Laktasyon Memenin Yapısı Sütün Sentezi, Salgılanması ve İndirilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
Mastarlar.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
Boşaltım sistemi.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
BESLENME VE DİYETETİKTE
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Doğum Öncesi Gelişim.
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
HAZIRLAYAN MURAT KOÇAK NO :
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Laktasyon Memenin Yapısı Sütün Sentezi, Salgılanması ve İndirilmesi Sütün Memeden Boşaltılması Buzağının emmesi Elle Sağım Makineli Sağım Süt Kompozisyonunu Etkileyen Faktörler Memede Görülen Yetiştirme Hastalıkları Laktasyonun Seyri Süt Verimini Etkileyen Faktörler Süt Veriminin Standardizasyonu Sürü İdaresi İTY İBY Servis Periyodu Buzağılama aralığı

Memenin İnternal Yapısı Memenin Yapısı Meme 4 ayrı loptan oluşur. Her biri bir meme başı ile dışarıya açılır. Meme başı uzunlukları ortalama 6-7 cm, çapları 2.5-3.0 cm kadardır. Meme lopları orta bir çizgi ile sağ ve sol yarıma ayrılır. Meme önde karın duvarına arkadan subpelvik tendoya sağlam bir şekilde bağlanmıştır. Sağımdan sonra pörsüyen meme süt yapımı ve verimi için en uygundur. Sütün yaklaşık %60’ı arka yarıda, %40’ı ön yarıda üretilir. Memenin İnternal Yapısı Sekretorik doku üzüm salkımına benzer, milyonlarca alveol (cm3 te 75 000) Alveoller iç cidarı epitel hücrelerle çevrilidir ve süt sentezler Bir grup alveol lobulleri oluşturur. Her bir alveol kanallarla meme sisternine sütü taşırlar. Sisterne (sarnıç) tüm süt kanalları açılır, kapasitesi 1 kg kadardır. Meme başı deliği sfinkter kaslarıyla sütün dışarı akışını engeller Memenin iç yapısı

Memenin Askıları

Sarkık meme

Memenin Dolaşım Sistemi Sütün sentezlendiği alveollerin etrafı çok zengin kan ve lenf damarlarıyla çevrelenmiştir. Sentez için kandan hammaddelerin alınması gerekir. Bunun için memenin dolaşım sistemi güçlü damar ağlarıyla örülüdür. 1 litre süt üretimi için yaklaşık 300-500 litre kanın memeden sirküle olduğu tahmin edilmektedir.

Sütün Sentezi Sütün Salgılanması Sütün İndirilmesi Sütün Çekilmesi

Kontrakte Olmuş Bir Alveol

Sağım Buzağının emmesiyle, Elle sağılarak, Makine ile sağılarak. Sütün memeden dışarı alınmasına sağım denir ve süt üç yolla dışarı alınır. Buzağının emmesiyle, Elle sağılarak, Makine ile sağılarak. Makineli Sağımın Elle Sağıma Üstünlükleri Sağım Makinesinin Unsurları Sağım Tesisleri Kovaya Sağım Yapan Tesisler Boruya Sağım Yapan Tesisler Sağımın Uygulanışı Sağımı Etkileyen Makinesel Faktörler

Tekme önleyici

Makine ile Sağım

Seyyar Güğüme Sağım Yapan Makine

Sağım Aşamasında

Üç Lob Sağımda

Balık Sırtı Sağım Sistemi

Sağımdaki İnekler

Sağımı Tamamlanmış ve Sağılanlar

Süt Toplama Tankı

Kaliteli Süt Üretimi Kaliteli süt demek; içerisinde fiziki bir kirlenme olmaması, hastalık etkeni taşımaması, bakteri sayısının düşük olması, tat ve lezzetinin iyi olması, ahır, yem, ilaç, vb. kokuların bulunmaması, kimyasal kalıntıların olmaması demektir. Süt çok çabuk bozulabilen, çevresindeki kokuları kolayca çekebilen, rengi beyaz olduğu için her türlü pisliği gösteren bir maddedir. Bu nedenle sütün kalitesi bir çok faktör tarafından etkilenmektedir. Kaliteli süt, sağlıklı ineklerden, sağlıklı sağımcılardan, temiz kova ve kapların kullanılmasından, sütün hızla ahırdan uzaklaştırılmasından, süzülmesinden ve hızla soğutulmasından elde edilebilir. Sıcaklık Artış Oranı 4 OC Yok 10 OC 5 misli 15 OC 15 misli 21 OC 700 misli 27 OC 3000 misli

