Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” 18-20 Kasım 2008 Oturum 8 Temel DEA kavramları ve yöntemleri (Etkileri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
Advertisements

BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
“Analitik Araçlar ve Veri Toplama” Çalıştayı Nisan 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Roman Ladus Oturum 6 Etkilerin Ölçülmesi 1.
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri
Yatırım Kararları ve Politikası
Bölüm 6 Yatırım Kriterleri
9. BÖLÜM Faktör Piyasası-1.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Avrupa kültür festivallerine destek Dizin
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 DEA’nin Kalitesinin Sağlanması.
sermayenin karlılığı=vergi sonrası kar/öz kaynakx100
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Bölüm 9: Örnek Çalışma.
RİSKLERİN TESPİT EDİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
“Genel DEA Eğitimi” 6-8 Temmuz 2009 Karen Hill, DEA Proje Ekip Lideri Oturum 5 “Problemi Tanımlamak ve Mevcut Durum Tespiti”
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Sabit sermaye yatırım giderleri
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
“Genel DEA Eğitimi” 6–8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 8 Temel DEA kavramları ve yöntemler.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğitimcilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 5 Problemin Tanımlanması ve Mevcut Durumun.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 2 DEA Süreci – Önerilen Yönetmelik ve Rehber.
DIŞSALLIK KAVRAMI.
PROGRAM DEĞERLENDİRME
RİSK VE YÖNETİMİ.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması Düzenleyici Etki Analizinin Planlanması Mart Oturum Takımlar, Paydaşlar ve İletişim.
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek BÖLÜM İÇERİĞİ
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
Bazı anahtar terimler Piyasa Talep Arz Denge fiyatı
Sabit Terimsiz Bağlanım Modeli
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Doç. Dr. Ahmet UĞUR İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Mühendislik Ekonomisi
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİNİN HAZIRLANMASI
PİYASA DENGESİ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
1 GİRİŞİMCİ SUNUM TASLAĞI. 1. İletişim Formu 2. Şirket Hakkında Bilgi 3. Genel Bilgi 4. Sektör ve Pazar Hakkında 5. Teknoloji ve Patent Hakkında 6. Rakip.
BÖLÜM 11 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri. BÖLÜM 11 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
MALİYET HESAPLAMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Alternatif Risk Transfer Yöntemleri
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
Yeniliklerin ekonomik etkileri
ETKİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 6 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
Sunum transkripti:

Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” 18-20 Kasım 2008 Oturum 8 Temel DEA kavramları ve yöntemleri (Etkileri değerlendirmek) 1

Amaçlar Bu bölüm sonunda katılımcılar aşağıdakileri yapabilecek: Etkileri tanımlama Etki değerlendirme yöntemleri seçme ve kullanma Etki değerlendirmesi için kanıt toplama Etkileri ölçme ve analiz etme Sonuçları sunma ve müdahale seçenekleri sunma

Etki Analizinin Aşamaları Seçenek Tavsiye et Etkileri Ölçme Kanıt toplama Yöntem Seçme Etki Tanımlama

Etkileri tanımlama – Etki Göstergeleri Olumlu veya olumsuz (maliyet ve fayda) Büyük veya küçük Uzun veya kısa vadeli Ekonomik, Sosyal ve Çevresel Uygulama ve uygunluk Doğrudan veya Dolaylı Dağılımlı ve hassas gruplar üzerinde

Etki Tanımlama – Ekonomik, Sosyal ve Çevresel İş dünyası Yatırım İstihdam Çevresel: Çevresel kalite Yenilenebilir kaynaklar Biyo-çeşitlilik Sosyal: Sağlık Cinsiyet Kırsal Eğitim Geçim

Etki Tanımlama – Uygulama & Uyumluluk Gönüllü Uygunluk: Eğitim İkna Ödüllendirme Zorunlu Uygunluk Teftiş İdari Kaynaklar

Etki Tanımlama – Doğrudan ve Dolaylı Etkiler Doğrudan etkiler müdahaleden doğrudan doğar Dolaylı etkiler başka etkilerdir; bazen istenmeden olur Örneğin: Yolcu taşımacılığında döşemesi değiştirilmiş minibüs kullanımın yasaklanması: Doğrudan etki taşıma şirketleri/minibüs sahipleridir. Dolaylı etki araç döşeme şirketleri ve tamircileridir.

