Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Advertisements

DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ

İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
BİLANÇO GELİR TABLOSU.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
SERMAYE MALİYETİ.
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
FİNANSAL ANALİZ.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
HESAP KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
NET İŞLETME (ÇALIŞMA) SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEMİ OLARAK FİNANSMAN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
1 Kısa Vadeli Kredi Maliyetlerinin Tahmini Yıllık Yüzdesel Maliyet  Farklı vadelerdeki kredileri karşılaştırabilmek için kredi maliyetlerinin belirlenmesinde.
MONOGRAFİ 5 Getiri Ltd. Şir.’nin Mayıs 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
MUHASEBE UYGULAMALARI
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Duran Varlıklar Rasyosu
MALİYET MUHASEBESİ.
Finansal Tablolar ve Özellikleri
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dikey yüzdeler analizi
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
KARŞILAŞTIRMALI TABLOLAR ANALİZİ (YATAY ANALİZ)
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN
MALİYET, GİDER VE GELİR HESAPLARINA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
TEMEL MALİ TABLOLAR.
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
DURAN VARLIKLARA AİT ÖZELLİKLİ YATIRIM KARARLARI
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
HESAP PLANI.
Sunum transkripti:

Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların kullanıldığı yerleri özetleyen, işletmenin finansal durumdaki değişmeleri açıklayan bir finansal tablodur.

Fon Akış Tablosu-2 Fon akış tablosu, “nereden geldi nereye gitti” tablosu olarak da bilinmektedir.

Fon Akış Tablosu-3 Fon Akış Tablosu, Bilanço ile gelir tablosunun tam olarak ortaya koyamadığı bazı durumları ortaya koymaktadır. Bilanço ve gelir tablosunun tamamlayıcısıdır. İşletmenin finansal durumunun yorumlamasına yardımcı olur. Belirli bir dönemde işletmenin fon kaynaklarını ve bunların kullanıldığı alanları gösterir.

Fon akış tablolarında kullanılan fon kavramı; Fon Akış Tablosu-4 Fon akış tablolarında kullanılan fon kavramı; Tüm finansal araçlar veya, Net işletme (Çalışma) sermayesi ya da, Para ve para benzerleri anlamında kullanılmaktadır.

Fon Akış Tablosu-5 Fon, tüm finansal araçlar anlamında kabul edilerek bir tablo düzenleniyorsa, bu durumda hazırlanan tablo “Fon Akış Tablosu” olarak isimlendirilir.

Fon Akış Tablosu-6 Fon, net işletme sermayesi (net çalışma sermayesi) şeklinde kabul edilerek bir tablo düzenleniyorsa, bu durumda hazırlanan tablo “Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu” tablosu olarak isimlendirilir.

Fon Akış Tablosu-7 Fon, para ve para benzerleri anlamında kabul edilerek bir tablo düzenleniyorsa, bu durumda hazırlanan tablo “Nakit Akış Tablosu” tablosu olarak isimlendirilir.

Fon akış tablosu hazırlanırken, Varlıklardaki artışlar, fon azalışı (fon kullanımı) olarak değerlendirilir. Kaynaklardaki artışlar, fon artışı (fon kaynağı) olarak değerlendirilir.

Fon Akış Tablosu-9 Örneğin, kasa veya binalar hesaplarının tutarlarındaki artışlar; yatırım yapıldığını gösterir. Yatırım, fon kullanımını gerektirir. Örneğin, banka kredilerindeki veya çıkarılmış tahvillerdeki artışlar fon kaynağı, azalışlar da fon kullanımı şeklinde değerlendirilir.

