Beslenme İlkeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Advertisements

BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
ROBOT.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
Program Tasarım Modelleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
ÜNİTE 1 FARMAKOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BESLENME VE DİYETETİKTE
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SPORCU BESLENMESİ.
Sağlık ve kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
Menü Planlama.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KANSER.
Program Tasarım Modelleri
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
SAĞLIKLI BESLENME.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Okul Öncesi Eğitim.
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Tezin Olası Bölümleri.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenmenin Tarihi.
FOTOSENTEZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Sunum transkripti:

Beslenme İlkeleri

Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini artırması için gerekli olan besinleri vücuduna alıp kullanmasıdır. Beslenme, ne karın doyurmak veya açlık duygusunu bastırmak ne de canının her çektiğini yemektir. 04.07.2019

Beslenme bilimi Tarihsel gelişim içinde, insanlığın en önemli sorunlarından biri, besin ihtiyacını karşılamak olmuştur Avcılık, araç yapımı, hayvanların evcilleştirilmesi, günümüzde olağan sayılan besinlerin üretimi, yenilebilecek duruma getirilmesi, işlenmesi, pişirilerek yenmesi yüzyıllar süren aşamalardan geçerek gelişmiştir 04.07.2019

04.07.2019

04.07.2019

Beslenme Bilimi ve İlişkili Olduğu Bilimler canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri, büyümeleri, sağlıklarını koruyabilmeleri, gereken hareket ve işleri yapabilmeleri için besin maddelerinin yeterli ve dengeli olarak alınıp kullanılmasıdır 04.07.2019

04.07.2019

Beslenme Bilimi ve İlişkili Olduğu Bilimler Beslenme, kuramsal ve uygulamalı bir bilim dalıdır Beslenmenin ilişkili olduğu fen ve sosyal bilimler Biyoloji Biyokimya Tıp Sosyoloji Mikrobiyoloji Tarım Hayvancılık 04.07.2019

Beslenme Biliminin Kapsamı Beslenme bilim dalı; genel olarak beslenme ve besinlerle ilgili konuları; sağlık, toplumsal ve ekonomik yönleriyle inceler Beslenme yalnızca fizyolojik değil aynı zamanda toplumsal bir olaydır Beslenmenin sağlığa ve toplumsal hayatın özelliklerine uygun ve ekonomik olarak karşılanmasıyla ilgili her türlü konu, beslenme biliminin kapsamına girer 04.07.2019

Beslenme Biliminin Kapsamı Bu bilimin çalışma alanlarının başlıcalar şunlardır: İhtiyaç duyulan besin öğelerinin; yapıları, özellikleri, vücut çalışmasındaki etkileri, ihtiyaç miktarları, kaynakları ve yetersizliğini önleme yolları Besinlerin bileşimi, özellikleri, besin değerleri, üretiminden tüketimine kadar uygulanan işlemler ve bu işlemlerin besin öğeleri ve besinlerin kalitesine etkileri, sağlık kurallarına uygunluğu Çeşitli yaş, durum ve hastalıklarda beslenme 04.07.2019

