Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ

2 OSTEOARTRİT NEDİR? Osteoartrit eklem kıkırdağını, yanı sıra ligamanları ve altındaki kemiği etkileyen dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Bu yapılardaki bozulma zamanla ağrı ve eklem hareketlerinde kısıtlanmaya neden olmaktadır. Bu nedenle, bir organ yetmezliği olarak da tanımlanmaktadır.

3 OSTEOARTRİT NEDİR? Eklem yapısı, genetik, lokal enflamasyon, mekanik güçler ile hücresel ve biyomekanik süreç gibi bir çok faktörün etkileşimiyle oluştuğu düşünülmekte. Osteoartrit en sık görülen eklem hastalığı.

4 OSTEOARTRİT GÖRÜLME SIKLIĞI?
Gelişmekte olan ülkelerde engelliliğe en sık neden olan on hastalıktan biri. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre tüm dünyada 65 yaş üstü erişkinlerin kabaca % 25’inde bu hastalığa bağlı ağrı ve fonksiyon kaybı vardır.

5 OSTEOARTRİT GÖRÜLME SIKLIĞI?
Radyolojik olarak ise erişkinlerin % 33’ünde, 65 yaş üstündekilerin ise % 90’ında bulunmakta. 55 yaş altında kadın erkek oranı eşitken, 55 yaş üstünde kadınlarda daha fazla görülmekte. 55 yaş üstünde kadınlarda el ve diz, erkeklerde kalça osteoartriti daha fazla.

6 OSTEOARTRİT GÖRÜLME SIKLIĞI?
Genellikle 40 yaşından sonra başlamakta. Özellikle yıllar boyunca sürekli yüklenme stresine maruz kalan diz, kalça, el ile servikal ve lomber omurga bölgeleri daha fazla etkilenmekte.

7 OSTEOARTRİT RİSK FAKTÖRLERİ?
Türkiye’de primer diz osteoartriti için; yaş, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, yağ dokusu dağılımı, postmenapozal olma, serum glukoz düzeyi, ürik asit, hipertansiyon, diabetes mellitus ve sedanter yaşamın risk faktörleri olduğu belirtilmiş. Hastalık şiddeti yaş, ağrı süresi, menopoz süresi, sentralite oranı ile ilişkili.

8 OSTEOARTRİT DEĞİŞTİRİLEMEYEN RİSK FAKTÖRLERİ?
GENETİK YATKINLIK YAŞ CİNSİYET VE HORMONLAR IRK KONJENİTAL/ GELİŞİMSEL ANOMALİLER

9 OSTEOARTRİT DEĞİŞTİRİLEBİLEN RİSK FAKTÖRLERİ?
OBEZİTE MESLEK SPORTİF AKTİVİTELER TRAVMA KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ EŞLİK EDEN HASTALIKLAR YAŞAM TARZI YÜKSEK KEMİK DANSİTESİ DİYET

10 OSTEOARTRİT ÖNLENMESİ, KONTROLÜ?
Hasta eğitimi. Kilo kontrolü. Egzersiz. Yaşam tarzı modifikasyonu. Eklem koruma programı. Sportif ve mesleki zararların önlenmesi. Uygun olmayan günlük veya mesleki aktivitelerin modifiye edilmesi.

11 OSTEOARTRİT ÖNLENMESİ, KONTROLÜ?
Risk oluşturan doğumsal ve gelişimsel anomalisi olanlarda erken dönemde düzeltici uygulamaların yapılması. Doğru beslenme. Yaşlılarda sosyal izolasyonu önlemek, uygun sosyal destek sağlamak. Komorbid durumlarda eşlik eden diğer hastalıkların etkin tedavisinin yapılması.

