.

4 Yaralanmaya neden olan kazaların %34’ü Elle Taşımadan kaynaklanır.
Kaza İstatistikleri Yaralanmaya neden olan kazaların %34’ü Elle Taşımadan kaynaklanır. Sırt Parmak El Vücut Baldır Kol Diğer

5 ELLE TAŞIMA Tek başına ya da başka bir işin bir parçası olarak yükün, bir veya daha fazla kişi tarafından elle veya beden gücü kullanılarak kaldırılması indirilmesi çekilmesi itilmesi taşınması veya hareket ettirilmesi gibi taşıma işleri. (Madde 4).

6 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İSG
Madde 5- İşveren; a-İşyerinde yüklerin elle taşınmasına gerek duyulmayacak şekilde iş organizasyonu yapmak ve yükün uygun yöntemlerle, özellikle mekanik sistemler kullanılarak taşınmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. b-Yükün elle taşınmasının kaçınılmaz olması durumlarda, bazı hususları ( Ek-1 de yer alan) dikkate alarak elle taşımadan kaynaklanan riskleri azaltmak için uygun yöntemler kullanılmasını sağlar ve gerekli düzenlemeleri yapar. Buradan da anlaşıldığı gibi, bazı hallerde (Örneğin Madencilikte ve hatta otomasyona geçmiş fabrikalarda bile), özellikle işin gereği olarak bazı hammaddeler, malzemeler veya üretilen parçaların kısa mesafelerde elle (insan gücü ile) taşınması gerekli olabilmektedir. Bilhassa hafif veya küçük parçaların, bir veya birkaç kişi tarafından, kişilerin taşıma kapasitesini aşmamak şartı ile taşınmasına işyerlerinde sıklıkla rastlanır.

7 İŞ VE İŞİN YAPILDIĞI YERİN ORGANİZASYONU
İşveren, yükün elle taşınmasının kaçınılmaz olduğu durumlarda; (Madde 6) İşin mümkün olduğu kadar sağlık ve güvenlik şartlarına uygun yapılabilmesi için işyerinde gerekli düzenlemeleri yapar. Özellikle çalışanların sırt ve bel incinme risklerini önlemek veya azaltmak için, çalışma ortamının özellikleri ve yapılan işin gereklerine, yüklerin özelliklerine ve olası Riskleri de göz önünde bulundurarak uygun önlemleri alır.

8 ÇALIŞANLARIN BİLGİLENDİRİLMESİ VE EĞİTİMİ
İşveren; Yönetmeliğin 8. Maddesine göre elle taşına işlerinde çalışanların ; a) Sağlık ve güvenliğin korunmasına yönelik alınan tedbirler hakkında, b) Taşınan yükle ilgili genel bilgiler ve mümkünse yükün ağırlığı ile eksantrik yüklerin en ağır tarafının ağırlık merkezi hakkında, c) Yüklerin doğru olarak nasıl taşınacağı ve yanlış taşınması halinde ortaya çıkabilecek riskler hakkında, bilgilendirilmelerini ve eğitilmelerini sağlar.

9 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İSG
ILO’nun 128 sayılı yönetmeliğine göre bir erkek işçinin tek başına kaldırabileceği maksimum yük miktarı 55 kg dır. ILO Kadınlar için bir en çok ağırlık bildirmemektedir. Fakat bunun erişkin erkek işçilerinkinden oldukça düşük olması gerektiği düşünülmektedir. Kadınlar sürekli yük taşıma işlerinde görevlendirilmemeli, eğer bu olanaksızca yük kaldırma, taşıma ve yere koyma işlemleri sırasında geçen zamanı azaltıcı önlemler alınmalıdır. Ayrıca ilke olarak kadınların gebelik sırasında ve doğumdan sonraki 10 hafta içinde yük taşıma işinde çalıştırılmaları da yasaklanmıştır.

10 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İSG
ILO’nun 128No'lu Tavsiyesi gençlerin taşıyacağı en çok ağırlığın aynı cinsiyetteki erişkinlerden daha az olmasını öngörmüştür, Bunlarda da yük taşıma işi sürekli yapılmamalıdır. Ayrıca minimum yaş sınırının yük taşıma için 16'ya, sürekli taşıma için de 18'e çıkarılması önerilmiştir, Aslında amaç, çocuk ve gençlerin bu tür işlerde çalıştırılmasının tamamen önlenmesidir. Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılma usul ve esasları hakkında yönetmelik (Ek-2)’ te Genç İşçilerin Çalıştırılabilecekleri İşler, Araçsız olarak 10 kg’dan fazla yük kaldırılmasını gerektirmeyen torbalama, fıçılama, istifleme ve benzeri işler olarak belirtilmiştir.

11 DÜNYA REKORU HALTERDE DÜNYA REKORU ERKEKLER (56 kg) KOPARMA : kg Halil MUTLU SİLKME : kg Halil MUTLU TOPLAM : kg Halil MUTLU BAYANLAR (58 kg) KOPARMA : kg CHEN Yanqing SİLKME : 141,0 kg QIU Hongmei TOPLAM : kg CHEN Yanqing Bazıları bir dünyayı kaldırır bir şey olmaz, ama bazılarımız da en ufak bir ağırlık kaldırdığında kendine zarar verir.

12 KUVVET UYGULAMADA TEMEL KURALLAR DOĞRU HAREKET NET OLANDIR
HAREKETLER DOĞAL, RİTMİK ve SİMETRİK OLMALIDIR DOĞRU HAREKET NET OLANDIR

13 DOĞRU DURUŞ, OTURUŞ, YATIŞ

14 KALDIRMA HATALARI

15 Yükü kendine yakın taşı
10 kg. 10 kg. 100 kg. 100 kg. 10kg. 10 kg. 10 kg. 10kg.

16 DOĞRU UZANMA

17 DOĞRU KALDIRMA DOĞRU İTME

18 OMURGANIN «S» BİÇİMİNİ KORU
Günlük rutin işlerde bile omurganın “S” biçimini koruması basit temel hareketler ile sağlanabilir. 18

19 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Başka bir örnek vermek gerekirse, her gün kullandığımız telefonları boyun ve omuz arasına sıkıştırmayın. Kablosuz kulaklıklar kullanmak en uygun çözümdür. 19

20 AŞIRI ZORLANMAYI ÖNLEMEK
Bileklerin doğal pozisyonu korunmalı, ayakkabı sürtünmesi çok itilecek malzemenin sürtünmesi az olmalıdır. 20

21 RAHAT OTURMA KONUMU Kollar iki yana sarkık ve bacaklar üzerine konmuş durumda, kalça ile bacak arasındaki açı 70 derece, ayaklar yere düz basmış durumdadır.

22 Dİnledİğİnİz İçİn teşekkür ederİm


"ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları