5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
Advertisements

GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
GEOMETRİK CİSİMLER VE HACİM ÖLÇÜLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
4 oğul 4 mevsim... SLAYTCAFE.COM
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Niçin Yaratıldık?
Bugün neler öğreneceğiz?
REHBERLİK SERVİSİ.
Bugün neler öğreneceğiz?
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
Bugün neler öğreneceğiz?
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Nazlı ÖZTÜRK.
Bugün neler öğreneceğiz?
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
GÜDÜLENME-MOTİVASYON
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Otokontrol Öz denetimli
KUR’AN VE SÜNNETULLAH(TARİH YASALARI)
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Ünite Konuları için tıklayınız
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Nitel Araştırmalar.
8. SINIF 1. ÜNİTE KADER İNANCI.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
Annesini Arayan Kardan Adam
ALLAH İNANCI 5. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI

Ayetlerden hangi sonuçları çıkartabiliriz? 4 5.1.4. Allah (C. C.) Görür ve İşitir “…O, karada ve denizde ne varsa bilir; O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O, yerin karanlıklarındaki tek bir taneyi bile bilir…” En’âm suresi, 59. ayetİ Ayetlerden hangi sonuçları çıkartabiliriz?

Yukarıdaki cümleyi uygun bir şekilde tamamlayalım GÜCÜ YETER ALLAH HER ŞEYİ ….……………. BİLİR DUYAR GÖRÜR Yukarıdaki cümleyi uygun bir şekilde tamamlayalım ALLAH

Parçaya göre gelen soruların cevaplarını defterimize yazalım? Allah (c.c.), her şeyi gören, işiten ve bilendir. Her şeyden en küçük ayrıntısına kadar haberdardır. Yüce Allah’ın işitmesi ve görmesi, yaratılmış varlıklardaki kulak, göz gibi organlar yoluyla değildir. Her şeyi kolaylıkla yaratan Yüce Allah için görmek, duymak ve bilmek de kolaydır. Biz insanlar da görür ve işitiriz. Aydınlıkta ve gözümüzün önünde olan yerleri görebiliriz. Ancak sadece belli sınırlarda olan sesleri duyabiliriz. Bilgimiz ise gördüğümüz, duyduğumuz ve düşündüklerimizle sınırlıdır. Ancak Allah (c.c.) için böyle bir sınırlandırma yoktur. O her şeyi işitir, görür ve bilir. Yüce Allah sonsuz bilgi sahibidir. O’nun bilgisi kusursuzdur. Allah (c.c.) geçmişteki, şu andaki ve gelecekteki durumlarımızı çok iyi bilir. Parçaya göre gelen soruların cevaplarını defterimize yazalım?

3 1 2 Yüce Allah’ın görmesi ve işitmesinde bir zaman sınırı var mıdır? Yüce Allah’ın görmesi ve işitmesi günlük hayatımıza nasıl yansımalı? Yüce Allah’ın görmesi ve işitmesiyle insanın görmesi ve işitmesi arasında ne gibi farklılıklar vardır? Parçaya göre soruların cevaplarını defterimize yazalım? 2 1 3

Videoya göre doğru olanları işaretleyelim Doğru yanlış 1 D Y Videonun başlığı doğruluk ve dürüstlük olabilir. 2 Hikaye göre Allah her yerde bizi görmektedir. D Y Videoda çocuklar öğretmenlerin anlattıklarını tam kavrayamamışlar. 3 D Y 4 D Y Videoda ana mesajı Allah’ın her şeyi bilmesi ve görmesidir. 5 Öğrencilerin not bırakmaları yanlış bir davranıştır. D Y 6 Videodaki öğrencileri davranışları örnek birer davranıştır. D Y