Süt Kompozisyonunu Etkiyen Faktörler Laktasyon Süresince Yağ, Protein ve Laktoz’un Değişimi

Hafif Ödemli Bir Meme Memede Görülen Yetiştirme Hastalıkları Meme Ödemi (Fizyolojik) Mastitis Hafif Ödemli Bir Meme

Akut Meme Ödemi

Mastitis Mastitis, meme dokusunun mekanik, kimyasal veya bakteriyel yangısıdır. Mastitis; süt veriminin, kalitesinin düşmesine, masrafların ve işçiliğin artmasına neden olur. Ayıklamaların önemli nedenlerinden birisidir. Bu nedenlerle süt endüstrisini çok yönlü zarara sokar. Mastitis nedeniyle inek başına yıllık kaybın 200 $ a kadar çıktığı bildirilmektedir. Vakaların % 25’ini klinik vakalar, % 75’ini subklinik vakalar oluşturur. Mastitisin Semptomları Subklinik Mastitis Klinik Mastitis Mastitisin Teşhisi California Mastitis Testi Somatik Hücre Sayımı Mastitis Kontrol Programları

CMT Test Kabı, Ayıracı ve Uygulanışı

Normal renkte meme başı

Kızarık Meme Başları

Morarmış Meme Başları

Meme Başında Peteşiler

Açık Orificium

Laktasyonun Başlaması Laktasyonun Seyri Buzağılama ile birlikte memeden kolostrum salgılanmaya başlar. 4-5. günden itibaren ise normal süt salgılanır. Süt salgılanması çeşitli faktörlerin etkisi altında uzun bir süre devam eder ki bu döneme Laktasyon adı verilir. Laktasyonun Başlaması Laktasyonun Seyri Günlük süt verimi laktasyonun ilk haftalarında artar. Yaklaşık 6. haftada pik yapar. Bundan sonra laktasyonun sonuna kadar mütemadiyen düşer. Süt veriminin laktasyon boyunca izlediği seyri tanımlayan grafiğe “normal laktasyon eğrisi” denir. Normal laktasyon süresi 305 gündür(10ay). Bir inek 10 ay sağımda 2 ay kurudadır. Persistans

Süt Verimini Etkileyen Faktörler 1- Genetik Yapı 2-Kuru Dönem 3- Östrus ve Gebelik 4- Doğum Mevsimi 5- Canlı Ağırlık 6- Beslenme 7- Sıcaklık Sıcaklık Stresini Azaltmak için Pratik Yollar 8- Buzağılama Yaşı ve Sayısı 9- Sağım Tekniği 10- Sağım Aralıkları ve Sayısı 11- Buzağılama Aralığı 12- Hastalıklar

Niçin Kuru Dönem? Memenin involusyonu için Kuruya çıkarmanı esas nedeni sekretorik dokunun yenilenmesine izin verilmesidir. Sekretorik hücreler absorbe olur ve yenileri şekillenir (6 hafta). Fötal gelişim için Gebeliğin son iki ayında fötus doğum ağırlığının % 60’ını kazanır. İnek te, günlük 750 gram kadar canlı ağırlık kazanır. Vücut rezervlerinin yenilenmesi için Kuru dönemde mineral rezervleri daha kolay tamamlanır. İnek zayıf ise kuru dönemde 25 kg’dan fazla olmamak üzere ağırlık kazandırılabilir. Yem enerjisini vücut rezervlerine dönüştürme oranı düşüktür. Bu nedenle ineğe kondisyon kazandırmak için besleme kuru dönem öncesi yapılmalıdır. Sütün salgılanması ile ilgili organların dinlenmesi için Kronik mastitislerin tedavisi için İneğin laktasyon stresinden az da olsa kurtulması için

Kuruya çıkarma metodları Laktasyonun 300.gününde veya gebeliğin 220. günündeki tüm inekler kuruya çıkarılır. Süt verimi 4 lt’nin aşağısına düşen her inek kuruya ayrılır. Vücut kondisyon skoru 8 skala üzerinden 3.5 ve altına düşen her inek kuruya ayrılır. Sağımın zararda olduğu değerlendirildiğinde önceden belirlenen bir tarihte tüm sürü kuruya çıkartılır. Kuruya çıkarma işlemi Süt verimi 10 kg’ın altında olan inekler belirlenen tarihte bir anda kuruya çıkarılabilir. Uygulanması kolay bir yöntemdir. 10 kg’ın üzerinde süt veren ineklerin kesif yem ve su tüketimleri kısıtlanarak, verimleri 10 kg’ın altına düşürülür. Sağım sayısı azaltılarak (aralıklı) süt yapım hızı azaltılır. Bu yöntemde iş gücü artar ve kuruya çıkarma süresi uzar.

