Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alternatif Risk Transfer Yöntemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alternatif Risk Transfer Yöntemleri"— Sunum transkripti:

1 Alternatif Risk Transfer Yöntemleri

2 Finansal Reasürans (Financial or Finite Reinsurance)
Finansal reasürans bir risk transfer yönteminden ziyade sermaye yönetim yöntemidir. Finansal reasüransta primin büyük kısmı risk gerçekleşse de gerçekleşmese de geri döner. Reasürör sadece belirlenen karı elde eder. Finansal reasürans aşağıdaki amaçlarla kullanılabilir. Sigorta şirketlerinin yıllar içinde dalgalanma gösteren kar tutarlarını düzgünleştirmek (smoothing) için kullanılabilir. Karın zamanını ve seviyesini ayarlamak için kullanılabilir. Vergi yönetimi amacıyla kullanılabilir. Sermaye yeterliliğini sağlamak için kullanılabilir.

3 Finansal Reasüransa Bakış
Sigortacı açısından: Kar seviyesindeki beklenen dalgalanmaları düzgünleştirir. Karın ve gelirlerin zamanlamasını ayarlar Sermaye yeterliliğini sağlar. Reasürör açısından: Risk üstlenmeden kar elde eder. Düzenleyici otorite açısından: Muhasebe ilkeleri açısından finansal tablolara dahil edilemeyen hesapların dahil edilmesini sağlar.

4 Katastrofik Tahviller (Cat Bonds)
90’larda Andrew Kasırgasından sonra ortaya çıkmıştır. Bir sigorta veya reasürans şirketi, katastrofik ürünle bağlantılı olarak tahvil ihraç eder. Tahvil kupon ödemeli veya LIBOR+ spread ödemeli olabilir. Eğer ki ilişkili katastrofik olay gerçekleşirse yatırımcılar hiç para alamaz. Katastrofik olay gerçekleşmediği sürece kupon ödemeleri ve ana para ödemeleri yapılır. Tahvil ihracı için bu ihracı yapmaları amacıyla özel amaçlı işletmeler (Special Purpose Entities) kurulur.

5 Kısaca katastrofik tahvillerin işleyişi
SPE kurulur. Tahvil ihracında sponsor olunur. SPE tahvil ihraç eder. Sigorta veya Reasürans Şirketi SPE Yatırımcılar Yatırımcı tahvili satın alır Katastrofik Olay Gerçekleşirse Gerçekleşmezse SPE kupon ve ana para ödemelerini yapmaz, elindeki kaynağı hasar ödemesinde kullanması için sponsor şirkete aktarır. SPE kupon ve ana para ödemelerini yapar.

6 Katastrofik tahviller neden tercih edilir?
Sigortacı ve reasürörler açısından: Sektör dışından oyuncuları da dahil ederek reasürans kapasitesini artırmayı sağlar. Reasürans maliyetlerini düşürmeyi sağlar. Riskin daha geniş bir zemine yayılmasını sağlar. Yatırımcı açısından: Diğer yatırım araçlarına göre daha yüksek getiri sunar. Finansal piyasalarla korelasyonu olmadığı için yatırımcının optimal portföyünde riski azaltmasını sağlar.

7 Diğer Türev Ürünler Katastrofik tahvillere benzer yapıda türev ürünler de ihraç edilebilir. Örneğin hava türevleri belirli bir iklim olayının gerçekleşmesine bağlı olarak yatırımcıya ödeme alma imkanı sunar. Çok özel durumlar için kısa vadeli riskleri kapsamak için kullanılır.


"Alternatif Risk Transfer Yöntemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları