MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

EKİZELDEN Hukuk Bürosu
Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır.
UYGULAMA EĞİTİMİ RAPORLAMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ ve ÖDEME USÜLLERİ
İHALEYE KATILMADA YETERLİK KURALLARI 1- EKONOMİK VE MALÎ YETERLİK 2- MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİK.
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
GÜVENLİK.
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
MÜRACAAT VE EĞİTİM SÜRECİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 17.EKİM.2009
1 Özgür TÖNGEL İzleme ve Değerlendirme Birimi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK SOSYAL İÇERME MALİ DESTEK.
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
GÜVENLİK. Pazarlık (c) maddesine göre yapılamaz, Güvenlik ihalesinin alt yükleniciye yaptırılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. (Tali bir iş,
VERGİ İNCELEMESİ, MÜKELLEF HAKLARI VE YMM’LERİN HAK VE SORUMLULUKLARI
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN İDARİ VE MALİ SORUMLULUĞU
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
GÜLTEN ÖZAYDIN ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE ve VERGİ BÖLÜMÜ
TM PUANI İLE ÖĞRENCİ KABUL EDEN FAVORİ BÖLÜMLER
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNLARI VE 5786 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK.
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU.
Muhasebe yardımcı elemanı; kişi, kurum ve kuruluşlarla ilgili yasal defterlerle belgeler hakkında bilgi sahibi olan, bu belgelerle muhasebede kullanılan.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
Sandıklı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
NASIL VERGİ MÜFETTİŞİ OLUNUR ? VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM. İKTISADI VE İDARI BILIMLER FAKÜLTESI İKTİSAT GÜZ DÖNEMI NORMAL ÖĞRETIM DERS PROGRAMI I.SINIF.
3. Ders Sendika, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
 Staja Başlama Sınavını Kazananlar Takip Eden ilk Staja Başlama Döneminden İtibaren “3 Yıl” İçerisinde Staja Başlayabilirler.  3 Yıllık Süre İçerisinde.
İstanbul & 17 Mart 2016 SMMM ve YMM’DE SMMM ve YMM’DE DENETİM FAALİYETLERİNDE DENETİM FAALİYETLERİNDE SORUMLULUK KURALLARI VE ÇERÇEVESİ SORUMLULUK KURALLARI.
MALİYE BAKANLIĞI VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI 1 V ergi D enetim Kurulu Başkanlığı.
AKADEMİK KADRO ATAMA İŞLEMLERİ
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
Ömer Faruk TOKGÖZ SMMM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN İŞ HAYATINDA YARATTIĞI KATMA DEĞER.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mali Müşavirlik Mesleği ve Sınavları
KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (KPSS) A KADROLARI SAYILI DMK’NIN 36. MADDESİNDE BELİRTİLEN; Başbakanlık, Bakanlıklar, Müsteşarlıklar ve Genel Müdürlüklerin,
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ. Muhasebe ve Vergi Programı öğrencileri; ▫Muhasebe programı mezunlarına "Muhasebe Meslek Elemanı" unvanı verilmektedir.
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ POLATLI SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS, BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ MALİYE PROGRAMI.
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
FİNANSAL MUHASEBE I Prof. Dr. Kerim BANAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
YÜKSEKÖĞRETİM ÜST KURULUŞLARI İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ ODTÜ – PDB
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
            Bankaların Kuruluşu veya Türkiye'de şube ve temsilcilik açma izni
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Y ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI AKSARAY REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
Sunum transkripti:

MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ Mehmet TUNCAY Öğretim Görevlisi

MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ 3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU İLE HUKUKİ BİR YAPIYA KAVUŞMUŞTUR.

AMAÇ; Bu Kanun’un amacı, işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak ve yüksek mesleki standartları gerçekleştirmektir.

MESLEĞİN ÜNVANLARI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR, YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR,

MESLEĞİN KONUSU A) Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konusu: Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin; a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak. b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak. c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak. Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci mali müşavir denir.

MESLEĞİN KONUSU B) Yeminli mali müşavirlik mesleğinin konusu: (A) fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yazılı işleri yapmanın yanında Kanun’un 12. maddesine göre çıkartılacak yönetmelik çerçevesinde tasdik işlerini yapmaktır. Yeminli mali müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.

GENEL ŞARTLAR Meslek mensubu olabilmenin genel şartları şunlardır: a) T.C. vatandaşı olmak, b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak, c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak, d) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak. f) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak.

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR OLABİLMENİN ÖZEL ŞARTLARI A) Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır. a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak. b) Staj Kabul Sınavında başarılı olmak c) En az üç yıl staj yapmış olmak. d)  Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olmak. e) Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış olmak.

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR OLABİLMENİN ÖZEL ŞARTLARI a) En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak, b) Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak, c) Yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak, şartları aranır.

STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ SINAV KONULARI Genel Kültür ve Yetenek * Türkçe * Matematik * Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Alan Bilgisi Muhasebe; - Finansal Muhasebe - Muhasebe Standartları - Maliyet Muhasebesi - Mali Tablolar Analizi - Denetim

Alan Bilgisi Ekonomi; - İktisat - Kıtlık Tercih ve Fayda - Talep, Arz ve Piyasa Dengesi - Talep ve Arz Esnekliği - Arz ve Talep Uygulamaları - Tüketici Dengesi Analizi - Üretim ve Maliyetler - Tam Rekabet Piyasası - Monopol - Monopolcu Rekabet ve Oligopol Piyasalar - Faktör Piyasaları - Milli Gelirle İlgili Kavramlar - Milli Gelir Denge Düzeyi - Para Teorisi ve Politikası - Uluslararası Ticaret Teorisi - Uluslararası İktisat Politikası - Döviz Piyasası - Ödemeler Bilançosunun Tanımı - İktisadi Kalkınma ve Büyü

Alan Bilgisi Maliye; - Maliye ilminin esasları - Kamu ekonomisi - Kamu giderleri - Kamu gelirleri (Vergi teorisi) - Bütçe - Devlet Borçları - Yerel idareler

Alan Bilgisi Hukuk- Meslek Hukuku; - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Vergi Hukuku - Ticaret Hukuku - Borçlar Hukuku

STAJ SINAVI SORU DAĞILIMI Türkçe : 7 SORU Matematik : 8 SORU A.İ.İ.T. : 5 SORU Muhasebe : 55 SORU Ekonomi : 10 SORU Maliye : 5 SORU Hukuk : 30 SORU TOPLAM : 120 SORUDUR.

STAJ KABUL SINAVI SÜRELERİ MÜRACAAT TARİHİ: NİSAN / AĞUSTOS / ARALIK DÖNEMLERİ SINAV TARİHLERİ : MART / TEMMUZ / KASIM DÖNEMLERİ

STAJ KABUL SINAVI HER STAJER ADAY DOSYASINI AÇTIKTAN SONRA 9 + 1 KEZ SINAV HAKKI MEVCUTTUR. BU SÜRE ZARFINDA KAZANAMAYAN ADAYLAR TEKRAR DOSYA AÇMA HAKLARI MEVCUTTUR. DOSYA AÇMA MALİYETİ: 1.110_TL DİR BAŞARI SAĞLANAMADIĞI TAKTİRDE SINAV BAŞVURU İÇİN 150_TL DİR

STAJ YAPMA ŞARTLARI Serbest Muhasebeci Mali Müşavirin yanında fiili olarak çalışarak, Yeminli Mali Müşavirin yanında fiili çalışmak, Herhangi bir şirket bünyesinde birinci derecede muhasebe yetkilisi olarak fiili çalışarak, STAJ TAMAMLANIR.

STAJDAN SAYILAN HALLER Yüksek lisans yapmak ( 1yıl sayılır ) TESMER onaylı açılan eğitim kurslarından 1 ile 6 ay arasında katılım gerçekleşirse katıldıkları süre kadar stajdan sayılır. Akademisyen olarak çalışılan süre stajdan sayılır.

SMMM BİTİRME SINAVI DERSLERİ MUHASEBE DENETİMİ MUHASEBECİLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEK HUKUKU VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI HUKUK FİNANSAL MUHASEBE FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ MALİYET MUHASEBESİ

SINAVLAR HAKKINDA BİLGİ BİTİRME DERSLERİ SINAVLARINA HER DERS İÇİN 5+1 SINAV HAKKI VARDIR. HER DERSTEN MİNİMUM 50 PUAN ALMAK, GENEL ORTALAMANIN 60 PUAN OLMASI GEREKLİDİR. BELİRTİLEN SÜRE VE PUANLARI TUTTURAMAYAN ADAYLAR BAŞARISIZ SAYILIRLAR, 2 YIL ARA VEREREK TEKRAR SINAVLARA GİRME HAKKI KAZANIRLAR.

SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİM. Mehmet TUNCAY Öğretim Görevlisi