Tarım; bitkisel ve hayvansal kökenli ürünlerin üretilip, bunların işlenerek, kalite ve verimlerinde artışın sağlanması, hasadından tüketilmesine kadar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

ENTEGRE MÜCADELE.
Tohumculukta Sınai Mülkiyet Hakları ISLAHÇI HAKLARI UYGULAMALARI
T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ XX.XX.XXXX
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
PERAKENDECİLİK VE TOPTANCILIK
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
Kapak olacak.
FİZİKSEL DAĞITIM KANALLARI VE PLANLAMA DAĞITIM İŞLEMLERİ VE SÜREÇLERİ
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
KORUMA VE DEPOLAMA YAPILARININ PLANLANMASI
TAŞIT TANIMA SİSTEMİ Bu sistem, 1996 yılında Türkiye’de ilk defa Shell tarafından kullanılan, akaryakıt harcamalarının tek merkezden kontrol altına alınmasını.
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
KORUMA VE DEPOLAMA YAPILARININ PLANLANMASI
Dağıtım Kanalları PAZARLAMA İLKELERİ
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ

Taşınırların Giriş İşlemleri.
Anız Yangınlarının Önlenmesi
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İşletmelerin Yükümlülükleri
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
Kiralık Kat. Konum - Yenibosna’da Outlet Mağazalar Bölgesinde - TEM ve E-5 karayollarına çok yakın - Basın Ekspres Yolu Yenibosna/Sefaköy Kavşağı’na 800.
İNCOTERMS TESLİM ŞEKİLLERİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
KAL İ TE VE VER İ ML İ L İ K. Kaliteli ve daha verimli üretim ancak standardizasyon ve sürekli kaynak iyileştirilmesi (Makina,Teçhizat,İnsan, vb.)ile.
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
 İhracat bir ülkeden dış devletlere mal satımıdır.  İhtiyacından fazla ürettiği başka devletlere satar bu satımına da ihracat denir.  İhracat ekonomi.
DAĞITIM KAVRAMI ve DAĞITIM KANALLARI
KAŞ KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (TARIM ALANI)
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
MALZEME MALİYETLERİ Prof.Dr. A. Vecdi CAN.
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
Pazarlama İlkeleri.
SU AYAK İZİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
6. HAFTA KALİTE MALİYETLERİ.
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
LİSANSLI DEPOCULUK SUNUMU
EOF KANTAR LOGO ENTEGRASYONU Daha Ekonomik Tam Entegre Çift İndikatör Desteği ve Ardışık Tartım Desteği (Sipariş ilişki Sevk veya Direkt Sevk) sunar. Çoklu.
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
G KENDiYÜRÜR BiÇERDÖVERLERDE GÜVENLiK. Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama kapasitelerinin yüksekliği ile günümüzün en gelişmiş hasat-harman.
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
C-MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
Ayçiçeği Tohumu Standardı
Öncelikli endüstri bitkilerinin standartlarının hazırlanması (HAŞHAŞ)
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
Sunum transkripti:

Endüstri Bitkilerinde Muhafaza Ve Depolama Gerekliliği, Muhafaza Şekilleri

Tarım; bitkisel ve hayvansal kökenli ürünlerin üretilip, bunların işlenerek, kalite ve verimlerinde artışın sağlanması, hasadından tüketilmesine kadar olan süreçte, ihtiyaç fazlası kısımlarının uygun depo ve koşullarda muhafaza edilip, değerlendirilerek pazara sunulmasıdır. Ürünün çeşitli şekillerde değerlendirilene kadar belirli depolarda ve çeşitli şekillerde stoklanması gerekmektedir ki buna “Depolama”; hem bu sürecin öncesinde hem de bu süreçte ürünün nitelik ve niceliğinde herhangi bir değişme olmadan sağlıklı depolanabilmesi için gerekli tüm önlemlerin alınmasına ise “Muhafaza” denilir.

DEPOLAMANIN PLANLANMASI Alım işlemleri konusu işlenirken alım başlamadan önce her işyerinin o seneki alım tahminine göre, stok durumu, işyerine gelebilecek ve gidecek ürünler, satışı yapılacak miktar da dikkatine alınarak bir depolama programının yapılmasının gerektirdiği ifade edilir. Son yıllarda hasat işleminin çoğunluk makineli olarak yapılmasının sonucu olarak buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların alımları genellikle (1.5-2.0) ay gibi kısa bir dönemde tamamlanmakta, özelliği olan baklagil, mısır, çeltik alımları ise daha uzunca bir süre devam edebilmektedir.