Fon Girişi = Fon Çıkışı Fon Kaynakları = Fon Kullanımları Fon Akış Tablosu-11 Fon Girişi = Fon Çıkışı Fon Kaynakları = Fon Kullanımları (Aktiflerdeki Azalışlar + Pasiflerdeki Artışlar) = (Aktiflerdeki Artışlar + Pasiflerdeki Azalışlar)

Fon akış tablosu ilgili taraflara şu soruların yanıtlarını verebilir: Fon akış tabloları, işletmenin geçmiş dönem faaliyetleri ile cari dönem faaliyetlerini karşılaştırma olanağını sağlaması ve geleceğe yönelik planlar yapılması bakımından önemlidir. Fon akış tablosu ilgili taraflara şu soruların yanıtlarını verebilir:

Fon Akış Tablosu-13 İşletmenin faaliyeti sonucu sağlanan fonlar nelerdir ve bu fonlar nerelerde kullanılmıştır? İşletme, karlı görünmesine rağmen; neden yeterince kar dağıtımı yapamamaktadır?  

İşletme, zarar etmesine rağmen kaynak artışı nasıl sağlanmıştır? Fon Akış Tablosu-14 İşletme, zarar etmesine rağmen kaynak artışı nasıl sağlanmıştır? Olağanüstü gelir ve karlardan elde edilen fonlar nelerdir ve nerelerde kullanılmıştır?

Fon Akış Tablosu-15 Dönen varlık, duran varlık, yabancı kaynaklar ve özkaynaklardan elde edilen fonların tutarları nedir? Duran varlık yatırımları ne kadardır ve bu yatırımlar hangi fonlardan karşılanmıştır?

Nakit Akış Tablosu-1 Bir hesap dönemi içinde, bir işletmede ortaya çıkan nakit akışlarını; kaynakları ve kullanım yerlerine göre gösteren tablodur.

Nakit Akış Tablosu-2 Nakit akış tablosundaki nakit kavramı, kasa ve bankadaki nakitleri (yerli ve yabancı paralar, vadeli vadesiz tüm mevduat ile herhangi bir vade taşımayan ve tahsili mümkün olan çekleri) kapsamaktadır.

Muhasebenin ürettiği finansal tablolardan yalnızca nakit akış tablosu, “NAKİT ESASINA” göre düzenlenmektedir.

Nakit Akış Tablosu-4 Nakit akış tablosu dışındaki finansal tablolar “TAHAKKUK ESASI”na göre düzenlenmiş oldukları için; işletmenin nakit akışları hakkında açık bir bilgi taşımazlar. Nakit akış tabloları, işletmenin bir dönem içindeki nakit akışlarını (nakit girişlerini ve nakit çıkışlarını) gerçekleştirildikleri faaliyetlere göre ortaya koyarlar.

Kar Dağıtım Tablosu-1 Kar dağıtım tablosu, işletmenin dönem karının dağıtım biçimini gösteren finansal tablodur. Diğer bir ifadeyle, vergiden önceki kardan başlamak üzere, dönem karının nasıl ve ne şekilde kullanıldığını gösteren bir finansal tablo olarak tanımlanabilir. Kar dağıtım tablosu, aslında işletmelerde dönem sonunda düzenlenen temel finansal tablolardan bilanço ve gelir tablosunun bir uzantısı olup, bu tabloların tamamlayıcısı ve destekleyicisi durumundadır.

Kar Dağıtım Tablosu-2 Kar dağıtım tablosu; yasal düzenlemeler, kuruluş (esas) sözleşmesi hükümleri ve genel kurul kararlarının gereği dönem karının nasıl dağıtıldığını ve işletmeye ilişkin hisselerin karlılığını göstermek üzere düzenlenen ek finansal tablodur.

Kar Dağıtım Tablosu-3 Kar dağıtım tablolarının düzenleme amacı; özellikle sermaye şirketlerinde dönem karından ayrılan, ödenecek vergilerin, ayrılan yedeklerin, ortaklara dağıtılacak kar paylarının ve hisse başına kar ile hisse başına temettü tutarının açıkça gösterilmesidir.

aynı işletmenin farklı dönemlerinin, Kar Dağıtım Tablosu-4 Kar dağıtım tabloları aracılığı ile dönem karı, vergiler ve temettüler ile hisse başına kar ve hisse başına temettü açısından; aynı işletmenin farklı dönemlerinin, veya farklı işletmelerin birbirleri ile karşılaştırılması olanağı elde edilir.

Özkaynaklar Değişim Tablosu-1 Özkaynaklar değişim tablosu; bir dönem içinde özkaynak kalemlerinde meydana gelen artış veya azalışları bir bütün olarak gösteren tablodur.

