Stj.Dr. Nisanur Aksu. Günümüzün popüler mottosu, “Yürekten iste; gerçek olsun”; “Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum” klişesi ile tezahür eden zorlukları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dumansız spor projesinin hedefleri,
Advertisements

SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
Depresyon, madde kullanımı ve Nikotin Bağımlılığı Birlikteliğinde Tedavi DR. Zehra Arıkan.
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ağlama Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü.
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ YAPILANDIRILMASI
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
Hazırlayan:Yunus Başaran
SİGARA DUMANI SADECE SENİ DEĞİL
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
AkçanSA Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu
SİGARANIN BIRAKILMASINDA HEKİMİN ROLÜ Dr. Ayşin Şakar Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu.
Sigara İçmenin Bedeli Prof Dr Elif Dağlı. Modern ekonomik teori Tüketici bireyler paralarını en iyi nasıl harcıyacaklarına karar veren değerlendiricilerdir.
Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ PSİKOLOJİK VE DAVRANIŞ BOYUTU
Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi
TÜTÜNSÜZ KURUM PROJESİ
MADDE BAĞIMLILIĞI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Sigara Bırakma Yaklaşımı
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
SİGARANININ SAĞLIĞA ZARARLARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
ALKOL VE ETKİLERİ.
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
9 ŞUBAT Dünya Sigarayı Bırakma Günü
İnsanlar neden sigara içer?
BUGÜNÜMÜZÜ VE GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDEN BİR SALGIN: NİKOTİN BAĞIMLILIĞI
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
SİGARANIN ZARARLARI.
SİGARA RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ HASTALIKLAR ŞUBESİ.
SİGARA BIRAKMA ENGELLERİ ZOR OLGULAR
BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ
SİGARAYI BIRAKMAK !!!!!!. SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
Çocuk ve Yas.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
SİGARANIN ZARARLARI ve SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
Mentör Öğretmenlik.
BAŞARISIZ ÇOCUK BAŞARISIZLIK NEDİR? NASIL ÖNLENEBİLİR?
SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Tütün Kontrolünde Aile Hekiminin Rutindeki Rolü Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Malatya.
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
ACİL BAKIM GEREKTİREN HASTALIKLARDA İLK YARDIM.
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Sigarayı bırakmak Prof Dr Süheyla Ünal.
Yeşilay, sigara, alkollü içki  ve diğer uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve gençlerin korunması.
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
Sarayburnu / İSTANBUL.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Teknoloji ve internet bağımlılığı nedir? Teknoloji bağımlığının belirtileri nelerdir? Nedenler ve Özellikler Bireysel yaklaşım Aileye yaklaşım.
Sunum transkripti:

Stj.Dr. Nisanur Aksu

Günümüzün popüler mottosu, “Yürekten iste; gerçek olsun”; “Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum” klişesi ile tezahür eden zorlukları nedeniyle, maalesef çoğu zaman sigara içicilerin yaşam felsefesi dahilinde yer bulamamaktadır. Çünkü bırakmak isteyen ile bırakamayan iki ayrı tarafın, çok derinlerdeki amansız mücadelesi söz konusudur işin özünde… Beynin ödül merkezi olarak bilinen ve bağımlılık mekanizması ile ilişkili Nucleus Accumbens’in; birçok ilkel memeli hayvanda gıda bulma, tehlikeyi sezme ve kendini savunma gibi, hayati öneme sahip davranışları düzenleyen limbik sisteme dahil edilmiş olması bile, bağımlılığın ne kadar hayati bir derinlikte, canlı olmanın ne kadar özünde yer aldığının resmidir aslında…

Sigara bırakma yardımı veren ya da bizzat kendisi sigara bırakma sürecini yaşamış olan her hekimin bildiği üzere; yoksunluk sendromunun bırakma sürecinde giderilmesi için kullanılan farmakolojik ajanların hiçbiri, tek başlarına, bırakma döneminde beklenen başarıyı getirmemektedir ve getiremez. Çünkü sigara içiciliği, kompulsif bir davranış olması nedeniyle, davranış değişikliği müdahalesini de gerektiren köklü bir alışkanlıktır aynı zamanda….

Sigarayı terk etme programının önemli bir kısmı bırakılan gün sonrası için düzenlenen planlı ziyaretlerdir. Terk edilen günü izleyen 1,2,4,8 ve 12. haftalar ve 6 ve 12. aylar

Zaman zaman eski-sigara içiciler ilk bıraktıkları günlerden daha yoğun olarak tekrar sigara içmek isteyebilir. Bu duygu kişi için çok rahatsız edicidir ve rölaps görülebilir. Sigara içenlere bu duygunun sıklıkla yaşandığı anlatılmalı ve bırakmaya yönelik motivasyonları üzerinde tekrar düşünmeleri önerilmelidir. Bu aşamada ödüllendirici uygulamalar olumsuz duygu ile başedebilmenin faydalı bir yolu olabilir.

Bazen, sigarayı bırakan kişi uzun süre çekilme semptomları yaşayabilir. Sigara içen kişinin semptomlar, süresi, yoğunluğu ve evrimini hakkında bilgi sahibi olması onun içmemeye devam edebilmesine yardımcı olacaktır.

Sigara içici özel durumlarda (sosyal durumlar, yemek ve içkili ortamlar, arkadaş toplantıları) sadece bir sigara içecek güveni kendisinde hissedebilir. Bu “masum sigara” sıklıkla hemen tekrar sigaraya başlamanın nedeni olabilmektedir. Hekim hastasına tekrar sigara içmenin, tek bir nefes çekmenin bile sigara isteğini uyandıracağını, bırakmayı daha zor hale getireceğini ve rölaps riskinin çok yüksek olduğunu açıkça anlatmalıdır. Sigara içen kişi tek bir ihlalin genellikle başarısızlık getireceğini bilmelidir

Bağımlılığı nedeniyle yeterli tedaviyi gördükten sonraki 2- 3 hafta içinde her gün sigara içen kişiler başarısız kabul edilmelidir. Bu kişilere tedavi yaklaşımı şöyle olmalıdır; Hekim hastasını ciddi bir bırakma girişiminde bulunduğu için kutlamalıdır Başarısız olunmasına rağmen sigara içen kişiye başka girişimlerde kullanabileceği becerileri öğrendiğini anlatmalıdır Hekim başarısız olan içiciyi 2-3 ay içinde bir başka ciddi girişimde bulunmak üzere cesaretlendirmelidir

“Alışkanlıkların zincirleri, kırılamaz hale gelene dek hissedilemeyecek kadar hafiftir”