Dağılımlı Etkiler ve Hassas Gruplar üzerinde etkiler Rekabet KOBİler Ekonomik sektörler (Turizm, Taşıma, vs.) Toplum içinde gruplar (Özürlüler, kadınlar, fakirler vs. )

Etki Tanımlama – Gösterge seçimi kriterleri İlgili (amaçlarla bağlantılı) Kabul edilen (personel ve paydaşlar tarafından) Güvenilir (Açık ve uzman olmayanlar tarafından kolay yorumlanabilir) Gözetimi kolay (uygun maliyetle toplanmış veri) Ölçülebilir (etkileri parasal terimlerle değerlendirmek, bunları birbiriyle toplamaya faydası oluyor ve etkilerin büyüklüğünü ölçmek için tek bir ölçüt sağlıyor)

Yöntemler Eşik kriteri Maliyet-etkinlik En az maliyet Risk-Risk SMM (Standart Maliyet Modeli) Maliyet-Fayda

Yöntemler – Eşik Kriteri Maliyetine bakılmaksızın, hükümetin mutlaka adım atması gereken risk veya zarar sınırının aşıldığı noktaya eşik denir. Aynı zamanda potansiyel olarak belli sınırları aşacak risk veya zarara yolaçacak eylemden vazgeçmek için de kullanılabilir Eşik yöntemi DEA’nın birkaç aşamasında veya orantı esasına dayanarak da kullanılabilir

Yöntemler – Eşik Kriteri Ön-DEA’da kullanılacak Eşik Kriteri sorularına örnekler : Önerilen yıllık iş maliyet X lei’yi (TL?) aşacak mı? Taslağın belli bir sektör veya grup üzerinde etkisi orantısız mı olacak Düzenlemenin kamu hizmetlerindeki halkla karşı karşıya olan personel üzerinde X lei üzerinde maliyeti mi olacak? Düzenlemenin siyasi hassasiyeti mi var ? Ön-DEA – sadece avantajlar ve dezavantajlar

Yöntemler – Maliyet-Etkinlik = Etkin Nerede: Parasal olarak maliyet Fiziki birimler olarak maliyet, örn. Kurtarılan hayatlar, azalan kazalar, azaltılan kirlilik seviyesi En düşük maliyetli çözüm nedir, sorusunu cevaplar

Yöntemler – En az maliyet Hedef Seçenekler Maliyet 1 Tüm seçenekler için sabit 2 n En düşük maliyetli çözüm nedir, sorusunu cevaplar

Yöntemler – Risk-Risk Analizi Risk-Risk analizi – Bazen bir müdahale önlediğinden fazla risk doğurabilir. Örneğin: İç döşemesi değiştirilmiş minibüs kullanılımın yasaklanması, önleyeceğinden (döşemesi uygun yapılmamış minibüslerden kaynaklanan hasarlar) daha ziyade, minibüs eksikliğine, dolayısıyla daha fazla kazalar olmasına yol açabilir (aşırı kalabalık otobüsler ve yollar kazalara yolaçtığından) Düzenleme yapmanın riski yapmamının riskini aşıyor mu, sorusunu cevaplar?

Yöntemler – Maliyet-Fayda Analizi (MFA) (MFA) Net Faydalar = Faydalar – Maliyet Nerede: Parasal olarak faydalar Parasal olarak maliyet Cevapladığı soru: Faydalar maliyetleri haklı kılıyormu?

Kanıt Toplama – Kanıt kaynakları Kendi bilgi ve deneyimleriniz (varsayımda bulunmak dahil) Meslektaşlarınızın bilgi ve deneyimleri; başka kurumlardan olanlar dahil Etkilenme olasılığı olanlarla danışma Uzmanlara danışma Piyasa raporları, resmi istatistikler, internetten alınacak kaynaklar; bunlara başka ülkelerden alınacak bilgiler dahil

Kanıt Toplama – Orantı Etkiler daha fazla olacağı göründüğünde kanıt toplamaya daha fazla emek verin Zaman ve geri dönüşler için sınırlama sağlar Eğer DEA aşamalar halinde yapılırsa, ön DEA ne kadar ayrıntıya inilmesi gerektiğini ve bir sonraki aşama için ihtiyaçları gösterecektir

