ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
GERİ DÖNÜŞÜM.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
BİY 440 Mİkrobİyal bİyoteknolojİ
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
Gübreler ve Gübreleme:
ŞEKER HASTALIĞI.
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
BESİ SIĞIRCILIĞI.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Beslenme İlkeleri - 5.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
DÜNYADA GDO‘NUN MEVZUATI, TİCARETİ VE UYGULAMALARI
Sunum transkripti:

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOGÜVENLİK GDO’LARIN ENDÜSTRİDE KULLANIMI HAZIRLYANLAR Belkıs ÖNCÜ Sümeyye GÜLEÇ Sibel BAHADIR

BEYAZ BİYOTEKNOLOJİ Ürünlerini biyolojik temelli kimyasallar, malzemeler ve yakıtlar oluşturur. Bu ürünler yenilenebilir kaynaklar, yaşayan hücreler ve/veya enzimlerden kullanılarak üretilir. Geleneksel üretim yöntemleri ile karşılaştırıldığında sözü geçen kaynaklar kullanıldığı zaman minimum atık üretimi ve enerji kullanımı ile daha temiz prosesler ortaya çıkmaktadır.

1.Besin Kalitesinin ve Sağlığa Yönelik Faydalarının Artırılması Gen aktarım teknolojisi ile protein kalitesi – örneğin proteinin metiyonin ve lisin içeriği- artırılarak ürünlerin esansiyel amino asit içeriklerinde artış sağlanabilmektedir.

Örneğin tavuklarda üremeyi olumsuz etkileyen lisin azlığı dolayısıyla genellikle tahıllarda çok az bulunan lisin miktarının artırılması, et, süt ve yün üretimi kükürt içeren amino asitlere bağlı olan çiftlik hayvanlarının besinlerinin bu amino asitlerle zenginleştirilmesi mümkün olabilmektedir.

Aynı zamanda çeşitli gıdalardaki protein kullanımının genişlemesiyle organoleptik kaliteyi de içeren fonksiyonel özelliklerin artırılması mümkündür. Örneğin; lipoksigenazların çıkarılması ile soyadaki fasülyemsi tadın uzaklaştırılması amaçlanmaktadır. Beslenmede iyi bir protein kaynağı olan balığın daha kısa periyotta daha iyi büyümesi sağlanarak ucuz olarak üretimi ve böylece su kültürü için uygun şartların gerçekleştirilebilmesi amaçlanmaktadır.

Doymuş yağ oranı yüksek olan yağlar vücutta kolesterol üretiminden sorumludur. Doymuş yağ oranı düşük ve doymamış yağ oranı daha yüksek olan yağlar kızartma ve diğer işlemlerde kullanılan yüksek sıcaklığa dayanıklıdır ve sağlık açısından önemlidirler. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan kanola, soya, ayçiçeği ve yer fıstığı gibi bitkisel sıvı yağlardaki doymamış yağ asidi düzeyini daha da arttırmak için bu bitkilerin genetiği değiştirilmektedir.

GDO’ların karbonhidrat içerikleri artırılarak ketçap, domates sosu vb GDO’ların karbonhidrat içerikleri artırılarak ketçap, domates sosu vb. ürün elde etmek için gıda işlemede kullanılacak domateslere yoğun içerik kazandırılabilmektedir.

Besin değeri artırılmış ürünler yetersiz beslenmeyi azaltmaya yardım edecektir ve gelişmekte olan ülkelerin temel besin ihtiyaçlarını karşılamayı sağlayacaktır.

KAZANDIRILNASI HEDEFLENEN ÖZELLİK TÜR KAZANDIRILNASI HEDEFLENEN ÖZELLİK TRANSGENLER Mısır C Vitamini Dehidroaskorbat redüktaz enzimini kodlayan genler(buğday) Patates Nişasta ADP glikoz prifosforilaz (E. Coli) Bakla Metionin Tohum albumin (ayçekirdeği) Domates Provitamin A Fitoen desaturaz genleri

2. Meyve ve Sebzelerin Raf Ömrünün Artırılması İlk genetiği değiştirilmiş domatesler olgunlaşma, yumuşama ve çürüme işlemleri geciktirilerek uzun bir raf ömrüne sahip olan bitkilerdir.

Olgunlaşma ve yumuşama, büyük ölçüde, meyve hücreleri tarafından etilen üretimine bağlıdır . Etilen üretiminde rol oynayan genlerin kontrol edilmesi ile meyve ve sebzelerdeki olgunlaşma geciktirilebilmektedir. Böylece koku, lezzet, yumuşaklık/sertlik derecesi gibi özellikler ve daha uzun raf ömrü sağlanabilir.

Olgunlaşmanın yavaşlatılması veya geciktirilmesi, aynı zamanda ahududu, çilek, ananas ve şeftali gibi ürünlerde de yapılabilir. Ürünlerin raf ömürlerinin uzatılması üretici ve satıcı için nakliyat, depolama ve işlenmeyi kolaylaştırmakla birlikte tüketici içinde ürünü uzun süre bozulmadan kullanma imkânı sağlayacaktır.