DEPOYA GİRİŞ İŞLEMLERİ TMO’ ya ürün, üreticiden alım yoluyla veya başka yerlerden karayolu, demiryolu ve deniz yoluyla gelebilir. Ü reticiden alım yoluyla gelen ürün, eksper tarafından muayene ve analizi yapılıp, ürün muayene fişi düzenlendikten sonra araba basküllerinde tartılarak ilgili deposuna gönderilir. Silolara depolanacaksa, silo baskülü ile tartılarak depolanır. Üreticinin mal bedeli araba basküllerinde veya kollu basküllerde yapılacak tartı sonucuna göre ödenir. Şayet vagonla gelen ürün yatay bir depoya konulacak ve yatay depolarda da tumbalı baskül yoksa ürün başka vasıtasıyla alınarak araba baskülünde veya kollu basküllerde tartılarak depoya girişi sağlanır

1- DEPOLAMA KONULARI 1.1 DEPO ŞEKİLLERİ a) Depolama yapılan yerin açık veya kapalı olmasına göre 1- Açıkta depolama 2- Kapalı yerlerde depolama b) Ürüne verilen yüksekliğe göre 1- Dikey (şakuli) tip depolama 2- Yatay (ufki) tip depolama

1.2 DEPO TİPLERİ a) Mülkiyet durumuna göre iki grupta toplanır: 1- Ofis malı depolar 2- Kiralık depolar b) Yapı çeşitlerine göre dört grupta toplanır: Hermetik depolar, Toprak üstü yığınlar: Örtü maddesine göre (Muşambalı yığınlar-Samanlı, topraklı yığınlar-Polietilenli, topraklı yığınlar-MAYDÜ’ler olarak 4’e ayrılır.), Dikey (şakuli) depolar veya silolar = (Ahşap silolar-Beton silolar-Çelik Silolar), Yatay (ufki) depolar (Ambarlar veya Hangarlar) = (Ahşap depolar-Kargir depolar-Betonarme depolar-Çelik depolar).

DEPOYA GİRİŞ İŞLEMLERİ TMO’ ya ürün, üreticiden alım yoluyla veya başka yerlerden karayolu, demiryolu ve deniz yoluyla gelebilir. Üreticiden alım yoluyla gelen ürün, eksper tarafından muayene ve analizi yapılıp, ürün muayene fişi düzenlendikten sonra araba basküllerinde tartılarak ilgili deposuna gönderilir. Silolara depolanacaksa, silo baskülü ile tartılarak depolanır. Üreticinin mal bedeli araba basküllerinde veya kollu basküllerde yapılacak tartı sonucuna göre ödenir. Şayet vagonla gelen ürün yatay bir depoya konulacak ve yatay depolarda da tumbalı baskül yoksa ürün başka vasıtasıyla alınarak araba baskülünde veya kollu basküllerde tartılarak depoya girişi sağlanır

Kapalı yerlerde depolamalar DEPOLAMA KONULARI Depolama şekilleri Kapalı yerlerde depolamalar Açıkta depolamalar Depolamanın yapılışına göre Dökme depolama Çuvallı Depo tiplerine göre Düşey depolar (silolar) Yatay depolar (dökme veya çuvallı olarak) Polietilenli ve Toprak örtülü yığınlar Maydüler  

AMBAR KAYIPLARI Ambar fazlalık nedenleri: Ürünün rutubet almasından, Hesabi hatalardan, Depolar arası karışmalardan, Tartı toleranslarında, Tartı aletlerindeki arızalar nedeniyle fazla tartımda, Vasıta daralarının alınmasını müteakip, ürünün dolusu kadar süredeki vasıtanın yaktığı akaryakıtın brüte yansımasından kaynaklanır.

Ambar noksanlık nedenleri: Ürünün rutubet kaybetmesinden, Ürünün solunum yapması sonucu oluşan kuru madde kayıplarından, Ambar zararlarının, kuş ve kemirgenlerin ürünü yemesinden, Depolar arası karışmalardan, Tartı aletlerindeki arızalar nedeniyle noksan tartımdan, Manipülasyon esnasındaki dökülme ve saçılmalardan, Depoya girişte ürünle beraber tartılan fakat daha sonra manipülasyon esnasında oluşan toz, sap saman gibi aspiratörce emilen maddelerin, tasfiye tartısına dahil edilememesinden kaynaklanır.