12 MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME
OSTEOARTRİT TANISI? KLİNİK DİREKT RADYOGRAFİLER MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME ULTRASONOGRAFİ TANI

13 EL OSTEOARTRİTİ İÇİN ACR(AMERİCAN COLLEGE OF RHEUMATOLOGY) TANI KRİTERLERİ?
1. BİR ÖNCEKİ AYIN ÇOĞU GÜNLERİNDE EL AĞRISI VEYA SIZLAMA VE KATILIK 2. SEÇİLMİŞ 10 EKLEMİN EN AZ İKİSİNDE SERT ŞİŞLİK SAPTANMASI 3. EN FAZLA 2 MKF EKLEMDE ŞİŞLİK 4. EN AZ 2 DİF EKLEMDE SERT ŞİŞLİK 4. SEÇİLMİŞ 10 EKLEMDEN ( BİLATERAL 2. VE 3. PİF VE DİF EKLEMLERİ, 1. KMK EKLEM) EN AZ BİRİNDE DEFORMİTE

14

15 DİZ OSTEOARTRİTİ İÇİN ACR TANI KRİTERLERİ
1. BİR ÖNCEKİ AYIN ÇOĞU GÜNÜNDE DİZ AĞRISI 2. RADYOGRAFİDE EKLEM SINIRLARINDA OSTEOFİT 2. SİNOVYAL SIVI İNCELEMESİNDE TİPİK OA BULGULARI 3. SABAH KATILIĞININ 30 DAKİKADAN AZ OLMASI 4. DİZİN AKTİF HAREKETLERİNDE KREPİTASYON VARLIĞI 2. YAŞIN 40 VEYA DAHA FAZLA OLMASI

16

17 KALÇA OSTEOARTRİTİ İÇİN ACR TANI KRİTERLERİ
1. BİR ÖNCEKİ AYIN ÇOĞU GÜNLERİNDE KALÇA AĞRISI 2. ESR 20 MM/SAAT VEYA ALTINDA OLACAK 3. FEMUR VE/VEYA ASETABULUMDA (RADYOGRAFİK OLARAK)OSTEOFİTLER 3. RADYOGRAFİK OLARAK KALÇA EKLEM ARALIĞINDA DARALMA 1. BİR ÖNCEKİ AYIN ÇOĞU GÜNLERİNDE KALÇA AĞRISI. 2. FEMUR VE/VEYA ASETABULUMDA (RADYOGRAFİK OLARAK)OSTEOFİTLER

18

19 ENGELLİLİK GELİŞİMİNİ ÖNLEMEK YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAK
OSTEOARTRİT TEDAVİSİ? SEMPTOMLARI AZALTMAK ENGELLİLİK GELİŞİMİNİ ÖNLEMEK YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAK AMAÇ

20 OSTEOARTRİT TEDAVİSİ? Osteoartrite bağlı eklem hasarının ilerleyişini durduracak bir farmakolojik tedavi bulunmamakta. Tedavi hastanın beklentileri, fonksiyonel durumu, hastalığın şiddeti, mesleki gereksinim ve beraberinde bulunan hastalıklara göre düzenlenmeli. Cerrahi ve farmakolojik tedaviden önce ilaç dışı tedaviler dikkate alınmalı.

21 OSTEOARTRİTİN İLAÇ DIŞI TEDAVİSİ?
Hasta eğitimi. Eklem koruma yöntemleri. Kilo kontrolü. Egzersiz. Yardımcı cihaz kullanımı. Ortez kullanımı. Fizik tedavi uygulamaları. Akupunktur. Kaplıca tedavisi.

22 OSTEOARTRİTİN İLAÇ TEDAVİSİ?
Semptomatik hastalarda medikal tedavi verilmeli. Asemptomatik hastalarda gerekli değil. Başlangıç ilaç tedavisinde analjezikler (Parasetamol), steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar ve intraartiküler steroid, glukozamin ve kondroitin, intraartiküler hyalüronik asit, avakado ve soya fasulyesi ekstresi, diaserein, duloksetin ve platelet-rich plasma (PRP) bulunmakta.

23 OSTEOARTRİTİN CERRAHİ TEDAVİSİ?
Eklem Koruyucu girişimler; Artroskopik debridman. Osteotomi. Artroplasti. Eklem fonksiyonunu feda eden girişimler; Artrodez. Rezeksiyon artroplastisi.

24 SAĞLIKLI GÜZEL GÜNLER


"OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları