1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Advertisements

1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
KAZANIMLAR 6. Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemini ve görevlerini kavrar.
Karahanlılar Gazneliler
Yeryüzünde Yaşam
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
KAZANIMLAR 20. Soyadı Kanunu'nun kabulünün gerekçelerini ve Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verilmesini millî kimlik kazanma ve çağdaşlaşma çerçevesinde.
GÖKTÜRK DEVLETİ VE EĞİTİM.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
(Terracotta Army).
Göktürklerde Eğitim.
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
OĞUZ KAAN DESTANI "ALTIN YAY" VE "ÜÇ GÜMÜŞ OK" "Oğuz-Kağan'ın altı oğlu hükümdarlık sembolü olan, 'altın bir yay" ile ""üç gümüş ok"u, avda bulup getirmişlerdi":
ASYA HUN DEVLETİ Büyük Hun İmparatorluğu (Çince: 東匈奴, anlamı: Doğu Hiung-nu), M.Ö. 220 yılında Hiung-nu'lar tarafından kurulan ilk imparatorluktur. (En.
ORTA ASYA HUN DEVLETİ.
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Avrupa Hun Devleti.
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
TÜRKLERDE EKONOMİ 1- İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EKONOMİ
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
İpek Yolunda Türkler Ünitesi 3. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
MOĞOLLARDA KÜLTÜR VE MEDENİYET
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
Ailemizdeki Lider.
BÜYÜK HUN DEVLETİ KAVİMLER GÖÇÜ
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
UYGURLAR.
KAVİMLER GÖÇÜ.
HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.
ORTA ASYA VE AVRUPA’DA KURULAN DİĞER TÜRK DEVLET TOPLULUKLARI
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
3C. DİĞER TÜRK DEVLET VE TOPLULUKLARI
ASYA HUN DEVLETİ.
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
Milli Birlik, Vatan Sevgisi Ve Cumhuriyetin Önemi.
Emre Kota 9/C 293 Yıldız Anadolu Lisesi.
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
Gücün maddi ve temel kaynakları. Orta Asya, çöllerden, ıssız düzlüklerden ve geniş bozkırlardan oluşur. Bu coğrafi bölgedeki bozkırların kışı çok soğuk.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
Sakine HAKKOYMAZ Öğretim Görevlisi. ORHUN YAZITLARI.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Kavimler Göçü.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Sunum transkripti:

1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur. 2.Orta Asya ilk Türk toplumlarının kültürel özellikleriyle yaşadıkları yerlerin coğrafî özelliklerini ilişkilendirir.

Orta Asya’da kurulan ilk Türk Devleti hangisiydi hatırlayamadım Orta Asya’da kurulan ilk Türk Devleti hangisiydi hatırlayamadım. Arkadaşlar sizler biliyor musunuz ? Hunların yaşadığı yerdeki iklimin nasıl olabileceğini tahmin edin? Haritaya göre Hunların Merkezi neresidir ? Hunlar hangi ırmaklar arasında kurulmuştur ?

Hunlar ile Çinliler arasındaki mücadelenin temel sebebi nedir? Hunların bilinen ilk hükümdarı Teoman’dır. Çinliler ile İpek Yolu hakimiyeti için savaşlar yapmıştır Çinliler Türk saldırılarından korunmak amacı ile Çin Seddi’ni yapmıştır Hunlar ile Çinliler arasındaki mücadelenin temel sebebi nedir?

Hunlarda hükümdarlar hangi ünvanı kullanmıştır? Niye en önemli derseniz, İlk defa Orta Asya’da yaşayan Türkleri bir bayrak altında toplayarak ülke sınırlarımı genişlettim Çocuklar ben Asya Hun devletinin en önemli Kağanı, Mete Han’ım Hunlarda hükümdarlar hangi ünvanı kullanmıştır?

Mete neden Çin’i tamamen almamış sadece vergiye bağlamıştır? Çinliler ile mücadele ettim. Çinlileri yenerek vergiye bağladım. Mete neden Çin’i tamamen almamış sadece vergiye bağlamıştır?

Duyduğuma göre bir çok orduda benim MÖ Duyduğuma göre bir çok orduda benim MÖ. 209 da yapmış olduğum onluk, yüzlük, binlik sistem kullanılmaktaymış

Ülke yönetimine Hatunun girmesi nelerin göstergesi olabilir? Ben de Hatun’um. Hükümdarın eşine Hatun denirdi ve ülke yönetimine bende katılırdım. Ülke yönetimine Hatunun girmesi nelerin göstergesi olabilir?