Beslenme Biliminin Kapsamı Bu bilimin çalışma alanlarının başlıcalar şunlardır: Çeşitli yaş ve durumdaki birey ve grupların; beslenme olanakları Beslenmelerinin planlanması, gelenek, görenek,inanç ve alışkanlıkları Beslenme sorunları ve nedenleri; toplumların beslenme durumunu iyileştirici çözüm yollarının araştırılması 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Tarihi kalıntılar, çok eski çağlardan bu yana, beslenmenin sağlıkla ilişkisinin bilindiğini göstermektedir Milattan önce bile, belirli hastalıkların iyileştirilmesi için bazı besinlerin yedirildiği, kalıntılardan anlaşılmıştır 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Tarih, açlık sorunları yüzünden yapılan göç ve savaşlarla doludur Yerleşme yeri olarak verimli topraklar aranmış, eski büyük uygarlıklar, verimli ve suyu bol yörelerde kurumuştur 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Şekil ve özelliği değişmiş olmakla birlikte, eskiden olduğu gibi günümüzde de beslenme en önemli sorunlardan biridir Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri, yetersiz ve dengesiz beslenmektedir Bunların önemli bir kısmı açlık tehlikesi içindedir Kötü beslenme yüzünden, açlık ve kıtlıktan ölenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Dünya nüfusundaki hızlı artışa karşın, besin üretiminde aynı hızda artış olmamaktadır Nüfus artış hızına göre, besin üretiminde gerekli artış sağlanamazsa, ciddi beslenme sorunlarının ortaya çıkmasından korkulmaktadır Bunlara çözüm yolları bulmak için çalışmalar yapılmaktadır 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Beslenme ile sağlık arasında yakın bir ilişki olduğu eski çağlardan beri bilinmekte ise de bu alandaki bilimsel veriler ve bilgiler yenidir Hekimlerin piri Hipokrat (MÖ 460-377) “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun” diyerek sağlıklı beslenmeye dikkat çekmiştir 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Buhara’lı Türk düşünürü İbni Sina(980-1037) yılın her mevsimi için ayrı ayrı besinlerin yenmesinin önemi üzerinde durmuş ayrıca aşırı yemek yemenin ve aşırı tuzlu besinler almanın zararlarını anlatmıştır 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Eskiden, yiyeceklerin yapısında tek bir besin öğesi bulunduğu sanılmaktaydı Besinlerin bileşiminde, birden çok besin öğesi bulunduğu ancak 19. yüzyılda anlaşılmıştır Karbonhidrat Yağ Protein Ancak vücuttaki görevleri anlaşılamamış, bunların yalnız enerji verdikleri sanılmıştı 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi 19. yüzyılın sonlarında 20. yüzyılın başlarında besinlerin bileşiminde ortaya konmaya başlanmıştır, Karbonhidrat Yağ Protein Mineraller Vitaminlerin varlığı ortaya konmuştur 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi İnsan üzerinde yapılan ilk kontrollü diyet tedavisi deneyi, 1747 yılında İngiltere’de Dr.James Lind tarafından yapılmıştır Uzun deniz yolculuğuna çıkan gemicilerde görülen skorbüt hastalığının turunçgillerin alınmasıyla iyileştirildiği görülmüştür 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Böylece turunçgillerdeki etkin maddenin C vitamini olduğu ve skorbüt hastalığını tedavi ettiği 1930’lu yıllarda ortaya çıkmıştır C vitamini, skorbüt karşıtı anlamına gelen askorbütasit olarak da bilinir Beslenme alanındaki bilgiler daha çok son iki yüzyılda yapılan inceleme, deneme ve araştırmaların ürünüdür 04.07.2019

Beslenme Biliminin Gelişimi Son yüzyıllarda yapılan araştırmalar ve buluşlar sonucu beslenme, 20. yüzyılda bir bilim dalı olarak gelişmiştir Günümüzde, beslenme bilimi alanında araştırmalar gittikçe yoğunlaşmakta ve her gün bilgi birikimine yenileri eklenmekte, insan yaşamında beslenmenin etkisi ve öneminin bilinenlerin de üzerinde olduğu anlaşılmaktadır 04.07.2019

Beslenme Bilimi ile İlgili Tanımlar Yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi; sağlıklı yaşlanma süreci için gereklidir Bunun için de beslenme biliminin kapsamındaki tanımları bilmemiz gerekmektedir 04.07.2019

Beslenme Bilimi ile İlgili Tanımlar Sağlık; İnsanın ruhsal, bedensel, sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır Besin; Çeşitli besin öğeleri, su ve öteki kimyasal maddelerden oluşmuş bileşiklerdir Besin öğesi; Besinlerin bileşiminde bulunan ve vücutta çeşitli görevleri olan moleküllerdir 04.07.2019

Beslenme Bilimi ile İlgili Tanımlar Yeterli ve dengeli beslenme İyi beslenme anlamında kullanılır Büyümek, gelişmek, yıpranan hücrelerin onarılması ve sağlıklı yaşayabilmek için gerekli olan enerjinin sağlanması ve tüm besin öğelerinin ihtiyacı karşılayacak miktar ve kalitede vücuda alınarak kullanılmasıdır 04.07.2019

Beslenme Bilimi ile İlgili Tanımlar Yetersiz ve dengesiz beslenme; Yeterli ve dengeli beslenmenin tersidir, gerekli enerjinin sağlanamaması ve besin öğelerinin ihtiyacı karşılayacak miktar ve kalitede vücuda alınmamasıdır 04.07.2019

Beslenme Bilimi ile İlgili Tanımlar Gıda güvenliği; Kamu sağlığını gıda tüketimi ile oluşan risklerden korumaktır Gıda güvencesi; Tüm insanların temel hakkı olan aktif ve sağlıklı yaşama ulaşmak için; uygun fiyatta , sağlıklı, yeterli, güvenilir ve besleyici gıdalara her zaman erişebilmesidir 04.07.2019

Beslenme Bilimi ile İlgili Tanımlar Metabolizma; Hayatın sürmesi için hücre içinde oluşan tüm kimyasal değişmelere, metabolizma denir Sindirim; Besin öğelerini, sindirim kanalında emilmeye hazırlayan fiziksel, kimyasal, ve mekanik bir olaydır Emilim; Besin öğelerinin sindirim kanalında kana ve lenf sistemine geçmesidir 04.07.2019