SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Advertisements

LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
Bilgi İşlem Organizyonu Konu:Sistem Odası Güvenliği Ad Soyad: Ebru Ergenç No:
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
Coğrafya Performans Ödevi
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
KİŞİSEL HİJYEN.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist. Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist.
Yem Katkı Maddeleri.
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Bu sorunlar neden çözülmeli?
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
İŞLETME FİNANSI.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
AT BARINAKLARI (TAVLALAR).
Ördek Barınakları.
1-AYAK HASTALIĞI NEDENLERİ A-Multifaktöriel (Çok faktörlü)
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
TUTUM VE ALGILAR.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kırınım, Girişim ve Müzik
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Bilinçli Tercih Seminerine
TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Cerrahi El Yıkama.
TANIMLAMA ve SINIFLANDIRMA
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Buğdaygil Yem Bitkileri
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Aile Hayvancılığında Karlılık
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
SÜTÇÜ İNEKLERDE DÖL TUTMA
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
SÜT SIĞIRCILIĞINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPALIM?
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE İLGİLİ PROBLEMLER Veteriner Hekim Tahir S. Yavuz

Öneriler: Açık büfe Dolu yemlik Artmayınca yetmez Çokça gözlemlenen yemleme hataları: Yemliğin saatlerce boş kalması Öneriler: Açık büfe Dolu yemlik Artmayınca yetmez

Yem tüketimini kısıtlayan konforsuzluklar: * Sıcaklık stresi * Yemlik boyu mesafesi * Yemlik konforu (Boynun geçtiği alan) * Ayakta duran inekler

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Bu inekler bize ne anlatıyor?

Öneriler: Serinletme, uygun barınak modelleri, duvar yok, gerekli haller için perde var.

Öneriler: Yemlik boyu mesafesi, (hayvan başına 70 cm / en az 60 cm.) Yemlik önü bariyerin konforlu olması, (30 cm’ den yüksek olmamalı ve keskin kenarlardan sakınmalı.)

Yem tüketimini kısıtlayan yem hammaddeleriyle ilgili faktörler: * Saman (Aşırı miktarda tıkayıcı kaba yem) * Kaba yemin, özellikle yonca’nın biçim zamanı * Küflenmiş kaba yem * Kalitesiz, kötü kokulu, yanlış fermente olmuş silaj * Kuru madde itibariyle ineğin hoşlanmayacağı yem karışımı

Öneriler: * Saman miktarı toplam rasyonda çok az olmalıdır. * Kuru ot ve yonca kaba yem olarak tercih edilmeli, bunların temininde zorluk çekiliyorsa kapçık veya diğer yağlı tohum kabukları kullanılmalıdır.   * Yonca tomurcuktayken biçilmelidir. Çiçeklenme döneminde biçilen yonca daha az protein, daha fazla tıkayıcı selüloz içerir. * Silajın yapımında biçme zamanına ve sıkıştırmaya özen gösterilmeli.

Kaba yemin kalitesini bozan faktörler: - Mikser vagonların yanlış kullanımı - Aşırı derecede inceltilmiş (küçük) kaba yem partikülleri - Aşırı derecede uzun kaba yem partikülleri

Öneriler: - Mikser vagonlar üretici firma tarafından önerilenden daha fazla çalıştırılmamalıdır. - Pensilvanya Eleği (Partikül separatörü) işletmelerde kullanılmaya başlanmalıdır. Böylece sütçü sığır işletmeleri rasyonlarını kontrol etme olanağı bulurlar. - Rasyonun selüloz kalitesinin bozulmasını mutlaka önlemeliyiz. Unutmayalım; inekler ot tüketen hayvanlardır ve selülozu sindirmeye yönelik bir sindirim sistemine sahiptirler.

Rasyon: * Kağıt üzerindeki rasyon * İneğin önüne konulan yem * İneğin yediği yem * İneğin sindirebildiği yem   Yemleme yönetiminde kağıt üzerindeki rasyonun etkisi %25 oranındadır. Yemleme yönetiminin %75’i yapılan rasyonun sunum şeklidir.

Öneri: * Mikser vagonun doğru kullanımı * %50 Kuru madde içeren yem * Partikül separatörü ve dışkı yıkama ile kontrol * Yemlik okuma (Yemliğin önünden günde en az 2 kez, dikkatle bakarak yürümek)

İnek ve düvelerin vücut kondüsyonu, yem yeme davranışları yönünden incelenmesi: * Kurudakilerin aşırı şişman, laktasyon başındaki ineklerin aşırı zayıf olması * Sağım sonrası dolu yemlik ile ineklerin karşılanması ve yemliğe gitme, yem yeme davranışlarının dikkatle gözlenmesi * Boş yemlik, yem seçme gibi problemlerin ortaya çıkmasının önlenmesi  

1

5

Diğer Öneriler: * Su tüketimine dikkat! * Geçiş dönemi yemlemesi * Un haline getirilmiş kesif yemden kaçınma * Enerji-protein ve mineraller yönünden dengeli rasyon.

Sahadaki İzlenimler:  (Çokça Gördüğüm Problemler)   * Boş yemlik * Kalitesiz silaj * İneklerin yem seçmesi * TMR aletlerinin ( mikser vagon) yanlış kullanımı, aşırı çalıştırma, ipek gibi yem = selüloz değerini yitirmiş yem. * Ani veya sık sık yapılan yem ya da hammadde değişiklikleri * Mikser vagon terazilerinin kalibre edilmemesi * Yazın sıcaklık stresini önlemeye yönelik serinletme girişimlerinin ihmal edilmesi * Kuru madde bilinciyle yemleme yapmamak * Samana aşırı düşkünlük

Yemleme Hatalarına Bağlı Olarak Ortaya Çıkabilecek Problemler (Özet) - Ketosis - Döl tutmama - Asidoz - Süt yağı oranında düşüklük - Topallık - Süt veriminde azalma - Sütün pik seviyesinde uzun süre kalamama - Sütün pik seviyesine çıkamama - Güç doğum - Şirdenin (abomasumun) yer değiştirmesi - Metritis ( rahim iltihabı) - Sonun atılamaması - Karaciğer yağlanması

www.egevet.com.tr Sağlıklı sürüler, bol kazançlar dileğiyle… TEŞEKKÜR EDERİZ. www.egevet.com.tr info@egevet.com.tr