Devlet yönetiminde Kağan ve Hatun’dan sonra başka kimler vardır? En önemli Destanımız Oğuz Kağan destanıdır. Herkes Oğuz Kağan’ı ve yaptıklarını bana benzetir. Bir de siz bakın bakalım benziyor muyuz? Oğuz emir verdi ülkesine, halk koştu yanına. Oğuz kırk masa ile kırk sıra dizdirmişti. Halk oturdu sofraya. Tatlılar yenildi kımızlar içildi. Oğuz Kağan buyurdu” Artık size Kağan oldum. Elinizde ok ve yay düşmesin. Yukarıda gök ilimizin çadırı olsun. Dünya devletimiz, halkımızda çok olsun.” Oğuz Kağanın yanında vardı koca bir kişi. Sakalı ak, saçı boz ve çok tecrübeli. Asil bir insan idi, akıllı düşünceli Kağanın veziriydi bu kişi. Uluğ Türk’tü adı, kağanın seçme eri Oğuz Kağan Destanı Devlet yönetiminde Kağan ve Hatun’dan sonra başka kimler vardır?

Kaynak: Çin Yıllıkları Hunlara ait buluntulardan çeşitli çizimler. Hunlar Çin’in kuzey sınırında yaşardı. Otlaklarda at, sığır ve koyun yetiştirirlerdi.Surlarla çevrili şehirleri yoktu. Kaynak: Çin Yıllıkları Hunlara ait buluntulardan çeşitli çizimler. Yine Hunların yaşantısını canlandıran bir çizim. Resimlere ve Çin yıllıklarına göre Türklerin yaşam tarzı nasıldır açıklayınız? 1. Resimdeki kıyafetlere bakarak hangi iklim yaşandığını söyleyebilirmisiniz

Demir dövmeyi gösteren bir resim. Hun askerlerinden bir resim. Hun askerlerinin kullandığı silahlar nelerdir? Hunlar hangi madeni kullanmıştır? Demircilik geliştiğine göre demiri nerede kullanmışlardır?

Hun askerleri savaşlarda ok ve yay gibi hafif silahları tercih etmiş, ağır silahları fazlaca kullanmamışlardır. Hunlarla ilgili bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Orduda paralı asker olmaması B) Askeri masrafların azaltılması C) Çin ordusunun örnek alınması D) Ordunun atlı askerlerden oluşması

Hunların parçalanma sebebi neymiş? Bizde yanımızda getirdiğimiz hizmetçiler sayesinde casusluk yaptık, Türkleri birbirine düşürdük. Bende Çinli Prensesim. Mete Handan sonra Hun Hükümdarları bizlerle evlenmeye başladı. Çinli prenseslerin oyunlar yüzünden ülke parçalanmaya başladı. Önce Doğu-Batı diye ikiye bölündü Batı Hunları batıya göç etti. Doğu Hunları ise yine bölünerek Kuzey-Güney diye ikiye ayrıldı. Bir süre sonra ise Çinliler tarafından yıkıldı Hunların parçalanma sebebi neymiş?

ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış Hunların kurucusu Mete Han’dır Onlu sistemi geliştiren Mete Han’dan korkan Çinliler hemen Çin Seddi’ni yapmıştır Oğuz Kağan Destanı, Hun hükümdarı Mete Han’ı anlatan bir destandır Orta Asya’daki Türkleri tek bir bayrak altında toplayan Mete Han’dır Devlet yönetiminde Çinli prenseslerin büyük katkıları olmuştur

Mete Han’dan sonra tahta geçen Ki-ok (MÖ Mete Han’dan sonra tahta geçen Ki-ok (MÖ.174-160) Hun Devleti’nin devamını sağlayabilmek için Çinli prensesle evlenmiştir.Bu durum daha sonra Türk toplumlarında gelenek haline gelmiştir. Bu gelenek Türk toplumlarını nasıl etkilemiştir? A) Türklerin Çinlileşmesine sebep oldu B) Çinli prensesler Çin Sarayı’nın entrikalarına alet olarak Türk Devleti’ni zayıflatmaya çalışmışlardır. C) Hunlardan sonra bu gelenek sona ermiştir D) Çin,Türk egemenliğine girmiştir

Hun Hükümdarı Ho-Han-Yeg, Çin İmparatorunun yardımıyla tahta çıkınca kardeşi Çi-Çi bu durumu bağımsızlığın feda edilmesi olarak görmüş ve onun hükümdarlığını tanımamıştır. Bu bilgilere dayanarak Türklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir ? A)Teşkilatçı bir ulus oldukları B)Bağımsızlığa düşkün oldukları C)Çin ile ticaretin geliştiği D)Çin'deki iç karışıklardan yararlandıkları

Asya Hun Devleti hükümdarlarından Mete Tunghuların ısrarla toprak talebinde bulunmaları karşısında "Toprak Milletindir.Onu kimse başka bir devlete veremez" demiştir. Mete Han'ın bu sözü aşağıdakilerden hangisini göstermektedir ? A) Egemenliğin millete ait olması gerektiğini B) Vatan ve millet duygusunun geliştiğini C) Yönetimde sürekliliğin olması gerektiğini D) Savaşların ticari ilişkileri etkilediğini