Allah’ın görmesi ve işitmesi İşitmesi, bilmesi ve görmesi sonsuz olan, evrenin tek sahibi Yüce Allah bizlere şah damarımızdan daha yakındır. Allah (c.c.) her an bizimledir. O’na her dua ettiğimizde bizi duyar. Nerede olursak olalım yaptığımız her şeyi görür. İçimizden geçirdiklerimizi bilir. Düşündüklerimizden haberdardır. Bu durum bizi davranışlarımıza ve sözlerimize özen göstermeye yöneltir. Böylelikle Allah’ın (c.c.) her şeyi biliyor ve görüyor olması bizi kötülüklerden uzaklaştırır. İyi ve güzel ahlaklı olmamızı sağlar. Allah’ın görmesi ve işitmesi Parçanın bize vermek istediği mesajlar nelerdir? Maddeler halinde söyleyelim.

“Allah, karada ve denizde ne varsa bilir; O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O, yerin karanlıklarındaki tek bir taneyi bile bilir.» (En’âm suresi, 59. ayet) “Bilmez misin, Allah gökte ve yerde olan her şeyi bilir. …Her şeyi bilmek Allah için pek kolaydır. ” Hac Suresi 70. ayet Verilen ayetlere göre doğru olan ifadelerin yanına yanlış olanların yanına koyalım ✔ X İnsanlardan bazılarının Allah’ın bazı şeyleri bilmediği sanıyorlar. X Allah her şeyi bilir. ✔ Ayette Allah’ın İlim sıfat geçmektedir. ✔ Bazı şeyleri gizli yapabiliriz. X Evrende olan her şey Allah’ın bilgisiyle olur. ✔ Hiçbir şey Allah’tan gizlenemez. ✔ Yaptığımız her şey Allah tarafından bilindiği için günahlardan uzak durmamız gerekir. ✔

YÜCE ALLAH’IN (C.C.) BAZI SIFATLARI 1 2 3 4 İLİM SEMİ BASAR KADİR YÜCE ALLAH’IN (C.C.) BAZI SIFATLARI

SEMİ BASAR İLİM KADİR YÜCE ALLAH’IN (C.C.) BAZI SIFATLARI Allah’ın (c.c.) her şeyi işitmesi SEMİ Allah’ın (c.c) her şeyi görmesi BASAR Allah’ın (c.c) her şeyi bilmesi İLİM Allah’ın (c.c.) her şeye gücü yetmesi KADİR

AYETTEKİ SIFATI BULALIM 1 “Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınız görür.” (2 / Bakara Suresi, 110. ayet) “Bilmez misin ki kuşkusuz Allah gökte ve yerde ne varsa hepsini bilir.” (Hac suresi, 70. ayet) BASAR ✔ BASAR X SEMİ X SEMİ X İLİM X İLİM ✔

2 Eşleştirelim TİĞ SEMİ KADİR BASAR İLİM Allah’ın (c.c) her şeyi bilmesi SEMİ Allah’ın (c.c) her şeyi görmesi KADİR BASAR Allah’ın (c.c) her şeye gücü yetmesi İLİM Allah’ın (c.c) her şeyi işitmesi Eşleştirelim

3 Allah’ın (c.c) her şeyi görmesi: _____ Bir sor bir cevap BASAR Semi Cevaplar için uygun kelimeye tıklayınız Kadir Semi Semi İlim İlim Kadir Basar

4 Allah’ın (c.c) her şeyi işitmesi: _____ Bir sor bir cevap SEMİ Cevaplar için uygun kelimeye tıklayınız Semi İlim İlim Basar Basar Kadir Kadir

Ders alıcı bir olay Hz. Ömer (r.a) hilafeti döneminde, bir gün sabaha karşı Medine sokaklarında dolaşırken, evin birinden bir anne ve kızın tartışmalarını duyar. Anne, kızına; “Şu süte biraz su karıştır” değer. kız annesine; “Halife Ömer süte su karıştırmayı yasakladı.” diye cevap verir. Annesi; “O şimdi nereden duyacak?” deyince, kız; “ anne anne Halife Ömer görmese de, onu Rabbi görmüyor mu? Hz. Ömer’den gizlesek bile Allah’tan bunu nasıl gizleriz ki?” der.

