Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere,"— Sunum transkripti:

1 European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Hırvatistan, İsviçre, Slovenya, Türkiye (REF) Proje Yöneticisi: Fraunhofer Institute Systems and Innovation Research (ISI), Karlsruhe, Almanya Mayıs 2005

2 European Manufacturing Innovation Survey 2004 Giriş İmalat Sanayiinde Yenilik Çalışması 1993 yılında Karlsruhe, Almanya'da bulunan Fraunhofer Institute Systems and Innovation Research (ISI) tarafından başlatılmıştır. Anket çalışması Fraunhofer ISI bünyesinde Almanya’da her 2 senede bir yapılmaktadır. ISI, 2000'li yıllarda İmalat Sanayiinde Yenilik Çalışmasını uluslararası bir boyuta taşıma çabası içine girmiştir. Belçika ve İsviçre 2001 yılında aynı anket formunu kullanarak çalışmayı gerçekleştirmişlerdir. Çalışmaya 2003-04 yılında Avusturya, Hırvatistan, Fransa, Almanya, Slovenya, İsviçre, Türkiye ve İngiltere olmak üzere yedi ülke katılmış ve bir Konsorsiyum oluşturulmuştur. Proje yöneticiliğini Fraunhofer ISI üstlenmiştir.

3 European Manufacturing Innovation Survey 2004 Giriş Araştırmanın Türkiye bileşeni; TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF), Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İTÜ’den öğretim üyesi ve araştırma görevlileri tarafından gerçekleştirilmiştir. Fraunhofer ISI, 2000'li yıllarda İmalat Sanayiinde Yenilik Çalışmasını uluslararası bir boyuta taşıma çabası içine girmiştir. Belçika ve İsviçre 2001 yılında Fraunhofer ISI’yı takip etmişlerdir. 2003 yılında ise, Almanya (1430 adet), İsviçre (270 adet) ve Avusturya'da (180 adet) uygulama yapılmıştır. Anket formu 23 soru ve 249 alt-sorudan oluşmaktadır. Ancak ülkeler salt ülke çapında değerlendirme amacı ile anket formuna kendi istedikleri soruları da eklemişlerdir. Nitekim REF, anket formuna 39 yeni soru ekleyerek 62 soru 529 alt-sorudan oluşan bir anket uygulamıştır.

4 European Manufacturing Innovation Survey 2004 Sonuçlar I Türkiye, Konsorsiyum ülkeleri arasında CNC tezgah ve işleme merkezlerinin en yaygın olduğu ülke konumundadır. Bu sonuçta, yatırımların daha ziyade son dönemlerde yoğunlaşması ve bunların da doğal olarak son teknolojilere yönelik olması rol oynamıştır. Robot ve otomatik malzeme hareketleri ekipmanı kullanımı açısından Türk imalat sanayii Konsorsiyum ülkelerinin en gerisindedir. İlginç olan husus, bütün bu kullanımların son 3 yıl içerisinde gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu sonuç, robot ve otomatik malzeme hareketleri ekipmanı kullanımı alanında Türk imalat sanayiinin Konsorsiyum ülkeleri arasında son 3 yılda en önemli çıkışı sağladığını göstermektedir. Ancak, bu teknolojilere yeni giren Türk imalat sanayii şirketleri bu yatırımlarını henüz tam olarak değerlendiremedikleri ve bu ekipmanları ancak kısmi bir doluluk oranında çalıştırabildikleri anlaşılmaktadır. Diğer bütün Konsorsiyum ülkelerinin şirketleri bu alandaki yatırımlarını daha yoğun değerlendirebilmektedir.

5 European Manufacturing Innovation Survey 2004 Sonuçlar II Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yaygınlığı açısından Türkiye’nin Konsorsiyum ülkeleri arasında oldukça gerilerde olduğunu gözlüyoruz. Toplam Kalite Yönetiminin en önemli dayanaklarından birisi olan Sürekli İyileştirme yaklaşımının oldukça yaygın kullanıldığı ifade edilmiştir. Araştırmanın burada rapor edilmeyen bir bölümündeki önemli bir sonuç, Türk imalat sanayii şirketlerinin kaliteyi en önemli rekabet unsuru olarak öne çıkarmış olmalarıdır. Bu iki sonuç birbirini tamamlar niteliktedir. Düzenli Bireysel Danışmanlık uygulaması diğer Konsorsiyum ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu uygulamanın en az Türk imalat sanayii şirketleri arasında yaygın olduğu görülmektedir.

6 European Manufacturing Innovation Survey 2004 Sonuçlar III Gerek Tam Zamanında Tedarik, gerekse Tam Zamınıda Teslimat uygulamalarında Türk imalat sanayii şirketleri bütün Konsorsiyum ülke şirketleri içinde en öne çıkmaktadır. Bu sonucun Türk imalat sanayii şirketlerinin kaliteyi en önemli rekabet unsuru olarak değerlendirmelerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

7 European Manufacturing Innovation Survey 2004

8

9

10

11

12

13

14

15

16


"European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları