Elektrik Hazırlayan: 1.Grup.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayanlar: Ali Emir Özcan Meltem Tutar Batuhan Camgöz
Advertisements

ALTERNATÖRLER.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
Sürdürülebilir Enerji
ENERJİ KAYNAKLARI.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI.
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ÜNİTE 6. CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ 3
Elektrik Enerjisi Üretimi
Elektrik Enerjisi Üretimi
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Temiz Enerji Kaynakları
Elektrik Nedir? Elektrik enerjinin bir şeklidir. Elektrik gücünün akışıdır. Tüm maddeler atomlardan meydana gelmiştir. Bir atomun merkezinde çekirdeği.
Enerji Kaynağı Güneş.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
BULUŞLARDAN BAZILARI.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ENERJİ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
Yenilenebilir Enerjiye Giriş
ISI VE SICAKLIK.
21. YÜZYILIN YEŞİL ENERJİ PROJESİ ALKILINC ALTOHES PROJESİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TEKNOLOJİ
ENERJİ VE TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ Ahmet Arısoy
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ Öğr. Gör. Osman GÜÇTEKİN
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Kazanım 1. Buluşlarla teknolojik gelişmeleri ilişkilendirir.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. HİÇ ELEKTRİKSİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
ENERJİ. ENERJİ: Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir. -Farklı enerji türleri vardır. - Nükleer enerji Rüzgar enerjisi Isı ve ışık enerjisi.
Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak, elektrik enerjisi üreten sistemlere verilen isimdir. Ancak tanımından da anlaşılacağı üzere,
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
ENERJİ VE ENERJİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Burak TEMEL.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIM.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
ENERJI DÖNÜŞÜMLERI. ENERJI NEDIR ?  Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır.
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
Gelgit Enerjisi Dipl. – Ing. Cemal ÇELİK Dipl. – Ing. Cemal ÇELİK.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

Elektrik Hazırlayan: 1.Grup

Elektriği kim buldu? Antik Yunan'da kehribarın (Yunanca ilektron) sürtünmesi ile diğer nesneleri çektiğini gözlemlemiş ve bu güce elektrik adını vermişlerdir. Yüzyıllar sonra, Benjamin Franklin elektrik üzerine deneyler gerçekleştirmiş ve yıldırım ile dural elektrik (statik elektrik) arasındaki bağı tanınmış uçurtma deneyi ile incelemiştir. Bilimsel toplulukta elektriğin tekrar ilgi odağı olması ile, Luigi Galvani (1737–1798), Alessandro Volta (1745-1827), Michael Faraday (1791–1867), André-Marie Ampère (1775–1836), ve Georg Simon Ohm (1789-1854) çalışmaları ile önemli katkıda bulunmuşlardır. 19. ve 20 yüzyılların sonunda ise, elektrik mühendisliği tarihinin en önemli isimlerinden bazıları belirmiştir: Nikola Tesla, Samuel Morse, Antonio Meucci, Thomas Edison, George Westinghouse, Werner von Siemens, Charles Steinmetz, ve Alexander Graham Bell.

Elektrik Nerelerde Oluşur? Termik santraller (Kömür Yakar) Hidroelektrik santralleri (Su türbünü döndürür) Nükleer santraller (Radyoaktif maddeleri yakar) Rüzgar santralleri (Rüzgar pervaneyi döndürür) Doğalgaz santralleri (Doğalgazla buhar üretir) Jeotermik santraller (Değişik bir enerjiden üretilir) Güneş Enerjisi (Güneşle Üretilir, voltaik panel de denir)

Elektrik Nasıl Oluşur? Elektrik bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir. Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktarlardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallerine ihtiyaç duyarız.        

Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar.Fosil yakıt santralleri ısı üretimi için doğalgaz kömür ve petrol yakarlar Nükleer santrallerde uranyum yakıtını parçalayarak ısı üretirler. Ancak bütün bu değişik tip santraller ürettikleri ısıyı,suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar. oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir. Su buharı, türbin şaftı üzerinde bulunan binlerce kanatçık üzerinden geçerken daha önce üretilen ısıdan almış olduğu enerjiyi kullanarak türbin şaftını döndürür. işte bu dönme jeneratörün elektrik enerjisi üretmek için gereksinim duyduğu mekanik harekettir.

Nerelerde kullanılır? Elektrik enerjisi: Elektrik-Elektronik tüm aletlerde kullanılmakta. Örnek: Telefon, televizyon, bilgisayar…vb

Videolar Elektrik 18000 Wolt Elektrik adam Elektrik çarpması

S O N