9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Tarafım, Tarafsın, Taraf -
Advertisements

Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve
SÖZLEŞMEYE AYKIRILIKTAN DOĞAN BORÇLAR VE SORUMLULUK
İLAMSIZ İCRA Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
HUKUKSAL SÜREÇ Anayasamızın 60. maddesi sosyal güvenlik konusunda kesin hüküm getirmiştir. Anayasa Madde 60: “ Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
Stj.Av.Abdullatif Ağgürbüz
Candaş İLGÜN YARGITAY ÜYESİ.
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
AA1. Ölüm ve bedensel zarar
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA
Ticari İş ve Ticari Yargı
İCRA HUKUKUNDA TARAFLAR
TAM YARGI DAVALARI.
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA-18
9. HAFTA TURİSTİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 17
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU
İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARININ HUKUKİ SONUÇLARI
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe İşlemleri Daire Başkanlığı
Sözleşmenin hükümsüzlüğü
İCRA TAKİBİ TARAFLARI VE TAKİP YOLU DEĞİŞİKLİĞİ
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Edit the text with your own short phrases. The animation is already done for you; just copy and paste the slide into your existing presentation. İş Sağlığı.
Banka Ticari Kredi Sözleşmelerinden Kaynaklanan İtirazın İptali ve Menfi Tespit Davalarında Uygulamaya İlişkin Sorunlar.
HEKİM HASTA İLİŞKİSİNİN HUKUKİ BOYUTU
1. Aşağıdakilerden hangisi iddia veya savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında değildir?   a) Dosyadan anlaşılamayan itirazların.
HAKSIZ REKABET. HAKSIZ REKABET NED İ R HAKSIZ REKABET, T İ CARET HUKUKUNDA B İ R K İ Ş İ YA DA KURUMUN B İ R D İĞ ER ÜZER İ NDE HERHANG İ B İ R ALANDA.
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER-II
NİŞANLILIK NİŞANLILIK KAVRAMI VE NİŞANLANMA NİŞANLILIĞIN HÜKÜMLERİ
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER-II
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR
BORÇLAR HUKUKU.
LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARI DİKKAT
REKABET KURULU’NUN BİR KISIM BANKALAR HAKKINDA VERDİĞİ İDARİ PARA CEZASININ ÖZEL HUKUK SORUMLULUĞU ÜZERİNE ETKİLERİ Av.İbrahim Murat Haznedar.
T. C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/2-813 K. 2016/157 T
İdari Davaların Açılması
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI
T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2016/1620 K. 2016/9490 T
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Kişiler Hukuku-13. Hafta.
İŞ MAHKEMELERİ.
MEDENİ HUKUKTA SORUMLULUK
DÜRÜSTLÜK KURALI-GENEL OLARAK
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Çok tehlikeli sınıfta yer ve ondan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işverenlerin ödediği işsizlik sigortası primi 3 yıl süreyle %2’den %1’e düşürülmüştür.
Bağlama Kuralları Gösterici hukuk kurallarıdır
5. ZAMANAŞIMI a) Zamanaşımının şartları aa) Zamanaşımına tâbi bir alacak olmalıdır bb) Zamanaşımı süresi geçmiş olmalıdır cc) Sürenin hesaplanması aaa)
V. SEÇİMLİK BORÇLARIN İFASI 1. Kavram 2
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
ZararIn Ve TazminatIn HesaplanmasI
Zorunluluk hali Şartları Hüküm ve sonuçları
Sunum transkripti:

9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU 4. HD. T. 26.12.2002, E. 2002/13935, K. 2002/14697 Taraflar arasındaki uyuşmazlıkta dava konusu edilen haberin gerçek olduğu, gerçek bir olayı okuyucularına duyuran basının sorumlu tutulamayacağı benimsenmelidir.

Müteselsil Sorumluluk I. TANIM II.MÜTESELSİL SORUMLULUĞU DOĞURAN SEBEPLER 1)Birden çok kişinin kusursuz sorumluluğa dayanan tazminat yükümlülüğü b)Birden çok kişinin sözleşme sorumluluğuna dayanan tazminat yükümlülüğü 2.Birden çok kişinin aynı zarardan çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu olması 3.Dış ilişki müteselsil sorumluluk ilkesi 4.İç ilişki (zarar verenlerin birbirine karşı rücu ilişkisi) a)Müteselsil sorumluların aynı zarara aynı tür sebeple birlikte neden olmaları halinde uygulanacak rücu düzeni b)Çeşitli sebeplerden doğan müteselsil sorumlulukta rücu düzeni

HGK. T. 28.07.2007, E. 2007/7-867, K. 2007/890 Dava, hukuki niteliği ve içeriği açısından tacir ya da tacir sayılan taraflar arasında haksız fiilden kaynaklanan rücu alacağının tahsili talebine ilişkindir. Müteselsil sorumluluk ancak kanundan ya da sözleşmeden doğar. Müteselsil sorumluluk halinde zarar gören zararının tamamını ya da bir kısmını müteselsil borçlulardan herhangi birinden veya tümünden isteyebilir. Dosya kapsamından davacının, dava dışı şirkete ödediği bedel nedeniyle eldeki rücuan tazminat davasını açtığı, davalıların müteselsil sorumlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında ödenen bedelin davalılardan müteselsilen tahsiline karar verilmesi usul ve yasaya uygundur.

34. Ceza Hukuku İle MedenÎ Hukuk ArasIndakİ İlİŞKİ 35 34. Ceza Hukuku İle MedenÎ Hukuk ArasIndakİ İlİŞKİ 35. TazmİNAt Talebİnİn ZamanaşImI I.İKİ YILLIK NİSPÎ SÜRE II.ON YILLIK MUTLAK SÜRE III.CEZA ZAMANAŞIMI (OLAĞANÜSTÜ) SÜRESİ IV.ZARAR GÖRENİN DAİMİ DEF’İ HAKKI V-RÜCU İSTEMİNİN TÂBİ OLDUĞU ZAMANAŞIMI 1)Genel olarak a)İki yıllık süre b)On yıllık süre

HGK. T. 5.6.2015, E. 2014/17-2198, K. 2015/1495 Dava trafik kazası nedeni ile destekten yoksun kalma tazminatı istemine ilişkindir. Somut olayda, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun varlığının sabit olduğundan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 109/2. maddesi uyarınca ceza zamanaşımının uygulanması gerekmektedir ve kazaya neden olan kişi hakkında ölümü nedeniyle bir ceza davasının açılmamış olması, uzamış ceza zamanaşımının uygulanmasına engel değildir. Buna göre davacının desteğinin tam kusuru ile neden olduğu ve kendisinin ölümü ile sonuçlanan trafik kazasının aynı zamanda 5237 sayılı TCK'nun 179/2. maddesinde düzenlenen ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma olarak tanımlanan cezayı gerektiren eylem niteliğinde bulunması; bu eylemle ilgili ceza davasının TCK'nun 66/1-e maddesi uyarınca sekiz yıllık zamanaşımı süresine tabi olması; 2918 sayılı KTK'nun 109/2 maddesi uyarınca bu sürenin görülmekte olan maddi tazminat davası için de geçerli olması; davanın olay tarihi üzerinden sekiz yıl geçmeden açılmış olması karşısında, somut olayda zamanaşımının gerçekleşmediği açıktır. Bu hale göre zamanaşımı süresinin dolmadığı dikkate alınmak suretiyle işin esasına girilip, tarafların delilleri toplanıp, sonucuna göre bir karar vermek gerekirken yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiştir.