Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Advertisements

Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Makale Sunumu Ayşe GÖKMEN Ankara
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
TOTAL DİZ ARTROPLASTİSİ UYGULANAN HASTALARDA PREOPERATİF PROPRİOSEPSİYON EĞİTİMİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Osteoartrit Osteoartroz Dejeneratif Eklem Hastalığı
BEL veDİZ AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
DİZ AĞRISI VE SIRTTA TUTUKLUK OLAN HASTA AYIRICI TANISI
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
HEMİPLEJİK HASTADA GÖRÜLEN DİĞER PROBLEMLER
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
LİTERATÜR: 1-Stroet MA,Schreurs BW,Open Lateral clavicle resection in acromioclaviculer osteoarthritis:favourable results after 1 year Ned Tijdschr Geneeskd.
TERAPÖTİK EGZERSİZLER
KARDİYAK REHABİLİTASYON
HUMERUS ÜST UÇ KIRIĞI REHABİLİTASYONU
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
Hiperlipidemi Tedavisinde Güncel Yaklaşım: Hangi Hastaya. Hangi ilaç
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Özge Buket Cesim*, Orkun Tahir Aran*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
Figüre 1. Anket ve sonuçları
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Balneoterapi uygulama
Radyoiyot tedavisinin yan etkileri
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
DEJENERATİF EKLEM HASTALIKLARI
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
Diz osteoartriti tedavisinde BMAC (Kemik iliği aspirasyon konsantresi) ve PRP (plateletten zengin plazma) kombinasyonunun etkinliği: Olgu serisi
OSTEOARTRİTE BAĞLI KRONİK REFRAKTER DİZ AĞRISINDA GENİKÜLER SİNİRLERE “KONVANSİYONEL RADYOFREKANS ABLASYON UYGULAMASI”NIN ORTA-UZUN DÖNEM ETKİNLİĞİ.
Kronik kalça ağrısında obturator ve femoral sinirlerin artiküler dallarına pulse radyofrekans uygulamaları: vaka serisi Birzat Emre Gölboyu, Fahrettin.
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *
LOMBER RADİKÜLER AĞRIDA MULTİFONKSİYONEL EPİDURAL ELEKTROD İLE PULSE RADYOFREKANS İŞLEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçenur Güldüren,
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

Diz osteoartriti olan hastalarda balneoterapinin etkinliğinin değerlendirilmesi Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2 1Afyonkarahisar Dr. Halil İbrahim Özsoy Bolvadin Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği, Afyon, Türkiye 2Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Afyon, Türkiye

Giriş ve amaç Diz osteoartriti, yaşla birlikte sıklığı artan, ağrı ve fonksiyonel kayba neden olan dejeneratif bir romatizmal hastalıktır. Balneoterapi, romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan non-invaziv bir modalitedir. Bu çalışmada diz osteoartriti olan hastalarda fizik tedavi programıyla kombine edilen balneoterapinin ağrı, fonksiyonel durum ve kas gücü üzerine olan etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç-Yöntem Kasım 2016 – Ocak 2017 tarihleri arasında, Diz ağrısı nedeniyle başvuran ; Ayrıntılı anamnez, Amerikan Romatoloji Derneği(ACR) kriterlerine göre unilateral ve/veya bilateral primer diz osteoartriti tanısı konulan Kellgren-Lawrence radyolojik evrelemesi I-II-III olan 35-75 yaş arası hastalar dahil edildi.

Dışlanma kriterleri İltihabi eklem hastalığı Aktif sinovit Dize travma veya cerrahi öyküsü Son 3 ay içinde intraartikuler enjeksiyon yapılan Egzersiz yapmasını engelleyecek veya kas güçsüzlüğü yapabilecek hastalık İleri kardiyovasküler hastalık ve periferik vasküler hastalığı Gebelik Malignite İleri kognitif fonksiyon bozukluğu varlığı Organ yetmezliği Aktif enfeksiyon Açık yara veya su içine girmesine engel olabilecek cilt lezyonu

Diz osteoartriti olan, 36 ile 75 (ort Diz osteoartriti olan, 36 ile 75 (ort. 56,95 ± 8,57) yaşlarında, toplam 60 (26 erkek, 34 kadın) , -Balneoterapi grubu (n=30) -Kontrol grubu (n=30) olarak rastgele iki gruba ayrıldı Demografik verileri kaydedildi.