Ölçme ve Analiz: Maliyet Fayda Analizinin üç öğesi Potansiyel fayda ve maliyetlerin tanımlanması Toplayabilmek için maliyet ve faydaların değerlendirilmesi Maliyet ve faydaların zaman üzerine dağılımı

Ölçme ve Analiz: Maliyet ve faydaların tanımlanması Başlangıç noktasını tanımlayın ‘Bir şey yapmama’ seçeneğini dikkate alın Çift hesap yapmayın

Ölçme & Analiz: Örnek Seçenek: Bir şey yapmamak Konu: İçdöşemesi değiştirilmiş minibüsler rahatsız ve yaralanmaya yol açıyor Seçenek: Bir şey yapmamak Seçenek: Kalite şartların konulması Faydalar: yok Sağlık harcamaları azalacak Yolcuların üretkenliği artacak Maliyetler: Sağlık harcamaları yüksek Yolcuların üretkenliği azalıyor Yeni

Ölçme & Analiz: Örnek Faydalar: Seçenek: Kamu alanlarında sigara içilmesinin yasaklanması Faydalar: Sağlığa faydalar Üretkenliğe faydalar Maliyetler: İthalatçıların satışlarının azalması Üreticilerin satışlarının azalması Bar/Kafe/Restoranlarda satışların azalması

Ölçme & Analiz: Sayıya dökme ve Değer biçme Etkileri farklı birimler(kgs, metre vs.) kullanarak sayısallaştırın Etkileri toplayabilmek için tek bir birim kullanarak değer biçin (parasal değere ‘piyasa değeri’ veya ‘ekonomik değer’ de denir) Uygunluğuna göre farklı senaryolar kullanın

Ölçme & Analiz: Fiyat biçme Piyasa değeri – Ödemeye razı olma Ancak bazen piyasa dengesizliği olur Piyasa hatalı olmasaydı piyasa denge fiyatı gösteren ‘gölge fiyatlar’ kullanın Bazı fiyatların piyasada bir değeri yoktur: Sağlığa faydaları Zaman tasarrufu Çevresel maliyet ve faydalar İnsan ömrü Temel yaklaşım, belli bir çıktı/alternatif maliyeti ‘ödemeye razı olmayı’ (veya ‘tazmin edilmeye razı olmayı’) tahmin etmeye dayanıyor

Ölçme & Analiz: Fiyat tahmin etmeye yönelik yöntemler 1. Piyasa Fiyatları bilgisini kullan Üretkenlikte değişiklik İnsan sermaye değeri belirleme 2. Bireylerin tercihleri konusunda bilgiye dayanarak değer biçme İkame maliyet veya önleyici maliyet yöntemi Destek değer biçme yöntemi Vekaleten piyasa değeri biçme yöntemi 3. Fayda transferi (başka etüdlerin kullandığı ‘gölge fiyatları’ kullanarak fayda transfer edin)

Ölçme ve Analiz: Maliyet ve faydaların zaman içinde dağılımı Yarın alınacak 1 $’ın değeri bugün alınan 1 $’dan daha düşüktür Bireyler bugün tüketimden vazgeçerek elde edecekleri tasarruflar üzerinden belli bir oranda faiz almaya beklerler. Dolayısıyla, faiz oranı bize bireyin zaman tercihi oranını gösteriri Zaman tercihi oranını kullanarak gelecekteki değeri bugünkü değere dönüştürmeye iskonto etme denir. Farklı zaman dilimlerindeki fayda ve maliyetleri karşılaştırmaya yarar

Ölçme ve Değerlendirme: İskonto etme “Net güncel değeri” (NPV) vermesi için bugünün faydalar değeri ile maliyetler değeri karşılaştırılır NPV pozitif ise faydalar maliyeti haklı kılar (NPV>0) NPV negatif ise faydalar maliyet haklı kılmaz (NPV<0)

Ölçme ve Analiz: Net Güncel Değerin hesaplanması B0 – C0 B1 – C1 Bn – Cn NPV = + + … + (1+i)0 (1+i)1 (1+i)n Açıklama: NPV – Net Güncel Değer B0 – Yıl 0’da faydalar C0 – Yıl 0’da maliyetler i – iskonto oranı (faiz oranı) n – proje ömrü (yıl sayısı) 1 – Yıl n için iskonto faktörü (1+i)n

