Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin Korunması
Advertisements

PROJE VE KULÜP ÇALIŞMALARI
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Kadın ve Bilişim Başarı Öyküleri Paneli
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
TEMEL LOJİSTİK Doç. Dr. Murat ERDAL muraterdal.com.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Genel Eğitim Sekreterliği
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
Business Technology Kişisel Verilerin Korunmasının Önemi ANKARA Av. Yücel HAMZAOĞLU (LL.M) Direktör.
ANIL YMM XII. DÖNEM SONU İŞLEMLERİ
E-Devlet Turgut Gürsoy TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
1 Uluslararası Tohum Çalıştayı Oturum: Tohum Sektöründe Fikr-i Mülkiyet Hakları Ben Rivoire Teknik/Bölgesel Yetkili, UPOV Antalya, Türkiye 3 Aralık, 2013.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Küresel Büyüme Oranları (%)
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN YOKSULLAR
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU « Yeni Kamu İhale Prosedürleri ve Araçları” Ankara 5-6 Şubat.
Türkiye Bilişim Derneği 1 TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Ankara 3 Mayıs 2012.
Yazılım Sertifikasyonunda Karşılaşılan Zorluklar
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ Güz Yarıyılı.
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
Devredilebilir Menkul Kıymet Müşterek Yatırım Fonu Girişimleri (UCITS)
European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere,
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Martin Oder, LL.M. OECD/SIGMA “İmtiyazlar ve Kamu Özel Sektör.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Üye Paylaşım Toplantısı 11 Kasım Misyon Bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörlerini ülkemizin büyümesinin temel bileşeni olarak konumlandırırken,
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
1 BİLİŞİM SUÇLARI YASA TASARISI VE DÜZENLEYİCİ YAKLAŞIMLAR 10 Şubat 2007 İstanbul Meltem ERGÜN.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ E-KİTAP ARAŞTIRMA GRUBU Asuman Akyüz Tuba Akbaytürk.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Avrupa Adalet Divanında görülen başlıca içtihat davaları Jens.
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
© 2006 KPMG The Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Module İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 24: UFRS’lerin.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Terminoloji Standartları
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
BİLİŞİM HUKUKUNUN 10 YILI: MOBİL İMZA ve TRUSTED SERVICE PROVIDER KONSEPTİ İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ & ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ERZİNCAN.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Yerel ve Bölgesel Yönetimler
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
Sunum transkripti:

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN TASARISI VE TÜRKİYE’NİN REKABET GÜCÜ AÇISINDAN DEĞERİ Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı Leyla KESER BERBER İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü Direktörü Ankara, 09.06.2012

Sunum Akışı Tasarının Gelişim Süreci Tasarının Önemi Tasarının Yasalaşması/Uygulanması Sürecinde Dikkate Alınması Gereken Hususlar Uluslar arası Standartlar ve Standart Olma Yolunda İlerleyen Çalışmalar

Tasarının Gelişim Süreci Tasarı, ilk kez 2003 yılında, Avrupa Birliği’nde yürürlükte bulunan 95/46/EC sayılı Veri Koruması Direktifi esas alınarak hazırlanmıştır. Geçen 9 yıllık süre içerisinde metin ülkemiz gereklerine ve günün koşullarına göre birtakım revizyonlara uğramış ve son halini almıştır. Metnin son hali Avrupa’daki tüm kişisel verilerin korunması ile ilgili düzenlemelere temel teşkil eden 95/46/EC sayılı Veri Koruması Direktifi’ndeki ilkelere uygundur.

Tasarının Önemi Kanun tasarısının en hızlı şekilde yürürlüğe alınması; Anayasal bir hak olan veri korumasının temin edilmesi ve bireysel hak ve özgürlüklerin korunması, ve Verilerin işlenmesine ilişkin genel çerçevenin belirlenerek hem kamu hem özel sektörde verilerin etkili bir biçimde kullanılmasının sağlanması, açılarından önem arz etmektedir. Kanun tasarısının kabulü ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdinde “güvenli ülke” sayılması için ön koşuldur. Özellikle uluslararası finans merkezi konumuna sahip olabilmek açısından, ülkemizin güvenli ülke kabul edilmesi önem arz etmektedir.

Tasarının Önemi Kanun tasarısının gecikmesi halinde ise ülkemiz, hem ekonomik hem sosyal birtakım maliyetlerle karşı karşıya kalacaktır. Bunlara örnek olarak; Türkiye’nin kişisel verilerin korunması konusunda Avrupa Birliği mevzuatına göre “güvensiz ülke” sayılması nedeniyle; Türk şirketleri Avrupa Birliği ülkelerine hizmet ihracatı (çağrı merkezi, telekomünikasyon, bankacılık hizmetleri, yazılım hizmetleri, IT dış kaynak hizmetleri gibi) yapamayacak, Türk şirketler, yabancı ülkelerdeki iştiraklerindeki kişisel verilere (çalışan verileri, müşteri verileri, tedarikçi verileri) Türkiye’den erişemeyecek ve bunları Türkiye’de işleyemeyeceklerdir. Kişisel verilerin korunması yasasının olmaması nedeniyle; Özel ve kamu sektöründe kişisel verilerin korunmasına ilişkin bir kültür ve iş yapış şekli oluşmayacak Kişisel verilerin korunmasına önem veren ürün ve hizmetlerin dünya ticaretinde dolaşımda olması bir standart haline gelirken (Privacy by Design) Türkiye bu alanda ürün ve hizmet üretmediği için küresel rekabette geride kalacaktır.

Tasarının Yasalaşması/Uygulanması Sürecinde Dikkate Alınması Gereken Hususlar Avrupa Birliği müktesebatıyla uyum Avrupa Birliği Direktifi’nde yer alan uygulama istisnalarına (kişisel verilerin işlenmesine ilişkin veri sahibinin rızasının aranmasına ilişkin istisnaların) tasarıda yer verilmesi Tasarının yasalaştıktan sonra uyum süreci için (özel ve kamu sektörüne) yeterince zaman verilmesi Veri Koruması Kurumunun bağımsızlık ve uzmanlığına önem verilmesi Özel sektör ve kamu sektöründe kişisel verilerin korunmasına uygun bir kültür ve davranış biçimin oluşturulması için farkındalık çalışmalarında bulunulması

Uyum Sürecinde Uluslar arası Standartlar ve Standart Olma Yolunda İlerleyen Çalışmaların Etkisi BS 10012: 2009 Data Protection Standard (Specification for a personal information management ) CWA 15262:2005 Inventory of Data Protection Auditing Practices CWA 15263:2005 Analysis of Privacy Protection Technologies, Privacy- Enhancing Technologies (PET), Privacy Management Systems (PMS) and Identity Management systems (IMS), the Drivers thereof and the need for standardization CWA 15292:2005 Standard form contract to assist compliance with obligations imposed by article 17 of the Data Protection Directive 95/46/EC (and implementation guide) CWA 15499-01:2006 Personal Data Protection Audit Framework (EU Directive EC 95/46) Part I: Baseline Framework - The protection of Personal Data in the EU CWA 15499-02:2006 Personal Data Protection Audit Framework (EU Directive EC 95/46) Part II: Checklists, questionnaires and templates for users of the framework - The protection of Personal Data in the EU

Privacy Enhancing Technologies http://ec.europa.eu/justice/policies/privacy/docs/studies/final_report_pets_16_07_10_en.pdf

Teşekkürler… leyla.keser@gmail.com http://cyberlaw.bilgi.edu.tr www.leylakeser.org