Her iki grubun semptomatik dizlerine yönelik; Sıcak paket 20’, TENS(Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu) 20’(80 Hz), Terapötik ultrason 5’ (1,5 w/cm²) Diz egzersizleri - Haftada 5 gün toplam 15 seans uygulandı(konvansiyonel fizik tedavi programı).

Balneoterapi grubuna ; konvansiyonel fizik tedavi + termomineralli havuzlarda banyo tedavisi (haftada 5 gün, toplam 15 seans ve 20’şer dakika) Kontrol grubuna ise yalnızca konvansiyonel fizik tedavi programı uygulandı.

Tedavi öncesi ve tedavi sonrasında; Görsel ağrı ölçeği(VAS), Diz EHA(Eklem hareket açıklığı), WOMAC(Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi), İzokinetik dinamometre ile 90 derece/saniye ve 150 derece/saniye açısal hızlarda konsantrik diz fleksor ve diz ekstensör tepe tork değerleri Tedavi öncesinde biyoelektrik impedans analiz yöntemi ile VKİ(Vücut kitle indeksi), vücut yağ oranı, vücut kas kitlesi, vücut kas yüzdesi ve yağsız vücut kitlesi hesaplandı. 

Bulgular Tedavi öncesi değerlendirmede; Grupların ; Demografik özellikleri, Biyoelektrik impedans analizleri, Radyolojik evreleri, VAS, WOMAC, Diz EHA ve izokinetik kas gücü ölçüm parametreleri birbiriyle benzerdi.

Tedavi sonrasında yapılan değerlendirmede; Her iki grupta istatistiksel olarak; - VAS ve WOMAC skorlarında anlamlı azalma, - İzokinetik kas gücü ölçümlerinde tüm açı ve hızlarda anlamlı olarak artış, - Kontrol grubunda diz EHA’da anlamlı artış mevcuttu.

Grupların tedavi sonrasındaki değerlerinin karşılaştırılmasında; VAS, WOMAC ağrı ve WOMAC tutukluk değerlerinde balneoterapi grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı azalma mevcuttu.

Grupların tedavi sonrasında yüzde değişimlerinin karşılaştırılmasında; - VAS, WOMAC ağrı, WOMAC tutukluk, WOMAC fonksiyon ve WOMAC total skorları balneoterapi grubunda istatistiksel olarak daha fazla azaldı, - İzokinetik kas gücü ölçümlerinde ise anlamlı farklılık saptanmadı.

Gruplar arası verilerin yüzde değişim oranlarının karşılaştırılması   Balneoterapi grubu ( Ort±SD ) Kontrol grubu P VAS -55,1± 21,6 -43,6±27,6 0,047* EHA 0,54±4,6 1,6±6,2 0,030* WOMAC AĞRI -47,3±34,1 -26,2±27,4 0,002* WOMAC TUTUKLUK -62,4±40,9 -36,3±35,7 0,004* WOMAC FONKSİYON -43,1±21,4 -22,7±26,1 0,001* WOMAC TOTAL -45,4±18,7 - 24,4±23,2 <0,001* 90°/sn fleksör(hamstring) PT 36,7±61,0 33,2±72,5 0,947 90°/sn ekstansör(kuadriseps) PT 46,6±108,7 30±71,5 0,097 150°/sn fleksör(hamstring) PT 43,2±83,2 42,8±103,3 0,618 150°/sn ekstansör(kuadriseps) PT 58,4±102,2 42,3±111,1 0,647

Sonuç Diz osteoartriti olan hastalarda konvansiyonel fizik tedavi programı ile kombine uygulanan balneoterapi, ağrıyı azaltmada ve fiziksel fonksiyonu arttırmada tek başına uygulanan konvansiyonel fizik tedavi programına kıyasla erken dönemde oldukça etkilidir.

Teşekkürler …