Ölçme ve Analiz: NPV hesabına örnek Yıl 1 2 3 4 Faydalar 1500 Maliyetler 300 Net Faydalar -1500 -300 1200 İskonto Faktörü (10% için) 1.000 0.909 0.826 0.751 0.683 İskonto edilmiş Net Güncel Değer -272.7 -247.8 901.2 819.6 Kümülatif Net Faydalar = – 1500 – 300 – 300 + 1200 + 1200 = 300 Net Güncel Değer = – 1500 – 272.7 – 247.8 + 901.2 + 819.6 = – 299.7

Ölçme ve Analiz: İskonto oranı seçilmesi Bireysel zaman tercih oranı, sosyal zaman tercih oranına karşı Genelde kamu projelerinde kullanılacak iskontor oranını kamu sektörü bildirir (İngiltere’de % 3,5) Güncel değeri hesaplamak için iskonto tablolarını/faktörlerini kullanın

Ölçme ve Analiz: Risk Değerlendirmesi Etkilerin değerlendirilmesinde riskleri ve gerçekleşme ihtimallerini dikkate alın Risklerin sonuçlarını betimleyin – düzenlemenin hedeflerine ulaşmasına engel olabilir mi? Önlem ilkesi – önleyici eylem risk düşük olup sonuç çok zararlı olacağı zaman gerekli olabilir (örn. Yeni ilaçların veya gıda maddelerinin insan sağlığı üzerinde etkileri)

Ölçme ve Analiz: Risk Değerlendirmesi Risk Türleri İş riski Arz riski Talep riski Uygunluk riski Çevresel risk Vs.

Ölçme ve Analiz: Risk Değerlendirmesi Risk değerlendirmesi, riske göre ayarlanmış faydaların riske ayarlanmış maliyetlerindan fazla veya ters bir sonuç ihtimalin maliyetinin önleyici eylemi gerektirecek kadar yüksek olup olmadığına dair bir karar vermeyi sağlar. Uygun oldukça farklı senaryolar kullan Ayrıca Hassasiyet Analizi ile, sonucun ana faydalar ve maliyetlerdeki herhangi bir değişiklikten ne ölçüde etkilendiğini de hesaplayabilirsiniz.

Örnek: Riske ayarlı Etkiler

Sonuçların Sunumu ve Tavsiyeler: Karar verme Kriteri Maliyet ve faydaların değerlendirmesi kararı bilgilendirir Faydalar Maliyetleri haklı kılıyor mu? Amaca ulaşmak için kullanılan yaklaşım en az maliyetli seçenek midir ?

Sonuçların Sunumu ve Tavsiyeler DEA belgesinde değerlendirmenin sonucu betimlenmeli ve açıklanmalı Güvenilir kılmak için kanıtlara kaynak gösterilmeli Mümkün oldukça etkileri (maliyet ve faydaları) nicelendir Sonuçları tablolaştırarak, olumlu etkileri (faydaları) ve olumsuz etkileri (maliyetler) farklı yerlerde göster ve net faydaları hesapla Herhangi önemli dağılımlı etkiyi farklı bir şekilde göster

Örnek: İngiltere’de kamu alanlarında sigara içilmesi Yıllık Faydalar £m Önlenen Ölüm Seçenek 1 Gönüllü eylem Seçenek 2 Tam yasak Seçenek 3 Yerel güçler Seçenek 4 Gıda/gıda olmayan istisnalı yasak Sigara içmeyenler Çalışanlar Müşteriler 4 75 21 350 0-21 0-350 150-250 Sigarayı bırakanlar 800 - 1600 180 0-1600 0-180 Diğer …

Örnek: İngiltere’de kamu alanlarında sigara içmek Yıllık Faydalar £m Seçenek 1 Gönüllü eylem Seçenek 2 Tam yasak Seçenek 3 Yerel güçler Seçenek 4 Gıda/gıda olmayan istisnalı yasak Uygulama - (asgari) bilinmiyor Zorunluluk 5-13 0-20+ 7-20 Diğer …

Örnek: İngiltere’de kamu alanlarında sigara içmek Seçenek 1 Gönüllü eylem Seçenek 2 Tam yasak Seçenek 3 Yerel güçler Seçenek 4 Gıda/gıda olmayan istisnalı yasak Net Fayda 523-605 1714-2116 0-2110 1304-1941