Olaya göre cevapları defterimize yazalım Olayın ana konusuna uygun bir slogan bulalım. Olayın başlığı ne olabilir? Olayda kimin davranışı yanlıştır? Neden? Olayda Allah’ın hangi sıfatlarına dikkat çekilmiştir? Olayın ana konusu nedir? Olayın mesajına uygun bir ayet bulunuz. 6 1 5 2 3 4

Verilen kelimeleri düzeltelim Kelimelerin üzerine tıklayınız 1 2 3 4 ESİM İMLİ ARİDK SEMİ BASAR SRAAB İLİM KADİR 5 7 8 6 LHALA İTİRİŞ İŞİTİR GÖRÜR ÖRRÜG LRİBİ BİLİR ALLAH

A x B x C D x Her şeyi duyduğuna Söylediğimiz her sözü bildiğine ✔ • “Rabbim, yerdeki ve gökteki her sözü bilir. O hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Enbiya suresi, 4. ayet) • “Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” (Bakara suresi, 110.ayet) 1. Bu ayetlerde Allah ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? Doğru cevabı tıklayınız A x Her şeyi duyduğuna B x Söylediğimiz her sözü bildiğine C ✔ Her şeyin yaratıcısı olduğuna D x Yaptığımız her şeyi gördüğüne

2. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? x Allah (c.c.) her şeyin yaratıcısıdır. B x Allah’ın (c.c.) her şeye gücü yeter. C x Allah (c.c.) yaptığımız her şeyi bilir. D ✔ Evrendeki varlıklar tesadüfen oluşmuştur.

“Allah gökleri gördüğünüz gibi direksiz yarattı “Allah gökleri gördüğünüz gibi direksiz yarattı. Yeryüzüne de sizi sarsmasın diye sabit dağlar yerleştirdi ve orada her türlü canlıyı yaydı.” (Lokman suresi, 10. ayet) 3. Bu ayetten çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir? A x Hiçbir şey Allah’tan gizli kalmaz. B ✔ Allah her şeye gücü yeter. C x En güzel isimler Allah’ındır. D x Allah her şeyi işitir ve görür.

ALLAH HER ŞEYİ ___________ __ VE _________ 4. Parçadaki verilen resimlerin yerine sırasıyla Allah'ın hangi sıfatları gelmeli? C ✔ Semi-Basar B x Basar-Semi A x İlim-Semi D x Kadir-Semi

Allah’ın yapılan her şeyi görüp bilmesi insan davranışlarını nasıl etkiler? 5. Bu sorunun en uygun cevabı aşağıdakilerden hangisidir? A x İnsanı çevresine karşı duyarsız davranmaya iter. B x İnsanın daha çok hata yapmasına neden olur. C x İnsanların tövbe etmesini sağlar. D ✔ İnsanın günahlardan uzak durmayı sağlar.

Y Y Y Y Y Y D D D D D D 1 2 3 4 5 6 Doğru yanlış Allah’ın her şeyi bilmesi sıfatına İlim denir. 2 Allah’ın bir ve tek olmasına, Allah’ın birliğine tevhit denir. D Y Allah bizlere şah damarımızdan daha yakın ve Allah (c.c.) her an bizimledir. 3 D Y Yüce Allah’ın işitmesi ve görmesi, yaratılmış varlıklardaki kulak, göz gibi organlar yoluyla değildir. 4 D Y 5 D Y Allah’ın her şeyi görmesine Semi denir. Allah (c.c.) gökteki ve yerdeki her şeyi en ince ayrıntısına kadar bilir. 6 D Y Bitir

MUSTAFA YILDIRIM/DKAB ÖĞRETMENİ Sunumları izinsiz paylaşmayınız. HAZIRLAYAN MUSTAFA YILDIRIM/DKAB ÖĞRETMENİ Eğitim amaçlı sunumlar üzerinde değişiklik yapıp kullanabilirsiniz. Sunumları izinsiz paylaşmayınız.