3.Bitkisel ve Hayvansal Ürün Veriminin Artırılması Genetiği değiştirilmiş bitkiler, ürün verimini artırmak için ve böcekler, yabani otlar, herbisitler, virüsler, tuzluluk, pH, sıcaklık, don, kuraklık ve hava gibi çeşitli çevresel faktörlere dayanıklı bitkiler üreterek ürün kaybını azaltmak için kullanılabilir.

Bir yıllık olan önemli tahıl ürünlerinin genetiği değiştirilerek çok yıllık ürünlere çevrilebilir. Böylece toprağın daha az işlem görmesi ile erozyonun azalması ve ayrıca yıl boyunca ürün veriminin alınması sağlanabilir.

Ayrıca genetiği değiştirilmiş bitkilerin kuraklığa direnci, tarımda su kullanımını azaltarak suyun yetersiz olduğu bazı tropikal ve kurak bölgelerde bu bitkilerin yetiştirilmesini uygun duruma getirebilir.

Hayvanlarda klonlama ise, protein ürünleri ve et talebini karşılamak için büyük ölçüde çiftlik hayvanları üretimine yol açmıştır. 1993’de ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan rekombinant sığır büyüme hormonu sağımlık ineklerdeki süt üretimi artırılmıştır. Dolayısıyla et ve süt kaynağı yetersiz olan ülkelere bu ürünlerin daha ucuz olarak ihraç edilmesi için bol miktarda üretilebileceği düşünülmektedir.

TÜRLER HEDEFLENEN ÖZELLİK DEĞİŞTİRİLEN GEN GEN KAYNAĞI Koyun Büyüme IGF-1 Sığır Meme direnci Bakteri direnci Fare Domuz Süt Lizozim İnsan

4. Yenilebilir Aşı ve İlaç Üretimi GDO’lar hem gıda hem de ilaç olarak etki edecek ürünler halinde tüketilebilirler. Örneğin brokoli, anti- oksidant içeriğini zenginleştirmek için; çay, flavonoidlerle zenginleştirilmek için; patates, muz ve domates, aşı depolamak için genetik olarak değiştirilebilir. Özellikle olgunlaştığı zaman çiğ olarak tüketilen muz gibi bazı tropikal ürünler; hepatit, kuduz, dizanteri, kolera ve ishal ile gelişmekte olan ülkelerde yaygın olan diğer bağırsak enfeksiyonlarına karşı kullanılabilen proteinleri üretmek için genetik olarak değiştirilebilmektedir .

Bazı biyoteknoloji şirketleri tütün gibi bazı bitkileri ilaç sentezi için değiştirebilmektedir. Tütün, aynı zamanda insan ve çiftlik hayvanlarında kullanılan antikorları üretmek için değiştirilmiştir.

Son zamanlarda diyabet hastalarının insülini iğne yoluyla alması yerine ağız yoluyla alabilmesi için bitkilerde insülin üretimi amaçlanmıştır.

5. İnsan Hastalıklarının Tedavisinde ve Organ Naklinde Kullanılması Genetiği değiştirilmiş hayvanlar, meme bezindeki sütte fibrinojen gibi rekombinant proteinleri büyük miktarda üretmek için kullanılabilmektedir.

Keçi, koyun ve domuz gibi bazı çiftlik hayvanları klonlanabilir ve insana nakil için uygun olan kalp, karaciğer, böbrek ve fötal hücreler vb. geliştirmek için kullanılabilirler.

6. Bio-fabrikalar ve Endüstriyel Kullanım İçin Ürün Ham Materyali Olarak Kullanımı Genetiği değiştirilmiş organizmalar ilaç endüstrisinde kullanılan vitaminler, monoklonal antikorlar, aşılar, antikanser bileşikleri, anti- oksidantlar, plastikler, fiberler, polyesterler, afyonlu ilaçlar/uyku ilaçları, interferon, insan kan proteinleri ve karotenoid üretmek için kullanılmaktadır.

GDO’lar aynı zamanda gıda endüstrisinde kullanılan protein, enzim, stabilizatör, kıvam artırıcı, emülgatör, tatlandırıcı, koruyucu, renklendirici ve tat verici gibi gıda karışımları üretmek için de kullanılabilirler.

Örneğin, peynir üretiminde kullanılan kimosin, rennin gibi gıda enzimleri mikroorganizmalara aktarılarak daha kolay ve daha ucuz olarak üretilebilmektedir. Gen aktarım teknolojisi ile bu gıda, ilaç ve biyoteknoloji endüstrisinde kullanılan maddelerin üretimi geleneksel işlemlere göre çok daha avantajlıdır.

GD Mikroorganizmalar Yardımı İle Yakıt Üretimi GD mikroorganizmalar kullanılarak gaz veya sıvı yakıt olarak kullanılabilecek moleküllerin üretilmesi doğrultusunda çalışmalar yapılmaktadır. GD alglerin fotosentezlediği bitkisel yağ benzeri moleküllerden mikrobiyal yolla biyodizel benzeri yapıdaki izoprenoidlerin üretilmesi örnek verilebilir.

SORULAR ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan ............ ile sağımlık ineklerde ki süt üretimi artırılmıştır.(Rekombinant sığır büyüme hormonu) Endüstriyel biyoteknoloji nedir? Biyoteknolojinin endüstride kullanılmasının avantajları ve dezavantajları nelerdir? Biyogüvenlik açısından biyoteknolojinin endüstride kullanımının sakıncaları var mıdır?