Süt Veriminin Standardize Edilmesi Ayıklamalar ve seleksiyonda her bireye eşit şans verilmelidir. Bu nedenle ineklerin verim kayıtları etkileri hesaplanabilir faktörlere göre düzeltilir yani standart hale getirilir. En yaygın kullanılan düzeltme faktörü 2 X 305 EÇ dir. Süt verimini düzeltmek için katsayıları geliştirilmiş bazı faktörler şunlardır: Yaş, Laktasyon süresi, Sağım sayısı ve aralığı, Yağ oranı.

Yaşa Göre Süt Veriminin Düzeltilmesi Örnek; 4 Baş Kb Esmer İneğinin 1993 Yılındaki 305 Günlük Süt Verimleri ve Yaşa göre Düzeltilen Süt Verimleri İnek Yaşı Süt Verimi (kg) Düzeltme Katsayısı Düzeltilmiş Süt Verimi(kg) A 3 2684 1.40 3757 B 4 2920 1.26 3679 C 6 3443 1.05 3615 D 7 3428 1.00

Laktasyon Süresine Göre Süt Veriminin Düzeltilmesi İnek Laktasyon Süresi(gün) Süt Verimi (kg) Düzeltme Katsayısı Düzeltilmiş Süt Verimi(kg) A 360 6500 0.87 5655 B 330 6000 0.94 5640 C 170 4000 1.48 5920 D 250 4200 Normal Kuru

Sağım Sayısına Göre Süt Veriminin Düzeltilmesi Örnek; Farklı sürelerde, günde 3 kez sağılan, 3 yaşındaki 5 ineğin, süt verimlerinin günde 2 sağıma göre düzeltilmesi İnek 3 kez sağılan gün sayısı Laktasyon Verimi(kg) Düzeltme Katsayısı Düzeltilmiş Süt Verimi(kg) I 45 5500 0.98 5390 II 60 5700 0.97 5530 III 100 6500 0.94 6110 IV 120 5600 0.93 5210 V 150 6600 0.92 6070

Süt Sığırcılığında Başlıca Olaylar Serisi Üreme Döngüsü Buzağılama Buzağılama 85 gün 280 gün ---------------------------------------------------------------- Gebelik Servis Periyodu Laktasyon Döngüsü Buzağılama Buzağılama 305 gün laktasyon Kuru Dönem 60 gün ----------------------------------------------------------------- 40 Süt kg/gün 20 Laktasyon Eğrisi 10 30 60 90 305 Kuru Dönem Doğumdan sonra geçen zaman

Başarılı Bir Süt Sığırcılığının Gerekleri Yüksek Süt Verimine Sahip İnekler Her Zaman İyi Kaliteli Kaba Yem İyi Bir Management İyi Bir Besleme Maliyetlerin Azaltılması İşgücünün Azaltılması Kaynakların Optimum Kullanımı İyi Bir Fiyatla Taze Süt Satma İmkanı Kaliteli Damızlık Boğa Kullanımı

Management Problemlerinin Giderilmesi Kaliteli kaba yem ve temiz içme suyu her zaman olmalı İnekler, düzenli olarak kondisyon değerlendirmesine tabi tutulmalı Üreme performansı sık sık değerlendirilmeli, Düvelerin büyümeleri ırk standartlarıyla karşılaştırılarak takip edilmeli Sürü sağlığı her ay kontrol edilmeli SCC sayısı 50.000’den az olmalı Mastitis insidansı az olmalı Yemleme bilimsel olmalı Çeşitli verimler düzenli aralıklarla kontrol edilmeli Kayıtlar kolay olmalı, dublikasyonlar engellenmeli, önemli bilgilere kolay ulaşılmalı