Özkaynaklar Değişim Tablosu-2 Bu tablonun düzenlenmesindeki amaç, özellikle sermaye şirketlerinde bir dönem içinde özkaynak kalemlerinde meydana gelen değişmelerin gösterilmesini sağlamaktır.

Özkaynaklar Değişim Tablosu-3 Böylece, özkaynak finansmanının yapısı bir bütün olarak görülebilir ve bu yapı üzerinde etkili olan kalemlerin dönemsel değişimlerinin işletme bakımından doğurabileceği etkiler değerlendirilebilir.

Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu-1 İşletmenin belirli bir hesap döneminde, net işletme sermayesinin kaynaklarını ve kullanım yerlerini gösteren tablodur. Bu tablo düzenlenirken dönen varlıklar ile kısa vadeli yabancı kaynaklar farkını belirten net işletme (çalışma) sermayesi fon olarak kabul edilir.

Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu-2 NET ISLETME SERMAYESI DEGISIM TABLOSU 01.Oca.01 31.Ara.01 31.Ara.02 Dönen Varlıklar 3.523.437 5.438.943 7.603.444 Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar 2.073.291 2.178.878 1.905.840 NET ISLETME SERMAYESI 1.450.146 3.260.065 5.697.604 Net İşletme Sermayesinde Artış veya Azalış (TL) 1.809.919 2.437.539 Net İşletme Sermayesinde Artış veya Azalış (%) 125% 75%

Satışların Maliyeti Tablosu Satışların maliyeti tablosu bir işletmenin bir dönem içinde gerçekleştirdiği satışlarının maliyetini ayrıntılı olarak gösteren tablodur. Üretim işletmeleri ve/veya ticaret işletmelerinin bir dönem boyunca yaptıkları satışların maliyetinin hangi faaliyetlerden kaynaklanmış olduğunu gösterir.

Örnek: AB Üretim İşletmesi’nin satışlarının maliyetini hesaplamaya esas aldığı kalemler aşağıdaki gibidir Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri 18.500.000 Direkt İşçilik Giderleri 7.550.000 Dönem Başı Mamul Stok (+) 8.900.000 Dönem Başı Ticari Mallar Stoku (+) 13.560.000 Dönem Başı Yarı Mamul Stok (+) 5.600.000 Dönem İçi Ticari Mal Alışlar (+) 12.000.000 Dönem Sonu Mamul Stok (-) 6.500.000 Dönem Sonu Ticari Mallar (-) 1.500.000 Dönem Sonu Yarı Mamul Stok (-) 4.500.000 Genel Üretim Giderleri 22.640.000 Mamul İç Tüketim (-) 1.000.000 Ticari Mal İç Tüketim (-)

Satışların Maliyeti Tablosu AB İşletmesi Satışların Maliyeti Tablosu ÜRETİM MALİYETİ A- Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri 18.500.000 B- Direkt İşçilik Giderleri 7.550.000 C- Genel Üretim Giderleri 22.640.000 D- Yarı Mamul Kullanımı 1.100.000 1- Dönem Başı YM Stok (+) 5.600.000 2- Dönem Sonu YM Stok (-) 4.500.000 ÜRETİLEN MAMUL MALİYETİ 49.790.000 E- Mamul Stoklarında Değişim 1.400.000 1- Dönem Başı M Stok (+) 8.900.000 2- Dönem Sonu M Stok (-) 6.500.000 3- İç Tüketim M (-) 1.000.000 I- SATILAN MAMUL MALİYETİ 51.190.000 TİCARİ FAALİYET A- Dönem Başı Ticari Mallar Stoku (+) 13.560.000 B- Dönem İçi Alışlar (+) 12.000.000 C- Dönem Sonu Ticari Mallar (-) 1.500.000 D- İç Tüketim TM(-) II- SATILAN TİCARİ MALLAR MALİYETİ 23.060.000 III-SATILAN HİZMET MALİYETİ 15.000.000 SATIŞLARIN MALİYETİ ( I + II + III ) 89.250.000